Ανώτατα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης δεν πιστεύουν πλέον ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μετέδωσε σήμερα το βρετανικό BBC, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι «σημαντικής πολιτικής σημασίας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πολύ πιθανό ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξαν, όμως είχαν κρυφτεί ή καταστραφεί πριν από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.
Το BBC εκτιμά ότι η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθούν ορισμένα έγγραφα που συνδέονται με πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά δεν πιστεύει ότι θα βρεθούν όπλα.
«Πιστεύουν ότι υπήρχαν προγράμματα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης απομακρύνεται η ελπίδα ότι θα βρεθούν όπλα, σκουριασμένοι πύραυλοι που θα μπορούν να τα δείξουν οι κάμερες», τόνισε συντάκτης του βρετανικού δικτύου.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ παραδέχτηκε επίσης χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν νέα στοιχεία για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν τον πόλεμο.
«Η Συμμαχία δεν ενήργησε στο Ιράκ επειδή ανακαλύψαμε νέες δραματικές αποδείξεις για την απόκτηση απο το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Ράμσφελντ στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων της Γερουσίας.
«Ενεργήσαμε επειδή βλέπαμε τις αποδείξεις που υπήρχαν μέσα απο ένα νέο πρίσμα, μέσα απο το πρίσμα της εμπειρίας που ζήσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001», συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπούς δήλωσε χθες στην Πρετόρια «απόλυτα βέβαιος» ότι έλαβε τη σωστή απόφαση εισβάλοντας στο Ιράκ.
«Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αντιπροσώπευε μιαν απειλή για την ειρήνη στον κόσμο, για το λόγο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους συμμάχους και τους φίλους τους ενήργησαν σωστά απομακρύνοντάς τον απο την εξουσία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.