Πολιτική
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 19:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/07/2003) Μέρος 4/7

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αν αυτά όπως τα περιγράφετε τα έκανε με αυτό το πάθος τι νόημα είχε να τα κάνει δημόσια, αφού είχε βρει ένα άλλο πιο πρακτικό και ταχύτατο δρόμο ενδεχομένως κατά την άποψη που θα τον διακατείχε, να δράσει. Έπρεπε να κάνει όλη αυτή τη δημόσια φασαρία για να μην τον βρει το 2002 ο ομολογών και να αποκρυβεί;

Δηλαδή ένας ο οποίος έχει περάσει σε μια πρακτική δραστηριότητα άλλου τύπου στο επαναστατικό Κίνημα κι ένας άλλος που δεν έχει περάσει γιατί να κάνει για να καλύψει την άλλη δραστηριότητα, τόσο εμφανή, με τόσο πάθος την εμφάνισή του στο Συνδικάτο για να πετύχει πράγματα τα οποία συνέπλεαν η δεν συνέπλεαν με το εργατικό Κίνημα, αφού είχε επιλέξει άλλη οδό.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Μα δεν είχε επιλέξει άλλη οδό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτό κρίνουμε τώρα.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεν βγαίνει από πουθενά ότι έχει επιλέξει άλλη οδό. Το αντίθετο.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυρα αυτό είναι το θέμα μας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σίγουρο τι έχει επιλέξει. Σας ευχαριστούμε να πάτε στο καλό.

Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου ζητήθηκε να διακόψουμε για 5 λεπτά και επανερχόμαστε με τους μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Να προσέλθει ο κ. Αλέκος Βερναδάκης. Είστε ο κ. Βερναδάκης του Παύλου, γεννηθείς Καστέλιου Χανίων Κρήτης, πρώην μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από χώρο προέρχεστε συνδικαλιστικά;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Από το χώρο της ΔΕΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατοικείτε στην Αθήνα στην οδό Σόλωνος.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Ορκίζομαι στην τιμή και στην υπόληψή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου πείτε το εξής: από πότε γνωρίζετε τον κ. Σερίφη, ποια ήταν η δραστηριότητά του όλα αυτά τα χρόνια, ποιες είναι οι αντιλήψεις του για το μαζικό Κίνημα, η συμμετοχή του όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή τη δράση και αν αυτές οι αντιλήψεις και η δραστηριότητά του είναι συμβατές ή όχι με τις αντιλήψεις της 17Ν και τη δράση της 17Ν όπως φαίνεται βέβαια και από τις εφημερίδες αλλά και από τις προκηρύξεις. Αυτά μας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Γνωρίζομαι περίπου μια εικοσαετία με τον κ. Σερίφη. Προσωπικά. Τον ήξερα βέβαια και πολύ πιο πριν, είναι γνωστές οι ταλαιπωρίες που έχει υποστεί κατά καιρούς με διάφορα πράγματα. Είχα μάθει βέβαια και πριν για τη συνδικαλιστική του δράση περί το 1982 όταν πήγα για ένα τεχνικό σεμινάριο στην AEG διότι δούλευα τότε στις σχολές της ΔΕΗ ως καθηγητής εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε μηχανολόγος;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία και μια σχολή από την οποία με κάποια σεμινάρια πήγα εκεί, κάνει ταχύρυθμη εκπαίδευση παρακολουθώντας κάποια παιδαγωγικά σεμινάρια.

Εκεί προσπαθώντας να φτιάξω ένα εργοστάσιο εκπαιδευτικό ήρθα σε επαφή με τον χώρο της AEG όπου εκεί έμαθα για τη συνδικαλιστική δράση του κ. Σερίφη με πάρα πολύ επαινετικά σχόλια. Στη συνέχεια βέβαια τον γνώρισα κι εγώ ο ίδιος. Ουσιαστικά οργάνωσε ένα Κίνημα εκεί, διεκδίκησε, κατάφερε να κερδίσει να μετατρέψει ένα εργοδοτικό Σωματείο σε ένα αγωνιστικό και ταξικό Σωματείο, να κερδίσει στα οικονομικά, στις εργασιακές συνθήκες πάρα πολλά πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η AEG υπάρχει τώρα;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως υπάρχει. Μου μίλησαν με τα πιο επαινετικά λόγια για το ήθος του, για την αλληλεγγύη που επιδείκνυε, για την αίσθηση περί δικαίου που είχε. Όλα αυτά τα πράγματα μου είχαν κάνει σοβαρή εντύπωση, ήταν και ο μόνος συνδικαλιστής που μου είπαν σε ερώτηση τι γίνεται με το Κίνημα στο χώρο σας.

Σας διαβεβαιώ βέβαια ότι όταν τον γνώρισα και προσωπικά εδώ και 20 χρόνια όπως σας είπα, αμέσως μετά δηλαδή, εντυπωσιάστηκα πραγματικά από έναν άνθρωπο ο οποίος όντας σ’ ένα χώρο αντεξουσιαστικό, ήταν στο μαζικό Κίνημα πρωτοπόρος σε όλες τις εκδηλώσεις, τις διεκδικήσεις τις οικονομικές, τις κοινωνικές, τις πολιτικές για τα δικαιώματα, για τις ελευθερίες, παντού και βέβαια πάρα πολλές φορές και μαζί κάναμε παρεμβάσεις στα Συνέδρια του Εργατικού Κέντρου σε άλλα συνέδρια, έχουμε υπογράψει μαζί κείμενα, παραπλήσιες οι απόψεις μου για το Κίνημα.

Ήταν ο άνθρωπος που έλεγε ότι «Η κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να τροποποιήσει την κοινωνία›, ήθελε ένα Κίνημα ανεξάρτητο, πολιτικοποιημένο, ταξικό χωρίς ουσία έννοιες του Συνδικάτου που μπορεί με ανεξαρτησία να κάνει τις Οργανώσεις αν θα είναι Συνδικάτα, αν θα είναι Ομοσπονδίες, αν θα είναι Εργατικά Κέντρα κλπ., αλλά με την ουσιαστική έννοια του όρου ότι χωρίς επιρροές από Κόμματα, Κυβερνήσεις, εργοδοσίες αναδεικνύει και βρίσκει τους τρόπους ανάδειξης εκείνων των ηγεσιών που θα προωθήσουν, θα δουλέψουν για την τάξη τους, θα δέχονται ή θα απορρίπτουν προτάσεις Κομμάτων ή Κυβερνήσεων, αλλά που ταυτόχρονα θα έχουν και δική τους πολιτική πρόταση για όσα το αφορούν και είναι πάρα πολλά αυτά που αφορούν το Εργατικό Κίνημα, η παιδεία, η υγεία, οι ελευθερίες, η κοινωνική αλληλεγγύη, ένα σωρό πράγματα καταλαβαίνετε ότι αφορούν το Εργατικό Κίνημα.

Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι προφανώς δεν έχει καμία σχέση βέβαια με πολιτικά εγκλήματα, από τη στιγμή που βέβαια ήταν υπέρ του μαζικού Κινήματος, υπέρ δηλαδή των διαδικασιών και πολλές φορές σε καθημερινή βάση ήμασταν σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Όταν η επίθεση προς τα δικαιώματα, τις ελευθερίες ενάντια στο Εργατικό Κίνημα ήταν μεγάλη, προφανώς κάθε μέρα είχαμε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Βέβαια θα ήθελα να πω ότι ο Γιάννης Σερίφης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν κρύβεται από αυτά που πιστεύει. Ακόμη δηλαδή κι όταν βρίσκεται στη δυσμενή θέση του κατηγορούμενου αυτά που προασπιζόταν δημόσια και μαζικά, τα προασπίζεται και τώρα.

Βέβαια ένιωσα την ανάγκη να έρθω –παρά το γεγονός ότι πιθανό όπως κι άλλοι να ήθελα να το αποφύγω και είναι πάρα πολλοί αυτοί που ξέρουν τον Γιάννη Σερίφη, μπορώ να σας πω ότι πολλές φορές προσπαθούσαν να του πάρουν και την ψήφο του για να ανέβουν τα αξιώματα και που όμως έχουν χαθεί, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ για να καταθέσουν για να διευκολύνουν δηλαδή τη διαδικασία στο να βγάλει τα δικαία αποτελέσματα.

Δυστυχώς έχω τύχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, επειδή μπορώ να σας πω ότι πρωτοστάτησα στην καμπάνια αλληλεγγύης στο Γιάννη Σερίφη και στα δικαιώματα βέβαια και στις ελευθερίες οι οποίες συρρικνώνονται, όντας συνδικαλιστής και στον Αριστερό χώρο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι ενώ καταγγέλλουν συλλήβδην όλα αυτά που έχουν συμβεί με αφορμή αυτή τη δίκη, ιδιαίτερα στο πρόσωπο ορισμένων κατηγορούμενων και του Γιάννη Σερίφη, που αυτά άπτονται ακόμη και αυτής ακριβώς της διαδικασίας.

Δηλαδή είναι πάρα πολύ γνωστό ότι τελευταία έχει γίνει μια προσπάθεια ανάδειξης κατασταλτικών μηχανισμών και μάλιστα των πιο αδιαφανών διαδικασιών από αυτές, στην επίλυση των κοινωνικών αντιθέσεων, των κοινωνικών συγκρούσεων ενδεχομένως, των κοινωνικών διαφορών. Είναι πάρα πολύ γνωστό το τι συμβαίνει, πως οδηγούμαστε πάρα πολλές φορές σε φοβερά προβλήματα που άπτονται ακόμη και αυτής της δημοκρατίας την οποία πολλοί δεν αποδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει είναι μια πραγματικότητα.

Με την έννοια αυτή νομίζω ότι τρομο-νόμοι οι οποίοι είναι κάτω από την πίεση μιας υπερδύναμης που έχει τους δικούς της λόγους ενδεχομένως να έχει πάθει μια τρομο-υστερία και ξέρουμε πολύ καλά πως πιέζουν τα πράγματα. Εδώ πιέζουν ακόμη και στο να δεχτούμε μεταλλαγμένα προϊόντα, θέλουν δηλαδή ένα πλανήτη μεταλλαγμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως φύγαμε από τον κ. Σερίφη τώρα;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Αναφέρομαι σε συνθήκες με τις οποίες δικάζονται κάποιοι άνθρωποι και ιδιαίτερα ο Γιάννης Σερίφης.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να μιλάει και να είναι αντίθετος για τα λευκά κελιά όταν γίνεται αυτό σε άλλους χώρους..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι λευκά κελιά κ. Βερναδάκη; Τι θέλετε να πείτε; Πήγατε να δείτε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Δεν πήγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάτε να δείτε λοιπόν!

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Ενδεικτικά σας τα λέω αυτά τα πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πηγαίνετε να δείτε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Οι ίδιοι είναι εδώ να μας τα πουν. Αν τους αρέσουν, εγώ τι να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς δεν μπορούμε το μάρτυρα να τον στείλουμε κάτω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σερίφης δεν είναι κρατούμενος ούτε σε λευκά κελιά, ο άνθρωπος πάει κι έρχεται. Είναι μια βασανιστική διαδικασία.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Έχει μια εμπειρία.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Έχει άποψη γι’ αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Γιατί πήγατε εσείς κ. Εισαγγελέα και τα είδατε; Εγώ μια φορά πήγα και τον επισκέφθηκα, παραπονιόταν η γυναίκα του και μου λέει «Μα δεν πας καμιά φορά› λέω «Θα πάω μια φορά›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως πρέπει να περιοριστούμε στον κ. Σερίφη και στην κατηγορία για να πάρουμε κι εμείς κάτι το θετικό από την κατάθεσή σας;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Να πω ότι πάγκοινος γνωστό ότι αυτό που είπα στην αρχή και προσπάθησα να το δικαιολογήσω κ. Εισαγγελέα ότι έχει ανατραπεί το δικαιϊκό σύστημα πλήρως με πρόσφατους νόμους οι οποίοι είναι περίπου αποδεκτό από όλους ότι γίνονται κάτω από πιέσεις. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όντως έχουν γίνει ενστάσεις από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα για τη συμπεριφορά του ανθύπατου του κ. Μίλερ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακάλεσα πολύ, δεν είναι παρών εδώ για να κάτσουμε να λέμε για τον κ. Μίλερ.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Είναι πράγματα πολύ γνωστά και είναι πολύ πιο αυστηροί από αυτά που εγώ λέω. Απλά λέω μην νομίσει κανείς ότι δεν πιέζονται κάποια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην αρχή της διαδικασίας όταν μου έλεγαν και για τον Αμερικανό Πρεσβευτή και για εκπρόσωπο Τύπου κλπ., τους ξεκαθάρισα ότι αυτοί είναι εξωδικαστικοί παράγοντες και δεν είναι στην εξουσία του Δικαστηρίου να τους πει τι θα λένε ή τι δεν θα λένε. Σας παρακαλώ μην φέρετε σε δύσκολη θέση το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο δεν δικάζει ούτε τι θα έχει βαθιά μέσα στη ψυχή του, τι θα βγει εδώ από τη διαδικασία. Μόνο αυτό είναι υποχρεωμένος εγώ να μορφώσω τη γνώμη μου.

Το τι μπορεί να πιστεύω; Εγώ μπορεί να είμαι καχύποπτος, εγώ μπορεί να είμαι πολύ χαλαρός. Αλλά τι θα βγει εδώ από τη διαδικασία θα βγάλουμε. Γι αυτό ας τα αφήσουμε όλο τον κόσμο απ’ έξω και όταν θα βγείτε από εδώ πάρτε μια παντιέρα και πέστε για τον ανθύπατο και για όποιον θέλετε. Αλλά εδώ μέσα δεν ωφελούν αυτά τα πράγματα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Σας περιγράφει την αντικειμενική πραγματικότητα.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κ. Εισαγγελέα προφανώς το κάνουν αυτό. Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να φέρω σε δύσκολη θέση το Δικαστήριο. Θέλω όμως να επισημάνω κάποια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας απαντώ και πάλι δεν έχουμε καμιά δυσκολία στο να πείτε ό,τι θέλετε για την Αμερική και για την Κυβέρνηση και για οποιονδήποτε. Αλλά δεν είναι θέματα εδώ της διαδικασίας αυτής. Δεν ξέρετε κι εγώ τι απόψεις έχω προσωπικές όταν βγαίνω από εδώ. Αυτό είναι άλλο θέμα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μα κ. Πρόεδρε τι συζητούμε τώρα για τον Σερίφη; Ότι όντας ζωηρός μετά τη μεταπολίτευση έκανε επίθεση κατά προσώπων που ήταν του υψηλότερου αμερικανικού βαθμού. Τώρα δεν θα πει ότι υπάρχει ενδιαφέρον των ΗΠΑ; Μα μπορούσε να μην υπάρχει; Αν έχει φτάσει σε υψηλά όρια αυτό το ενδιαφέρον και αν θα είναι δυσμενής μεταχείριση σε αυτούς που αποδίδουν την κατηγορία. Αυτό συζητάμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνουμε πολύ ευνοϊκή μεταχείριση σε όλους τους μάρτυρες της Υπεράσπισης και νεράκι και ό,τι θέλουν και στο τέλος τους λέμε «Ευχαριστούμε›.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μα δεν θέλουμε νεράκι. Να αποδείξουν θέλουν οι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά όταν βγαίνουμε όμως από τα θέματα απόδειξης κι εγώ πρέπει κάτι να πω. Διότι αλλιώς δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Δεν μπορείτε να ξέρετε τις μυστικές μου απόψεις όταν βγαίνω από εδώ ποιες είναι. Γι’ αυτό αφήστε τα καλύτερα.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να σας πω κάτι που ενδεχομένως να κάνω και λάθος. Έρχομαι να καταθέσω εδώ για τον κ. Σερίφη, τον οποίο γνωρίζω σε καθημερινή σχεδόν βάση για χίλια δυο πράγματα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά, δεν ενδιαφέρουν, όμως μαζί του αγωνίζομαι κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς δεν ενδιαφέρουν. Αν μας πείτε ποιο τυρί του αρέσει καλύτερα, πάλι δεν μας ενδιαφέρει.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Συνελήφθη ο άνθρωπος επειδή δεν ήθελε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτούς τους Αγώνες τους υπερχρέωσης! Και συνελήφθη με ένα τρόπο χωρίς κατηγορία, ζητώντας δηλαδή να μου πουν με βάση ποια κατηγορία συλλαμβάνομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσάς προσωπικά;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Εγώ προσωπικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για πότε μιλάτε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Πριν αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν κρινόταν η ανάληψη. Ήμασταν αντίθετοι. Μπορούσαμε να εκφραστούμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Λέω ότι αγωνιζόμαστε μαζί για χίλια δυο πράγματα. Να μην σας τα πω; Να σας πω γιατί αγωνίζεται; Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είναι κατηγορούμενος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. μάρτυς. ¶λλωστε είναι ευγενής άνθρωπος δεν μπορούμε τώρα να τον διακόπτουμε ας πει ό,τι θέλει για να τελειώνει. Αφού δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν έχουν σχέση, ας πει όλα όσα έχει στο μυαλό του, να τελειώνουμε να φύγει και εμείς θα κρατήσουμε αυτά τα οποία έχουν σχέση με την κατηγορία. Θα κάτσω εγώ τώρα να ασχολούμαι με τον ανθύπατο; Δεν είναι δουλειά αυτή εδώ μέσα. Καταλάβατε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το είπα ενδεικτικά για να σας πω για την πίεση των Αμερικάνικων υπηρεσιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι να κάνω εγώ;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Γιατί θεωρώ ότι κάποια πράγματα έχουν σχέση και με το πώς έγιναν αυτοί οι νόμοι, το πλέγμα των νόμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω εγώ; Το νόμο εγώ πρέπει να εφαρμόσω. Η πατρίδα μου αυτό το νόμο έχει.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Η ανάδειξη των πιο αδιαφανών διαδικασιών προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα και συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις στην κοινωνία. Δεν καταλαβαίνω ως συνδικαλιστής αν δεν μπορώ να τα καταθέσω για έναν κατηγορούμενο ο οποίος βρίσκεται εδώ, κατά την άποψή μου και κατά παράβαση και αυτού ακόμη του νόμου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν καταλαβαίνετε τι να κάνω;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν ξέρω, μπορεί να τα βρει και λάθος, αλλά ο νόμος ορίζει ότι ένοχος είναι ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, άλλη ερώτηση.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνεται εδώ και για το οποίον οιωνοί είναι ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: αυτό που φοριέται τώρα, ένοχος – ένοχος είναι πολύ παλιό από τους Ρωμαϊκούς χρόνους κλπ. Δεν ξέρω τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν, ο βασανισμός και η αιώνια υποψία ήταν στο σύστημα εκείνο για να αποσπαστεί η ομολογία και αν δεν γίνετο απόσπαση ομολογίας σ’ εκείνο το σύστημα που γινόταν, να ομολογήσει όχι να πει άλλος για άλλον, το είχανε σε αιώνια υποψία. Ε, ήταν ένα πολυσύνθετο, έμεινε όμως αυτό το αξίωμα.

Αλλά τώρα για να εξαρθρώσουν κ. μάρτυρα μυστικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν κατ’ ένα μυστηριώδη τρόπο, τι να κάναμε, μπορεί να παρακολουθούμε το Σερίφη από το 1973 έως το 2002, όλες οι υπηρεσίες εσωτερικές – εξωτερικές και να μην μπορούμε να τον βρούμε και περιμένουμε τον «Χ› που είπε, είδε το φως το αληθινό και είπε, αυτός ήταν τότε.

Τι λέτε εσείς ότι κάνανε λάθος οι υπηρεσίες, ότι δεν θέλανε να τον βρούνε, ότι τον βρίσκανε και τον αφήνανε ή ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο προς διακρίβωση της αληθείας, παρά μόνο να τον βρούμε από ομολογία; Αυτά σκέφτεται το Δικαστήριο ίσως, ίσως και να μην τα σκέφτεται καθόλου, το βούλευμα για να είμαι σωστός, στο βούλευμα, ας αφήσουμε το Δικαστήριο. Τι λέτε εσείς σ’ αυτό;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι όσο και να υποτιμά κανείς τις Μυστικές Υπηρεσίες ή τις Υπηρεσίες τις Ειδικές γύρω από την παρακολούθηση συνδικαλιστών κι αυτό είναι πάρα πολύ γνωστό και για το συνδικαλιστικό κίνημα και επεισόδια έχουν γίνει και εντεταλμένοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάει σε διαδικασίες παρατάξεων ή ακόμα και του μαζικού κινήματος ?.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά θα βρίσκανε ας πούμε το Σερίφη αν αυτός το βράδυ πήγαινε σε μια σύσκεψη και έλεγε θα σας φέρω και άλλον ένα κλπ., θα τον βρίσκανε μ’ αυτό τον τρόπο ή θα περιμένανε επειδή τον παρακολουθούσαν από πίσω. Α, σου λέει, είναι ύποπτος, συνάντησε τον τάδε. Τι μας νοιάζει εμάς ποιον συνάντησε, το καταγράφουμε, πέρναγε.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι για ορισμένους ανθρώπους δεν υπήρχε περίπτωση και ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Γιάννης ο Σερίφης ο οποίος παρακολουθείτο πάρα πολύ στενά, μέχρι ενδεχομένως και την προσωπική του ζωή. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μετά που αθωώθηκε, τότε το ’78 γιατί να τον παρακολουθούν οι άνθρωποι; Δεν τους άρεσε η απόφαση, αθωώθηκε, κάνανε λάθος, γιατί να τον ψάχνουν. Μήπως δεν τον παρακολουθούσαν καθόλου μετά και τον αφήσανε και έτσι έκανε το στρατολόγο που ακούω συνεχώς. Το ’83 δηλαδή είπε, πήγαινε παιδί μου εσύ εκεί, όπως το περιγράφουν δηλαδή και εντάξει πήγε αυτός.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: ¶νθρωποι που έχουν δραστηριότητες, εγώ δηλαδή έχω ακούσει το όνομά μου πολλές φορές στα Γουόκι τόκι της Αστυνομίας όταν πια όντας σαν μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ ήμουνα μπροστά στους αγώνες ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Έκανες φασαρίες.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Το όνομα μου είναι, αυτός εδώ και είναι και κάποιος άλλος. Δυο - τρία ονόματα, ακόμα και το δικό μου ήταν πάρα πολύ γνωστά βέβαια. Πόσο μάλλον του Γιάννη του Σερίφη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ¶λλο ερώτημα αυτό. Γιατί να μην σε πούνε εσένα και είπαν το Σερίφη; Αυτό το ερώτημα τώρα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε γνωριμίες που αποκτήσατε με το συνδικαλισμό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Για πες μου εσύ γιατί τον ξανά είπαν αυτόν; Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει την αίθουσα του Δικαστηρίου.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Και εγώ έχω υποστεί παρόμοια πράγματα, όχι βέβαια σε τέτοια ένταση ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας φέρανε εδώ πέρα κατηγορούμενο βέβαια.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Δεν είχα και δράση αντιχουντική τέτοια που να έδινε μια δυνατότητα να με κατηγορήσουν πιο αποδεκτά από την κοινωνία, έτσι όπως διαμορφώνεται και έτσι νομίζω την έχω βγάλει με ορισμένες όχι μικρές κατηγορίες, αλλά ...

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Συνεργάστηκες με νόμιμο κόμμα καθ’ οδόν στη συνδικαλιστική σου ζωή;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, ήμουνα στον ?.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Στο Κομμουνιστικό Κόμμα και συνεργάστηκες. Αυτός όμως δεν ήταν, ήρθε εκεί; Δεν πήγε κι αυτός να μπει σε ένα κόμμα.

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήταν σε ένα τέτοιο χώρο και προφανώς βέβαια οι αντιδράσεις από κόμματα ...

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ε, και τι λέτε εσείς τώρα, συνεργαζόμαστε εκεί, έγινε λάθος, τον θέλουν, για σκεφτείτε τα λίγο, τι λέτε;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Εμείς λέμε, λοιπόν, οι άνθρωποι που αγωνίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και αυτό το έχουν δείξει οι τόσες προσαγωγές τους, οι τόσες κατηγορίες τους, οι τόσες παραπομπές τους σε δίκες, ότι είναι ο ευάλωτος κρίκος, προκειμένου κάτω από πιέσεις να γίνεται προσπάθεια να βγει ένα έργο από πλευράς όλων αυτών που ασχολούνται με την καταστολή ουσιαστικά του κινήματος.

Και σ’ αυτό το πλαίσιο βέβαια Γιάννης ο Σερίφης ήταν ο πρώτος ο οποίος θα κατηγορούνταν για τέτοιες ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο πρώτος και ο καλύτερος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα έχετε εκεί στην Αριστερά πολλές λεπτές διαχωριστικές σχέσεις, αξιολογήσεις της πολιτικής δραστηριότητας πώς να την κάνετε, πώς να ασκείται, πώς να αναπτύσσεται δηλαδή το εργατικό κίνημα και στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Μπορείτε να πείτε εσείς, ότι η συμπεριφορά η συνδικαλιστική του συγκεκριμένου τώρα προσώπου, ήταν μια συμπεριφορά που ορισμένοι, συγκεκριμένη άποψη που ήταν έξω από την ένοπλη πάλη, ήταν το αντικείμενο που υποστήριζε με πλήρη αφοσίωση και δραστηριότητα ή ήταν απλώς πρόσχημα;

Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: Ήταν άνθρωπος ο οποίος υποστήριζε με πλήρη όχι μόνο έντονα, αλλά και με πλήρη διαφάνεια αυτά που έκανε, τα υποστήριζε δημόσια ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε κ. Φυτράκη, μην τα ξανά λέμε πάλι. Ο κ. Μπρόφας Παναγιώτης ο 20ος του καταλόγου μας. Πρώην Οργανωτικός Γραμματέας ΟΜΕ-ΟΤΕ. Ε, να μην λείπουν και οι άλλες ΔΕΚΟ; Είχαμε τη ΔΕΗ, να και ο ΟΤΕ τώρα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Οι ΔΕΚΟ υπό το κράτος είναι, πάει να πει, ότι ένα τμήμα του κράτους κάτι ήξερε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, θα ήταν ντροπή το κράτος να είχε μόνο μιας παρατάξεως ανθρώπους, ούτε το συζητάω καθόλου. Απεναντίας ?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όλοι οι συνδικαλιστές αξιωματούχοι τους βλέπω εδώ και έρχονται. Κάτι μπορεί να σηματοδοτεί κι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά κάνουν και έρχονται. Που γεννηθήκατε;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Στη Βάργιανη Φωκίδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προς τα πού πέφτει αυτό;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Είναι μετά τη Γραβιά πηγαίνοντας στον Παρνασσό επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε ή διαβεβαιώνετε στην τιμή σας και την ισοτιμία σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Διαβεβαιώνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μας απαντήστε στο εξής σύνθετο ερώτημα. Από πότε γνωρίζετε το Γιάννη Σερίφη, ποια ήταν η συνδικαλιστική του δράση, οι αντιλήψεις του περί του κοινωνικού γίγνεσθαι μέσα σε μια κοινωνία όπως είναι η δική μας, αν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με οργανώσεις, όπως η «17Ν› και ειδικά με την οργάνωση «17Ν›, η οποία όπως ξέρετε είχε βία με αφαίρεση ζωής ανθρώπου κλπ.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε ο Γιάννης ο Σερίφης για το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους γενικότερα, όσους ευρύτερα ασχολούνται με το συνδικαλιστικό κίνημα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε ακόμα εν ενεργεία;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Βεβαίως, είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ αυτή τη στιγμή, είχαμε εκλογές πρόσφατα.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα θρύλο θα έλεγα για το εργατικό κίνημα και θρύλο γιατί; Γιατί ο Γιάννης ο Σερίφης δεν θέλω να τον αγιοποιήσω εδώ, είναι ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος, ο οποίος αγωνίζεται από τότε που άρχισε να καταλαβαίνει τον εαυτό του και τη ζωή του και έχει απόψεις, οι οποίες γενικά θα λέγαμε, προσπαθούν τους εργαζόμενους να τους φέρουν στην επιφάνεια, να τους φέρουν στο προσκήνιο θα λέγαμε της ιστορίας.

Δεν εντάσσεται, δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος κι αυτό τον κάνει ευάλωτο και η δράση του αυτή την οποία έχει αναπτύξει, αντιστασιακός σε οργάνωση η οποία δεν μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα από τα γνωστά εδώ για να μπορέσει να γίνει βουλευτής κλπ. αυτοδιαλύθηκε απ’ ότι ξέρω. Συνδικαλιστής στον εργοστασιακό χώρο, όπου εκεί προσπάθησε να φτιάξει συντονιστικό των εργοστασίων της περιόδου εκείνης, το ‘74-’77, όπου να ξέρετε κ. Πρόεδρε εκείνη την εποχή υπήρχε μια κατάσταση μετά την μεταπολίτευση, όπου οι εργαζόμενοι μετά από 7 χρόνια δικτατορίας που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, να απεργήσουν, να κάνουν οτιδήποτε απέναντι στον εργοδότη, προσπάθησαν γρήγορα να οργανωθούν και πολλές φορές αυθόρμητα έκαναν απεργίες οι οποίες είχαν διάφορα αποτελέσματα.

Σ’ όλο εκείνο το χώρο τα πολιτικά κόμματα, η εργοδοσία από την άλλη πλευρά προσπάθησαν το κάθε ένα από την πλευρά του να έχει μια δράση. Κατά τον ίδιο τρόπο από εκεί βγήκε ένα αυτόνομο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο θεωρούσε και θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν σχέση με τα κόμματα στους χώρους δουλειάς, θα πρέπει να αυτοεκφράζονται και να παλεύουν απέναντι στην εργοδοσία.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι και ο Γιάννης ο Σερίφης. Ο Γιάννης ο Σερίφης έπεσαν και τον τύλιξαν απ’ ότι φαίνεται σε μια κόλα χαρτί, αυτό πιστεύω εγώ κ. Πρόεδρε, γιατί δούλευε σε ένα εργοστάσιο της AEG τότε, συγκρούστηκε εκεί με την εργοδοσία, έκαναν απεργία, ήταν μέλος της Απεργιακής Επιτροπής, απολύθηκε από το εργοστάσιο και με τα γνωστά τότε επεισόδια εκεί που κάποιοι πήγαν να τοποθετήσουν μια βόμβα το βράδυ τον ενοχοποίησαν λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής του δράσης.

Αθωώθηκε απ’ αυτό, αλλά παραμένει οιωνοί ύποπτος. Αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που ξεκινάει αυτό το πράγμα. Κάποιοι εργοδότες, δυστυχώς ακόμα και σήμερα κ. Πρόεδρε ή μέσα από το κράτος ή από ιδιώτες, είναι οπαδοί της αντίληψης που είχε κάποιος Τζώρτζ Μπάουερ τον 19ο αιώνα, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Συνδικάτου «ΑΝΘΡΑΚΑ›, του τραστ του ¶νθρακα, που έλεγε, ότι για τα δικαιώματα των εργαζόμενων θα πρέπει εμείς οι οποίοι έχουν ταχθεί από την θεία πρόνοια να έχουμε ιδιοκτησία επί της γης να τα προστατεύουμε.

Δεν είναι όλοι βέβαια αυτής της αντίληψης. Ο Γιάννης ο Σερίφης έπεσε σ’ αυτή τη λαίλαπα, ήταν οπαδός του εργοστασιακού συνδικαλισμού, πρωτοστάτησε να φτιάξει τα εργοστασιακά σωματεία, να τα συντονίσει και να δρουν αυτόνομα.

Τα κόμματα παράλληλα και πολλά Αριστερά και Δεξιά κλπ. προσπάθησαν να μπουν μέσα να κάνουν παρατάξεις, να κάνουν μαγαζάκια και να έχουν κομματικούς ψήφους. Εκεί πέρα υπήρχε μια σύγκρουση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο αντιλήψεις και πολιτικές. Όταν συνελήφθηκε ο Γιάννης ο Σερίφης και έχει υποφέρει γι’ αυτό, προφυλακίστηκε για 1,5 περίπου χρόνο απ’ ότι θυμάμαι, αυτό το πράγμα κατέρρευσε, ο συντονισμός που είχε γίνει των εργοστασιακών σωματείων.

Από εκεί και πέρα μετά από όλα αυτά ο Γιάννης ο Σερίφης έγινε πασίγνωστος, τον ήξεραν και οι πέτρες. Εγώ πρώτη φορά τον είδα στο Χαλάνδρι όπου δουλεύω εκεί πέρα στον ΟΤΕ, τέλος της δεκαετίας του ’70 που ήρθε και με ρώτησε εκεί που δούλευα, γιατί είμαι τεχνικός, πώς μπορεί να βάλει ένα τηλέφωνο, γιατί θυμάστε, τα τηλέφωνα τότε ήθελαν τρία χρόνια να κάνεις μεταφορά.

Και μου είπε, προσπαθώ, ξέρω εγώ ένα μαγαζί, κάτι να ανοίξει η γυναίκα μου, μια βιοτεχνία, δεν θυμάμαι τώρα τι ακριβώς και μου είπαν, τρία χρόνια. Μπορείς να κάνεις τίποτα; Του είπα, δεν μπορώ να κάνω τίποτε, πήγε να φύγει ο άνθρωπος.

Του λέω, συγνώμη, που σε ξέρω; Εγώ από την αρχή κατάλαβα ποιος είναι βέβαια, αλλά από λόγους τακτ ας πούμε. Και πήγε να φύγει. Μωρέ του λέω, ο Γιάννης ο Σερίφης δεν είσαι εσύ; Δηλαδή όποιος να τον έβλεπε να τον έβλεπε στο δρόμο, θα ήταν ο Γιάννης Σερίφης.

Είναι δυνατόν τώρα ο Γιάννης ο Σερίφης να έβαζε βόμβες, να σκότωνε, να έκανε μετά, δηλαδή να είναι μέλος μιας οργάνωσης ένοπλης βίας και να προσπαθεί να έχει τέτοια δράση; Μα και η ίδια η οργάνωση αν ήταν κλειστή και συνωμοτική και απ’ ότι φαίνεται ήταν, δεν θα χρησιμοποιούσε το Γιάννη το Σερίφη, θα είχε διαλυθεί από τότε.

Μια οργάνωση, με συγχωρείτε, έτσι σαν απλός άνθρωπος προσπαθώ να τοποθετηθώ, η οποία είχε τρελάνει όλες τις Αστυνομίες του κόσμου και όχι μόνο τη δικιά μας, 26 χρόνια δεν μπορούσαν να την συλλάβουν, θα έπιανε το Γιάννη το Σερίφη που τον ήξεραν, ξέρω εγώ, και τα μικρά παιδιά, και να το χρησιμοποίησαν μέλος ή σαν στρατολόγος ή οτιδήποτε;

Εγώ πιστεύω, ότι πέρα από το ότι ο άνθρωπος μετά που τον γνωρίσαμε στο Εργατικό Κέντρο, στους εργατικούς χώρους σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια τα οποία έγιναν, είναι ένας άνθρωπος συνεπής στις απόψεις του, πιστεύει ότι η απελευθέρωση των εργαζόμενων είναι έργο των ίδιων των εργαζόμενων και δεν έχει καμία σχέση, ξέρω εγώ με λογικές άλλες υποκατάστασης των εργαζόμενων ή από τα κόμματα ή από οργανώσεις άλλες κλπ.

Εγώ πιστεύω ότι η δράση του τον κάνει ευάλωτο, επειδή δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, είναι πιστός σε ιδέες και αρχές. Το εύκολο θα ήταν να μπει σε ένα κόμμα, όπως πήγαν πάρα πολλοί, όπως έχουμε κι εμείς στον ΟΤΕ και σε όλους τους χώρους και έχει δίκιο ο κ. Εισαγγελέας που έχω ακούσει πολλές φορές παρεμβαίνει και ρωτάει, δουλεύετε, κάνετε κλπ. και θα ήταν ένα πρόσωπο που θα έπαιρνε μεγάλους μισθούς, δεν θα δούλευε, θα ήταν όπου θα ήταν.

Έχουμε πάμπολλους, χιλιάδες κ. Εισαγγελέα συνδικαλιστές, εργαζόμενους, οι οποίοι όπως είπατε, θα επαναλάβω την έκφρασή σας γιατί μ’ εκφράζει, κοπροσκυλιάζουν. Αυτό δεν γίνεται από μόνο του όμως, είναι επιλογή των πολιτικών κομμάτων, της Κυβέρνησης, ιδίως των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου έχουν κάνει μια επετηρίδα, μπαίνεις, ξεκινάς στην παράταξη, στο συνδικάτο, γίνεσαι βουλευτής, Δήμαρχος, υπάρχουν εκατοντάδες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Όχι βέβαια δεν θα τον δείτε, γιατί 30 χρόνια παλεύει ο άνθρωπος σε τελείως άλλη αντίληψη.

Δεύτερο ζήτημα, όταν σε παρακολουθούν οι πάντες, όλες οι Αστυνομίες, δεν μπορούσαν να πιάσουν τη «17Ν› τόσα χρόνια, ωστόσο δεν μπορεί να ήταν και τελείως ηλίθιοι κάποιοι που ήταν σταμπαρισμένοι, ξέρω εγώ, που είχαν μια δράση, θα τους παρακολουθούσαν, ήταν δυνατόν να μην παρακολουθούσαν τον Γιάννη το Σερίφη.

Σήμερα, να σας πω ένα παράδειγμα, υπάρχει το Συνδικαλιστικό της Αστυνομίας το οποίο δρα και σήμερα, από τότε μέχρι σήμερα. Προχθές κάναμε μια παρέμβαση εμείς εκεί συνδικαλιστική στο χώρο του ΟΤΕ με τηλεφωνήτριες τις οποίες έχει απολύσει ο ΟΤΕ είναι τρίωρης απασχόλησης, της κράτησε, τις έστυψε 15-20 χρόνια και τις πέταξε στα σκουπίδια και πήγαν εκεί να ζητήσουν να δουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ. Είχαμε εκεί μια δράση, πήγα να τους συμπαρασταθώ σαν συνδικαλιστής και μείναμε 2-3 ώρες.

Την ώρα που πήγα να βγω ήρθαν δύο κύριοι με πολιτικά και μου λένε, τι άλλες δράσεις σκοπεύετε να κάνετε, θα βγείτε στους δρόμους, θα κλείσετε, θα κάνετε, ξέρω εγώ. Λέω, τι είστε εσείς; Είμαστε Αστυνομικοί. Υπάρχει το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας και ήταν μέσα στο χώρο του ΟΤΕ όχι απέξω.

Λοιπόν, όταν παρακολουθούν την τηλεφωνήτρια που βγαίνει για το τρίωρο, δεν θα παρακολουθούσαν τον Γιάννη το Σερίφη; Να μην δεχτούμε τώρα ότι οι μηχανισμοί εδώ είναι τόσο ανίκανοι και δεν μπορούσαν να έχουν κάποια στοιχεία και να τον έχουν τόσα χρόνια βάλει , έτσι αρθρώσει την οργάνωση αυτή.

Απ’ αυτά πιστεύω, ότι ο Γιάννης ο Σερίφης δεν μπορεί να είναι, γιατί έχει διαφορετική φιλοσοφία ο άνθρωπος. Δεν έχει τη φιλοσοφία δηλαδή ότι εμείς θα κάνουμε κάποιες δράσεις και θα απελευθερώσουμε την εργατική τάξη, ξέρω εγώ, μέσα από εκείνο και το άλλο. Πιστεύει, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουν για απελευθερωθούν να έρθουν στην επιφάνεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Πάρα πολύ σημαντικά αυτά που λέτε. Υπάρχει από έδρας κάποια ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα είπατε πάρα πολύ καλά.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Ευχαριστώ κ. Εισαγγελέα, προσπάθησα να πω την αλήθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα σας λέει ο κ. Εισαγγελέας ότι τα είπατε πάρα πολύ καλά, να ανησυχείτε, ότι κάτι δεν είπατε καλά. Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο να υποβάλλει ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το εννοώ. Όλα καλά αυτά. Γιάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης, Θωμάς Σερίφης, Κώστας Καρατσώλης, Κωστάρης, δέστε τώρα, εδώ είναι που με βασανίζει εμένα σαν Εισαγγελέα, καταλάβατε;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Ναι, κατάλαβα και θα προσπαθήσω να σας απαντήσω.