Πολιτική
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 11:57

Δίκη «17Ν» : Κατάθεση του πρώτου βουλευτή μάρτυρα υπεράσπισης Φ. Ιωαννίδη

Πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της 17Ν αναγνώρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι τα θεωρεί λανθασμένα.

Οπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, δεν κάνεις πολιτική σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους. Αν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο, πώς μπορεί να εξηγηθεί η δολοφονία Μπακογιάννη; Ερωτική αντιζηλία ή άλλου είδους ιδιοτέλεια δεν μπορεί να είναι».

Ο βουλευτής, ο πρώτος βουλευτής που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση, χαρακτήρισε καταστρεπτική τη δράση της «17 Νοέμβρη» και ανέφερε ότι έπληξε καίρια τη χώρα.

Οπως είπε, «μου είναι αδιανόητο να αυτοανακηρύσσεται κανείς σε δικαστή και τιμωρό».

Ο μάρτυρας απαντώντας σε επισήμανση της έδρας σχετικά με απόψεις που έχουν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες ότι το δικαστήριο δέχεται πιέσεις απο τον αμερικανικό παράγοντα, ήταν κατηγορηματικός : «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το σύνολο των μελών του δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν οι Αμερικάνοι θα ασχολούντο με την υπόθεση σε αυτό το επίπεδο. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα τους θεωρώ ικανούς για όλα. Ομως δεν είμαι καθόλου σίγουρος οτι θα έβρισκαν ανταπόκριση».

Αναφερόμενος στις προκηρύξεις της «17 Νοέμβρη», ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι αυτές που δημοσιεύθηκαν την πρώτη περίοδο της οργάνωσης είχαν καποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Συμπλήρωσε, ωστόσο οτι ήταν κουραστικές και φλύαρες και δεν μπορούσαν να πείσουν έναν άνθρωπο που είχε την ικανότητα να διαβάζει καλά.

Σε ερώτηση της έδρας σε σχέση με τα επιβαρυντικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά του Γιάννη Σερίφη, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εμπλοκή του κατηγορουμένου στην υπόθεση.

Οπως ανέφερε, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ο Σερίφης από μηχανισμούς ή τη νοοτροπία κάποιων μηχανισμών, καθώς δεν γνωρίζει, όπως είπε, τι μπορεί να έγινε μετά την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά.

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι μετά την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα πείστηκε ότι «αυτή είναι η 17 Νοέμβρη».

Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι θεώρησε καθήκον του να καταθέσει στο δικαστήριο στην προσπάθειά του να συμβάλει στο έργο της δικαιοσύνης : «Παρ'όλο που ξέρω ότι δεν θα τύχω επιδοκιμασίας γιατί είμαι βουλευτής πολιτικός, παρ'όλο που ξέρω ότι δεν θα δεχθώ συγχαρητήρια, θεώρησα ότι κάθε πολίτης οφείλει αν μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία να το κάνει».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων