«Μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν θα ήταν μαζί; Επιτρέψτε μας να σας πούμε ένα πράγμα: Εάν κάναμε λάθος, τότε εξαλείψαμε μια απειλή, η οποία ήταν υπεύθυνη τουλάχιστον για μια απάνθρωπη σφαγή και για πολλά δεινά.
Γι' αυτό λοιπόν είμαι σίγουρος πως η Ιστορία θα μας συγχωρήσει», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώπιον του Κογκρέσου, υπεραμυνόμενος της στάσης των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.
Μετά την ομιλία του στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα –τιμή σπάνια που έχει αποδοθεί μόνον στον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ- ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος επαναβεβαίωσε την πεποίθηση του ότι ο Σαντάμ προσπαθούσε να αναδιοργανώσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, παρά τις περί αντιθέτου αμφισβητήσεις των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μπους και Μπλερ προσπάθησαν παντί τρόπω να καταδειχτεί ότι ορθώς έπραξαν. Η κοινή γνώμη των χωρών τους, πάντως, όλο και λιγότερο τό πιστεύει. Η δημοτικότητα του Μπους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Νewsweek», έπεσε από 74% τον Απρίλιο στο 53%, ενώ σε βρετανική έρευνα που έγινε την περασμένη εβδομάδα τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο Μπους τούς ξεγέλασε ως προς τους λόγους που επικαλέστηκε για να πάει στον πόλεμο.
Αλλά και η θέση του Μπλερ δεν είναι καλύτερη. Σχεδόν το σύνολο του βρετανικού Τύπου δυσπιστεί έναντι των υποτιθέμενων αποδείξεων για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.
«Η Βρετανία απώλεσε την κυριαρχία της προς όφελος των ΗΠΑ. Aποτελεί πλέον ένα έθνος πουλημένο». Με αυτό το σχόλιο ξεπροβόδισε χθες τον Τόνι Μπλερ η εφημερίδα «Guardian», αποτυπώνοντας το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας έναντι του Μπλερ.