Πολιτική
Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 13:52

Δίκη «17Ν» : Κατάθεση καθηγητή Βένιου Αγγελόπουλου

Β Η αυλαία των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης πέφτει σήμερα με την εξέταση του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Βένιου Αγγελόπουλου, ο οποίος καταθέτει υπέρ του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Ο κ. Αγγελόπουλος, που γνώρισε τον κατηγορούμενο το 1964 στο Παρίσι, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν και οι δύο μέλη της ΛΕΑ.

Ο μάρτυρας τόνισε ότι ο Γιωτόπουλος ήταν απο αυτούς που ταξίδεψαν παράνομα στην Ελλάδα και είχε προχωρήσει σε πολλές βομβιστικές επιθέσεις κυρίως σε βάρος αμερικανικών στόχων. Ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Γιωτόπουλος συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας στην Αμερικανική Πρεσβεία, ενέργεια η οποία, όπως υποστήριξε δεν έχει παραγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το Γιωτόπουλο ήταν η σεμνότητα και η πολιτική οξυδέρκεια. Ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι από το 1970 και μετά είχαν αραιώσει οι επαφές του με το Γιωτόπουλο, τον οποίο τελευταία φορά είχε δεί τυχαία στα τέλη του 1975. Οπως είπε, ο Γιωτόπουλος του έδινε την αίσθηση ενός ανθρώπου που περιμένει το νέο πραξικόπημα για να περάσει πάλι στην ενεργό δράση.

«Είμαστε απογοητευμένοι απο την κυβέρνηση Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ο μάρτυρας στην εμπλοκή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, είπε ότι μετά τη δολοφονία Σοντερς οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες που διερεύνησαν την υπόθεση έκαναν επισκόπηση όλων των οργανώσεων οι οποίες δεν ανήκαν σε κανένα παραδοσιακό κόμμα. Μέσω των ερευνών αυτών, σύμφωνα με το μάρτυρα εντόπισαν τον Γιωτόπουλο τον οποίο, όπως είπε, ψάχνουν απο το 2000.

«Ενας άνθρωπος, τον οποίο εκτιμώ, κινδυνεύει να πέσει θύμα δικαστικής πλάνης. Δεν υπάρχει στοιχείο προγενέστερο της σύλληψής του που να επιβεβαιώνει την κατηγορία».

Ο κ. Αγγελόπουλος σχολιάζοντας επίσης τα πειστήρια σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, τόνισε οτι η εξέταση DNA ήταν αρνητική, γεγονός που αποδεικνύει, όπως υποστήριξε, ότι «ο αρχηγός δεν ήταν στη γιάφκα».

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιπέτεια πέρυσι το καλοκαίρι, οταν ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στις ΗΠΑ και είχε κρατηθεί στο αεροδρόμιο, κάνοντας λόγο για «φιλική συνάντηση με το FBI».

Νωρίτερα, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Κώστας Ζηρίνης, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόιπουλου, τον οποίο, όπως είπε, δεν γνωρίζει, έκανε λόγο για κατασκευή στοιχείων.

«Δεν δέχομαι τον όρο δολοφονίες στην προκειμένη περίπτωση. Είναι μια επαναστατική οργάνωση. Στη δική τους αντίληψη δεν δολοφονούν ανθρώπους, εκτελούν στόχους. Η «17 Νοέμβρη» είναι παιδί της αριστεράς. Είναι πολιτική οργάνωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων