Πολιτική
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 13:19

Εκστρατεία ενημέρωσης κατά των εργατικών ατυχημάτων

Εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, τα οποία οφείλονται σε πτώση των εργαζομένων από τις οικοδομές, έχει ξεκινήσει τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συνεχιστεί και το 2004.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, οι πρώτοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕ.Π.Ε.Κ.), το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου και θα συνεχιστούν το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Τα σημεία που εξετάζονται κατά τους ελέγχους είναι, η διασφάλιση έναντι πτώσεων των εργαζομένων, η οργάνωση των διακινήσεων και ανυψώσεων, η χρήση των ατομικών προστατευτικών μέσων, ο έλεγχος των σκαλωσιών, η εκπαίδευση και πληροφόρηση των τεχνιτών και η ανάληψη της ευθύνης από τους εμπλεκόμενους (εργολάβους, υπεργολάβους και αυτοαπασχολούμενους).

Από την ανάλυση των στοιχείων των 1.285 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτει ότι, μόνον στα μισά εργοτάξια υπήρχε πλήρης ή ευρεία συμμόρφωση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του κινδύνου και των προφυλάξεων που απαιτούνται για την επιλογή τη χρήση και τη συντήρηση του εξοπλισμού καθώς και των συστημάτων επιλογής και ελέγχου των εργολάβων.

Στα υπόλοιπα μισά εργοτάξια η συμμόρφωση ήταν μερική ή ελλιπής.

Την ίδια μέτρια εικόνα συμμόρφωσης, παρουσιάζουν τα εργοτάξια σε τυπικές υποχρεώσεις τους όπως, το Σχέδιο και ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας που έχει συνταχθεί, ο ορισμός Συντονιστών και η εκ των προτέρων Γνωστοποίηση.

Η ανάλυση των στοιχείων έγινε με κατάταξη των εργοταξίων σε τάξεις μεγέθους ανάλογες του αριθμού των εργαζομένων (1 – 5, 6 – 20, 21 – 50, άνω των 50 εργαζόμενοι). Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι, στα μικρού μεγέθους, επομένως και μικρής οργάνωσης εργοτάξια, υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση για συμμόρφωση σε βασικές υποχρεώσεις.

Κατά τη διάρκεια των 1.285 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τους Τεχνικούς Επιθεωρητές, ασκήθηκε από την Υπηρεσία ανάλογος αριθμός εργαλείων εφαρμογής.

Συγκεκριμένα, έγιναν 534 προφορικές υποδείξεις, 1.244 γραπτές, σε 117 περιπτώσεις έγινε διακοπή εργασιών, επεβλήθησαν 171 πρόστιμα και διαβιβάστηκαν 22 περιπτώσεις στον Εισαγγελέα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, στον οποίο τέθηκαν υπ'όψιν τα στοιχεία, τόνισε ?την ανάγκη να υπερισχύσουν τα ποιοτικά στοιχεία έναντι των ποσοτικών (π.χ. κόστος) στην ανάθεση εκτέλεσης έργων από εργολάβους. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουν να στρέψουν το βάρος των ελέγχων οι Επιθεωρητές Εργασίας.