Πολιτική
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 13:32

Δίκη «17Ν» : Συνέχεια κατάθεσης Φ. Ιωαννίδη, ένταση μεταξύ προέδρου και εισαγγελέα

Την άποψη του βουλευτή Φοίβου Ιωαννίδη, ως προς το χαρακτηρισμό που θα έδινε ιστορικά στη δίκη της «17 Νοέμβρη», ζήτησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο κατηγορούμενος ρώτησε τον βουλευτή αν θα έδινε τον όρο πολιτική δίκη ή όχι.

Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι ο όρος πολιτική δίκη δεν υπάρχει στα νομικά και συνέχισε : «Η δίκη είναι μία. Αν έχει πολιτικό περιεχόμενο μία δίκη αυτό συνάγεται και από το αν η δράση των κατηγορουμένων έχει πολιτικά κίνητρα. Εγώ δέχομαι ότι η δράση της «17 Νοέμβρη» είχε λανθασμένα πολιτικά κίνητρα. Το πολιτικό κίνητρο όμως δεν είχε άμεση επίπτωση ως προς την ποινική ευθύνη των κατηγορουμένων. Είναι πολιτικά τα κίνητρα μιας οργάνωσης που επί σειρά ετών παρεμβαίνει και εξηγεί με προκηρύξεις τους σκοπούς και τη δράση της. Εγώ πιστεύω ότι η δράση σας είχε αρνητικές επιπτώσεις και είχε και τραγικά θύματα».

Νωρίτερα η ατμόσφαιρα στη δίκη ηλεκτρίστηκε όταν πρόεδρος και εισαγγελέας είχαν έντονο διάλογο με αφορμή την επισήμανση του κ. Μαργαρίτη ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση της διαδικασίας κατά την εξέταση μαρτύρων υπεράσισης και ότι υπάρχει ο κίνδυνος της λήξης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης.

- Πρόεδρος (προς τους συνηγόρους υπεράσπισης) : «Ο αριθμός των μαρτύρων σας και το μειωμένο γνωστικό τους αντικείμενο για την παρούσα υπόθεση με βάζουν σε σοβαρές υπόνοιες ότι το κάνετε επίτηδες όλοι».

Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου πήρε το λόγο και είπε ότι δεν αρκούν οι λέξεις αποδοκιμασίας του προέδρου και ότι απαιτούνται πράξεις που συνίστανται στην εφαρμογή των κανόνων ποινικής δικονομίας.

Ο κ. Μαργαρίτης εκνευρισμένος ζήτησε από τον εισαγγελέα να εντοπίσει σε ποιά σημεία δεν τηρήθηκε η δικονομία και στη σιωπή που τήρησε ο κ. Λάμπρου είπε «τον προκαλώ ποιός κανόνας δεν εφαρμόστηκε. Κάνετε συνέχεια ερωτήσεις. Κοντεύω να βγάλω μην πω τι, εδώ μέσα και εσείς ποτέ δεν νοιαστήκατε».

«Από εδώ πέρασαν όλες οι μορφές σοσιαλισμού όλες οι μορφές αντίστασης και για την υπόθεση τίποτα. Και κρατάμε τους μάρτυρες, μία, δύο, τρεις και τέσσερις ώρες».

Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου είπαν στο δικαστήριο ότι δεν είναι σωστό να αποδίδεται στην υπεράσπιση σκόπιμη καθυστέρηση της δίκης και επεσήμαναν ότι το 18μηνο θα έπρεπε να το σκεφτούν εκείνοι που έβαλαν τις πλέον των χιλίων κατηγοριών σε μια δίκη προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες σόου.

Στο δικαστήριο προσκομίστηκε από την υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, έγγραφο που είχε αποσταλεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στην εισαγγελία Πρωτοδικών από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις διαρροές στον Τύπο στοιχείων της δικογραφίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, τέσσερις αστυνομικοί ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια απολογιών κατηγορουμένων, ενώπιον της ανακρίτριας Θεώνης Μπούρη.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων