Πολιτική
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 19:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (09/07/2003) Μέρος 2/7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Ένα πράγμα μονάχα ήθελα να σας πω. Τί απορία μένει σε έναν απλό, λογικό άνθρωπο, μη νομικό. Κατηγορείστε για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα. Το πρώτο το οποίο έπρεπε να σκεφτεί κανένας: «Για σιγά ρε παιδιά, εγώ εκείνες τις ημέρες δούλευα στην εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗΣ και συναλλασσόμουν με τις εξής τράπεζες: τάδε, τάδε κτλ. Αν βρείτε παραστατικά σε αυτές τις τράπεζες, θα βρείτε ότι εγώ ήμουν εκεί εκείνες τις μέρες. Το είπατε από την αρχή να τα ψάξει ο ανακριτής και να τους τα είχε πάρει όλα; Ο ανακριτής θα είναι σηκώσει τις τράπεζες όλες, όπως κάναμε εμείς παλιότερα. Έτσι τα μαζεύαμε τα χαρτιά.

Τώρα έρχονται της τελευταίας στιγμής και μου λέτε ότι «εγώ τελικά ένα-ένα θα τα βγάλω και μπορεί τελικά να με αδικήσετε και εγώ να σας τα στείλω μετά τη Δίκη τα χαρτιά›. Τί να τα κάνουμε μετά τη Δίκη; Εάν όμως το κάνατε έτσι που είναι και το ορθολογικό, εκείνη τη στιγμή θα είχαν μαζευτεί τα χαρτιά και θα τα είχαμε βρει αυτά και άμα ήταν έτσι που λέτε, ούτε θα σας είχαν παραπέμψει. Γιατί;

Αυτό καμιά φορά υποκρύπτει μια υποψία ότι «άσε να τα πάω τελευταία στιγμή και άντε να τα βρουν αυτοί μετά›. Τώρα τελευταίες στιγμές, μέχρι και σήμερα μου φέρνετε χαρτιά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό κ. Κωστάρη. Επειδή ο κ. Εισαγγελεύς δεν με ρώτησε, αλλά ήλεγξε τον κατηγορούμενο ως προς τον τρόπο με τον οποίο προέβαλε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η τοποθέτηση του κ. Εισαγγελέως ελέγχει κατά βάση όχι τον κατηγορούμενο, τον υπερασπιστή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι πει ο κατηγορούμενος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα πρέπει να πληροφορήσω το Δικαστήριο – διότι εσείς κ. Πρόεδρε πιθανόν να το ξέρετε και ο κ. Εισαγγελεύς το ξέρει, τα μέλη της συνθέσεως πιθανόν να μην το ξέρουν – όταν εκλήθη από τον κ. Ανακριτή ο κ. Κωστάρης και οι υπόλοιποι τους οποίους υπερασπίζομαι ως υπερασπιστής είχα ορισμένα αιτήματα, επί των οποίων ζητούσα να υπάρξει απόφαση του κ. Ανακριτού και ευθύς μετά την απόφασή του επί των αιτημάτων να απολογηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο κ. Ανακριτής απέρριψε τα αιτήματα και δεν μου ζήτησε μετά την απορριπτική του κρίση να απολογηθώ. Αν δείτε το κείμενο της απολογίας ενώπιον του κ. Ανακριτού, έχει κατατεθεί ένα υπόμνημα με ορισμένα αιτήματα και υπάρχει ρητή δήλωση του κατηγορουμένου, του υπερασπιστού του δηλαδή. Όπως καταλαβαίνετε αυτοί είναι ισχυρισμοί οι οποίοι δεν γίνονται από τον κατηγορούμενο.

Υποβάλλονται ορισμένα αιτήματα, υπάρχει ολόκληρο υπόμνημα, τί ζητάω επί του θέματος. Ο κ. Ανακριτής κρίνει ότι τα αιτήματα αυτά είναι αβάσιμα. Αγνοεί το αίτημά μου να απολογηθώ μετά την απορριπτική του κρίση. Κηρύσσει το πέρας της διαδικασίας και με καλεί να λάβω γνώση του πέρατος της ανακρίσεως χωρίς να απολογηθώ.

Όταν λοιπόν δεν μου δίνεται ευχέρεια κατά την προδικασία να απολογηθώ δεν μπορεί να ελέγχεται ο υπερασπιστής διότι αυτά τα στοιχεία τα προσκομίζει ενώπιον του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπαμε για τον υπερασπιστή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, διότι εδώ τίθενται εν αμφιβόλω βασικοί κανόνες της Ποινικής Δικονομίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχουμε πολιτική δίκη κ. Εισαγγελεύω ώστε να κρίνεται δικαιολογημένη η εκ των υστέρων προσαγωγή εγγράφων. Εδώ μπορώ να αναφέρω τα χαρτιά κατά πάντα χρόνο. Υποχρέωση δική σας είναι να ελέγξετε την βασιμότητα, την αποδεικτική ισχύ αυτών των αποδεικτικών στοιχείων. Επειδή προφανώς θέτουν εκ ποδών την κατηγορία που του έχετε απαγγείλει του κ. Κωστάρη είναι φυσικό και επόμενο να ενοχλείστε. Συνεπώς εξ αυτού του λόγου κατανοώ ?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ενοχλούμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατανοώ κ. Εισαγγελεύ ότι σας ενοχλεί η προσαγωγή αποδείξεων που ανατρέπουν την κατηγορία και εδώ τύχη αγαθή για τον κατηγορούμενο και για το συμφέρον της δικαιοσύνης προπαντός. Αυτές οι κατηγορίες δεν στέκονται όπως δεν έστεκε η απολογία και η ομολογία του κ. Καρατσώλη ότι την ημέρα εκείνη που εβρίσκετο στην Αλσούπολη ήταν ταυτόχρονα και κάπου αλλού για να κάνει την ληστεία στον ΟΤΕ Πατησίων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με θίγει αυτό που λέει ο κ. συνήγορος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όπως θίξατε εσείς την υπεράσπιση. Σας ανταποδίδω τα ίδια κ. Εισαγγελεύ. Δεν θα μου υποδείξετε εσείς πότε θα φέρω τα χαρτιά, όταν μάλιστα δεν μου δίδεται η δυνατότητα να απολογηθώ καν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς έχετε ορκιστεί. Αναφέρεστε στον όρκο. Δεν την ορκίζομαι πάλι. Ο κ. Σταμούλης έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα να θέσω υπόψη του Δικαστηρίου τα έγγραφα. Δώστε καταρχήν το ημερολόγιο πράξεων. Εξηγείστε αυτές τις εγγραφές που σημειώνονται και αν αυτές οι πράξεις έχουν γίνει από τον κ. Κωστάρη ή έχουν γίνει από άλλον. Αυτό θα σας παρακαλέσω να πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν είχα ποτέ αμφιβολία γι αυτά που φέρνετε αλλά ερευνάτε η ουσιαστική αλήθεια.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό έχει ημερομηνία 27/1/97.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έγινε εκεί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εκείνη την ημέρα ο κ. Σταμούλης είχε φέρει κάποιο παραστατικό από την Τράπεζα, μια ανάληψη 1.000.000, την οποία δεν την έφερα εγώ γιατί έφερε η Τράπεζα το πρωτότυπο. Αυτή είναι η πράξη, είναι καταχωρημένη στα βιβλία μας, είναι καταχωρημένη στην ταμειακή πράξη. Επίσης βρήκα και μία κατάθεση που έχουμε κάνει σε έναν υπάλληλό μας που δουλεύει στην Θεσσαλονίκη 125.000 που την έχουμε κάνει μέσω της Τράπεζας για μισθό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ο κ. Βεργέτης, η εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ παίρνει 1.000.000 από το λογαριασμό της και καταθέτει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Καταθέτει 125.000 σε έναν λογαριασμό ενός υπαλλήλου μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτές τις δύο πράξεις τις κάνει το Κατάστημά σας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εγώ είμαι υπάλληλος της εταιρείας ΒΕΡΓΕΤΗ, δεν είμαι της Τράπεζας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτές τις δυο πράξεις ποιος τις κάνει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τις κάνει ο κ. Κωστάρης. Αυτός που κάνει εξωτερικές δουλειές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Κωστάρης είναι ο μοναδικός που κάνει τέτοιες δουλειές;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εξωτερικές δουλειές ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο κατ’ εξαίρεση;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μπορούσε να κάνει κατ’ εξαίρεση αν ο κ. Κωστάρης εκείνη την ημέρα ήταν σε μία άλλη δουλειά που τον είχε στείλει ο κ. Βεργέτης η οποία ήταν επείγουσα και μπορεί να ήταν στην Εφορία να θεωρήσει βιβλία και θα ήταν μαζί με άλλα δύο άτομα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε την ημέρα εκείνη ο κ. Κωστάρης να μην είναι σε αυτή την δουλειά, να είναι σε άλλη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Κατά βάση είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Βασικά ήταν ο κ. Κωστάρης αλλά θα μπορούσε εκείνη την ημέρα να μην είναι.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια, από τις 27/1/97 δεν μπορώ εγώ θα θυμάμαι. Κανείς δεν μπορεί να θυμάται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ασφαλώς δεν μπορεί να θυμάται.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Να σας πω κάτι. Όμως για το 1.000.000 υπάρχει μία εξουσιοδότηση που λέει την έκανε ο κ. Κωστάρης. Τουλάχιστον αυτό εκείνη την ημέρα αποδεικνύεται ότι την έκανε ο κ. Κωστάρης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την άλλη συναλλαγή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αφού είναι στο ίδιο Κατάστημα. Την έχω φέρει εδώ. Δεν μπορεί δηλαδή να έκανε ανάληψη 1.000.000 και να έκανε κατάθεση κάτι άλλο. Μάλιστα εκείνη την ημέρα από το ημερολόγιο εδώ φαίνεται ότι έχει πάει και ένα πινάκιο επιταγών στην Τράπεζα Κρήτης. Έχει πάει στην Τράπεζα Πίστεως πάλι ένα πινάκιο. Δεν τα έφερα όλα εγώ αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κατάθεση τί ώρα έχει γίνει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν έχω ώρα το παραστατικό. Δεν υπάρχουν ώρες σε αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε χθες με τον άλλο μάρτυρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό να βρούμε το παραστατικό καταθέσεως.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είναι η 106 και η 107.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή είναι η υπογραφή. Πρέπει να είναι μαζί. Δεν έχει και λογική να φύγει ένα άλλο άτομο για μία κατάθεση. Εκείνη την ημέρα έχουν πληρωθεί που είναι στην ταμειακή κάτι μικροέξοδα πάλι στο ίδιο Κατάστημα, 3.500. Τα έχω όλα εδώ πέρα και ένας λογαριασμός ΔΕΗ τα οποία έχουν μπει στην ταμειακή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο λογαριασμός της ΔΕΗ πού έχει πληρωθεί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν ξέρω

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πού πληρώνεται;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν ξέρω. Αυτό μπορεί να έχει πληρωθεί σε οποιοδήποτε κατάστημα. Δεν το γράφει, είναι λίγο περίεργο εδώ. Δεν φαίνεται καλά. Μπορεί να έχει πληρωθεί σε κατάστημα της ΔΕΗ για να μην πληρώνουμε στα ΕΛΤΑ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Για να μην χρεώνεστε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια. Στα ΕΛΤΑ αποφεύγουμε γιατί πληρώνουμε και κάποια έξοδα των ΕΛΤΑ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ έχει κάποια ένδειξη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εδώ είναι λίγο δύσκολο. Ιανουάριος ΄97, είναι δυσανάγνωστο. Εμείς πάντως το έχουμε περάσει 27/1.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε άρχιζε το ωράριο;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τον Γενάρη ήταν 08:00-16:00. Από 1 Μαίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου είναι 07:30-15:30.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κυρία Μουσούρη, αυτή η κατάσταση που έχετε, κάνετε αυτό το τσεκάρισμα σε ότι είναι κιτρινισμένο. Όλες αυτές οι εξωτερικές δουλειές έχουν γίνει από τον κ. Κωστάρη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εφόσον δεν υπήρχε άλλος; Θα πήγαινε ο κ. Βεργέτης στην ΔΕΗ; Αν είναι δυνατόν!

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτό θέλω να πείτε γιατί όλα αμφισβητούνται.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εφόσον στις 27 του μηνός πήγε ο κ. Κωστάρης και έκανε την ανάληψη με εξουσιοδότηση, εκείνη την ημέρα έδωσε και την κατάθεση των επιταγών, έδωσε και το πινάκιο. Εκείνη την ημέρα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σε ποιες Τράπεζες έχει δώσει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Η μία είναι στην Τράπεζα Κρήτης και η άλλη είναι στην ALPHA BANK, Πίστεως τότε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Σε άλλη Τράπεζα άλλη δουλειά; Πείτε μας μία προς μία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Κρήτης, Κρήτης, Πίστεως, Πίστεως, Κρήτης πάλι, Κρήτης, ΔΕΗ και Εμπορική. Πινάκιο έχει πάει και στην Εμπορική.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχει πάει στην Πίστεως, έχει πάει στην Κρήτης και έχει πάει και στην Εμπορική την ίδια ημέρα. Πού είναι η Εμπορική, πού είναι η ALPHA BANK;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Η Κρήτης είναι στην Πατησίων, η Εμπορική και η ALPHA BANK είναι στη Νέα Κηφισιά. Κάτω Κηφισιά, Νέα Κηφισιά, πώς την λένε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσο απέχουν μεταξύ τους οι Τράπεζες με ένα μηχανάκι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μου την ξανακάνατε την ερώτηση. Δεν μπορώ να ξέρω. Δεν οδηγώ μηχανάκι. Παραδείγματος χάρη με το αυτοκίνητο εγώ την προηγούμενη φορά που ήρθα να καταθέσω έκανα στην Αττική Οδό 2 ώρες από την Ανάβυσσο που μένω αυτή την στιγμή και σήμερα ήρθα σε 1 ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την περασμένη φορά όμως είχατε 20 λεπτά. Το έχουμε σημειώσει.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Υποθέτω 20 λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως το είχατε πει.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, 20 λεπτά υποθέτω. Μπορεί όμως το μηχανάκι να κάνει και ένα τέταρτο. Υποθέτω όμως 20 λεπτά υπολογίζοντας εγώ την απόσταση. Μπορεί όμως να είναι και ένα τέταρτο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να μείνουμε σε αυτή την ημερομηνία. Μπορείτε να πείτε τις κινήσεις του κ. Κωστάρη από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα; Το ωράριό του είπατε ότι ήταν 08:00-16:00.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί ώρα έπρεπε να είναι στην δουλειά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: 08:00.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το αργότερο.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το αργότερο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πόση ώρα έπρεπε να απασχοληθεί εκεί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εκεί κατά βάση απασχολείται με το αρχείο. Κάνει το αρχείο. Μέχρι τον ετοιμάσει ο κ. Βεργέτης να κάνει αυτές τις δουλειές που του έχει αναθέσει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή έπρεπε ο κ. Βεργέτης....

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Να μας δώσει εμάς να βγάλουμε πινάκιο στο λογιστήριο. Αυτό το πινάκιο βγαίνει εκείνη την ώρα γιατί μαζεύει τί επιταγές θέλει για να πάρει χορήγηση. Μαζεύει τις επιταγές, δίνει στο λογιστήριο να κάνει το πινάκιο μέσω του computer και μετά αφού ετοιμάσει όλες τις δουλειές τον φωνάζει. Εάν θέλει εξουσιοδότηση λέει και στην Γραμματέα του, όχι σε μας, να του κάνει μία εξουσιοδότηση. Μέχρι εκείνη την ώρα ο κ. Κωστάρης κάνει αρχείο ή βοηθάει κάπου αλλού.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα υπολογίσει το Δικαστήριο κατά την δική του κρίση και πείρα πόσο θα χρειάζονταν να είναι εκεί.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μπορεί να είναι και μισή ώρα, μπορεί ο κ. Βεργέτης να καθυστερήσει γιατί θέλει να πάρει από την Τράπεζα κάποια άλλα χαρτιά, να είναι και μία ώρα, μπορεί να είναι και ένα τέταρτο. Δεν μπορούμε να το καθορίσουμε αυτό.

..........: Να κάνω μία παρέμβαση, να ρωτήσω κάτι. Πόσα πινάκια είναι; 3-4;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ένα πινάκιο είναι στην Κρήτης.

..........: Ένα στην Πίστεως και ένα στην Εμπορική.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στην Εμπορική είναι εισπρακτικά πινακίων.

...........: Αυτές τις ενέργειες ποιος τις έβαζε στη σειρά; Ποιος τα έφτιαχνε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τα έφτιαχνε και τα φτιάχνει το παιδί που κάνει εξωτερικές δουλειές. Δηλαδή τα βάζουμε κατά ημερομηνία λήξεως για να πηγαίνουν μέσα στο computer και μετά τα δίνει μέσα στο computer στην μηχανογράφηση και τα βγάζει. Μετά βάζει σφραγίδες και τις δίνει μέσα στον κ. Βεργέτη και τις υπογράφει. Έτσι γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαιώνετε ότι τις συναλλαγές τις έκανε ο κ. Κωστάρης.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό βεβαιώνει ότι τις έκανε ο κ. Κωστάρης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα θέλουμε σε φωτοτυπία να τα έχουμε. Θα τα δούμε όλα με μεγάλη προσοχή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εκείνο που ήθελα να διευκρινίσω στο Δικαστήριο είναι για την συγκεκριμένη ημέρα μια και έχετε εδώ πλήρη απεικόνιση των κινήσεων του κ. Κωστάρη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είναι και άλλη σελίδα. Εγώ έφερα μόνο αυτά τα παραστατικά. Υπάρχει και άλλη σελίδα που να έχει και κάπου αλλού. Δεν τα έφερα εγώ. Εγώ έφερα μια συγκεκριμένη σελίδα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ας αρκεστούμε σε αυτά. Δώστε μου μία εικόνα εδώ. Εκείνη την ημέρα καταθέτετε ότι πήγε στην Πίστεως, στην Κρήτης, στην Εμπορική, στην ΔΕΗ.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτές ήταν οι κινήσεις που έκανε αυτή την ημέρα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτές, ότι φαίνεται από εδώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Φεύγουμε από τις 27 του μηνός, πάμε στις 28.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Εμπορική είναι μακριά από εσάς;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είναι στο ίδιο ύψος που είναι και η ALPHA, στη Νέα Κηφισιά. Είναι η ALPHA και η Εμπορική απέναντι. Η Εμπορική το ΄97 μπορεί να ήταν στην Κηφισιά. Δεν μπορώ να σας πω. Τότε μπορεί να ήταν στην Κηφισιά. Δεν φαίνεται από τον λογαριασμό. Εάν είχα τον λογαριασμό όψεως θα σας έλεγα αν ήταν η Εμπορική της Κηφισιάς ή της Νέας Κηφισιάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρκετά κυρία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Να μην χάσουμε τα πρωτότυπα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι βέβαια, θα τα πάρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι είναι στα χέρια μου δεν θα το χάσετε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Τί εργασίες φαίνεται να έχει κάνει ο κ. Κωστάρης στις 28/5/97;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχει κάνει μία κατάθεση στην Τράπεζα Κρήτης 23.000 την οποία δεν την βρήκα γιατί έχει γίνει ένα αρχείο «αλαλούμ›. Προσπάθησα να την βρω. Στην Τράπεζα Πίστεως 1.000.000 που την βρήκα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶ρα πήγε στην Κρήτης, πήγε στην Πίστεως.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι. Έκανε μία κατάθεση. Εμείς τα έχουμε γράψει με διαφορετική σειρά. Στην Κρήτης που πήγε έκανε και αυτή την εξόφληση Κιτάτση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την αγορά του συναλλάγματος που έγινε η συζήτηση προηγουμένως.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, αυτό. Εκείνη την ώρα λοιπόν έκανε και την κατάθεση των 23.000.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτό εδώ τί είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αφήστε το αυτό, είναι μικρό ταμείο. Είναι δικό μας λογιστικό θέμα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Το «Dim Trans›;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έρχεται στην εταιρεία η «Dim Trans› η μεταφορική εταιρεία και εισπράττει από την εταιρεία. Είναι άλλο αυτό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶ρα δεν είναι δουλειά εξωτερική.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Την ημέρα εκείνη έχει κάνει αυτές τις εργασίες στην Κρήτης και στην Πίστεως.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Στην Κρήτης είναι η ιστορία του συναλλάγματος.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι, αυτό που είπα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶λλη πράξη έχετε εκεί καταχωρημένη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν τα έχω φέρει όλα. Τράπεζα Πίστεως κατάθεση, Τράπεζα Πίστεως προμήθεια, κάτι θα εξόφλησε. Στις 23.000 λέει έξοδα Swift. Πρέπει να ήταν κάποιο συνάλλαγμα πάλι. Ίσως να είναι αυτό του συναλλάγματος κάποια έξοδα. Αυτά είναι σε αυτή εδώ τη σελίδα, η 28/5/ ήταν 5 σελίδες για να σας δώσω να καταλάβετε. Δεν τις έφερα όλες, μπορεί να υπήρχε και μια άλλη, μπορεί και να μην υπήρχε δεν μπορώ να το ξέρω εγώ αυτό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πολύ καλά.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εγώ έφερα αυτά που βρήκα ό,τι ήταν στην ταμειακή που μπορεί να αποδειχθεί.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα ακούσετε όλο αυτό το διάλογο που έγινε με τον προηγούμενο μάρτυρα σε σχέση με την αγορά του συναλλάγματος για την εξόφληση της απαιτήσεως Hitachi. Μπορείτε να πείτε ποιος έκανε αυτή τη δουλειά;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή τη δουλειά την έκανε ο υπάλληλος που κάνει τις εξωτερικές εργασίες.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή μένει αμφιβολία ότι την έκανε ο κ. Κωστάρης εδώ; Γιατί αμφισβητήθηκε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είπα εγώ ποια περίπτωση μόνο μπορεί να μην την έχει κάνει ο κ. Κωστάρης. Ο κ. Βεργέτης να έχει πάει είναι απίθανο, γι’ αυτό έχουμε παιδί για εξωτερικές δουλειές. Μπορεί να την έχει κάνει κάποιος άλλος, εάν εκείνη την ημέρα ο κ. Κωστάρης έχει πάει για θεώρηση –που κι αυτό μπορούμε να το δούμε αν έχει πάει για θεώρηση- που πάει μαζί με άλλα 3 άτομα από την εταιρεία γιατί πάει φορτηγό, αλλά κι αυτό μπορώ να το βρω εγώ από τις θεωρήσεις που έχω, εάν έχει πάει.

Ειδάλλως αν δεν έχει πάει σε άλλη δουλειά, 99% για να μην πω 100% τις συναλλαγές αυτές τις έχει κάνει ο κ. Κωστάρης, τις οποίες τις κάνει στις 28 και αυτή εδώ η ταμειακή φτιάχνεται στις 29, την επόμενη μέρα δηλαδή, γιατί συγκεντρώνονται όλα τα παραστατικά της προηγούμενης ημέρας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εάν την έκανε ο κ. Κωστάρης διότι θα έπρεπε να χρεωθεί ο λογαριασμός με το ισότιμο του συναλλάγματος. Πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση θα υπάρχει στα παραστατικά της τράπεζας;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι. Σε εμάς όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό παρακάλεσα και τον μάρτυρα και τα πήραμε από την τράπεζα. Εδώ τώρα, επειδή αυτή η συναλλαγή σε συνάλλαγμα βρέθηκε οψίμως δεν την είχε βρει στην αίτηση που είχαμε κάνει.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι. Γιατί την προηγούμενη φορά που ήρθα μου είπατε να φέρω τις μισθοδοτικές καταστάσεις στα θεωρημένα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να έρθουμε στις μισθοδοτικές καταστάσεις για να δούμε εάν τους μήνες Ιανουάριο του ’97 και Μάιο του ’97 έχει και πόσες μέρες απασχόληση.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όλα τα μεροκάματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλήρης απασχόληση.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπήρξε απουσία κατά καμία ημέρα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Πέστε μου –διότι αυτό θα το ξέρετε εσείς- οι ώρες που εμφανίζεται στη δουλειά του ο Κωστάρης, ήταν τακτικός και συνεπής ως υπάλληλος;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Τακτικότατος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπήρξε δηλαδή περίπτωση να την κάνει κοπάνα, να το πω έτσι.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Για να πούμε την αλήθεια, μπορεί να ζητήσει και μια και δυο ώρες άδεια. Θα πάρει όμως τηλέφωνο, θα ενημερώσει τον κ. Βεργέτη. Όμως τα χαρτιά δείχνουν από τις πράξεις που έχει κάνει και από το πινάκιο ότι πρέπει να έχει έρθει στη δουλειά, γιατί το πινάκιο είπαμε απαιτεί κάποια διαδικασία.

Είναι 10 εκ. σε επιταγές που την εποχή εκείνη οι πελάτες έδιναν 200 – 300 χιλιάδες το ’97, δεν ήταν όπως τώρα που είναι περισσότερα. Αν θέλετε να σας φέρω τα πρωτότυπα των πινακίων.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχουμε μια κατηγορία για τη δολοφονία Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να έχει λάβει χώρα στις 8 παρά πέντε, 26 Σεπτεμβρίου του ’89. Είπατε ότι το καλοκαιρινό ωράριο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 7:30.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το ’90 δεν ήταν 7:30 – 3:30 ήταν 8 – 4.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: ¶ρα είναι 7:30 – 3:30 στις 26 Σεπτεμβρίου του ’89 το ωράριο και πέστε μου τώρα εάν ο Κωστάρης μπορεί εκείνη την ημέρα να έκανε απουσία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δυστυχώς δεν μπορώ.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εγώ σας θέτω ευθέως το ερώτημα, για να πω φωναχτά και τη σκέψη μου. Βεβαίως αυτά είναι επιχειρήματα αγορεύσεων, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για να οργανωθεί η δολοφονία του μακαρίτη Μπακογιάννη και να είναι στις 8 παρά 5 το πρωί, αντιλαμβάνεστε ότι οι δράστες αυτής της ιστορίας, θα έπρεπε να έχουν μια απασχόληση αρκετών ωρών πριν από τις 8 παρά 5.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον δεν ξέρει γιατί δεν έχει κάνει.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Φυσικό είναι να μην ξέρει. Αν στις 7:30 έπρεπε να είναι ο Κωστάρης εκεί και δεν ήταν εκ των ανθρώπων ο οποίος εφόσον φέρεται ως μέλος μιας συνωμοτικής Οργάνωσης, οι απουσίες θα ήταν συνήθης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ανάλογα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Βέβαια κ. Εισαγγελεύς όλα ανάλογα είναι. Αλλά με τα ανάλογα δεν μπορεί το Δικαστήριο να έρθει σε κρίση, ούτε μπορεί τις αμφιβολίες να τις ερμηνεύει εις βάρος του κατηγορούμενου. Αυτό είναι το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κατά την εισαγγελική άποψη οι αμφιβολίες πρέπει να ερμηνεύονται εις βάρος του κατηγορούμενου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αλλά η καθημένη Δικαιοσύνη έχει διαφορετική άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε και ο Εισαγγελεύς μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Εισαγγελεύς θα το δούμε. Ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την αγόρευση του κ. Εισαγγελέως!

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι όπως πάμε θα τελειώσουμε τον Φλεβάρη. Εμένα με ενδιαφέρει πρώτα η ορθότητα της διαδικασίας και μετά η ταχύτητα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ έχουμε δύο αντιφατικά δεδομένα. «Το γοργόν και χάρη έχει› αλλά και το «Σπεύδε βραδεύως›!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε ένα σύνταγμα που μας λέει 18μηνο, έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι τεράστια και όλα αυτά πρέπει να χωρέσουν. Αλλά χωρίς βλάβη ιδίως των δικαιωμάτων των μερών.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν χάθηκε ο κόσμος αν υπερβούμε το 18μηνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χάθηκε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Οχι κ. Πρόεδρε μην το λέτε εσείς αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος. Εάν το σύστημα δεν αντέξει, δεν ξέρουμε πόσο πρέπει να μεταβληθεί μετά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η αντοχή του συστήματος εξαρτάται από τη διάρκεια της προσωρινής υπεράσπισης των κατηγορουμένων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι αντοχές του συστήματος είχαν δοκιμαστεί και στην Ιταλία και το έβαλαν 5 χρόνια. Δεν θέλω η πατρίδα μου να έχει τέτοια περιπέτεια. Γι’ αυτό αγωνίζομαι και γι’ αυτό με βλέπετε που προσπαθώ να την επισπεύσω. Δεν θέλω η πατρίδα να γίνει αλά Ιταλία. Δεν έχετε καταλάβει πόσο δημοκρατικός είμαι!

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα υπάρξει ψόγος της Έδρας διότι θα υπερβεί το 18μηνο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οχι. Δεν θέλω να θιγεί το νομικό μας σύστημα. Όπως έχει το Σύνταγμα το 18μηνο είναι πάρα πολύ καλό και αρκετό.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Να επανέλθουμε. Εγώ θα ήθελα τελικώς κα Μουσούρη να βεβαιώσετε στο Δικαστήριο εάν στο πρόσωπο του κ. Κωστάρη η επιχείρηση Βεργέτη είχε έναν υπάλληλο εργατικό, συνεπή ή φυγόπονο και αδιάφορο για τη δουλειά του.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτά τα είπα και την προηγούμενη φορά, γι’ αυτό τον λόγο ήρθα. Είπα ότι ήταν πολύ καλός υπάλληλος και γι’ αυτό τον λόγο όταν έφυγε, προσλήφθηκε ξανά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις 23/9/89 ημέρα της δολοφονίας του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη ήταν στη δουλειά του ο κ. Κωστάρης;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν μπορώ να το ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ηταν δυνατόν να μην είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μπορεί και να μην ήταν. Αλλά πάλι κάνουμε υποθέσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορεί να ήταν, μπορεί και να μην ήταν λοιπόν.

Δεύτερη ερώτηση: μπορούσε να πάρει εργασία από την προηγούμενη ημέρα και την επομένη για λόγους υπέρ της υπηρεσίας;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό γινόταν σπάνια. Να σας πω όμως πότε μπορούσε γιατί πρέπει να το διευκρινίσουμε. Κυρίως όταν υποχρεώσεις προς την Εφορία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επομένως μπορούσε να πάρει εργασία από την προηγούμενη?

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι να την πάρει, να ξέρει το πρόγραμμα ότι την επόμενη μέρα θα πάει στην Εφορία να πληρώσει τις δόσεις και μετά να πάει στη τράπεζα να πάρει χορήγηση για να πληρωθεί το προσωπικό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή να μην έρθει κατ ευθείαν στην υπηρεσία?

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Θα έρθει στη δουλειά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μπορούσε να πάει κατ’ ευθείαν στην Εφορία;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά θα γίνει σπάνια. Εμείς μιλάμε το σύνηθες. Ούτε μπορούμε από τώρα να ξέρω για το 9ο του ’90 εάν είχε πάει στην Εφορεία. Που να τα θυμάμαι; Δεν έχω στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η τελευταία ερώτηση. Ένας δολοφόνος σε μια δολοφονική Οργάνωση φροντίζει το χρόνο της δολοφονίας του να έχει άλλοθι ναι ή όχι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρέστε κα μάρτυρα εδώ την εγγραφή της ημερομηνίας 27/1/97 τόσο εκείνη που αναφέρει την είσπραξη, την ανάληψη όσο κι εκείνη που αναφέρει την κατάθεση.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Να τη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η ανάληψη από την τράπεζα με εξουσιοδότηση.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι. Την ίδια μέρα γίνεται και μια κατάθεση σε ένα συνάδελφο 125 χιλιάδες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς με ποιο παραστατικό;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Της ανάληψης δεν το έχω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Το έχει η τράπεζα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το παραστατικό της ανάληψης. Εδώ κατατέθηκε ότι αυτή η συναλλαγή αφορά την πράξη 106 και υπάρχει και μια πράξη 107. Αυτό ήθελα να πω.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτό είναι άλλο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου) Αυτό είναι μια κατάθεση?.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε ανάληψη από την αδελφή Βεργέτη και κατατέθηκε στο λογαριασμό της Βεργέτης ΕΒΕ. Αυτές οι καταστάσεις είναι της Αφοί Βεργέτη ή της Βεργέτη ΕΒΕ; Επομένως η 107 πράξη που είναι κατάθεση σε λογαριασμό είναι της Βεργέτη ΕΒΕ επομένως θα πρέπει να είναι σε άλλες καταστάσεις περασμένο αυτό.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι αλλά πρέπει να είναι και στις δικές της, διότι είναι πληρωμή της.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εδώ είναι η ανάληψη?.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύρια μάρτυς ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Εγώ για το εξής: ξέρετε ότι κατατέθηκε από τον μάρτυρα τον κ. Μαλτζάρκος το εξής: το 1.106.000 πράξης αναλήφθηκε και με την 107 πράξη κατατέθηκε σε άλλο λογαριασμό και έχω σημειώσει να ρωτήσω εσάς για το παραστατικό του άλλου λογαριασμού και την κατάθεση. Γι’ αυτό σας ρωτώ.

Επομένως λέτε στο Δικαστήριο ότι αυτές οι καταστάσεις είναι της εταιρείας Αφοί Βεργέτη που είναι η ανάληψη και στην κατάθεση του 1 εκ. είναι της Βεργέτη ΑΒΕ. Πέστε μου: η Βεργέτη ΑΒΕ από την Αφοί Βεργέτη σε τι διαφέρει; Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Βλέπω εδώ Αφοί Βεργέτη ΑΕΒΕ γι αυτό σας ρωτάω.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου) Αυτή η Βεργέτη ΑΕΒΕ είναι η αρχική?

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς εντάξει. Επομένως το αναληφθέν ποσό του 1 εκ. που είναι σε αυτές τις καταστάσεις, κατατέθηκε σ’ ένα λογαριασμό της άλλης εταιρείας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Που κι αυτό αν θέλετε μπορώ να το προσκομίσω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγγνώμη, παρεμπιπτόντως όμως δεν έπρεπε να φανεί και σε αυτή την κατάσταση;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνει μια ανάληψη. Εμείς παλιά με το διπλογραφικό σύστημα τι λέγαμε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Εδώ είναι διαφορετικές εταιρείες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστώναμε το λογαριασμό της τράπεζας και μετά στέλναμε ταμείο. Χρεώσαμε το ταμείο 1 κ. Δεν έπρεπε το ταμείο να πιστωθεί με αυτή την κατάθεση; Που είναι; Διότι διαφορετικά η εταιρεία θα φέρεται να έχει 1 εκ. συν, ενώ θα λείπουν αυτά.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν είναι έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιάσατε έναν που ξέρει λογιστικά!

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν είναι θέμα λογιστικής. Ο φορέας είναι ένας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι ένας ο φορέας. Όταν είναι δύο τα νομικά πρόσωπα, είναι δύο οι φορείς. Εγώ δεν ικανοποιήθηκα από την απάντησή σας.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου) Θα δείτε ότι χρεώνεται το ταμείο και με την άλλη πράξη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι η άλλη πράξη που να φαίνεται ότι πιστώνεται το ταμείο και χρεώνεται η άλλη ότι τα πήρε. Όχι βέβαια, μην μας περνάτε και για τελείως άσχετους. Διότι έχουν λεχθεί πάρα πολλά εδώ μέσα και κάτι καταλαβαίνουμε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν είναι έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ζητώ συγγνώμη, αλλά έπρεπε να λεχθούν ορισμένα πράγματα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όταν είναι τελείως διαφορετικά τα νομικά πρόσωπα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι δύο τελείως διαφορετικά. Είναι δύο νομικά πρόσωπα ανεξάρτητα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: ¶ρα μπορεί το ταμείο αυτή τη στιγμή να δείξει οι Αφοί Βεργέτη ότι έχει ένα υπόλοιπο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι πέρασε στο ταμείο 1 εκ. εκείνη την ημέρα. Δεν έπρεπε να περάσει 1 εκ. έπρεπε να αφαιρεθεί το άλλο που πήγε στο άλλο νομικό πρόσωπο.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου) Υπάρχει κι άλλο ταμείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από άλλη κατάσταση;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Από άλλη κατάσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε το λοιπόν. Τώρα το λέτε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα δεν με αφήνετε. Αυτή εδώ είναι η ταμειακή Αφοί Βεργέτη, υπάρχει και ταμειακή της Βεργέτη ΑΒΕ που δείχνει ότι έγινε κατάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν την έφερα γιατί δεν ήξερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έπρεπε να φανεί ότι έφυγε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα δεν είναι αυτή η ταμειακή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η άλλη θα έχει εισαγωγή αυτό το ποσό και έπρεπε να το έχει εξαγωγή τούτη η εταιρεία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι γιατί είναι τελείως διαφορετικές. Δεν κάνει η μία εταιρεία την άλλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τι κάνει;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Έχει δικό της ταμείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπατε ότι τα παίρνει από τη μία και κατατίθονται στην άλλη εταιρεία; Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πως έγινε.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: (Εκτός μικροφώνου) Να σας το πω πολύ απλά. Έγινε η ανάληψη, ήρθε ο κ. Κωστάρης στην εταιρεία, ο κ. Βεργέτης?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού έγινε στην τράπεζα έπρεπε να φαίνεται ότι βγήκε από τη μια εταιρεία και πήγε στην άλλη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα δεν μπορεί να φαίνεται αυτό. Κύριε Πρόεδρε, μπορεί το 1 εκ. που έκανε κατάθεση να το είχε στα χέρια του ο κ. Κωστάρης.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε. Ταμειακή κατάσταση κεντρικού: 27/1 εδώ έχετε εισπράξεις, εδώ έχετε πληρωμές. Η είσπραξη του 1 εκ. ποια είναι;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πληρωμή;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εδώ πληρωμή η Τράπεζα Κρήτης 1 εκ.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Είναι λάθος. Η υπάλληλος αντί να περάσει την ταμειακή της Βεργέτη ΑΒΕ την πέρασε εδώ. Είναι λάθος. Να σας πω κάτι; Ο υπάλληλος πήρε τα λεφτά, τα έφερε στην εταιρεία, τα έβαλε η εταιρεία στο ταμείο της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ λέω αυτό το ποσό το οποίο το πήραμε από τη μια εταιρεία και το βάλαμε στην άλλη, δεν φαίνεται πουθενά. Αυτό ρωτάω τόση ώρα.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα φαίνεται. Αν έφερνα την ταμειακή της άλλης εταιρείας, φαίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα σε τούτη την εταιρεία; Εδώ δεν έγινε μια ταμειακή μετακίνηση; Δεν βγήκε από το ταμείο αυτό αυτό το ποσό;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βγήκε και ήρθε στο ταμείο της εταιρείας Αφοί Βεργέτη. Έτσι δεν δείχνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έπρεπε να υπάρχει μια εγγραφή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Γιατί να υπάρχει; Μεταξύ δύο εταιρειών τι εγγραφή να υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μεταξύ δύο εταιρειών δεν υπάρχει εγγραφή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ ότι τα δύο νομικά πρόσωπα δεν έχουν επίσημη διακίνηση στα βιβλία.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα δεν έγινε έτσι. Αφήστε με να σας πω πως έγινε! Πήγε κι έγινε μια ανάληψη, πήρε τα λεφτά. Μπήκαν μέσα τα λεφτά στην εταιρεία και από το ταμείο της άλλης εφόσον έχει δύο ταμεία, έχει δύο εταιρείες, του λέει πάρε 1 εκ. και κάνε κατάθεση σε αυτό το λογαριασμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι γίνεται; Και δεν κόβεται χαρτί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Αφού έχουμε το χαρτί της τράπεζας. Τι χαρτί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το 1 εκ.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Μα δεν είναι ένα το ταμείο κ. Πρόεδρε, είναι δύο ταμεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέω.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε να σας εξηγήσω κάτι; Μου είπε ο κ. Βεργέτης «πάρε αυτή την εξουσιοδότηση και πήγαινε πάρε 1 εκ., πάρε κι 1 εκ. από αυτή την εταιρεία, σου δίνω μετρητά και πήγαινε κατάθεσέ τα στο λογαριασμό αυτό της Βεργέτη ΑΒΕ›. Δεν έχει καμία σχέση η μία εταιρεία με την άλλη. Είναι τελείως ξεχωριστά πράγματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι τελείως διαφορετικό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η επιταγή έχει ημερομηνία πληρωμής την ίδια ημέρα που έχει την είσπραξη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Για ποια επιταγή λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την επιταγή του ’90. Η επιταγή αυτή έχει ημερομηνία έκδοσης την ημέρα πληρωμής την ημέρα εκείνη. Αλλά αυτή όμως η επιταγή εκδόθηκε στην Καλαμάτα από πελάτη Καλαματιανό. Είναι έτσι;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή αν ο Καλαματιανός ήταν Αθήνα και την έδωσε στην επιχείρηση, πρέπει να έχουμε την επιταγή να ταξιδεύει.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ο πωλητής φέρνει την επιταγή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η επιταγή είναι και σήμερα εδώ. Εδώ είναι κ. Εισαγγελεύς η επιταγή, σήμερα την είχαμε στα χέρια μας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Που πήγε αυτή η επιταγή;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Στην Καλαμάτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και από την Καλαμάτα ήρθε στην Αθήνα. Σας ερωτώ: τον πελάτη αυτό τον ξέρετε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Βέβαια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι δυνατόν να σας δίνει επιταγή χωρίς ημερομηνία;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Χωρίς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ποτέ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και να πηγαίνει την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη ο κ. Κωστάρης για είσπραξη;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι ποτέ. Να είναι ανοιχτή η ημερομηνία;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να βεβαιωθεί ότι υπάρχει κατατεθειμένο αυτό.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν βρίσκεται την ημέρα εκείνη ότι έχει ημερομηνία?

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Όχι ποτέ. Δεν ήταν μόνο αυτή η επιταγή, μπορεί να ήταν πολλές επιταγές που είχε δώσει για αγορά.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε συνέχεια των ερωτήσεων του Προέδρου. Τι άλλες έχετε; 125 χιλιάδες προκύπτει μέσα εκεί;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Ναι.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή είναι σε άλλο υποκατάστημα πληρωμένη.

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Δεν ξέρω.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Το κατάστημα 53 δεν είπατε;

Α. ΜΟΥΣΟΥΡΗ: 016.

(Διαλογικές συζητήσεις)