Πολιτική
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 19:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/07/2003) Μέρος 3/7

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα πάτε για βουλευτής;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω, ότι είναι αναγκαίο να πηγαίνουμε όλοι για βουλευτές, δεν νομίζω ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ σας παρακαλώ, αφήστε τον μάρτυρα. Ο άνθρωπος τα λέει ...

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι 40 χρόνια στο πολιτικό κίνημα, από 13 ετών στους Λαμπράκηδες, δεν έχω βάλει υποψηφιότητα, γιατί η άποψη μου είναι, ότι μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στα κοινά, ακόμη και από τη θέση του απλού πολίτη και να υπερασπίζεται τις αξίες χωρίς να προσδοκά τίποτε.

Η δική μου η παρουσία, θέλω να σας πω εδώ, ότι αποτελεί ένα αντίδωρο στην προσφορά του Γιάννη, το εννοώ και το λέω εν πλήρη συνειδήσει. Ο Γιάννης ήταν πολλές νύχτες, ατέλειωτες ώρες εκεί που μοιράζονται το κολατσιό και εκεί που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση. Ο Γιάννης αυτός είναι στη συνείδηση των εργαζόμενων και δεν ψάχνουν κάποιοι να έρθουν εδώ για να αποκομίσουν δικά τους αντίδωρα.

Θεωρώ ότι ο Γιάννης ο Σερίφης δεν έχει καμία σχέση με όλη αυτή την περίπτωση και για έναν απλό – απλούστατο λόγο. Από το 1983 που δρα το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα παίρνοντας μέρος όχι μόνο στις διεργασίες στο χώρο των ΗΛΠΑΠ, αλλά σε όλο το κίνημα της Αθήνας ήταν μόνιμα με την «προστασία› οργάνων της τάξης.

Εάν ήθελε δηλαδή να κάνει κάτι ο Γιάννης ο Σερίφης, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, είναι να μην είναι αυτός που είναι, να αλλάξει, γιατί αμέσως θα γίνονταν αντιληπτός. Δεν υπήρχε περίπτωση, το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας πρέπει να σας το πω, λειτουργούσε μέσα στα Σωματεία και μετά το 1983. Κατά συνέπεια όλοι μας, όσοι συμμετέχουμε στο μαζικό Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είμαστε προφανείς και είμαστε κάτω από το άγρυπνο μάτι αυτών των ανθρώπων.

Έτσι, λοιπόν, πιστεύω, ότι εάν ο Γιάννης είχε κάνει την παραμικρή παράνομη δραστηριότητα, εάν μη τι άλλο θα είχε γίνει αντιληπτή, πολλώ δε μάλλον θα δρα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε μία οργάνωση που τέλος πάντων δρούσε, όπως δρούσε και που κατά συνέπεια θα γίνονταν αντιληπτός ο Γιάννης.

Ο Γιάννης ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Εάν θα πάρετε τις εφημερίδες ή εάν θα δείτε περιοδικά, εάν παρακολουθείτε τηλεόραση σίγουρα ακόμη και σήμερα θα βλέπατε, ότι ο Γιάννης ο Σερίφης είναι μπροστά. Δεν δρούσε ούτε με κουκούλα, ούτε στο σκοτάδι. Στο φως, στη διαφάνεια, γι’ αυτό καταξιώθηκε και στη συνείδηση των εργαζόμενων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ πραγματικά τα άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτά που λέτε. Πέστε μου άλλοι άνθρωποι, άλλοι συνδικαλιστές μέσα στο μαζικό κίνημα, διότι έτσι λέγεται το συνδικαλιστικό, διότι εάν καταργηθεί ο συνδικαλισμός, καταλαβαίνετε ότι καταργείται και η δημοκρατία η ίδια, έτσι δεν είναι, με ισοδύναμη δυναμική παρουσία μέσα στο χώρο εκεί υπάρχουν;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πρέπει να είναι πολλοί νομίζω;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολλοί είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλοι αυτοί, τους παγιδεύει συνέχεια η Αστυνομία;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν είναι όλοι ύποπτοι, δεν είμαστε όλοι ύποπτοι. Προσωπικά θα σας πω, έχω πολλές αρνητικές εμπειρίες, αλλά δεν θα έχει αξία για το Δικαστήριό σας.

Επειδή όμως από κάποια στιγμή και μετά κάποια πράγματα ενοχλούν, γιατί δεν διακρίνονται και για την ευφυία τους, σας λέω, ότι συζητούμε μέσα στο σπίτι του και παίρνω στη συνέχεια μετά από μία ώρα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο, προσπαθώ να δω ποιο είναι το μήνυμα είναι φωνητικό και ακούω μέσα από το κινητό μου τηλέφωνο όλους όσους συμμετείχαμε εκεί, να επαναλαμβάνουν όσα είχαμε συζητήσει προηγούμενα.

Μπορείτε, λοιπόν, να δείτε, ότι η δημοκρατία μας έχει και αυτές τις πλευρές. Σας το καταγγέλλω εδώ, είναι η πρώτη φορά, συμβαίνουν. Σας λέω, το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας ακόμη και σήμερα όσο μπορεί, εκεί που μπορεί δρα, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι δεν συμβαίνει.

Βεβαίως σίγουρα έχετε μάθει κι εσείς, ότι πάρα πολλές φορές σ’ αυτές τις μαζικές διαδικασίες επειδή είναι προφανές και δεν ελέγχουμε τον καθένα που έρχεται εκεί, έχουν βρεθεί πολλά όργανα της Τάξης, της Ασφάλειας, υπηρεσιών μάλιστα και ένοπλα να συμμετέχουν διαδηλώνοντας μαζί μας διεκδικώντας κι αυτοί: ψωμί, παιδεία και ελευθερία. Βέβαια είναι άλλος ο ρόλος τους εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα πολλά, πάρα πολλά κατάλαβα. Κύριε Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έχω τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κατηγορούμενο τον κ. Παύλο Σερίφη από πλευράς συνδικαλιστικής άποψης τον ξέρετε;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει τύχει, δεν τον ξέρω.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ίδιο κατηγορούμενο, τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό από πλευράς διαδηλώσεων μαζικών ...

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον γνωρίζω.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εργατικών τους ξέρετε;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τώρα που διεξάγεται η δίκη ...

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, από τα συνδικαλιστικά.

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Απόλυτα σας λέω, δεν τον ξέρω.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, λοιπόν, δεδομένο, ότι οι κατηγορούμενοι εδώ όλοι τους είχαν κάποια στοιχεία. Θέλω να μου δώσετε μια εξήγηση πως εσείς αντιλαμβάνεστε αυτά τα στοιχεία.

Λέει, λοιπόν, το βούλευμα που είναι η απόφαση ενός δικαστικού Συμβουλίου που παρέπεμψε τους κατηγορουμένους: Για τον κ. Ιωάννη Σερίφη σαν στοιχεία που έπεισαν εκείνους τους δικαστές να τους στείλουν στο ακροατήριο για να δικαστεί είναι, ο Παύλος Σερίφης που είναι ξάδελφός του και ο Χριστόδουλος Ξηρός που λέει το βούλευμα, πως αυτοί είπαν για τον κ. Ιωάννη Σερίφη κάποια πράγματα ενοχοποιητικά και σας λέγω, ότι εδώ κατατέθηκε, ελέγχθηκε, αναπτύχθηκε και πολλά απ’ αυτά έχουν αναιρεθεί. Σας το θέτω κι αυτό υπόψη.

Σας τα λέω αυτά για να μου απαντήσετε, τα έχετε υπόψη σας ότι είναι και αυτά τα στοιχεία, πέραν εκείνων που εσείς είπατε, τα οποία εγώ δεν είμαι από εκείνους που τα απορρίπτω χωρίς σκέψη ή τα προσυπογράφω πάλι χωρίς σκέψη. Αλλά σας λέω, ότι το βούλευμα λέει, ότι ο ξάδελφός που δεν είχε σαν συγγενής κανένα λόγο να πει ψέματα, έτσι λέει το βούλευμα, η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου είπε για τον κ. Ιωάννη Σερίφη, ότι είναι μέσα στα ιδρυτικά μέλη της «17Ν›, το έχει καταθέσει ο Παύλος Σερίφης, ανεξάρτητα σας είπα, ότι απ’ αυτά αν όχι όλα, τα περισσότερα έχουν ανακληθεί στα μετέπειτα με τις απολογίες τους.

Και μάλιστα πήγε στον Ανακριτή ή στην Ανακρίτρια ο Παύλος Σερίφης και είπε, ότι εγώ τον ήξερα μέχρι το 1979, από τότε και μετά ο κ. Ιωάννης Σερίφης κατά τον Παύλο Σερίφη πάντα, εγώ πάντα με το βούλευμα, όχι με τις απολογίες τους, αποχώρησε. Και λέει, παραπέρα το βούλευμα δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτό το τελευταίο, γιατί έρχεται ο Χριστόδουλος Ξηρός και λέει, ότι στο τέλος του ’83 μας στρατολόγησε στην οργάνωση, ο Γιάννης Σερίφης τον Χριστόδουλο.

Αυτά τα έχετε υπόψη σας; Έτσι θέλω να καταλάβω, έχετε υπόψη σας αυτά που σας είπαν από την πλευρά σας, έχετε υπόψη σας ?

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παρακολουθώ τηλεόραση σας το είπα.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όσα σας είπαν, είπα, όχι όσα είδατε, όσα σας είπαν. Πέστε μου γι’ αυτά έχετε κάτι να μας πείτε, να μας πείσετε κι εμάς, διότι το Συμβούλιο είχε κάποιες ενδείξεις, εμείς όμως θέλουμε αποδείξεις τα μέλη του Δικαστηρίου. Τα ξέρετε αυτά, δεν είναι ανάγκη, πέστε μου πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα, τι έχετε;

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Απόδειξη για το Γιάννη το Σερίφη είναι το ίδιο του το ήθος και η πράξη ζωής. Σας βεβαιώνω, ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν είναι σ’ αυτή την οργάνωση, γιατί αν ήταν θα σας το δήλωνε.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα κατάλαβα.

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το ήθος του δεν του επιτρέπει να κρύβεται. Θα σας έλεγε, ναι, είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης. Ο Γιάννης ο Σερίφης κινείται στη λογική να υπερασπίζεται εκείνα που ξέρει και που πιστεύει. Εγώ δεν σας λέω, ότι είναι ένα καλό παιδί, άσχετο με το κίνημα και δεν μπορεί να γνωρίζει ή τον κ. Ξηρό ή τον κ. Σερίφη, τους γνωρίζει ίσως, όπως μου λέτε, ωστόσο εάν συμμετείχε σ’ αυτή την οργάνωση θα το δήλωνε και σ’ εμένα και σ’ εσάς, σας το λέω.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι’ αυτό πιστεύετε τα όσα είπατε.

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι’ αυτό πιστεύω, ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι που του αποδίδουν αυτά που του αποδίδουν θα σας τα πουν, πιστεύω όμως, ότι μπορεί να τα είπαν και κάτω από το καθεστώς κάποιας πίεσης, εκεί όπου κρατήθηκαν, ο καθένας μας έχει τις αντοχές του και ίσως και γιατί όχι με κάποιες υποσχέσεις ότι ίσως δεν θα γίνεις ψητός στην καρέκλα την ηλεκτρική της Νέας Υόρκης, θα μας σπίτι σου, ο Γιάννης ο Σερίφης είναι ύποπτος, πέσε ότι σε στρατολόγησε ή διευκόλυνε, κάπως έτσι το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν έχουμε θανατική ποινή.

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Εκμεταλλεύτηκαν κάποια αδυναμία των κατηγορούμενων προκειμένου να αποδοθεί μία, αυτή είναι η πεποίθησή μου για το ότι του αποδίδεται η κατηγορία ότι είναι μέλος της «17Ν›. Εάν ήταν μέλος της «17Ν› σας βεβαιώνω, θα σας δήλωνε εδώ, τιμή μου είμαι μέλος της «17Ν›, θα έκανε αυτό που έκαναν στα ξερονήσια οι Κομμουνιστές όταν έλεγαν, ότι δεν ανταλλάσσω τη ζωή μου με μια υπογραφή, προτιμούσαν να φωνάξουν «ζήτω το ΚΚΕ› και να εκτελεστούν, παρά να βάλουν μία υπογραφή και να γυρίσουν στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ερώτηση την ξεκίνησα αν γνωρίζετε τους δύο κυρίους κατηγορουμένους.

Σ.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τους γνωρίζω κατηγορηματικά σας το λέω, δεν τους γνωρίζω ούτε εξ όψεως.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο τον γνωρίζετε;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω κανέναν από τους κατηγορούμενους, να μην σας ταλαιπωρώ, με εξαίρεση τον κ. Σωτήρη Κονδύλη ο οποίος υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξα μέλος του ΚΚΕ, ήμουν Οργανωτικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, συμμετείχε από το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών. Τον ξέρω, με ξέρει, πιστεύω να με θυμάται. Δεν ξέρω κανέναν άλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Φυτράκης έχει το λόγο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω ή θα μου την απαγορεύσετε την ερώτηση; Εδώ σας θέλω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ με θέλετε; Με γνωρίσατε χθες; Εσείς ξέρετε ποιες ερωτήσεις πρέπει να γίνονται, είναι δικονομικές. Όσες είναι στα όρια της δικονομίας δεν μπορώ εγώ να τις απαγορεύω.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σε αυτό το θέμα να έχουμε μία οξύτητα η οποία δεν ξέρω αν είναι και σωστή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει οξύτητα ο μάρτυρας. Τον είδατε πόσο συγκροτημένος είναι;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τα ρώτησε ο κ. Πρόεδρε αυτά. Εσείς εκπροσωπούσατε το ΚΚΕ την συνδικαλιστική παράταξη. Δεν ξέρω κανέναν μάρτυρα εγώ, ούτε έχω συζητήσει, ούτε τί θα πούνε ξέρω.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα επίσης ότι εγώ ήρθα, δεν με καλέσατε εσείς.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κανένας μάρτυρα δεν ξέρω, ούτε τί θα πει, ούτε τί ιδεολογία έχει, ούτε παίρνω κοντρόλ από τον καθένα για να δω αν θα υπερασπιστεί καλά ή κακά. Ότι θέλει ας κάνει. Τους ξέρει ο κ. Σερίφης, τους φέρνει. Είναι πολυσυλλεκτικός, σας το είπα. Έχει από Βουλευτές μέχρι συνδικαλιστές.

Στην φάση που έχετε μια συνεργασία, κοινή δράση θα την έλεγα εγώ στο συνδικάτο, στο Εργατικό Κέντρο που είστε και από διαφορετικές προοπτικές έχετε εισαχθεί εκεί μέσα, πώς χαρακτηρίζεται την συμπεριφορά του κι αν αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει πραγματική στάση του προσώπου για τα εργατικά ζητήματα ή συγκαλυπτική στάση για την επαναστατική ανατροπή που κάνει το βράδυ, την άλλη μέρα κλπ.

Δεύτερον, αν σε αυτόν τον χώρο, σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο που είναι οι εργαζόμενοι ακούστηκε ποτέ ότι είπε «κύριέ μου εσύ, έλα σου έχω μια καλύτερη δουλειά, πάμε στην επαναστατική δράση› ή έδρασε για να πετύχει την ένοπλη ανατροπή μέσα από αυτούς τους όρους. Από πού θα πήγαινε δηλαδή αν την επιτύχαινε; Αυτά θέλω, περιγράψτε τα αν μπορείτε.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γιάννη κινήθηκε στην λογική πάντα του προβλήματος. Με βάση αυτό πορεύτηκε, με βάση αυτό έδρασε, με βάση αυτό συνεργάστηκε. Με τον Γιάννη μπορούσες να συζητήσεις και να διαφωνήσεις. Με τον Γιάννη μπορούσες να συνθέσεις και κυρίως μπορούσες να κινηθείς ενωτικά μαζί του για να πετύχεις τους στόχους που έβαζες σαν εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μπορούσε δηλαδή ο κ. Γιάννης Σερίφης με την ιδεολογία που λέμε εδώ κατά την κατηγορία «οργανωμένος σε ομάδα› μπορούσε να έρθει να κάτσει να συνεργαστεί μαζί σου όντας του Κομμουνιστικού Κόμματος δημόσια και μετά να πάει να βγάλει την προκήρυξη για να λέει το τί είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα και τί δεν είναι; Μπορούσε να έχει αυτή την διπλή προσωπικότητα που λέτε εσείς;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τον κ. Γιάννη Σερίφη να κινηθεί ενδεχόμενα στο παρασκήνιο. Ο Γιάννης ήταν στην πρώτη γραμμή. Του το αναγνωρίζουμε. Ο Γιάννης ξενύχταγε. Ο Γιάννης όταν γίνονταν απεργία σε ένα σωματείο θεωρούσε δικό του χρέος και καθήκον να πάει και να συμπαρασταθεί από την φυσική του παρουσία, από το γραπτό του μήνυμα, από την οικονομική ενίσχυση, από την συμπόρευση στην δράση, στην διαδήλωση, στην παράσταση. Ο Γιάννης ήταν στο προσκήνιο της συνδικαλιστικής δράσης. Ότι κι αν έκανε ήταν στο φως, θα γίνονταν αντιληπτό.

Δεν λέω ότι ήταν «άγγελος›. Ήταν ένας συνεπής ταξικός εργάτης, αντιστεκόταν, παλεύει για να χτυπήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θέλει μία άλλη κοινωνία. Αλλά γι αυτό δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορούμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια, είπε κανένας τίποτα;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία. Είναι στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου και ο Γιάννης τα υπερασπίστηκε και εξακολουθεί και τα υπερασπίζεται γι αυτό και εδώ δεν είναι κιοτής. Θα μπορούσε ίσως με κάποιες μανούβρες να ακυρώσει αυτό που είναι και να κινηθεί δια της διολίσθησης σε άλλες οδούς. Ο Γιάννης είναι ένας εργάτης που θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Θέλει κοινωνική προκοπή, ισότητα, ελευθερία δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται με τον ήθος του και με την πράξη του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει και παράπονο άλλωστε από την δικαιοσύνη, το έχει πει.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Απλά γίνεται στόχος και τελεί υπό κατηγορία κάθε φορά και οδηγείται στην Δικαιοσύνη και αυτό δεν είναι καλό γιατί πιστεύει αυτά που πιστεύει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας ρωτήσω για ένα θέμα που έχει τεθεί στην διαδικασία. Το είπαν κάποιοι μάρτυρες αλλά όλοι ήταν μάρτυρες οι οποίοι υπήρξαν κάποτε οπαδοί ή μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ αλλά δεν είναι τώρα. Εσείς εξακολουθείτε να ενεργοποιείστε μέσα σε αυτόν τον χώρο;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είμαι μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς. Μέλος της ΚΕΔΑ, της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς. Είναι στην Γραμματεία της ΚΕΔΑ. Είναι άλλο πράγμα. Έχω φύγει από το ΚΚΕ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶ρα δεν χρειάζεται να σας ρωτήσω.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω, δεν έχω πρόβλημα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποια είναι η θέση σας για την 17Ν; Δηλαδή αποδέχεστε αυτό που ακούστηκε εδώ ότι είναι δημιούργημα ή κατεύθυναν την δράση της Μυστικές Υπηρεσίες κλπ;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μου είναι σαφής, σαφέστατη, είναι παράλληλη με αυτή του Γιάννη. Είμαι υπέρ των μαζικών αγώνων που θα διευκολύνουν αφενός μεν στο να υπάρξουν κατακτήσεις για το λαϊκό κίνημα, αφετέρου για να υπάρξει συνειδητοποίηση των μαζών και να αλλάξει το σύστημα. Αυτό πιστεύω. Είναι προφανής η απόσταση από την πρακτική της Οργάνωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς σας ρώτησε κάτι άλλο. Σας λέει δηλαδή, μπορεί αυτή η Οργάνωση να είναι δημιούργημα Μυστικών Υπηρεσιών, η 17Ν ανεξάρτητα από τον κ. Σερίφη.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι είναι μια πολιτική Οργάνωση από αυτές που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είναι μία πολιτική Οργάνωση. Αναπτύσσει μία δράση, έχει μία πρακτική, μία τακτική. Προφανώς δεν την συμμερίζομαι γιατί αν την συμμεριζόμουν θα ήμουν μέλος της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως όμως συμμερίζεστε την θέση...;

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Χρειάζεται και η αποδοχή. Πάντως είναι μία πολιτική Οργάνωση, είναι σαφές. Είναι κατάδηλο στην ελληνική κοινωνία και στην διεθνή. Κανείς δεν λέει ότι η 17Ν δεν υπήρξε, αλλά υπήρξε μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες δράσεις. Είναι μια πολιτική Οργάνωση που έχει βάλει πολιτικούς στόχους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο ρώτησε ο κ. Εισαγγελεύς. Ρώτησε ότι, εδώ μέσα κατατέθηκε ότι κάποιος πολιτικός.....Μυστικών Υπηρεσιών.

Σ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια άποψη ότι είναι δημιούργημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή η δική μου άποψη. Είναι υπό κρίσιν, θα το δείξει η ζωή, θα το δείξει το μέλλον και η λαϊκή αποδοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό. Ο κ. Καρακώστας Δημήτριος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτός ο μάρτυρας καλά πήγε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον κ. Σερίφη πήγε πάρα πολύ καλά πάντως σας πληροφορώ.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ούτε τον έναν ήξερα, ούτε τον άλλον. Εγώ ισότιμους τους θεωρώ όλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ισότιμοι είναι αλλά δεν ξέρω πόσο τον ωφελούν όταν έρχεται ο μάρτυράς του και βρίζει το Δικαστήριο κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αντικειμενική πραγματικότητα. Τί ωφέλεια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, να ανέχεστε κι εσείς να βρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι αντικειμενική πραγματικότητα; Ούτε εσείς πρέπει να το ανέχεστε. Ούτε ο κ. Σερίφης έπρεπε να το ανέχεται διότι έχει απαλλαγεί από άλλα Δικαστήρια. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγματα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Γίνονται και ορισμένα λάθη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι λάθος λοιπόν, πέστε το. Εγώ δεν ανέχομαι εδώ μέσα να βρίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη από κανέναν.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στην Δικαιοσύνη απευθύνθηκε. Δεν έβρισε την Δικαιοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ακούσατε τί είπε; Κοντά στο νου και η γνώση. Κύριε Σερίφη, είστε ευφυής άνθρωπος και πραγματικά αγωνίζεστε. Σας λέω όμως, ας προσέχει κάποιος.

Ο κ. Καρακώστας Δημήτριος, γεωπόνος. Πού γεννηθήκατε;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Στον Πειραιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού κατοικείτε;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Στο Κερατσίνι του Πειραιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να ορκιστείτε ή στην συνείδησή σας;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Στην συνείδησή μου κ. Πρόεδρε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Όχι, ήμουν 11 χρόνια στους Συνεταιρισμούς. Είχα την άποψη αυτή υπέρ του αγροτικού κινήματος. Όταν όμως το ΄92-΄93 έκλεισε η συνεταιριστική εταιρεία που εργαζόμουν, είναι ελεύθερος επαγγελματίας έκτοτε. Κάνω μελέτες και περιοδεύω την επαρχία για να εξοικονομήσουμε τα προς το ζειν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλος ο κόσμος αυτό ψάχνει.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Όχι όλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δυστυχώς όλος. Μακάρι να ήταν όλος.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Η πλειοψηφία όμως των Ελλήνων αγωνίζεται είτε στον έναν τομέα, είτε στον άλλον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μας πείτε για τον κ. Σερίφη. Πότε τον γνωρίσατε, πώς τον γνωρίσατε, ποιοι είναι οι αγώνες του στον συνδικαλιστικό χώρο κι αν θεωρείτε αυτή του την δραστηριότητα και την σχέση με τον συνδικαλισμό και την δράση του ασύμβατη ή όχι με τις απόψεις και με τις πρακτικές της 17Ν και ιδία με τις ανθρωποκτονίες βέβαια, εκείνο είναι το σπουδαιότερο, εξακόντιση ρουκετών, ληστείες κλπ. Γενικά να μας πείτε για να δούμε ποιον άνθρωπο έχουμε, ποιον δικάζουμε και αν από αυτές τις απόψεις του μπορεί να δεχθεί το Δικαστήριο ότι μπορεί να παράγεται παράνομη σκέψη.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Τον κ. Γιάννη Σερίφη τον γνώρισα επί της ουσίας διότι τον ήξερα όχι καλά, δηλαδή άμεσα και από τις περιπέτειες που είχε υποστεί στην διάρκεια του ΄70. Ουσιαστικά τον γνώρισα όταν εγώ εργαζόμουν στην Συνεταιριστική Προμηθευτική Ένωση και συνδικαλιζόμουν εκεί, δηλαδή το 1982 ή 1983. Εκπροσωπούσα τους εργαζομένους εγώ και στο Σωματείο αλλά και στην Ομοσπονδία την δική μας και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην συνδικαλιστική μας δράση αυτή κι εγώ αλλά και από άλλους τομείς όπως νοσοκομεία, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, από τον ΗΛΠΑΠ που ήταν ο κ. Γιάννης Σερίφης προσπαθήσαμε λόγω της βασικής μας διαφωνίας με άλλους συνδικαλιστές αυτοί οι οποίοι εκφράζονται κυριαρχικά στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας να μαζευτούμε για να φτιάξουμε μία κίνηση συνδικαλιστική τέτοια η οποία να ικανοποιεί εμάς, να προασπίζει τα συμφέροντα κατά την δική μας θεώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος και της ταξικής πάλης.

Εκεί εν πάση περιπτώσει που γινόταν αυτές οι συζητήσεις στην προσπάθειά μας να ιδρύσουμε αυτή την κίνηση και που τελικά το καταφέραμε, γνώρισα τον κ. Γιάννη Σερίφη, δηλαδή γνώρισα την προσωπικότητά του και ουσιαστικότερα αυτό που με ενδιέφερε ήταν οι πολιτικές τους απόψεις για να δω κατά πόσο συμφωνώ ή διαφωνώ και με αυτόν.

Εκεί έγινε η γνωριμία μου με τον κ. Γιάννη Σερίφη. Στην προσπάθειά μας βέβαια αυτή θέλω να σας πω κ. Πρόεδρε ότι τα θέματα τα οποία συζητούσαμε δεν ήταν μόνο μία θεματολογία όπου επιφανειακά αναπτύσσαμε τις σκέψεις μας ο ένας στον άλλον. Δεν ήταν επιφανειακά. Μας ενδιέφερε δηλαδή το βάθος και η ουσία διότι απριόρι αν θέλετε η προσπάθειά μας αυτή να συνεργαστούμε πολιτικά εναντίον κάποιων άλλων τάσεων, ομάδων, παρατάξεων μεγάλων είτε της Νέας Δημοκρατίας ήταν, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε το ΚΚΕ μας το επέβαλλε να γνωρίσω πολύ καλά – αν επιτρέπετε το παράδειγμα – τον κ. Μάργαρη ποιες είναι οι απόψεις του για να μπορώ εγώ να πω «περπατάω μαζί του ή με κοροϊδεύει ή είναι δηλαδή μιας άλλης άποψης πολιτικής›. Αυτό μας οδηγούσε πραγματικά να συζητήσουμε σε βάθος μια σειρά πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα.

Από αυτές τις συζητήσεις και το αποδεικνύει αυτό και ότι συνεργάστηκα και κατέβηκα μαζί στο ψηφοδέλτιο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αποδεικνύεται ότι κατά τη άποψή μου δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις οι οποίες είτε εκφραζόταν στις προκηρύξεις της 17Ν, είτε εκφραζόταν από τις πρακτικές της 17Ν. Σε αυτό είμαι απόλυτος και σαφής κ. Πρόεδρε διότι η προσπάθειά μας και όχι μόνο η δική μας, δεν θέλω να πω ότι εμείς είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια και όλες οι άλλες οι παρατάξεις με το δικό τους σκεπτικό, την δικιά τους θεώρηση προσπαθούνε να περιφρουρούν πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά και να υλοποιούν στην πράξη αυτό το οποίο δηλώνουν κατά το δοκούν και κατά τις δυνατότητές τους.

Εμείς δηλώνοντας ότι δεν είμαστε με τα επίσημα Κόμματα τα γνωστά διότι προδίδουν την εργατική τάξη, διότι, διότι. Να μην μακρηγορώ. Δηλώνοντας από την άλλη ότι θέλουμε ένα μαζικό κίνημα, πρωτίστως μαζικό, ταξικό κίνημα δηλαδή να κάνει ρήξεις στην πράξη μπροστά στο Σωματείο, μπροστά στον εργαζόμενο και όχι πίσω από τον εργαζόμενο διότι αυτή ήταν μία βασική διαφορά. Έπρεπε εγώ να δηλώσω και να αποδείξω εμπράκτως στον χώρο των εργαζομένων, των 100, των 1.000 ότι εμπράκτως δεν συνδιαλέγομαι με την διοίκηση ή με τον Υπουργό για το 3% ή 5% αύξηση, για το Α ή το Β ή το Γ ή το Δ.

Έπρεπε τιμίως, ειλικρινώς, με συνέπεια και αγωνιστικότητα να βγω μπροστά του και να τον πείσω, όχι να τον πειθαναγκάσω. Αυτό με οδηγούσε. Το τόνισα γιατί οι άλλοι το κάνουν. Καταγγέλλουμε τις άλλες παρατάξεις και τις καταγγέλλω και σήμερα, ότι δεν πείθουν με το πρόγραμμά τους, με την άποψή τους. Ή πειθαναγκάζουν ή φτάνουν στο χειρότερο να εκβιάζουν ή εν πάση περιπτώσει να κοροϊδεύουν. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ρήξεις με αυτό, ρήξεις στην πράξη.

Αυτό μας οδηγούσε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς, όσο το δυνατόν πιο απτοί, όσο το δυνατόν μέσα στις μάζες, μέσα στον κόσμο δηλαδή για να μπορέσει με δικά του κριτήρια ο κόσμος να μου δώσει την μία ή τις δύο ή τις δέκα ψήφους που επεδίωκα ή να στρατευθεί δίπλα μου στην διαδήλωση και αντί για 50 να γίνουμε 100, να γίνουμε 1.000 ή εν πάση περιπτώσει να υιοθετήσει εν τέλει την άποψή μου, την κοσμοθεωρία μου, τον τρόπο ζωής μου για να ανατρέψουμε εν τέλει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που υφίσταται σήμερα σε αυτή την χώρα στους χώρους ειδικά εργασίας που δουλεύαμε τότε.

Αυτές οι απόψεις βεβαίως δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι ήταν πλειοψηφικές κ. Πρόεδρε. Κατά την άποψή μας ήταν καθαρές. Επιδιώκαμε να κάνουμε συνεργασία με καθαρούς ανθρώπους, με ειλικρινείς ανθρώπους, με ανθρώπους που κάθε μέρα αν είναι δυνατόν να είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, κοντά στην διαδήλωση και το βασικότερο να βγαίνουμε στην κοινωνία με το κεφάλι καθαρό να μην μας πει κανείς «άλλα λες και άλλα πράττεις. Ενώ μας έλεγες τα Α στο πεζοδρόμιο, πήγες και έγινες Υπουργός σήμερα ή συνδικαλιστής στην ΓΣΣΕ σήμερα ή οτιδήποτε άλλο›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνδικαλιστής έγινε Υπουργός;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Λίγους έχουμε κ. Εισαγγελέα; Συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ; Πρόεδροι της ΓΣΕΕ έγιναν και Υπουργοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να μην αναφερόμαστε σε πρόσωπα.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Είναι στην πολιτική διαδρομή της χώρας που το ζούμε καθημερινά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δικαιούται κάποιος που είναι συνδικαλιστής να προάγει ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των εργαζομένων παίρνοντας ένα Υπουργείο; Αν η στάση του μετά ως Υπουργός δείξει ότι....

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Διαφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή να μην απαξιώνουμε και τα πάντα.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεν θέλω να απαξιώσω και έχετε δίκιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο συνδικαλισμός είναι ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας. Αλίμονο! Διότι και με την διαλογική θεωρία του Χάπερμας όλες αυτές οι απόψεις των εργαζόμενων φτάνουν μέχρι την κορυφή δια του συνδικαλισμού. Δεν μπορεί να ρωτάμε έναν-έναν εργαζόμενο «τί θέλεις›.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σαφώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κοινωνία εννοώ και ο διάλογος που γίνεται ο πολιτικός. Το πιστεύω και συμφωνώ. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας από όλους τους συνδικαλιστές έγινε Υπουργός, αξιώνεται ο συνδικαλισμός ή απαξιώνεται αυτός ο οποίος έγινε Υπουργός. Είναι λίγο πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να απαντάμε μονοδρομικά. Είναι δύσκολο να το απαντήσουμε έτσι και καλύτερα ας το αφήσουμε έξω από το Δικαστήριο.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Έχω αντίλογο σε αυτό αλλά αν δεν θέλετε κ. Πρόεδρε δεν είναι το ζήτημα εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι θέμα εδώ της συζήτησης. Δεν είναι ζητούμενο.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Πάντως έχω αντίθεση σαφώς άποψη σε αυτό. Στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας κ. Πρόεδρε για τον χαρακτήρα του κ. Γιάννη Σερίφη παρόλο ότι από αυτά που είπα νομίζω είναι εύλογο και ευθύ το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει.

Ο κ. Γιάννης Σερίφης έτσι όπως τον γνώρισα με τις τοποθετήσεις του τις οποίες μπορώ να πω ότι εγώ δεν ήμουν και απόλυτα σύμφωνος όπως και με τους άλλους συνδικαλιστές. Προσπαθούσαμε εκεί περισσότερο να είμαστε συνθετικοί όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα στις συζητήσεις και γι αυτό προχωρούσαν σε βάθος και μας βοήθησε αυτή τη διαδικασία στο να αλληλογνωριστούμε καλύτερα.

Έγινε κατανοητό σε μένα ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος αυτός με τις καταθέσεις άποψης που είχε, με τις καταθέσεις αγώνα που είχε, με την στάση του και την προσπάθειά του να προάγει το μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν συνάδει δηλαδή ο χαρακτήρας του, η συγκρότησή του, η πολιτική του άποψη με τις πράξεις αυτές που μου αναφέρατε για δολοφονίες, ληστείες κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Οργάνωση τα έχει αναλάβει.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Με συγχωρείτε, για τον κ. Γιάννη Σερίφη μιλάω εγώ συγκεκριμένα. Η Οργάνωση μπορεί να το ανέλαβε, αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, αν θέλετε να ρωτήσετε για αυτό να σας απαντήσω. Όσον αφορά τον κ. Γιάννη Σερίφη δεν έγινε καμία νύξη μέσα σε αυτές τις συζητήσεις οι οποίες κράτησαν και 10 χρόνια. Ήμουν 10 χρόνια εγώ σε αυτόν τον τομέα. Έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες. Θα μπορούσε να γίνει μία νύξη εν πάση περιπτώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σημειώσατε πράξεις. Κάθε τόσο γινόταν και μία....

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Σαφώς. Εμείς στις εφημερίδες μας γράφαμε απάντηση διότι τα γεγονότα της 17Ν ήταν ένα πολιτικό γεγονός κ. Πρόεδρε. Εμείς στην Οργάνωσή μας όταν παίρναμε μία προκήρυξη γινόταν και ένα γεγονός το κρίναμε το γεγονός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαία.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Στις προκηρύξεις κάναμε κριτική στις εφημερίδες μας οι οποίες μας εκφράσανε εμένα τουλάχιστον πολιτικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έλεγαν με δυο κουβέντες κ. Πρόεδρε;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Τί λέγαμε εμείς απέναντι στην προκήρυξη της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Τα βασικά χαρακτηριστικά κ. Πρόεδρε – είναι μια μεγάλη κουβέντα- είναι τα εξής: καταρχήν θεωρούσαμε λαθεμένες από μία οπτική γωνία μαρξιστική λενινιστική η οποία μας χαρακτήριζε ή θέλαμε εμείς να μας χαρακτηρίζει. Θεωρούσαμε δηλαδή το περιεχόμενο, την δομή αλλά και τον τρόπο έκφρασης για κάποιον που είχε διαβάσει σε βάθος τον μαρξισμό λενινισμό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις προκηρύξεις;

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Τις προκηρύξεις. Υπήρχε στις εφημερίδες ένα κείμενο γραπτό, το οποίο διαφαίνεται ότι το κείμενο αυτό ήθελε να είναι μια βαθιά ανάλυση μαρξισμού – λενινισμού. Εμείς που θέλαμε ή θεωρούσαμε ή πιστεύαμε ότι εμφορούμαστε από αυτή την άποψη, κάναμε κριτική ότι δεν εντάσσεται σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό σκεπτικό το σύνολο αυτών των απόψεων. Πιθανό κάποια αποσπάσματα είτε επειδή ήταν «αντιγραφή› εν πάση περιπτώσει προσπαθούσαν να το μεταφέρουν, αλλά όταν συνέδεες όλα αυτά τα πράγματα και εκφραζόταν μια σκέψη, δεν συμφωνούσε κατά την άποψή μας με τη μαρξιστική θεώρηση των πραγμάτων.

Πρώτον, διότι η μαρξιστική θεώρηση των πραγμάτων μιλά περί ανατροπής της κοινωνίας με όρους μαζικούς, με όρους κοινωνικούς, δηλαδή προϋπόθεση είναι οι βασικές και πιθανό και οι δευτερεύουσες αντιθέσεις της κοινωνίας να οξυνθούν σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε οι μάζες, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι που είναι από τη μία πλευρά, να έχουν τέτοια κρίσιμη μάζα, τέτοιο αριθμό και τέτοια ποιότητα, που να είναι σε θέση πρώτον να ανατρέψουν το παλιό και δεύτερον να διατηρήσουν στην εξουσία το καινούριο που υπολογίζουν να φέρουν.

Αυτό είναι ένα κεντρικό σκεπτικό το οποίο δεν περιέχεται ως τέτοιο κατά την άποψή μας. Θα πρέπει να κάναμε λάθος στην κριτική εμείς, αλλά κατά την άποψή μας είναι γραπτή η κριτική δεν περιέχεται αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεύτερο σκεπτικό που θεωρούσαμε ότι είναι λαθεμένο και κάναμε κριτική: ο τρόπος των ενεργειών, ο παραδειγματικός τρόπος. Δεν είμαστε ενάντια στον παραδειγματισμό είναι και παιδαγωγική διαδικασία ξέρετε το να παραδειγματίζω, δηλαδή εγώ μέσα στο Σωματείο μου, μέσα στη γειτονιά μου, μέσα στο χώρο εργασίας μου να είμαι πρότυπο, να είμαι παράδειγμα εργασίας, συνέπειας, αγωνιστικότητας, επαναστατικότητας κλπ. Αυτός ο παραδειγματισμός επιτρέπεται. Ακόμη και ο παραδειγματισμός τιμωρίας επιτρέπεται, είναι παιδαγωγική μέθοδος, ο δάσκαλος τιμωρεί καμιά φορά τα παιδιά.

Ο παραδειγματισμός όμως του στιλ «εγώ αναλαμβάνω δια λογαριασμό σου να λύσω ορθότερα το πρόβλημα που είσαι ανίκανος να λύσεις εσύ› είναι λαθεμένο σαν σκεπτικό και στην πράξη και στη δράση. Θα πρέπει να παραδειγματίσω τον άλλον κάνοντας εγώ την προσπάθεια αλλά ερχόμενος ως συνοδός, με μαζικούς όρους λοιπόν μέσα στην κοινωνία για να πράξεις αυτό που πρέπει να πράξουμε. Το σωστό. Αυτή η αντίληψη δεν περιείχετο ούτε στις πράξεις, αλλά ούτε και στις προκηρύξεις.

Τέτοια σημεία αν τα προσέξουμε και τα δούμε βέβαια από την οπτική σκοπιά του μαρξισμού – λενινισμού σαφώς δεν συμφωνούσαμε και σε αυτά τα σημεία κάναμε κριτική. Για μας θεωρούσαμε ότι ήταν λαθεμένες πολιτικές ενέργειες αυτής της πολιτικής Οργάνωσης 17Ν. Δημιουργούσε βεβαίως ένα πολιτικό ζήτημα, δεν έμεινε όμως πολιτικό ζήτημα. Το Κίνημα το έφερνε σε αδιέξοδο, το έφερνε σε δυσκολία, αν δεν θέλετε τη λέξη «αδιέξοδο›. Το δυσκόλευε.

Συνεπώς από αυτή την πλευρά κρίνοντας την πολιτική δράση της Οργάνωσης 17Ν εμείς είχαμε τις ενστάσεις μας, τις διαφωνίες μας και γι αυτό και στην πράξη ακολουθούσαμε άλλους τρόπους στρατηγικής τακτικής και μεθοδολογίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατανοητά.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεν ξέρω αν ρωτήσατε τίποτα άλλο στο σκεπτικό, γιατί παρενέβη ο κ. Εισαγγελέας και άλλαξα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ τελείωσα. Ο κ. Φυτράκης έχει τον λόγο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα θέλω συγκεκριμένα την περιγραφή σας, των σχέσεών σας με τον Σερίφη στο συνδικαλιστικό και στο πολιτικό επίπεδο και το οριστικό συμπέρασμά σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Βεβαίως είναι παραλογισμός να υποστηρίζουμε ότι μπορεί μια εξουσία να κρατηθεί από μια κινηματική διαδικασία μειοψηφική. Διότι πως θα το κάνεις; Πως θα το κερδίσεις; Δεν βάζω το ζήτημα της πλειοψηφίας με την έννοια της δημοκρατίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Όταν λέτε πλειοψηφία ήθελα να καταλάβω τι εννοείτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον λαό.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Όχι πλειοψηφία βεβαίως μέσα στους βιομηχάνους, διότι εκείνοι δεν θα γίνουν ποτέ πλειοψηφία. Καταλάβατε; Πλειοψηφικό Κίνημα. δεν έχει όμως σχέση με τη δημοκρατία. Μην ταυτίζουμε την έννοια της δημοκρατίας με την έννοια της πλειοψηφίας. Μπορεί να είναι πλειοψηφία ένας χώρος ή μια άποψη και να ασκείται φασιστικά, δικτατορικά κλπ., μπορεί να είναι μια άποψη και μειοψηφική στην κοινωνία πολλές φορές και να ασκείται δημοκρατικά. Μην μπλέκουμε την έννοια της πλειοψηφίας με την έννοιας της δημοκρατίας ή της μη δημοκρατίας.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Να πάμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά που είπατε εσείς σε τι οριστικό συμπέρασμα καταλήγουμε σε σχέση με τα ελάχιστα δεδομένα.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Νομίζω ότι είναι σαφές ότι η δεκαετής άμεση κι όχι έμμεση επαφή μου με τον Γιάννη Σερίφη περί των συνδικαλιστικών ζητημάτων, περί των συζητήσεων ειδικά που αναπτύξαμε στην προσπάθειά μας να ταυτιστούμε όσο είναι δυνατό να ταυτιστούμε –διότι δεν ταυτιστήκαμε πλήρως υπήρχαν και διάφορες διαφωνίες- ο Γιάννης Σερίφης ως χαρακτήρας μπορώ να πω τα εξής:

Ειλικρινής στην έκφραση της άποψής του, αγωνιστής όσον αφορά την υποστήριξη της άποψής του. Την άποψη που είχε δεν την παζάρευε εύκολα. Έλεγε μια άποψη, διαφωνούσα πιθανό κι εγώ, αλλά ήταν μαχητής κι έλεγε αυτή είναι κατά την άποψή μου η σωστή άποψη.

Ήταν μαχητής όσον αφορά την υλοποίησης της άποψης στο πεζοδρόμιο, στις διαδηλώσεις τον έβλεπα παντού. Μόνο το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη που είχαν έρθει οι ηγέτες της Ευρώπης δεν τον είδα και δεν ξέρω γιατί, γιατί δεν είναι κρατούμενος νομίζω. Αλλά σε όλες τις άλλες ήταν παρών διεκδικητής, αγωνιστής με μια διάθεση πάντα συνεργασίας και πάντα στην προσπάθεια του να συλλογικοποιεί και να συνολικοποιεί όσο το δυνατό περισσότερο βεβαίως την άποψή μας.