Κόσμος
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 13:56

Οικονομία και ενέργεια τα θέματα συζήτησης Μπους, Πούτιν τον Σεπτέμβριο

Βάρος στην οικονομία και σε ενεργειακά προβλήματα, θα δώσουν τον Σεπτέμβριο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζωρτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, στις επαφές που θα έχουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Cape David τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Αλεξάντερ Βέρσμποου.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή των συνομιλιών για τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο του Cape David» αλλά νομίζω ότι οι δύο πρόεδροι θα θελήσουν να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο πρεσβευτής σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

Ακριβώς πριν από τη συνάντηση αυτή, μια σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ για την ενέργεια θα διεξαχθεί στην Πετρούπολη και ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση στις ανταλλαγές και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, διευκρίνισε.

Ωστόσο, τα διεθνή προβλήματα θα απασχολήσουν μεγάλο μέρος της συνόδου», ενώ η τρομοκρατία παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Η «διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και κυρίως τα προβλήματα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα» θα είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο Cape David.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στη Σαχαλίνη, νησί στη ρωσική Απω Ανατολή, ο Αμερικανός πρεσβευτής ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής της Πετρούπολης θα περιστραφεί κυρίως στους τρόπους επιτάχυνσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας θα συζητήσουν κυρίως για τα προγράμματα που αφορούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το νησί και για τις δυνατότητες εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μια πρώτη σύνοδος Ρωσίας-ΗΠΑ για την ενέργεια πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Χιούστον του Τέξας.