Πολιτική
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2003 19:05

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (17/07/2003) 06/07

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ξέρετε όμως αυτό είναι λίγο αντιστασιακό όπως είπε ένας άλλος μάρτυρας. Ότι δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος θα είχε ότι ύποπτο κάνει στην ζωή του θα έβγαινε να αντιδικεί για το χρώμα του σπιτιού του και να φωνάζει; Δεν φοβόταν μήπως την ανακαλύψουν έτσι;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω εγώ τον γνώρισα 7 χρόνια και τον έβλεπα συνέχεια. Έχω μια γνώμη που δύσκολα αλλάζει ως προς την προσωπικότητα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό θέλουμε να αντιληφθούμε. Αυτό έχουμε αντιληφθεί όλοι. Έρχεστε και μας μεταφέρετε – να το πούμε έτσι – τις εντυπώσεις από τα νιάτα και τα δικά του....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Είναι παραπάνω από νιάτα αυτά. Νιάτα είναι στα 18-20-25, έχει γίνει μια προσωπικότητα. Δεν αλλάζει πια κανείς ριζικά. Στα 25 ένας άνθρωπος που έχει πιστεύω, που είναι τίμιος, που δεν λέει ψέματα στον εαυτό του και έχει αρχές, κρατάει κάτι από τις αρχές αυτές και δεν γίνεται το αντίθετο, ένας άνθρωπος που έχει μία παιδεία και αυτή η παιδεία τότε στην Γαλλία ήταν βεβαίως αντίσταση, αλλά τί είναι η αντίσταση; Είναι να μην αφήσουμε την κοινή γνώμη να κοιμάται, να ξέρει ο κόσμος ότι δεν συμφωνούμε αλλά έπ’ ουδενί λόγο δεν βλάπτουμε άνθρωπο. Αυτό το πράγμα δεν χωράει στο μυαλό μου. Δεν γίνεσαι δολοφόνος. Η 17Ν έκανε δολοφονίες έστω κι αν μερικές από αυτές άρεσαν σε μερικούς. Αλλά εγώ προσωπικά δεν δέχομαι δολοφονία με τίποτα. Μόνο μια εξαίρεση ας το πω. Η μόνη για μένα είναι μια μάνα που σκοτώνει να σώσει το παιδί της. Τίποτε άλλο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ σας άκουσα. Ελπίζω ότι σας άκουσαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δοκιμάζω να εξηγήσω αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα, δεν θα δεχόμουν να έρθω. Πιστεύω ότι κάποια δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει και να αναγνωρίζουμε ποιος είναι ποιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λίγα πράγματα γιατί δεν ξέρει εξ ιδίας γνώσης πολλά πράγματα. Την γνωριμία της μέχρι το ΄70.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Πιστεύω ότι ο άνθρωπος αλλάζει μέχρι ενός σημείο, δεν γίνεται το αντίθετο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπατε αυτό και το κρατήσαμε ως γνώμη σας όμως το κρατήσαμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Τσάτσαρη, σε αυτόν τον κύκλο τότε των νιάτων που αναφέρατε τον κ. Σκαρπαλέζο μήπως γνωρίσατε και τον κ. Στάικο;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Βεβαίως. Δεν του έκανα παρέα, δεν ήταν του γούστου μου προσωπικά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν τον κάνατε εσείς παρέα αλλά ήταν όμως και αυτός παρέα με τον κ. Γιωτόπουλο. Δεν έκανε; Μιλάω για τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα τον Στάικο.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Γνωστό ναι. Θα προτιμούσα να μην εκφραστώ για το πρόσωπο του κ. Στάικου. Αρκεί να σας πω ότι για μένα και να θυμώσει ο κ. Στάικος δεν με πειράζει, για μένα ο κ. Στάικος ήταν το αντίθετο του Αλέκου. Ο Αλέκος δεν ήταν στα καφενεία και δεν έτρωγε λεφτά. Υπήρχαν μερικοί στο Παρίσι που ήταν Έλληνες άρα επειδή είχαμε και δικτατορία, είχαν και ένα γόητρο αλλά υπήρχαν και χασομέρηδες. Ο Αντρέας στα μάτια μου ήταν ένας χασομέρης. Λυπάμαι που το λέω. Πώς να σας εξηγήσω; Ο Ανδρέας μπορεί να εξελίχθηκε μετά σε συγγραφέα και απ’ ότι έμαθα έκανε και καλά πράγματα που δεν το πίστευα, αλλά δεν ήταν....

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ όμως σας ρώτησα μόνο αν και ο κ. Στάικος ήταν και αυτός στην παρέα του κ. Γιωτόπουλου.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εγώ τον έβλεπα κατά καιρούς όπως έβλεπα και πολλούς άλλους. Εγώ ξέρω τον Αλέκο με τον Δημήτρη μαζί. Αυτό το ξέρω γιατί το έζησα, ήμουν στο ίδιο σπίτι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Η σχέση του κ. Στάικου με τον κ. Γιωτόπουλο ήταν τέτοια που μπορεί να είχε και αυτός κάποια γνώμη για τον κ. Γιωτόπουλο όπως έχετε κι εσείς;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εγώ δεν έχω εκτίμηση στην γνώμη του Στάικου. Όποια γνώμη και να έχει δεν την ακούω.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν σας ρώτησα εγώ, δεν σας είπα... Αν μπορούσε να είχε και αυτός κάποια γνώμη ....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Σαν 100 άλλοι. Όσοι τον έβλεπαν μπορούν να έχουν μία εντύπωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργίου έχει το λόγο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ μία ερώτηση έχω να σας κάνω καθότι έχει τύχει ειρωνικής αντιμετώπισης κάποια επισήμανση που έκανα. Μπορείτε να μου πείτε ποια ακριβώς ήταν η αντίσταση που έκαναν οι Έλληνες στο Παρίσι;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εξαρτάται ποιοι;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Οι οποιοδήποτε. Η αντίσταση που γινόταν στην Γαλλία ποια ήταν;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Υπήρχαν στάδια. Εγώ δεν ήμουν στους στενούς υψηλούς κύκλους. Εγώ καμία φορά μου ζητούσαν κάποια μικρή βοήθεια, δώσε το κλειδί....

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή ήταν τόσο ανύπαρκτη η αντίσταση που δεν την βλέπατε;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Όχι, την έβλεπα και την παράβλεπα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό σας λέω λοιπόν. Τί ήταν η αντίσταση αυτή που βλέπατε; Γιατί εγώ αντίσταση κατά ενός καθεστώτος την καταλαβαίνω εδώ μέσα να χτυπά στο καθεστώς. Αντίσταση από την Ουρουγουάη δεν την καταλαβαίνω. Γι αυτό σας ρωτώ. Σε τί ακριβώς συνίστατο η αντίσταση των Ελλήνων στο Παρίσι που ενέσκυψαν μετά την δικτατορία εδώ και βγήκαν καλύτεροι αντιστασιακοί από τους ντόπιους;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εκεί είναι που σας στενοχωρεί το πράγμα; Εγώ μπορώ να σας πω ότι στο Παρίσι υπήρχε μία τεράστια, δηλαδή είχαν κινητοποίηση ασύλληπτη. Ήμασταν δεν ξέρω πόσοι, το μόνο πλέον που μας απασχολούσε ήταν η Ελλάδα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ποια ήταν η διακινδύνευση κυρία μου από αυτή την κινητοποίηση;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ......

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η διακινδύνευση ποια ήταν;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Ή θα με ακούσετε ή μην με ρωτάτε. Διαλέξτε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό σας ρωτώ αλλά δεν παίρνω απάντηση.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Σας εξηγώ, υπάρχουν του κόσμου οι νέοι οι οποίοι πλέον είχαν αυτό το θέμα της δικτατορίας σαν κύριο θέμα της ζωής τους. Έκαναν οτιδήποτε μπορούσαν για να γίνουν διαδηλώσεις, να πάνε πορεία στην Γαλλική Πρεσβεία, στην Ελληνική Πρεσβεία, να γίνουν και κονσέρτα του Θεοδωράκη. Όλα αυτά έπρεπε να τραβήξουμε το ενδιαφέρον όλων όσων μπορούσαμε για να τους πούμε «έχουμε μια δικτατορία, προσέξτε δεν συμφωνούμε ή ο Ιωαννίδης και οι άλλοι θέλουν να δείξουν μια Ελλάδα που είναι ήρεμη και που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχει τάξη αλλά είναι ψέμα. Εδώ ο κόσμος καταπιέζεται, δεν θέλουμε δικτατορία›. Για να γίνει αυτό το πράγμα πιστέψτε με δεν γινόταν κάθε 5 με 7 το βραδάκι με ένα ουζάκι. Είναι δουλειά. Εγώ τους είδα, δουλειά, πολύ δουλειά.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κι εγώ σας ερωτώ λοιπόν.....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Επίσης υπήρχε και traffic με διαβατήρια, υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Λονδίνο – Παρίσι – Σουηδία, υπήρχαν διάφορα κυκλώματα για να γίνουν, οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την εικόνα, αυτή την ψευδή εικόνα της τάξης στην Ελλάδα. Να διαταραχθεί η εικόνα. Αυτό το έκανε και ο Σταράκης. Πάλι τον Σταράκη λέω ότι τον ξέρω προσωπικά. Μια βόμβα στο Σύνταγμα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το ίδιο ήταν η διοργάνωση μιας εκδήλωσης στο Παρίσι μέσα στα πλαίσια της Γαλλικής Δημοκρατίας, το ίδιο να βάλεις μια βόμβα στο Σύνταγμα καταμεσής στην χούντα; Μην τρελαθούμε τώρα, κάπου τα έχετε μπερδέψει.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Η Μελίνα Μερκούρη τραγουδούσε τα «Παιδιά του Πειραιά› στο Πικαντίλι. Θύμωσε κανείς που έγινε αυτό ή είπε μπράβο; Μπράβο λέγαμε έστω κι αν δεν θέλαμε να δούμε συρτάκι στο Πικαντίλι. Δεν πειράζει, τραβούσαμε την προσοχή. Υπάρχει Ελλάδα, υπάρχει δικτατορία, προσέξτε δεν την θέλουμε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή για σας η αντίσταση αυτό ήταν;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Είναι ένα πρώτο βήμα κύριε. Από κει και πέρα υπήρχαν αυτοί που δούλευαν παραπάνω, αυτοί που με κίνδυνο της ζωής τους μπαινόβγαιναν στην Ελλάδα, δοκίμαζαν κάτι να συντονίσουν.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν σας ρώτησα για το αν μπαινόβγαιναν στην Ελλάδα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: ¶λλοι κοιμόντουσαν και άλλοι έπιναν καφέ στο «Ντε Μαγκό› και έβαζαν και την φιλενάδα να πληρώνει τον καφέ και έλεγαν «εγώ κάνω αντίσταση›. Υπήρχαν και αυτοί, πολλοί. Και άλλοι από τον σινεμά που συζητούσαν με διάφορες κοπελίτσες και έλεγαν «εγώ έχω πάρει και φεστιβάλ›. Όλα υπήρχαν και παράσιτα υπήρχαν, αλλά υπήρχαν και δουλευταράδες. Υπήρχαν άνθρωποι που έδωσαν την ζωή τους.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ θα κάνω πως δεν ακούω γιατί αλλιώς θα αναγκαστώ να απαντήσω σκληρά. Ότι ορισμένοι εκτός από οτιδήποτε άλλο κατηγορούνται γίνονται και λασπολόγοι και όποιος έχει απόδειξη γι αυτό που λέει να το πει αλλιώς λέει γελοιότητες και ανοησίες που αρμόζουν στην προσωπικότητά του. Αυτή είναι η απάντηση.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Μου το εξηγείτε να το καταλάβω;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνεχίστε εσείς κυρία τώρα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Όχι, δεν καταλαβαίνω. Απαντάτε σε ποιον; Εγώ έκανα τόσο δρόμο να πω τέτοια πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ανεβάζουμε τους τόνους. Δεν είπα για σας.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Υπάρχει αντίσταση στην Ελλάδα. Και ο πατέρας μου έκανε αντίσταση.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στοιχεία έστω και χαλκευμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην εξάπτεστε, εσείς θα είστε ήρεμη.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δώσανε την ζωή τους τόσοι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι για σας. Όπως είπατε η κινητοποίηση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό είναι και αυτό μια μορφή αντίστασης.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήταν μέσα στην στρατηγική, βεβαίως πολύ σωστά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ κα μάρτυς έχω τελείως διαφορετική άποψη με τον προλαλήσαντα συνάδελφό μου, τελείως διαφορετική. Συμφωνώ με αυτά που είπατε πέρα για πέρα, για τις κινητοποιήσεις στο εξωτερικό, όλα αυτά. Δεν θέλω τίποτε άλλο εγώ. Τον κ. Στάικο δεν τον γνωρίζω εγώ προσωπικά. Είναι αυτός ο κύριος;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Ναι, είναι αυτός. Δεν τον ξέρω καλά και δεν με ενδιαφέρει.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μήπως είναι κανένας άλλος που δείχνω;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Όχι, αυτός είναι ο Στάικος, ο οποίος εξελίχθηκε σε δημοσιογράφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν ξέρω κανέναν. Μέχρι να έρθω εδώ μέσα δεν τους ήξερα τους ανθρώπους. Κανέναν, ούτε τον κ. Στάικο, ούτε κανέναν.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν τον συγχέω με Αλέκο καμία στιγμή. Τέρμα, δεν έχει σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ θα απαντήσετε και στις ερωτήσεις της υπεράσπισης ήρεμα όμως. Δεν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεστε κυρία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο τον χάσατε γύρω στο ΄70, χάσατε κι άλλους. Κάποιους άλλους τους βλέπατε. Τί απέγιναν αυτές οι αντιστασιακές Οργανώσεις μετά την μεταπολίτευση; Είχαν φτιάξει διάφορα σχήματα επί χούντας, ποια είναι η αίσθησή σας;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Με ρωτάτε τί έγιναν οι Οργανώσεις οι οποίες....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετεξελίχθηκαν σε 17Ν. Μπορούμε να το στηρίξουμε αυτό κάπως; Αυτή είναι η ερώτηση.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εγώ ένα πράγμα που δεν δέχομαι με κανένα τρόπο είναι, εγώ ξέρω πάνω-κάτω τον τρόπο σκέψης των φοιτητών στην Γαλλία. Ξέρω τί εστί στις μεγάλες γραμμές να ανήκεις σε Αντίσταση. Εδώ στην Ελλάδα όταν μιλάτε για 17Ν μιλάτε για ένα απολύτως άλλο φαινόμενο που δεν έχει καμία σχέση με τις βασικές αρχές και τη νοοτροπία αυτών των Οργανώσεων που γνώρισα στην Γαλλία, καμία σχέση.

Όταν λέω «καμία› δηλαδή είναι αδύνατον, δεν σχετίζονται. Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος προερχόμενος από έναν χώρο της Γαλλίας όπου είχε συνεχή σχέση επί 6-7-8 χρόνια, δεν ξέρω πόσα χρόνια να φτάσει στην Ελλάδα και να τουμπάρει στην 17Ν. Τί σχέση έχει; Όχι μόνο δεν έχει σχέση αλλά δεν είναι δεκτή .....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σαν υπόθεση εργασίας.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Η σχηματική αρχή της 17Ν δεν είναι δεκτή. Δεν ξέρω ποια λέξη να μεταχειριστώ, με συγχωρείτε για το λεξιλόγιό μου, δεν πάει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν βλέπετε μια φυσική εξέλιξη δηλαδή από το αντιστασιακό κίνημα της Γαλλίας.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Υπάρχει ένα κύριο εμπόδιο, δεν περνάει αυτό το πράγμα, αυτός που είναι εδώ να πάει εκεί. Δεν γίνεται. Όταν λέμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, να κάνουμε αντίσταση, να κάνουμε χίλια δυο πράγματα λέμε ναι, να κάνουμε ζημιές υλικές αν αυτό είναι αναγκαίο για να αποδειχθεί κάτι αλλά δεν μπορείς να σκοτώσεις άνθρωπο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Χτυπήθηκε κανένας από οποιαδήποτε Οργάνωση επί χούντας; Υπήρξε άτομο που από οποιαδήποτε αντιστασιακή Οργάνωση να πυροβολήθηκε από αυτές τις Οργανώσεις επί χούντας; Έστω κι ένας εκπρόσωπος του καθεστώτος.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Είναι η εποχή που κι εγώ ήμουν στην Γαλλία. Τί θα πει αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εννοώ, είχαν ποτέ ανθρώπινο στόχο αυτές οι Οργανώσεις να σκοτώσουν κάποιον χουντικό ας πούμε, να σκοτώσουν κάποιο πρόσωπο;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δίνετε μία περιγραφή του κ. Γιωτόπουλου όπως τον γνωρίσατε. Εγώ συγκρατώ από αυτά τα πράγματα έναν νεαρό αγωνιστή αυτής της περιόδου, έναν τίμιο άνθρωπο γενικά, μαχητικό άνθρωπο, κάπου εκεί τον προσδιορίζετε. Το προσδιορίζω λάθος;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν είναι κάπου εκεί. Σας δίνω μια σαφέστατη εικόνα του ανθρώπου που αμέσως έχω στο νου. Αν πρέπει να πω χαρακτηριστικά θα έλεγα: ειλικρίνεια, αρχές, θα έλεγα επίσης ότι δεν έχει βλέψεις αρχηγίας ή οτιδήποτε όπως μερικοί οι οποίοι από τότε έλεγα «αυτός θα γίνει τουλάχιστον Υπουργός›. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι διαλόγου, δεν έγραφε ποτέ έστω και την φοιτητική εφημερίδα χωρίς να ανταλλάξει γνώμη, να βρουν την σωστή έκφραση και είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν σεμνός. Δεν έβαζε τον εαυτό του μπροστά σώνει και καλά. Δεν είχε φιλοδοξίες μέσω Οργάνωσης να επιβληθεί. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στις Οργανώσεις που μεταχειρίζονται τις Οργανώσεις περισσότερο για τον εαυτό τους παρά για τον σκοπό μιας Οργάνωσης. ¶πειροι είναι αυτοί. Δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ήταν ένας αριβίστας δηλαδή.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρχε προσωπική φιλοδοξία οτιδήποτε, ούτε η επιθυμία κυριαρχίας στο χαρακτήρα του. Πώς μπορεί μετά να μου τον παρουσιάζουν σαν αυτό που δεν ήταν και δεν μπορεί μετά τα 25 να αλλάξεις και να γίνεις ο «άλλος›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας. Ας πούμε ότι δεν ήταν αυτά ο Γιωτόπουλος, ήταν κάποια άλλα πράγματα επί χούντας. Έρχεται εδώ στην Ελλάδα, φτιάχνει την 17Ν, έτσι περίπου είναι η κατηγορία. Την κατηγορία περιγράφω τώρα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Κουράστηκα να το ακούω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φτιάχνει την 17Ν. Επί 27 χρόνια ηγείται της 17Ν και έρχεται μια ωραία πρωία και τον πιάνουν και του λένε «εσύ είσαι ο αρχηγός της 17Ν, αυτόν που ψάχναμε 30 χρόνια τον πιάσαμε›. Ένας άνθρωπος ευθύς, ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει την ιστορία – δεν μιλάω τώρα για τον Γιωτόπουλο, μιλάω για την κατηγορία όμως – που έχει συνδέσει το όνομά του κατά την κατηγορία με ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που συνέβηκαν στην Ελλάδα, την διαδρομή της 17Ν, που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Ποια νομίζετε ότι θα μπορούσε να είναι η στάση του μετά; Θα έλεγε εγώ δεν συμφωνώ με την 17Ν; Θα απόρριπτε δηλαδή το παιδί του, το δημιούργημά του;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Πρώτον, μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι τουλάχιστον σχιζοφρενής και αυτή η σχιζοφρένεια μπήκε στα 25-27 του που συμβαίνουν, υπάρχουν σχιζοφρένειας αλλά θα φαινόταν. Οπότε είναι μία άλλη προσωπικότητα. Αυτή η όποια άλλη προσωπικότητα θα ήταν ένας άσχετος από τον τότε Γιωτόπουλο και μπορεί να έλεγε οτιδήποτε. Πού ξέρω εγώ; Εσείς μου λέτε για τον Γιωτόπουλο.

Εγώ έχω ένα να σας πω, μια παρένθεση. Αν ο Γιωτόπουλος είχε σχέση ηγετική στην 17Ν, φαντάζομαι ότι η 17Ν είχε και ένα μίνιμουμ σοβαρότητας. Δηλαδή όταν πήγαινε να κάνει μια επίθεση έκαναν και μία μελέτη του χώρου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εκ των πραγμάτων το είχε γι αυτό και δεν τους πιάσανε κιόλας.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: ....... για να στείλουν βόμβα στο Πεντελικό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουν ρίξει ρουκέτα από το σπίτι σας στο Πεντελικό;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Βέβαια, ξέχασα να σας το πω. Έμενα Αύρας. Από την Αύρας μετακόμισα το ΄90 και ένα βράδυ μερικές μέρες μετά που είχα μετακομίσει αλλά που πηγαινοερχόμουν γιατί είχα και τηλέφωνο στο παλιό σπίτι, ακούμε ένα «μπαμ› και ήταν μία βόμβα από το παλιό μου σπίτι παρακαλώ πάνω στο Πεντελικό. Αν η 17Ν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρουκέτα;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Ρουκέτα, ναι. Αν η 17Ν είχε επιλέξει το σπίτι που έμενε ο Michelle και η Μπορν-Τσάτσαρη, έγραφε και Τσάτσαρη, δεν θα το ήξερε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το έγραφε και στο κουδούνι. Εκεί που τοποθετήθηκε ο εκτοξευτήρας λέτε της ρουκέτας.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Ναι. Είναι δυνατόν να ήταν τόσο μουρλός ο ηγέτης της 17Ν ο οποίος με ήξερε από παλιά και ήξερε και τον άντρα μου, είναι δυνατόν να πάρει τέτοιο ρίσκο;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να ρίσκαρε να βάλει τον εκτοξευτήρα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Θα έπαιρνε οποιοδήποτε άλλο σπίτι εκτός από του γνωστού. Μην τρελαινόμαστε δηλαδή. Εγώ το απόγευμα έπρεπε να είμαι στο σπίτι για να πάρω κάτι πράγματα και έβρεξε και δεν πήγα. Αλλιώς θα είχα βρεθεί εκεί μέσα με κάποιος ανθρώπους που έβαζαν ρουκέτες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα είχε κοιτάξει τουλάχιστον το κουδούνι του σπιτιού δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε να γνωρίζει ότι είναι δικό σας το σπίτι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το γράφει στο κουδούνι λέει.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Βεβαίως. Μπαίνατε μέσα, υπήρχαν προσπέκτους, το περιοδικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πήγε ο κ. Γιωτόπουλος; Δεν κατηγορείται ότι ήταν εκεί πέρα ο κ. Γιωτόπουλος, κάτι άλλοι πήγαν.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Αν ο Γιωτόπουλος ήταν της 17Ν δεν θα ζητούσε στον από κάτω ποιανού σπίτι είναι, ποιος μένει μέσα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τέτοιες λεπτομέρειες λέτε να ασχολείται;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λεπτομέρειες είναι αυτές; Εδώ τον κατηγορείτε για πιο μικρές λεπτομέρειες.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Μα είναι δυνατόν να πάτε σε ένα σπίτι και να μην ξέρετε ποιανού είναι, αν έχει λυκόσκυλο ή δεν έχει λυκόσκυλο, πώς μπαίνεις μέσα, τί χαρτιά υπάρχουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνοι που μπήκαν ξέρανε πως μπαίνανε.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Θα διάλεγαν το σπίτι το δικό μου που ήμουν παιδική του φίλη; Δεν ξέρω, για μένα τίποτα δεν κολλάει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οι βοηθοί θα ανέφεραν στον αρχηγό σε ποιο σπίτι βάζουν τον εκτοξευτήρα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Αν κρύβετε από τους γνωστούς δεν πάει στους γνωστούς. Προς Θεού. Είναι το μίνιμουμ εξυπνάδας. Εκτός αν είναι βλάκας. Τί να σας πω; Εγώ αν πρέπει να πάω κάπου και θέλω να αποφύγω κάποιον δεν θα περάσω από τον δρόμο του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ο κ. Γιωτόπουλος ήταν όπως σας λέει – γιατί έκανε μία υπόθεση εργασίας ο κ. Ραχιώτης πολύ σοβαρή – αν ο κ. Γιωτόπουλος ήταν αρχηγός. Πείτε ότι κάποια στιγμή έβγαινε....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Μα δεν ήταν αρχηγός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν λέω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κι ένας άλλος, όχι ο Γιωτόπουλος. Αν ήταν ο Παπαδόπουλος αρχηγός της 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος λοιπόν είναι αρχηγός σε μια τέτοια Οργάνωση δεν θα έχει το θάρρος μετά να πει «εγώ είμαι παιδιά, αναλαμβάνω την ευθύνη την πολιτική› έστω ή φοράει φουστάνια και δεν λέει τίποτα ένας που είναι αρχηγός; Αυτό ρωτάω. Διότι υπάρχουν οι οποίοι λένε έτσι. Ο κ. Γιωτόπουλος όμως αρνείται. Αν ήταν αρχηγός θα είχε την παλικαριά να το πει και δεν θα βάλει τους άλλους μπροστά;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Μα άμα κρατάς μια χώρα σε .....δεν αποκαλύπτεις ότι εσύ είσαι ο μεγάλος και ο τρανός;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλάβατε τί είπα; Δεν απαντάτε σε αυτό που σας είπα. Επειδή γνωρίζετε έναν χαρακτήρα, έναν άνθρωπο και μου λέτε δεν έχει μεταβληθεί 25 ετών και αποκλείετε αυτός με αυτές τις επιλογές που είχε να έχει κάτι άλλες.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν γίνεται το αντίθετό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, αν λοιπόν κάποια στιγμή γινόταν ο κ. Γιωτόπουλος υποθετικά, υπόθεσης εργασίας μια και κάνει η υπεράσπιση την συνεχίζουμε εμείς, γίνεται ο κ. Γιωτόπουλος και κάποια στιγμή συλλαμβάνεται. Δεν θα είχε το θάρρος και την παλικαριά να πει «εγώ είμαι παιδιά, αφήστε τους άλλους›;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και δεν είναι μόνο θάρρους και παλικαριάς, είναι δικαίωση του εαυτού σου, είναι δικαίωση μιας πορείας δεκαετίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί πιστεύετε εσείς; Αλλιώς θα τον φτύνατε «φοράς φουστάνια κύριε›;

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Εγώ πιστεύω ότι ο Αλέκος με τα πιστεύω του θα ήταν ικανός αν ήταν η συμμορία του, θα ήταν ικανός να τα πάρει πάνω του για να σώσει την συμμορία. Είναι μέρος της αυτοθυσίας αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέτε λοιπόν. ¶ρα λοιπόν αν ήταν επειδή είναι ηθικός άνθρωπος που λέτε, έχει την ηθική....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Έχει αξίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αναλάμβανε την ευθύνη. Θα έλεγε «εγώ είμαι›.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Ναι, βέβαια αν πράγματι ήταν αυτός.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και κάτι παραπάνω από την ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρίξτε και μια ματιά στους κατηγορουμένους να δείτε ποιος γελάει, ποιος χαμογελάει τώρα.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν μπορεί να γίνεται το κάθαρμα που θα πει «εγώ δεν έκανα τίποτα και οι άλλοι τα έκαναν όλα›. Δεν το βλέπω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρίξτε μια ματιά να δείτε ποιοι χαμογελάνε πίσω σας. Δεν σας λέω τίποτε άλλο. Βλέπουμε όλες τις στάσεις, εκτιμώνται. Το Δικαστήριο γι αυτό λέει «και εκ της εν γένει διαδικασίας προέκυψαν τα ακόλουθα›.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν θα απέφευγε την ευθύνη του αν είχε τέτοια ευθύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κυρία μου.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν είναι θέμα να είναι τίμιος κανείς με τον εαυτό του, με συγχωρείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αλλάζουμε γνώμη, δεν θέλω να αλλάξετε γνώμη.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Αλλάζει κανείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή τον ξέρατε θέλω να μου πείτε από την σταθερή γνώση του χαρακτήρα.....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Αυτό θα ήταν δειλία, καθαρά δειλία να κάνει κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δειλία θα ήταν.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Δεν κολλάει με τον χαρακτήρα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν συμπορεύεται με τον χαρακτήρα του.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν ο κ. Γιωτόπουλος αν ήταν αυτός θα το έλεγε.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Θα το έλεγε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορώ λοιπόν εγώ να βγάλω το συμπέρασμα ότι αφού δεν το λέει σίγουρα δεν είναι αυτός.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Για μένα έτσι είναι. Εσείς τώρα θα κρίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να με βοηθήσετε για να βγάλω τα συμπεράσματα. Είμαι Δικαστήριο και κάνω εκτίμηση.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Σας λέω ότι ξέρω από πλευρά ανθρώπου και πιστεύω ότι με όλα τα άλλα στοιχεία που έχετε πάρει υπάρχουν οι αλήθειες που δεν μπορεί να μην βγουν. Αλλιώς δεν θα ερχόμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λέτε την προσωπική σας αντίληψη....

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Τον άνθρωπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εσείς είστε ειλικρινής ούτε σας είπα τίποτα όπως είδατε. Δεν συνηθίζω να αμφισβητώ κανέναν.

Υ. – Β. ΤΣΑΤΣΑΡΗ - ΜΠΟΡΝ: Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να κάνω και περαιτέρω σκέψεις σε αυτά που λέτε. Με βάση αυτά που λέτε εγώ κάνω και περαιτέρω σκέψεις.

Κύριε Χρυσικόπουλε δεν έχετε κάτι. Λοιπόν πηγαίνετε κυρία.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή κάποτε πρέπει να σταματήσουν κάποια παραμύθια εδώ μέσα εγώ θέλω να πω το εξής, ορισμένα παραμύθια καθόσον τουλάχιστον με αφορούν. Και επειδή θεωρώ ότι ο καθένας μας εκείνη την περίοδο και ας ήμουν και εγώ νεαρότατος φοιτητής, κάποιο λιθαράκι βάλαμε στην αντίσταση ενάντια της χούντας, όποιος έχει αντίρρηση, ας ανατρέξει στην Ασφάλεια -εγώ από τότε που γεννήθηκα μέχρι σήμερα, δεν έχω αλλάξει το όνομά μου- κάτι θα βρει. Δεν έχω την ανάγκη να απολογηθώ σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους που κατηγορούνται γι’ αυτά που κατηγορούνται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιον να φωνάξουμε κύριε Ραχιώτη; Η κα Μαρκάτου Αναστασία παρακαλείται. Δεν μπορώ να πω τίποτα, ούτε να αμφισβητήσω την αντιστασιακή δράση κανενός, αλλά σας είπα ότι πρέπει να νοιώθουμε εμείς υπαίτιοι που καθίσαμε αδρανείς. Ένας δηλαδή ο οποίος μετείχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αντίσταση να του ζητάμε και ρέστα τώρα; Την κυρία Κούρτοβικ να την αφήσετε ήσυχη, ήταν πολύ μικρή τότε ήταν 10 ετών και δεν έχει καμία σχέση.

Ελάτε σας παρακαλώ κύριε Γεωργίου, σας παρακαλώ. Βέβαια χρειάζεται λίγο να ρίχνουμε τους τόνους σ’ αυτά, αλλά θέλω η διαδικασία να παραμείνει σοβαρή, γιατί εδώ δικάζουμε πολύ σοβαρά αδικήματα και είμαστε υπεύθυνοι να κρίνουμε σωστά τους ανθρώπους αυτούς.