Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 20:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (16/07/2003) Μέρος 3/7

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην λέμε τώρα για την αυτοκρατορία! Πήγατε να βγάλετε διαβατήριο και σας προπηλάκισε κανένας ποτέ;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εγώ να σας πω ένα πράγμα: κατά τύχη προσπαθούσα -γιατί έχω διπλή υπηκοότητα- να ανανεώσω μια ταυτότητα στη Γαλλία και για Χ – Ψ λόγους με ταλαιπωρούσαν.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Γαλλία.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ναι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι πάντως εδώ.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν ξέρω και ποιους άλλους τους ταλαιπωρούν, άλλους δεν τους ταλαιπωρούν. Ύστερα δεν είναι μόνο το να βγάλεις ταυτότητα, γενικά άμα είσαι στην κοινωνία σχετικά με ένα όνομα, ενδέχεται να έχεις τραβήγματα για κάποιους λόγους που μπορεί να πιστεύεις και λανθασμένους. Δηλαδή μπορεί να είναι λάθος αυτό που πίστευε ο Γιωτόπουλος ότι λόγω της ΛΕΑ θα τον κυνηγήσουν, δεν μπορώ όμως να αποκλείσω να το πίστευε και ούτε μου φαίνεται τελείως παράλογο. Δεν πάει να πει ότι ό,τι δεν είναι σίγουρο είναι παράλογο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξαντλήθηκε το θέμα αυτό.

Ο κ. Γιαννίδης έχει τον λόγο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε μάρτυς, είστε Καθηγητής μαθηματικών. Τι μαθηματικών ακριβώς;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Είμαι Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Parise.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τι διδάσκετε ακριβώς; Εφαρμοσμένα Μαθηματικά; Θεωρητικά;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Θεωρητικά Μαθηματικά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Είστε όμως συγχρόνως κι ένας άνθρωπος με πολιτική και κοινωνική συνείδηση όπως φάνηκε από την κατάθεσή σας, παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα υποθέτω και στη Γαλλία και στην Ελλάδα από πολιτικής πλευράς. Έτσι δεν είναι;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Βεβαίως. Τα παρακολουθώ ως ένα βαθμό. Δεν τα παρακολουθώ στην κουτσομπολίστικη και μικροκομματική εκδοχή τους.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως. Ασφαλώς όμως θα είχατε παρακολουθήσει σε κάποιο βαθμό και θα σας είχε προκαλέσει απορίες και σκέψεις η δραστηριότητα της 17Ν.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Σας είπα ήδη τις υποθέσεις που είχα κάνει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αν κατάλαβα καλά η υπόθεση που είχατε κάνει είναι ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να ψάξει στο Δεξιό χώρο;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Η υπόθεση που είπα είναι ότι οι άνθρωποι κατά την άποψή μου για να μην πιάνονται επί 30 χρόνια, θα πρέπει να είναι άνθρωποι που θα είναι φαινομενικά Δεξιοί.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τι εννοείτε ακριβώς; Δηλαδή ένα παράδειγμα τι σημαίνει φαινομενικά Δεξιός;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, γέλασαν και οι ίδιοι τώρα που είπατε για Δεξιά!

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να κουβαλάει και την κάρτα στη Νέα Δημοκρατία, να πήγαινε στο καφενείο θα άκουγε γι’ αυτά τα θέματα και την κατάλληλη στιγμή θα έκανε την πράξη αυτή.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Στην πραγματικότητα όμως δεν θα ήταν Δεξιός.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Θα χρησιμοποιούσε σαν κάλυμμα μια δεξιά ταυτότητα.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ενδεχόμενα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Από πού θα προερχόταν;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι δεν θυμάστε το πώς ταρακουνήθηκε η ελληνική κοινωνία από τη δικτατορία.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η άποψή σας είναι ότι τα μέλη της 17Ν είναι χουντικοί;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τότε από πού;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι μια χαρά ένας άνθρωπος ο οποίος κοινωνικά φαινόταν με το τι σημαίνει να φαίνεσθαι επί Χούντας αδιάφορος ή συντηρητικός, να τους τη φυλάει. Είναι πολύ λογικό με το κλίμα της εποχής για όσους φοβούνταν, γιατί υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν εκείνη την εποχή μη καταλαβαίνοντας, γιατί δεν είχαν για κάποιους Χ – Ψ λόγους έρθει σε σύγκρουση, ήταν μακριά από το άμεσο πρόβλημα εκείνης της εποχής.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Για να ανακεφαλαιώσω. Εσείς θεωρήσατε πιθανό ότι τα μέλη της 17Ν είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι καταπιέστηκαν πάρα πολύ στη δικτατορία, δεν εκφράστηκαν, τους την φύλαγαν –όπως είπατε- και ξαφνικά πως απέκτησαν όλο το know how, καταλαβαίνετε τι εννοώ, δηλαδή φάνηκε ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν και από Οργανώσεις και από τεχνικά. Κάποιοι οι οποίοι δεν κατάγονται από κανένα χώρο ξαφνικά βρέθηκαν με αυτές τις ικανότητες;

Δηλαδή κάποιοι πολίτες αγανακτισμένοι που το κρατούσαν κι άρχισαν να «καθαρίζουν› ήταν εκπαιδευμένοι και τα ήξεραν όλα; Δηλαδή εδώ, υπάρχει μια ανακολουθία στη σκέψη σας, την οποία θέλω λογικά να την καταλάβω.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Θα σας απαντήσω. Όταν εμείς αρχίσαμε την αντίσταση, δεν ξέραμε τίποτα. Πιστεύω επιπλέον ότι μιλάμε για μια εποχή όπου και φυλλάδια κυκλοφορούσαν ευρύτατα και ήταν στο κλίμα της εποχής ότι η αντίδραση στο καθεστώς, στην κατάσταση μας επιτρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα και καλό είναι να προσέξουμε να μάθουμε πώς να το κάνουμε. Δεν θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με μια εκπληκτική τεχνοκρατική Οργάνωση, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι προφανώς άρχισαν, όπως αρχίσαμε και εμείς, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι έμαθαν κολύμπι κολυμπώντας.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κολύμπησαν αρκετά χρόνια βέβαια αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κάνω λάθος όταν συνοψίζω αυτά που λέτε, ότι εσείς αντιληφθήκατε τα μέλη της 17Ν ως κρυπτο-αντιχουντικούς, πιθανώς Δεξιούς, στην ουσία χωρίς πολιτική ταυτότητα, αυτοδίδακτους επαναστάτες. Αυτό μου είπατε;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αυτό νόμιζα. Μπορεί να κάνω λάθος και σήμερα πιστεύω ότι έκανα λάθος.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να ήταν από το δικό σας χώρο;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εμένα δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να ήταν από το δικό μας χώρο, για τους λόγους που είπα. Εάν γινόταν το ’79, μπορεί. Το ’75 είναι πολύ σύντομα είναι για να αλλάξει κανείς απόψεις.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Αφήνω αυτό τον τομέα, μου δώσατε τις απαντήσεις που μου δώσατε, πάμε παρακάτω. Εσείς αναφερθήκατε εδώ σε μια σειρά συλλογισμών και επιχειρημάτων γιατί ο κατηγορούμενος ο κ. Γιωτόπουλος δεν μπορεί να είναι ούτε αρχηγός, ούτε καν μέλος της 17Ν. Σωστά;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ναι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τα επιχειρήματα αυτά ήταν ότι κάποιες δυνάμεις τις οποίες επιγραμματικές τις ονομάσατε αυτοκρατορία και οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες της αυτοκρατορίας?

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ή συνεργαζόμενοι.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Χρειάζονταν να βρουν έναν άνθρωπο αυτής της γενιάς, μεγαλωμένο γαλλοτραφή στο Παρίσι, ή προερχόμενο από εκεί, ότι βρήκαν έναν άνθρωπο ο οποίος για λόγους τυχαίους επειδή δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από ένα ψευδώνυμο που τον ακολουθούσε και ο οποίος είχε μια αντιδικτατορική δράση, όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν και τα κόλλησαν στον κ. Γιωτόπουλο. Αυτό μας είπατε.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μάλιστα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τι απόδειξη έχετε ότι αν εγώ σας αντέστρεφα λογικά αυτά τα επιχειρήματα και σας έλεγα ότι ο κ. Γιωτόπουλος συγκεντρώνει αυτά τα προσόντα τα οποία λέτε κι εσείς και λέω κι εγώ. Εσείς τα επικαλείστε για να πείτε ότι τα κατασκεύασαν και εγώ τα επικαλούμαι για να πω ότι είναι αυτός. Ποια είναι η αξία του δικού σας συλλογισμού που είναι μεγαλύτερη από την αξία του δικού μου συλλογισμού; Έχετε κανένα αποδεικτικό μέσο;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Πρώτον, δεν έχω αποδεικτικό μέσο, έχω όμως στοιχεία πιθανολόγησης και θέλω επίσης να σας πω ότι ακριβώς αυτό που μου λέτε, η αντιστροφή της ανάγκης?

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εσείς κάνατε αντιστροφή. Εγώ το αντιστρέφω πάλι.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Με συγχωρείτε, από ό,τι έχω μάθει από τα λίγα που ξέρω, ένα στοιχείο του κράτους – δικαίου είναι το πειστήριο της αθωότητας. Νομίζω ότι όσο μπόρεσα έδειξα τους λόγους για τους οποίους ακριβώς δεν πιστεύω, δεν πίστεψα τις προϋποθέσεις τις οποίες κατά πλειοψηφία οι διωκτικές Αρχές είχαν, για να βρουν τον ανύπαρκτο κατά την άποψή μου αρχηγό της 17Ν.

Θα πω και κάτι άλλο. Μπορώ να καταλάβω γιατί άνθρωποι που δουλεύουν σ’ ένα ιεραρχικό μηχανισμό, ψάχνουν να βρουν τον ομόλογό τους. Αρχηγός της αστυνομίας – αρχηγός της 17Ν. Αρχηγός Αντιτρομοκρατικής – αρχηγός της 17Ν. Καταλαβαίνω δηλαδή την ανάγκη κάθε ανθρώπου να σκεφτεί με τα δεδομένα του. Οταν όμως έχουμε να κάνουμε με σύγκρουση χώρων, με σύγκρουση νοοτροπιών, η πρώτη προσπάθεια για να καταλάβουμε τι γίνεται, είναι να μην σκεφτούμε «Αυτός είναι όπως εγώ›, είναι να σκεφτούμε «Αυτός είναι άλλος από εμένα›. ¶ρα πρέπει να είμαι επιφυλακτικός στα προφανή μου.

Το θέμα του χώρου ακριβώς αυτό που με κάνει να μην πιστεύω ότι προέρχεται από τη Γαλλία κλπ., είναι εις βάρος του από αποδεικτική πλευρά είναι ότι συστηματικά αυτού του είδους οι σκέψεις ήταν η υπόθεση από την οποία εδώ και 27 χρόνια η Αστυνομία δούλευε, εδώ και 27 χρόνια ο Τύπος έψαχνε.

Σας λέω ότι δεν πέτυχε αυτό το πράγμα τόσο καιρό, η σκέψη μου είναι ότι η υπόθεση δεν είναι η πιθανότερη. Εάν εσείς μου πείτε «Να σας αποδείξω ότι δεν είναι› έχω τη σεμνότητα να πω ότι δεν μπορώ να προσφέρω μια απόδειξη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μα δεν σας ζήτησε κανείς απόδειξη.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εσείς μου είπατε.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, έχω όμως δικαίωμα να κάνω ένα σχόλιο με το οποίο και θα κλείσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα σχόλια όταν τελειώνουν οι ερωτήσει όλων. Έτσι το λέει η δικονομία όχι εγώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι βεβαίως γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου τη δικονομία, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι χαλαρή η εφαρμογή της μέχρι τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θεωρώ ισότιμη γνώση όλων.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: ¶λλη ερώτηση δεν έχω να κάνω, επιφυλάσσομαι να κάνω ένα σχόλιο στο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας παρακαλέσω να μην το θεωρήσετε ότι είναι προσβλητική η ερώτηση που θα σας απευθύνω με τον προσήκοντα σεβασμό στην ιδιότητά σας ως μάρτυρα και Καθηγητή Πανεπιστημίου, να μην με παρεξηγηθείτε.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν παρεξηγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλά γνωρίζετε την κατηγορία του κ. Γιωτόπουλου και όλοι ακούσαμε τι είπατε. Η ερώτηση είναι: αυτή τη στιγμή τι ώρα λέει το ρολόι σας;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αυτή η ερώτηση έχει επαναληφθεί και κ. Εισαγγελέα ξέρω ότι έχετε μια γενική τάση να βλέπετε μεσάνυχτα το μεσημέρι. Ο καθένας έχει την ιδιαιτερότητά του.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είπατε κ. μάρτυς;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Είπα ότι ξέρω ότι έχει μια γενική τάση να ψάχνει τα μεσάνυχτα το μεσημέρι?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου απαντήσατε αλλά δεν πειράζει.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Είναι εκτός θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Βόζεμπερκ έχει τον λόγο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: στην Οργάνωση της ΛΕΑ μας είπατε ότι δεν γνωριζόσασταν όλοι μεταξύ σας, προφανώς ήταν ένας μεγάλος αριθμός με τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Υπήρξε μία ομάδα και από πόσα πρόσωπα που οργάνωνε τους στόχους δράσης της συγκεκριμένης Οργάνωσης; Επέλεγε δηλαδή τον στόχο που θα χτυπούσε η Οργάνωση η οποία και θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Η γενική πολιτική ήταν επιλέγουμε ποιότητα στόχων.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν σας ρωτώ πως επιλέγονταν οι στόχοι, αλλά αν υπήρχε μια ομάδα στρατηγικής επιλογής των στόχων. Ποιοι επέλεγαν τους στόχους;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Γενικά. Το θέμα της δομής, η δομή ήταν περίπου στο μοντέλο το οποίο είχα πει την προηγούμενη φορά. Δεν είχαμε μια αιώνια κεντρική Επιτροπή.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι άλλο αυτό που σας ρωτώ. Πόσα πρόσωπα αποφάσιζαν τους στόχους;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν το ξέρω. Γιατί δεν με ενδιέφερε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πως γνωρίζατε επομένως μετά από ένα χτύπημα ότι την ευθύνη έχει η Οργάνωσή σας, αν εσείς δεν συμμετείχατε στη στρατηγική και στην επιλογή των στόχων;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αυτό το μαθαίναμε μέσω των διαύλων της Οργάνωσής μας.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δηλαδή το μαθαίνατε και μετά το χτύπημα;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι δεν θα κάτσουμε να κάνουμε οργανόγραμμα των αντιστασιακών Οργανώσεων.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό σας ρώτησα; Είναι απολύτως ειδικό -αν μου επιτρέπετε και αν θέλετε βεβαίως το απαντάτε- αυτό που σας ρωτώ. Όλα τα μέλη της Οργάνωσης μάθαιναν για ένα χτύπημα πριν επιλεγεί ο στόχος ή μετά το χτύπημα;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Το ότι μου βάζετε την ερώτηση, μου δείχνει ότι δεν έχετε ποτέ προσπαθήσει να φανταστείτε τι ήταν αυτή η κατάσταση και με τι τρόπο προσπαθούσαμε να δράσουμε. Εκείνη την εποχή δηλαδή δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε όλοι εάν θα μπει μια βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, γιατί έφτανε ένας να το συζητούσε με την κοπέλα του και να υπήρχε η πιθανότητα, οι άνθρωποι που θα πήγαιναν να τη βάλουν, να τους περιμένουν και να τους στείλουν στα βασανιστήρια. Πολύ απλό.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το κατάλαβα. Μας είπατε καταθέτοντας σε ερώτηση του εξ αριστερών του κ. Προέδρου του κ. Προέδρου, ότι γνωρίζετε ότι υπεύθυνος για τη βομβιστική ενέργεια κατά της Αμερικάνικης Πρεσβείας, ήταν ο κ. Γιωτόπουλος.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μάλιστα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πως το γνωρίζετε;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Το γνωρίζω γιατί ο Γιωτόπουλος ήταν φίλος μου και γιατί μου το είπε.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί σας το είπε ο ίδιος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ο ίδιος.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το γνωρίζει και κάποιος άλλος αυτός;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν το ξέρω.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τόσα χρόνια δεν συζητήθηκε από κάποιους συντρόφους σας ότι αυτή η ενέργεια που ήταν πράγματι μέσα στους στόχους της Οργάνωσής σας και ήταν σημαντική όπως νομίζω ότι έτσι αξιολογείται έχει την πατρότητα και την ευθύνη ο κ. Γιωτόπουλος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι πάλι δεν έχετε μπει στο νόημα. Υπάρχουν δηλαδή προβλήματα και ερωτήσεις οι οποίες με κάνουν να σκέφτομαι ότι αιωνίως εξ ιδίων κρίνουν κάποιοι τα αλλότρια. Το πρόβλημά μας δεν ήταν ποιος έχει μια πατρότητα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αν μου επιτρέπετε με παρερμηνεύετε. Το αν εγώ αντιλαμβάνομαι ή όχι τη δομή της Οργάνωσης της εποχής εκείνης, είναι άλλο ζήτημα, δεν αφορά το Δικαστήριο αυτό. Αν θέλετε μου απαντάτε, αν εκτός από εσάς το γνώριζε και κάποιος άλλος κι αν αυτό είχε γίνει ευρύτερα γνωστό αντικείμενο συζήτησης ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σήμερα έβαλε τη βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εγώ το ξέρω γιατί μου το είπε. Οπως πιθανολογεί το Δικαστήριο ένας ολόκληρος χώρος ασχολούμενος με την αντιδικτατορική δράση στο Παρίσι πιθανολογούσε. Ψιθύριζαν. Το όνομα Γιωτόπουλος είχε ψιθυριστεί με την βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Βέβαια αυτό δεν είναι απόδειξη όπως ξέρουμε. Εάν ήταν μια δίκη «Γιατί έβαλες τη βόμβα› δεν θα αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο, αλλά σας λέω ότι ήταν ένα είδος που ισχυριζόταν σε κάποιο περιορισμένο κύκλο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι η Αμερικάνικη Πρεσβεία όμως και οι Αμερικανοί οι οποίοι είχαν και το άμεσο ενδιαφέρον αυτού του εγχειρήματος γνώριζαν απλώς –εάν το γνώριζαν- ότι η ΛΕΑ έκανε τη βομβιστική ενέργεια.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μάλιστα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Επομένως γνωρίζετε εσείς να υπήρξε στόχος των Αμερικανών ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ή η Οργάνωσή σας.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και με το συλλογισμό σας δεν θα έρθω σε αντίθεση ότι εκείνη την εποχή η Οργάνωσή μου ήταν σε μια άμεση σκέψη των Αμερικανών στόχος, αλλά πάλι σας επαναλαμβάνω ότι ακριβώς επειδή και οι Αμερικανοί εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια, προσωποποιούν καταστάσεις.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μόνο για τον κ. Γιωτόπουλο ή και για άλλους συντρόφους σας που είχαν αντιστασιακή δράση;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι επειδή ο κ. Γιωτόπουλος ήταν από αυτούς οι οποίοι είχαν δώσει περισσότερα και όχι πάρει περισσότερα?

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τι εννοείτε λέγοντας δώσει περισσότερα;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εννοώ ότι σταμάτησε τις σπουδές του, ότι πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα, ότι βρισκόταν σε κίνδυνο πολύ πιο συχνά από κάποια άλλα μέλη. Ήταν από αυτούς που συχνά βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ήταν ο μόνος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι επιχείρημα μείζον η ανατροπή ή το σταμάτημα των σπουδών σε σχέση με την αντιστασιακή δράση;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι δεν είναι μείζον επιχείρημα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Οι υπόλοιποι σύντροφοί σας δεν έκαναν ολοκληρωμένες σπουδές;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν είναι μείζον επιχείρημα. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία, δεν λέω ότι ήταν ήρωας επειδή σταμάτησε τις σπουδές του. Αυτό που λέω είναι ότι από κάποιο χώρο ήταν από τους ανθρώπους οι οποίοι μαθεύτηκε ότι ήταν από τους πιο ενεργούς. Πιστεύω ότι γενικά για κάποιες υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν με ένα πυραμιδοειδές πρότυπο, η πρώτη τους σκέψη είναι να ονομάσουμε την κορφή της πυραμίδας.

Μου φαίνεται πολύ πιθανό να είχαν φτάσει από καιρό στο όνομα Γιωτόπουλος και αυτό το λέω και για ένα άλλο λόγο ότι κάποια φορά με ξαναφώναξαν στην Αστυνομία στο Παρίσι, επειδή είχε γίνει αυτή η ιστορία που σας είπα, ήμουν στα κατάστιχα και με ξαναφώναξαν του στιλ ευγενούς ανακρίσεως και μου ξαναέδειξαν τη φάτσα του Γιωτόπουλου. Αυτό το ’80 τόσο, δεν θυμάμαι πόσο.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Γιατί βέβαια όταν με ρώτησαν «ποιος είναι αυτός› τη φορά που με είχαν συλλάβει, έκανα τον τρελό μαθηματικό και δεν τους είπα. Επειδή υπήρχε Κίνημα υπέρ εμού στο Πανεπιστήμιο θεώρησαν να μην κάνουν τα πράγματα πιο έντονα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είχαν τη δυνατότητα οι μυστικές υπηρεσίες να γνωρίζουν που είναι ο κ. Γιωτόπουλος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εποχή μου το ότι αυτή η φωτογραφία είναι ο κ. Γιωτόπουλος. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει πάντα σημασία να έχεις και κάποιον υπεύθυνο, δηλαδή κάποιον «συνένοχο› ο οποίος σου λέει ότι «Είναι αυτός›. Αυτό είναι γενικά στη κανονική διαδικασία μιας κανονικής αστυνομικής υπηρεσίας, που ούτε μπορώ να το κρίνω σαν κακό, το θεωρώ φυσικότατο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πέρα από αυτή τη δραστηριότητα έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε και μας την καταθέτετε του κ. Γιωτόπουλου θέλω να σας ρωτήσω το εξής: ο κ. Γιωτόπουλος τις ελληνικές Αρχές με κάποια ενέργεια συγκεκριμένη τις είχε ποτέ ενοχλήσει ως φυσική παρουσία;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Τι εννοείτε;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είτε ως Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κατά τα χρόνια της αντιδικτατορικής δράσης όπως είπατε, είτε ως Μιχάλης Οικονόμου είχε ενοχλήσει την ελληνική πολιτεία με κάποια δραστηριότητά του;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Νομίζω ότι επί δικτατορίας όλες οι δραστηριότητες τις οποίες σας είπα, ενόχλησαν πάρα πολύ τις Αρχές. Νομίζω ότι και η βόμβα σε Υπουργείο δεν είναι κάτι το οποίο οι Αρχές οποιουδήποτε κράτους?

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Υπάρχει συγκεκριμένη ενέργεια με βόμβα κατά Υπουργείο που την πατρότητα αποδεδειγμένα φέρει ο κ. Γιωτόπουλος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αποδεδειγμένα φέρει μια Οργάνωση και το ποιος το κάνει είναι άλλο παπά Ευαγγέλιο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Επομένως εννοείτε ότι ήταν με την έννοια που χαρακτηρίστηκε πριν ύποπτος ο κ. Γιωτόπουλος για τις ελληνικές Αρχές, περισσότερο ή λιγότερο από άλλους συντρόφους σας ή άλλους συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα είχαν αντιδικτατορική δράση;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Πιστεύω ότι από το χώρο της Οργάνωσης στην οποία ανήκα, ήταν από αυτούς οι οποίοι στη γενική διαδικασία που είχαν οι διωκτικές Αρχές -ίσως όχι της Ελλάδας της Αμερικής μπορεί και της Ελλάδας δεν μπορώ να πω- θα τοποθετούσαν πιο εύκολα στο ρόλο του αρχηγού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε αυτά. Τους ταίριαζε δηλαδή.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το κατάλαβα. Παρακολούθησα το συλλογισμό που αναπτύξατε στη γενικότερη θεώρησή του αναφορικά με το επιχείρημά σας, ή μάλλον την πεποίθησή σας ότι τα πειστήρια δηλαδή τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία κατηγορείται ο κ. Γιωτόπουλος είναι εφεύρημα, κατασκεύασμα στη συνέχεια των διωκτικών ή άλλων Αρχών. Αυτό υποστηρίξατε. Δεν είναι πραγματικά δηλαδή.

Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: είναι δεδομένο ότι κάποιες προσωπικότητες είτε είχαν μια εξέλιξη στην κοινωνία είτε δεν είχαν από άποψη αναγνώρισης με βάση τίτλους σπουδών, δηλαδή είτε είχαν πανεπιστημιακό τίτλο, είτε εξαντλήθηκε η δράση τους σε άλλους κοινωνικούς χώρους, είναι πρόσωπα «αντιπαθητικά› για την έννομη τάξη. Υπάρχουν τέτοιες προσωπικότητες και κινούνται ως επί το πλείστον στο χώρο της ανένταχτης Αριστεράς.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μάλιστα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εφόσον υπάρχουν οι μηχανισμοί που μπορούν να κατασκευάσουν δαχτυλικά αποτυπώματα, γραφικό χαρακτήρα και άλλα στοιχεία, δεν θα ήταν μεγαλύτερο κέρδος για τις διωκτικές Αρχές να κατασκευάσουν ως ύποπτο έναν άνθρωπο που αποδεδειγμένα είχε και συγκεκριμένη δραστηριότητα και ήταν αντιπαθής; Δηλαδή με άλλα λόγια τον είχαν στο μάτι, αλλά με στοιχεία θα οδηγείται προς μια βέβαιη καταδίκη; Αυτό δεν θα ήταν κέρδος των διωκτικών Αρχών από το να εφεύρουν έναν άγνωστο συμπολίτη μας που είχε κάποια εξωτερικά στοιχεία απλώς υποψίας;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε εάν ήταν η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται από διάφορους τρομοκρατο-λόγους αρχηγός της 17Ν. Αλλά γι’ αυτό που είπατε, ας κοιτάξουμε τι γίνεται εδώ.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τι εννοείτε;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Έχουμε Σερίφη, Ψαραδέλλη, Γιωτόπουλο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αν μου επιτρέπετε ειπώθηκε πριν ότι ο κ. Σερίφης έχει συγκεκριμένη δραστηριότητα στους κοινωνικούς χώρους. Ο κ. Ψαραδέλλης έχει επίσης την ιστορία του. Ο κ. Μιχάλης Οικονόμου ήταν άγνωστη παρουσία στα ελληνικά δεδομένα.

Για να τελειώσω: θα ήταν εύκολο με βάση τη συλλογιστική σας να υπάρξουν δαχτυλικά αποτυπώματα δικά σας, ο γραφικό σας χαρακτήρας στην προκήρυξη Περατικού και κάποιο άλλο στοιχείο; Λέτε ότι το όφελος που θα είχε η οργανωμένη πολιτεία θα προσέκρουε στην πανεπιστημιακή σας ιδιότητα ως Επίκουρου Καθηγητή στο Παρίσι;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρώτον δεν θεωρώ την οργανωμένη πολιτεία στο σύνολό της?

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτές τις θεσμοθετημένες Αρχές που ενοχοποιείται με την άποψή τους.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Πιστεύω ότι κάποιο κομμάτι αυτών των Αρχών, το μήνυμα του καλοκαιριού ήταν μήνυμα ότι πρόσεχε την επόμενη φορά μπορεί να είσαι εσύ. Και το μήνυμα το πήρα πολύ καλά, άσχετα πως αντέδρασα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν είστε κατηγορούμενος όμως.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν είμαι, αλλά επί ένα μήνα είχα το γιο μου από πλάι με το όνομα ενός δικηγόρου, γιατί όλος ο Τύπος ανεμπόδιστα έλεγα ότι μόλις μαζέψουμε ένα στοιχείο ακόμη εναντίον του, θα τον βουτήξουμε τον Καθηγητή!

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εκεί εξαντλείται η προσπάθεια αυτών των θεσμοθετημένων Αρχών που εσείς ενοχοποιείτε σας εσάς δεν τα κατάφερε, αλλά τα κατάφερε για τον κ. Γιωτόπουλο.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Γιατί νομίζω ότι εγώ δεν ήμουν ο κατάλληλος στόχος. Ζούσα στο εξωτερικό. Τι να κάνω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος έχει το λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να το εξηγήσετε γιατί ίσως δεν το κατάλαβα καλά. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την κατάθεσή σας και χθες και σήμερα. Είπατε ότι ο κόσμος στην εποχή της δικτατορίας επί χούντας είχε μάθει να μην μιλάει. Είναι δεδομένο βεβαίως ότι δεν υπήρχε μέσα στην Ελλάδα, βέβαια η αντίσταση κατά της χούντας κυρίως και θα το παραδέχεστε αυτό γινόταν μέσα στην Ελλάδα από αυτούς που βασανίζονταν, φυλακίζονταν και εξορίζονται.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Βέβαια.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι βέβαια όπως κάποιοι έλεγαν που δεν θέλω, ανήκω κι εγώ σε κείνους που ήμουν στην Γερμανία, στο Μόναχο 1967-1971. Θα ήθελα να μου πείτε όμως το εξής: δεν υπήρξαν πραγματικές εκδηλώσεις αντίστασης και δεν λέω μόνο για την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου. Λέω διάφορες Οργανώσεις όπως του ΠΑΚ που έγινε η δίκη, η δίκη των 34 της ΕΔΑ, του θερινού ηλιοστασίου.

Να σας πω μία από τις πολύ άγνωστες αντιστασιακές Οργανώσεις που ήταν και η κόρη του Ίωνα Νταϊφά. Είχα την τιμή να την υπερασπιστώ τότε που δεν ήταν από εκείνους που είχαν πολύ μεγάλα γράμματα αντιστασιακά και πολλές άλλες Οργανώσεις. Μετά την Ιωαννιδική δικτατορία δεν επέτρεπαν να γράφονται στις εφημερίδες τα πρακτικά παρά μόνο ποιοι καταδικάστηκαν και γι αυτό και κάποιοι συνάδελφοι που θα ακουγόντουσαν δεν πήγαιναν να τους υπερασπιστούν. Θέλω να μου πείτε, όταν λέτε ότι δεν αντιστάθηκαν .....

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν είπα αυτό.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο κόσμος είχε μάθει να σιγεί, δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπήρξαν πολλές αντιστασιακές πράξεις. Υπήρξαν πολλές βόμβες που μπήκαν, ακόμα και στην Εθνικό Κήπο και παντού κλπ. Θέλω να μου πείτε σας παρακαλώ τί εννοείτε με αυτό που είπατε; Τώρα έβαλα την προϋπόθεση.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Να σας απαντήσω.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μάλιστα κ. Καθηγητά.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν εννοώ να συμβούν συλλογικά. Λέω ότι, εάν ήθελα να κάνω κάτι και ήμουν στην Ελλάδα θα το έκανα. Μπορεί να πήγαινα και σε μία διαδήλωση, μπορεί να πήγαινα και στην κατάληψη της Νομικής αν ήμουν φοιτητής, μπορεί να πήγαινα και στο Πολυτεχνείο αλλά πιθανότατα δεν θα καθόμουν σε ένα καφενείο δυνατά δίχως αντιστασιακό συγκεκριμένο στόχο να διαφημίζω τις απόψεις μου. Αυτό εννοώ.

Δηλαδή δεν θεωρούμε αναγκαιότητά μας να φωνασκούμε τις απόψεις μας και φοβόμαστε ακριβώς γιατί μπορούμε να τιμωρηθούμε όχι γι αυτό που κάνουμε αλλά γι αυτό που λέμε επί χούντας. Αυτό που ένας Γάλλος στην συνηθισμένη του ζωή δεν έχει μάθει να κάνει, δηλαδή να μην φωνάξει τις απόψεις του σε ένα καφενείο, ο Έλληνας που ήταν επί δικτατορίας και ο οποίος μόλις βγήκε αναλόγως μπορεί ή να έπαιρνε την απόφαση ότι «θα φωνάζω› αλλά να του είναι σχετικά εύκολο να ξέρει πώς δεν θα φωνάξει. Γιατί επί 7 χρόνια έπρεπε να προσέχει .....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το κατάλαβα, γιατί υπήρξαν και εκδηλώσεις ακόμα και στο Α΄ Νεκροταφείο το 1973 πριν ακόμα γίνουν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με χιλιάδες ανθρώπους.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Βέβαια, η ΛΕΑ ήταν ένα μικρό κομμάτι της αντίστασης και ούτε θέλω να πω ότι ήμασταν οι καλύτεροι.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όπως υπήρξε και η κηδεία του εθνικού ποιητή του Σεφέρη που τουλάχιστον είχαμε ......

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Προς Θεού δεν θέλω να μειώσω κανέναν.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κάτι άλλο συγκεκριμένο. Είπατε ότι όλα σήμερα γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εν μέρει. Μπορεί.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε μετά το 1975 όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις αυτού του αγώνα όπως λέγεται του επαναστατικού μετά την δικτατορία, παραδείγματος χάρη η δολοφονία του Γουέλς κλπ, έχουν περάσει τόσα χρόνια και έγινε μία προσπάθεια ανεξάρτητα αν ήταν επιτυχής ή όχι μέχρι τελευταία. Γιατί ήταν από τότε η Ελλάδα βεβαία ή ήταν υποψία στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η Ελλάδα ήταν βέβαιο ότι ήταν υποψία στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το ΄92 και πέτυχε το 1997.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας απάντησε ότι αυτά είναι πιθανά.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να μου εξηγήσετε γιατί βρήκαν τώρα τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν λέω ότι κυνηγάνε την 17Ν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που λέω είναι ότι κυνηγάνε την 17Ν. Θέλουν να την πιάσουν και είναι καθήκον. Το κάνουν καλά, το κάνουν κακά είναι άλλο θέμα. Η εικόνα της επιτυχίας έχει μεγαλύτερη σημασία, η εικόνα μια επιτυχίας «κοιτάξτε, πετύχαμε› έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία σε μια περίοδο απ’ ότι έχει σε μια άλλη. Πάντα έχει σημασία αλλά αυτό που λέμε ένας συμπληρωματικός παράγοντας.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το όνομα Ιατρόπουλος ή Γιατρόπουλος σας λέει κάτι;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Βέβαια. Είναι η περίφημη δίκη για την οποία είχαμε συζητήσει των μελών της 29 Μάη όπου ερήμην ειπώθηκε......

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος ήταν γνωστός σε σας και ως Γιατρόπουλος ή Ιατρόπουλος;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι, ήξερα πολύ καλά ότι ο κ. Γιωτόπουλος είχε κατεβεί τότε και θεωρώ πολύ πιθανόν μια άλλη εξήγηση. Έχω ακούσει διάφορες εξηγήσεις για το «Ιατρόπουλος›. Θέλω να προσφέρω και την δικιά μου. Δεν υπήρχε τότε ακόμα αρκετή κατανόηση των συνωμοτικών κανόνων και πιστεύω πολύ πιθανόν να είπε ένας από τα μέλη των άλλων ενώπιον των εν Ελλάδι κατοικούντων «άντε Γιωτόπουλε τί μας λες› ο άλλος να το άκουσε «Ιατρόπουλος› να βασανίστηκε και να έδωσε ένα όνομα. Το θεωρώ πιθανό. Δηλαδή στο αυτί δεν ακούει. Εμένα «Σκαρπαλέζος› με έχουν κάνει «Σκαρπαλόπουλο› με έχουν κάνουν «Σκαρμπαλέζο›. Τί να σας πω τώρα.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μας είπατε κάτι άλλο κ. Καθηγητά όμως, ότι ήταν έτσι και έτσι έπρεπε να είναι ο συνωμοτικός μηχανισμός ώστε κι εσείς δεν ξέρατε ποιος ήταν εκείνος.....

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ακριβώς στη ΛΕΑ.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εσείς το μάθατε εκ των υστέρων;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εγώ τον ήξερα από .....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το ξέρω ότι το ξέρατε από το ΄63-΄64 αλλά λέω για το «Ιατρόπουλος› και για την δίκη που έγινε στην Θεσσαλονίκη το μάθατε εκ των προτέρων ότι θα γίνει κάτι τέτοιο ή εκ των υστέρων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια παράκληση και από τον κ. Εισαγγελέα όσο μπορούμε να βραχύνουμε λίγο τις ερωτήσεις.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τελειώνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τελειώνουμε. Ήδη έχετε 2 ώρες και 1 τέταρτο. Παράκληση όλων μας.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ήξερα ότι θα κατέβαιναν κάποιοι άνθρωποι και επειδή έπρεπε να συνεισφέρω στην ιστορία.....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπήρξαν όπως είπατε και άλλοι, όπως ο Πάμπλο ο γνωστός Μιχάλης Ράπτης, ακούστηκαν και άλλα ονόματα όπως του Σήφη Βαλυράκη κλπ. Γιατί δεν ανέσυραν αφού θα ήθελαν να έχουν και ένα τρανταχτό όνομα να τον «καταστήσουν› όπως κάνετε την κίνηση αρχηγό της 17Ν αλλά βρήκαν τον κ. Γιωτόπουλο ο οποίος ήταν σχεδόν σύμφωνα και με τους κανόνες του πρακτικού άγνωστος. Μπορούσε να είχε κηρυχθεί και εις αφάνεια.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Ακριβώς γιατί όταν προσπαθούμε να παίξουμε διάφορα έργα κάνουμε διάφορες παραλλαγές. Όταν το ένα αποτυχαίνει δοκιμάζουμε κάτι παρεμφερές αλλά με κάποια παραλλαγή. ¶λλοτε τον αρχηγό του κακού Σπέκτρα τον βάζουμε να είναι μια ωραία γυναίκα επικεφαλής μια επιχείρησης, άλλοτε τον βάζουμε να είναι μία κινέζα που δουλεύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ Τζέιμς Μποντ βλέπετε.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Σκαρπαλέζο, μετά όταν εσείς εκτελέσατε το καθήκον σας, την θητεία σας, 6 μήνες είπατε γιατί είσαστε Ακαδημαϊκός.....

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Τελικά βγήκα με 3 μήνες γιατί κάποιος πρέπει να έχει.....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¶λλοι υπηρέτησαν και 32 μήνες και 28 μήνες σε καιρό ειρήνης. Δεν έχει σημασία. Έχετε ακούσει ότι μετά το 1974 υπήρχε και υπάρχει και λειτουργεί μια μεγάλη Ένωση Αντιστασιακών εξορισθέντων και φυλακισθέντων. Να σας πω κιόλας και κάποιοι γνωστοί όπως ο τέως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πριν μερικές ημέρες, ο κ. Ανωμερίτης ήταν Πρόεδρος ή παραδείγματος χάρη ο αείμνηστος Ιωάννης Κορωναίος.

Είχε πλέον ο κ. Γιωτόπουλος την δράση του, έκανε το καθήκον του με την 29η Μάη που ναυάγησε στο τέλος. Θα έχετε διαβάσει ασφαλώς και αυτό το βιβλίο. Το έχετε υπόψη σας του κ. Λαμπρόπουλου Βασίλη που μιλάει και για την 29η Μάη; Το έχετε υπόψη σας;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Δεν το έχω διαβάσει γιατί γενικά θεωρώ ότι αυτά είναι του «Ιλάρχου Φραγκαουνάκη›.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Του Κακαουνάκη είναι κι αυτό.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Όχι, όπως το είπα. Με το σκίτσο του Καλαϊτζή. Δηλαδή υπάρχουν στοιχεία μέσα αλλά ακριβώς ο τρόπος που έχουν συμπλεχθεί τα στοιχεία .....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί αφού είχε τέτοια δραστηριότητα, γύρισε, θα μπορούσε όπως είπαν – να μην επανέρχομαι – οι διακεκριμένοι συνάδελφοί μου να αποκτήσει και ταυτότητα, διαβατήριο όπως απέκτησαν και πολλοί άλλοι κ. Καθηγητά που ήταν στο εξωτερικό. Έλαβαν μέρος στην αντίσταση και τους αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και παρόλα αυτά τελείωσαν και τις σπουδές τους και ήρθαν στην Ελλάδα και απέκτησαν τα χαρτιά αυτά τα οποία χρειαζόντουσαν και πήγαν και στον στρατό. Γιατί ο κ. Γιωτόπουλος που ήταν μάλιστα – όπως τον εμφανίζετε – είπατε ότι δεν μπορεί να ήταν ηγετική φυσιογνωμία λόγω της δομής αλλά ήταν ένα στέλεχος, γιατί δεν πήγε να ενταχθεί κι αυτός, να εγγραφεί σε αυτό το τιμημένο Σωματείο; Δεν είναι Σωματείο, είναι ένας τιμημένος Σύλλογος των εξορισθέντων, των φυλακισθέντων και όχι εκείνων που έκαναν την αντίσταση από τα café του Παρισιού και του Μονάχου. Μπορείτε να μου πείτε;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Επειδή έτυχε να κάνω την αντίσταση στα café του Παρισιού....

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν έτυχε....

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Θα σας απαντήσω. Για να μην θιχτεί το 18μηνο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το 18μηνο σας απασχολεί αυτή την στιγμή;

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά θέλω να σας πω ότι στην συλλογιστική σας προϋποθέτετε μία ανάλυση την οποία κάνετε και η οποία δεν είναι η ίδια με το λάθος ανάλυσης, λέω «λάθος ανάλυσης› που κάναμε εμείς. Δηλαδή πιστεύω ότι είχαμε κάνει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος. Δεν καταλάβαμε ότι ο λόγος για τον οποίο έπεσε η χούντα, δηλαδή εθνική καταστροφή ενώ οι δυνάμεις επαναφοράς μιας χούντας υπήρχαν, ο λόγος για τον οποίο έπεσε είχαν αποδυναμώσει τελείως το πραγματικό ενδεχόμενο να γινόταν στρατιωτικό πραξικόπημα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν το είχα καταλάβει αυτό. Πίστευα.

Ομολογώ έκανα λάθος, πίστευα ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος στα 2-3 χρόνια να έχουμε καινούρια χούντα γιατί έβλεπα τους μηχανισμούς. Σε τέτοια περίπτωση το να έχει κανείς μία άλλη αντίδραση από αυτήν που λέτε η οποία ήταν η σωστή, εκ των υστέρων με τα μυαλό που είχαμε, με την ανάλυση που κάναμε δεν είναι παράλογη η επιλογή του κ. Γιωτόπουλου.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το περασμένο καλοκαίρι έχω εδώ μπροστά μου διάφορες δημοσιεύσεις, απαντήσεις που κάνατε και ο Ριχάρδος Ομερίτης – δεν θα έρθω σε αυτό. Πιστεύετε όμως κι εσείς ότι μπορεί και ένας απλός Έλληνας πολίτης με την συγκρότηση που έχετε, με τις ιδέες που υπηρετείτε με τις οποίες μπορεί κι εγώ σε πολλά να συμφωνώ, ένας Έλληνας απλός ναυτικός που σας απήντησε μήπως έχει άδικο; Θέλετε να σας θυμίσω πώς τελείωνε; Σας απάντησε «ποιος χωρίζει ποιον› 29/9/2002, Γιώργιος Μπούρας, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, κάτοικος Αίγινας. Απαντά ως απλός κι εγώ ως απλός Έλληνας πολίτης και χωρίς τις συμβουλές δικηγόρου στον Καθηγητή Πανεπιστήμιου κ. Δημήτριο Σκαρπαλέζο με αφορμή επιστολή του τελευταίου στην Κυριακάτικη εφημερίδα στις 15/9/2002.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μπορώ να απαντήσω αμέσως.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα μου απαντήσετε συνολικά.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Μου λέτε ένα πράγμα, μου φέρνετε το κείμενο ενός ανθρώπου και δεν με αφήνετε να σας πω περί τίνος πρόκειται, για να είμαστε και σοβαροί.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να απαντήσετε συνολικά κ. Καθηγητά. Διαβάζω: «Είμαι ελεύθερος Έλληνας πολίτης και αντιστέκομαι σε όποια παράνομη ενέργεια γίνεται εις βάρος μου με την ανοχή υπηρεσιών υπέρ σας αυτού του κράτους έχοντας μοναδικό μου όπλο την εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές. Όσον αφορά την αντιδικτατορική σας δράση (για σας μιλάει) σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Γαλλία και εκ του μακρόθεν και ασφαλούς φαντάζει μικρή μπροστά στον ξυλοδαρμό, τον βασανισμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που παρέμειναν να φυλάξουν Θερμοπύλες.

Εάν δε αληθεύουν τα όσα αναφέρει ο κ. Δημήτριος Γερμίδης στην συνέντευξη, ο τέως Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που έδωσε στην εφημερίδα «Η ΧΩΡΑ› στις 15/9/2002 ότι στο ελληνικό σπίτι στην Γαλλία, στην Φοντασιόν Ελενίκ προφανώς, κατέβασαν την ελληνική σημαία, ύψωσαν μία μαύρη σημαία του αναρχισμού την εποχή που εσείς κάνατε τον αντιδικτατορικό σας αγώνα, τότε λυπάμαι για να μην πω τίποτα χειρότερο και παρεξηγηθώ›.

Και καταλήγει: «εγώ προσωπικά, αυτός ο ταπεινός Μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, οι ναυτικοί της Ελλάδας που μεταφέρουν την σημαία μας και τις ιδέες μας προς όλα τα μέρη του κόσμου, εγώ προσωπικά έχω καταδικάσει στην συνείδησή μου κάθε τρομοκρατική πράξη και ειδικά αυτές που γίνονται από Έλληνες πολίτες οι οποίοι όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τον πολιτισμό μας και τις δημοκρατικές μας καταβολές αλλά παρέβησαν και την εντολή του Κυρίου μου «Ου φονεύσεις›.

Τέλος σας απαντώ ότι ως γόνος ενός αντιστασιακού και σεβόμενος (εκείνος) την μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για την Δημοκρατία και την ελευθερία θα ήταν πραγματικά παλικαριά ο κάθε ένας από αυτούς τους κυρίους που τρομοκρατούσαν τον λαό μας να αναλάβει την ευθύνη και να ομολογήσει τις πράξεις του›. Παρακαλώ κ. Καθηγητά.

Δ. ΣΚΑΡΠΑΛΕΖΟΣ: Επειδή ένας από τους λόγους που δεν έχω καιρό να συμμετάσχω σε αυτήν την διαδικασία είναι ότι είμαι σε πολυετή δικαστική μάχη με τον κ. Μπούρα. Ο κ. Μπούρας κατέλαβε ένα κομμάτι από το κτήμα μου. Είναι Μηχανικός αλλά να μην λέμε «ταπεινός Μηχανικός›. Μπορεί ένας Μηχανικός να κερδίζει 2 φορές πάνω από μένα, οπότε θεωρώ γελοίο να λέμε «ένας ταπεινός Μηχανικός›. Κάνει το θέατρό του, έχει κάθε δικαίωμα.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν ρώτησα για .... τις διαφορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, μην απαντάτε σας παρακαλώ. Τελείωσε αυτό. Τί μας νοιάζει εμάς;

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ το κείμενο έθεσα υπόψη. Δεν έθεσα υπόψη τις διαφορές μεταξύ του κ. Καθηγητή και ενός απλού πολίτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντάει ότι το κείμενο το έγραψε γιατί έχουμε κτηματικές διαφορές. Αρνηθείτε το εσείς ότι δεν έχει.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό θέλω εγώ. Το έγραψε διότι είχε κτηματικές διαφορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για 5 λεπτά.