Κόσμος
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 10:08

Επιθέσεις Ιρακινών τα ξημερώματα στη Βαγδάτη

Δύο επιθέσεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα ένοπλοι Ιρακινοί στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν επτά, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στις 05:00' (ώρα Ελλάδος) στη συνοικία αλ Μανσούρ, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας με την εκτόξευση χειροβομβίδων εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας πολλών οχημάτων. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.

Δύο ώρες αργότερα εκδηλώθηκε και δεύτερη επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ενοπλοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες σε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Περισσόεροι από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την 1η Μαΐου που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε επισήμως το τέλος του πολέμου.

Μία οργάνωση, που ισχυρίζεται πως συνδέεται με την Αλ-Κάϊντα του Οσάμα μπιν Λάντεν υποστήριξε χθες το βράδυ σε ηχογραφημένο μήνυμά της, που μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, πως τα μέλη της και όχι οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Ορκίζομαι στο Θεό πως κανείς από τους οπαδούς του (Σαντάμ Χουσεΐν) δεν πραγματοποίησε τις επιχειρήσεις του τζιχάντ (ιερού πολέμου) όπως ισχυρίζεται... Οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των αδελφών μας στον ιερό αγώνα», επισημαίνει η άγνωστη φωνή στο μήνυμα.

Ο άγνωστος αποκαλύπτει πως πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράκ βρίσκονται τα μέλη της «Ενοπλης Ισλαμικής Κίνησης για την Αλ-Κάϊντα-Σκέλος της Φαλούτζα», που έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα αυτής της οργάνωσης.

Η φωνή στο μήνυμα, μαζί με το οποίο το αλ Αραμπίγια μετέδωσε και μια φωτογραφία ενός άγνωστου άντρα με άσπρα γένια και σαρίκι, προειδοποιεί για μια νέα αντιαμερικανική επίθεση μέσα στις επόμενες ημέρες, που «θα τσακίσει τελείως τη ραχοκοκκαλιά της Αμερικής».

Στο μήνυμα δεν διευκρινίζεται αν η επίθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ιράκ ή κάπου αλλού.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε μάλιστα χθες ότι οι αντι-αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ θα κλιμακωθούν αυτόν το μήνα, καθώς το πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ γιορτάζει διάφορες επετείους.

Η εφημερίδα «Washington Post», γράφει σήμερα ότι το κόστος του πολέμου και της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ αυξήθηκε ήδη στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν αποκλείεται να φτάσει στα 100 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2004.