Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 13:50

Δίκη «17Ν» : «Εσφαλμένος πολιτικά, ο τρόπος δράσης της οργάνωσης», λέει μάρτυρας

«Εσφαλμένο πολιτικά» χαρακτήρισε τον τρόπο δράσης της «17 Νοέμβρη», ο καθηγητής κ. Δημήτρης Σκαρπαλέζος καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη ότι μετά την πτώση της χούντας, βασικός στόχος θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία ενός αριστερού πόλου, ανεξάρτητου από τα υπάρχοντα κόμματα και όχι να ξεκινήσει μια ένοπλη δράση.

Ο κ. Σκαρπαλέζος απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω απο τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού για τον τρόπο διάλυσης της ΛΕΑ, υποστήριξε οτι δεν γνωρίζει να έγινε στην Πεντέλη συνάντηση των μελών της ΛΕΑ μετά την πτώση της χούντας.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όσο ήταν ενεργή η ΛΕΑ, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ένα ή περισσότερα ψευδώνυμα. Ειδικά για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είπε οτι στη Γαλλία χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων τα ψευδώνυμα «Μισέλ» και «Θέμις».

Ο κ. Σκαρπαλέζος ανέφερε ότι μετά το 1975 δεν ξαναείδε πολλά απο τα μέλη της ΛΕΑ, ανάμεσά τους και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, γεγονός που απέδωσε στο ότι ο ίδιος έκανε οικογένεια και παράλληλα ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

Σχολιάζοντας τις προανακριτικές ομολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο καθηγητής είπε : «Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό στοιχείο απολογίες που ελήφθησαν χωρίς δικονομικό τρόπο ή με το δέλεαρ του «δέκα χρόνια φυλακή λιγότερο». Αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ».

Για την ομολογία του Σάββα Ξηρού στον «Ευαγγελισμό», ο κ. Σκαρπαλέζος επεσήμανε : «Επί δικτατορίας υπήρξε άνθρωπος με κουράγιο που απαγόρευσε να μπει η αστυνομία στην εντατική. Τώρα έγινε κάτι ανεπίτρεπτο».

Τέλος, ο μάρτυρας επανέλαβε ότι την Ανοιξη του 2002 ήρθε σε επαφή μαζί του κάποιος Αγγλος που του συστήθηκε ως ιστορικός, ο οποίος του ζητησε στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με το μάρτυρα, ευθέως του ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε συγκροτήσει τη «17 Νοέμβρη».

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων