Πολιτική
Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 19:05

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (21/07/2003) 06/07

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, βλέπω αυτό το έντονο ενδιαφέρον σας για τον κ. Γιωτόπουλο. Θέλετε να μην γίνει δικαστική πλάνη, είπατε προηγουμένως. Έτσι δεν είναι;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εις βάρος του κ. Γιωτόπουλου υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα, γραφολογική εξέταση και κλειδιά τα οποία τον ενοχοποιούν.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και DNA το οποίο τον αθωώνει. Γιατί το καλύπτετε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένετε παρακαλώ. Ο κ. Γιωτόπουλος γιατί απέφυγε να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από τον Ανακριτή ή από το Δικαστήριο ώστε να ανατραπεί αυτό το ψεύτικο όπως είπατε αποτύπωμα και αυτή η εσφαλμένη γραφολογική εξέταση; Γιατί απέφυγε να ζητήσει αυτός; Σημειωτέον ότι η αδελφή της συζύγου του είναι εγκληματολόγος, δηλαδή σχετική με το αντικείμενο αυτό. Αυτή είναι η μία ερώτηση.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τρία στοιχεία φέρατε. Παραλείψατε βέβαια να πείτε το στοιχείο της μη εύρεσης DNA το οποίο είναι υπέρ του κ. Γιωτόπουλου. Από κει και πέρα τα κλειδιά κ. Εισαγγελέα είναι εναντίον του κ. Γιωτόπουλου; Αμφιβάλλω κατά πόσο τα κλειδιά είναι εναντίον του κ. Γιωτόπουλου γιατί τα κλειδιά δεν είναι πειστήριο αυτής της δίκης.

Ένας αρχηγός της 17Ν δεν αφήνει 3 βδομάδες μετά την βόμβα του Πειραιά τα κλειδιά που ανοίγουν το κρησφύγετο πάνω στο σαλόνι του σπιτιού του. Δεν καταλαβαίνω από την στιγμή που τα βρήκαν εξάλλου γιατί έκαναν 9 μήνες για να τους έρθουν μηχανήματα για να τα ταυτίσουν με τα κλειδιά του κ. Σάββα Ξηρού και δεν πήγαν πολύ απλά στην εν λόγω γιάφκα να τα δοκιμάσουν; Τα κλειδιά του αρχηγού ήταν, τα δοκίμαζαν. Δηλαδή όταν μιλάμε για επαγγελματισμό της Αστυνομίας πρέπει να απαιτούμε τον επαγγελματισμό της Αστυνομίας.

Δεύτερον, ως προς τα δακτυλικά αποτυπώματα εγώ διάβασα στα πρακτικά της δίκης ότι πρώτα ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του Γιωτόπουλου και μετά δακτυλοσκοπήθηκε. Νομίζω ότι τα έγγραφα έχουν αυτές τις ημερομηνίες. Ισχύει; Σας ρωτάω, μπορεί να είναι λάθος οι πληροφορίες μου.

Εγώ είμαι επιστήμονας, βασίζομαι επί γεγονότων. Με ρωτάτε να εκφέρω κρίσεις. Εάν δεν μου πείτε τα πραγματικά γεγονότα δεν μπορώ να εκφέρω κρίσεις. Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Γιωτόπουλου ταυτοποιήθηκαν πριν δακτυλοσκοπηθεί ναι ή όχι; Από την απάντησή σας εξαρτάται η δικιά μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά, αργότερα, πολύ αργότερα.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή πρώτα δακτυλοσκοπήθηκε και μετά ταυτοποιήθηκε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν προσβάλατε πλαστό το έγγραφο της δακτυλοσκόπησης όπως οφείλατε για να το λέτε αυτό.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον το Δικαστήριό σας αποδέχεται ότι .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο δεν έχει πει τίποτα.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας λέει ότι αυτά τα οποία διάβασα στον Τύπο δεν είναι αληθή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα ερευνήσουμε. Υπάρχει ένας ισχυρισμός...

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει αυτή η εκδοχή. Από κει και πέρα άλλοι νομικοί έχουν απαντήσει καλύτερα από μένα. Μπορώ όμως να σας πω το εξής.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου είπατε γιατί δεν αμφισβητεί αυτό το οποίο έχει διαπιστώσει η Εγκληματολογική Υπηρεσία ότι βρέθηκαν αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου στην γιάφκα και στις προκηρύξεις της 17Ν.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, επί πραγμάτων τα οποία εγώ δεν έχω άμεση εποπτεία δεν είμαι σε θέση να δώσω, μόνο εικασίες αλλά νομίζω ότι το θέμα...... Σας παρακαλώ κ. Εισαγγελέα, άμα μου ζητάτε μία ερώτηση αφήστε με να ολοκληρώσω την φράση μου αλλιώς μακρηγορούμε. Μία-μία και να πηγαίνουμε αργά, σταθερά, ωραία και να καταλήγουμε. Λέω λοιπόν ότι ειπώθηκε εδώ μέσα στο ακροατήριο και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω ότι από έξω μεν οι γραφολόγοι ήταν πολύ ακριβοί αλλά από δω φοβόντουσαν. Δεν έχω κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω αυτό. Αυτό το οποίο όμως μπορώ να σας πω εγώ είναι το εξής: θα σας αναφέρω ένα πραγματικό περιστατικό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το ζήτησε καν.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πραγματικό περιστατικό του οποίου έχω ακριβή γνώμη. Ο κ. Παπαδάκης συνήγορος του κ. Τζωρτζάτου μου απευθύνθηκε μία ημέρα και μου ζήτησε να του βρω κάποιους πραγματογνώμονες για την υπόθεση του πελάτη του επωφελούμενος της ιδιότητάς μου ως Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Πήγα στο γραφείο του και είχαμε μία συζήτηση γενικώς επί της υπόθεσης εφ όλης της ύλης. Έβγαλε ο κ. Παπαδάκης – εάν μου επιτρέπει να αναφερθώ σε αυτό το γεγονός – και μου έκανε μία επίδειξη ο κ. Παπαδάκης. Πήρε έναν πλαστικό κύβο, εφάρμοσε τον πλαστικό κύβο πάνω σε ένα δακτυλικό αποτύπωμα αφού πριν το έτριψε στο μανίκι του, μετέφερε ένα αποτύπωμα πάνω στο τζάμι του γραφείου του και ένα αποτύπωμα από το τζάμι του γραφείου του πάνω σε ένα χαρτί.

Εγώ βέβαια το είδα να γίνεται και μου είπε «έτσι μεταφέρονται τα δακτυλικά αποτυπώματα›. Προτείνω λοιπόν επειδή από μαθηματική, φυσική έχω ξεκινήσει και τα πάντα λύνονται με πειράματα το εξής πείραμα. Δέκα λευκά φύλλα χαρτιού με αποτυπώματα επάνω από τα οποίο ο κ. Παπαδάκης με την μέθοδό του να τοποθετήσει 2-3, άγνωστο αριθμό, λίγα μεταφερόμενα δακτυλικά αποτυπώματα, να δοθούν και να γράψει εντός σφραγισμένου φακέλου ποια αποτυπώματα σε ποια φύλλα χαρτιού έχουν μεταφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Να δοθούν αυτά τα 10 φύλλα χαρτιού στους εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και εάν αυτά ταυτοποιηθούν θα δεχθώ την ορθότητα όλων αυτών των πραγμάτων, εάν ανακαλύπτεται αυτή η μέθοδος. Εγώ θα σας το προτείνω.

Από κει και πέρα ως προς τα δακτυλικά αποτυπώματα επισημαίνω επίσης ότι βρέθηκαν σε κινητά, ότι βρέθηκαν σε χαρτιά τα οποία αναφέρονται σε ανύποπτο χρόνο. Σας είπα ότι δεν είμαι πεισμένος για το γεγονός ότι όντως μεταφέρθηκε αυτή η πλαστική σακούλα με αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου μέσα στο κρυσφύγετο της οδού Δαμάρεως ή Πάτμου ή οποιουδήποτε. Αυτά ως προς τα δακτυλικά. Ας πάμε τώρα στα γραφολογικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μία απορία πάνω στα αποτυπώματα. Αφού είναι τόσο εύκολο που λέτε με την σφραγιδούλα να το πάμε από εδώ-εκεί γιατί να μην το βάλουμε σε ακίνητα μέρη, σε πόρτες μέσα στην γιάφκα, στο ένα, στο άλλο για να είναι και πιο πειστικά, να μην αρχίσουμε να λέμε γιατί και πώς. Αφού λένε πολλοί ότι αυτός πήγαινε εκεί πέρα, βάλτο εκεί. Δεν βρέθηκε κανενός μέσα στην γιάφκα αποτύπωμα εκτός από της κας Σωτηροπούλου ένα παλαμικό. Απ’ όλους τους άλλους γιατί δεν βρέθηκε; Δεν σας κάνει εντύπωση; Ξέρετε πόσα γάντια μάλλινα υπήρχαν εκεί πέρα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, για να μην έχουν αποτυπώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε γιατί βρέθηκαν στα χαρτιά όπως μας είπαν εδώ; Διότι μέχρι το ΄97-΄98 δεν υπήρχε μέθοδος ανίχνευσης ιδρωτικών αποτυπωμάτων εκεί πάνω κι εγώ τουλάχιστον δεν ήξερα ότι μπορούσαν πάνω σε χαρτί να βρουν αποτυπώματα και μάλιστα από χρόνια. Ενώ τα άλλα βγάζουμε ένα συμπέρασμα προκαταβολικό, τον κ. Γιωτόπουλο δεν ξέρω αν πήγαινε ή όχι μέσα.... Υπήρχαν όμως μερικοί οι οποίοι παραδέχονται ότι μπαινόβγαιναν στην γιάφκα. Δεν βρέθηκε ούτε εκείνων αποτύπωμα. Δεν ακούμπαγαν πουθενά εκείνοι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπε ο κ. Γιαννακούρης ότι από το 1997 και μετά μπορούν να βρίσκουν αποτυπώματα σε χαρτιά δεν στέκει διότι θα σας φέρω απόφαση του 1991 η οποία έχει δακτυλικά αποτυπώματα σε επιστολόχαρτα, σε φακέλους και σε έγγραφα και είναι απόφαση η οποία λέει ότι ναι μεν βρέθηκαν αποτυπώματα εκεί αλλά αυτά δεν αποτελούν ισχυρό στοιχείο στην υπόθεση Μαζοκόπου. Είναι η αλήθεια αυτών που είπε η Αστυνομία εδώ. Τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κόσμος αυτό ξέρει. Αυτά θα τα εκτιμήσουμε. Αφού έχουμε τόσο συνωμοτική Αστυνομία που κατασκευάζει στοιχεία γιατί να μην τα κατασκευάσει σωστά; «Βάλτε και σε καμιά πορτούλα, βάλτε και σε κανένα τοιχάκο, βάλτε και στο πάτωμα κάτω να κάνουμε push ups να ακουμπάμε εκεί›!

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε φοβάμαι ότι μάλλον σε λάθος άτομο απευθύνετε την ερώτηση. Στην Αστυνομία θα πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά εσείς επειδή ήρθατε με λογικά επιχειρήματα και με ποπερική μεθοδολογία επαλήθευσης και διάψευσης, γι’ αυτό σας απευθύνω το ερώτημα. Γιατί η Αστυνομία –άμα τους θεωρούμε τόσο φαύλους- να μην κάνει και σωστή τη δουλειά;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ χαίρομαι εάν η Αστυνομία μας δεν είναι τόσο αποτελεσματική όταν υποχρεώνεται να τεκμηριώσει εκ των υστέρων υποθέσεις και θα σας παραπέμψω σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στον Μπέρταντ Ράσελ περί της Αστυνομίας, τις Αρχές της Ελλάδας κλπ. Αλλά εγώ δεν μπορώ να επεκταθώ. Γιατί ο κ. Γιωτόπουλος; Γιατί οι ντόπιοι ό,τι και να έκαναν μάλλον με την Αστυνομία θα συμφωνούσαν, λόγω κλίματος –η ερμηνεία μου- οι δε ξένοι θα ήταν πολύ ακριβείς.

Από εκεί και πέρα το επόμενο είναι τα γραφολογικά. Ως προς τα γραφολογικά θα μπορούσα να σας πω ότι η υπόθεση Ντρέιφους την οποία την έχετε αναφέρει εδώ μέσα κ. Πρόεδρε σε γραφολογικά δεδομένα στηρίχθηκε, μέχρις ότου αποκαλύφθηκε μετά από 16 χρόνια, ήταν λάθος.

Εγώ δέχομαι ως υπόθεση εργασίας ότι η προκήρυξη Περατικού -δεν είναι το έγγραφο το οποίο έχει γραφολογικά δικά του;- ότι είναι η προκήρυξη Περατικού λέει ο κ. Εισαγγελέας λέει ότι οι ιδιόχειρες σημειώσεις ανήκουν στον κ. Γιωτόπουλο. Ο κ. Εισαγγελέας λέει ότι 7 γραφολόγοι λένε ότι ανήκουν στον κ. Γιωτόπουλο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η πρώτη είναι από τρεις γραφολόγους. Είναι κοινή γνωμοδότηση, η δεύτερη από δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα μιλάμε για 7 γραφολόγους. Τόσο καταχθόνιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν είπα τέτοια λόγια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ερωτώ εγώ. Κύριε Αγγελόπουλε, θα έχετε καταλάβει ότι εγώ αμφιβάλλω για όλα εδώ και ρωτώ: τόσο δόλιοι και καταχθόνιοι ήταν 7 γραφολόγοι που φορτώνει σώνει και καλά τη γραφή σε αυτόν; Σας ρωτώ ως απλός, ως χωρικός άνθρωπος.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω κι εγώ ως χωρικός κ. Πρόεδρε. Χωρικός εσείς, χωρικότερος εγώ. Εστω ότι ήταν αυθεντική, οι γραφολόγοι εντοπίζουν την γραφή του κ. Γιωτόπουλου. Δέχομαι τη δική σας ερμηνεία ότι είναι δικά του γράμματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι δική μου ερμηνεία. Εγώ δεν έχω κάνει ερμηνεία, για όνομα του Θεού.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχομαι αυτή την υπόθεση εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνων που την κάνουν. Εγώ δεν έχω κάνει καμία υπόθεση.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, εκείνων που την έκαναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτών που λένε, αυτοί οι 7 γραφολόγοι.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχομαι την εξής συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας: οι σημειώσεις είναι δια χειρός Γιωτόπουλου. Οι σημειώσεις όμως αυτές δεν περνούν στην τελική προκήρυξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μερικές περνάνε. Αυτό είναι. Δεν περνάνε όμως όλες.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, αυτές που είναι στην πίσω πλευρά στα δύο φύλλα δεν έχουν περαστεί μέσα. Έχουν περαστεί κάποιες λέξεις και θα έρθει η ώρα που θα πούμε ακριβώς ποιες λέξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι θα τα πούμε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον, από τις έχουσες πολιτική σημασία παρεμβάσεις του κ. Γιωτόπουλου πάνω στην προκήρυξη δεν περνάνε στο οριστικό κείμενο της προκήρυξης. Σας ερωτώ πως είναι δυνατό ένας αρχηγός ο οποίος εκ του μακρόθεν και μη συμμετέχοντας επιβάλλει στους άλλους να κάνουν ανθρωποκτονίες, δεν είναι σε θέση να τους επιβάλλει να περάσουν τις διορθώσεις στο κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για εμένα, μου φαίνεται τελείως αδιανόητο και η κατηγορία εάν αποδέχεται τη γνησιότητα του εγγράφου οφείλει να αφαιρέσει την ηθική αυτουργία σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί όταν δεν μπορεί μια φράση να πείσει τον άλλον να τη βάλει, δεν μπορείς να τον πείσεις να σκοτώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κρατάμε αυτό.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα κοιτούσα ένα τετράδιο εκθέσεών μου της 5ης Γυμνασίου και παρατήρησα ότι άλλες εκθέσεις είναι γραμμένες έτσι, άλλες εκθέσεις αλλιώς, άλλες αλλιώς. Η γραφολογία επισημαίνω δεν είναι ακριβής επιστήμη και αυτό από την υπόθεση Ντρέιφους και μετά το γνωρίζουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο χωρικός είναι από τη δίκη του Κάφκα, το κήρυγμα του ιερέα που μιλάει για τον χωρικό που εμποδίζεται από τους τρεις φύλακες να μπει στο ναό της Δικαιοσύνης.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ χωρικός είμαι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είπατε ότι το ψευδώνυμο Θέμης το χρησιμοποιούσατε εσείς ή ο κ. Γιωτόπουλος;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αποκαλούσα Θέμη τον κ. Γιωτόπουλο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: ¶ρα το χρησιμοποιούσε εκείνος.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρησιμοποιούσα εγώ για να τον ονομάσω.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Είναι δεδομένο ότι σε ερώτηση δική μου στον κ. Γιωτόπουλο –και αν μπορεί να με διαψεύσει- τον ρώτησα αν χρησιμοποιούσε στη Γαλλία το Θέμις και μου είπε όχι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν είπα αυτό το πράγμα. Με ρωτήσατε αν το χρησιμοποιούσα μετά το ’70.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, δικαίωμά σας να αμφισβητείτε, αλλά ό,τι λέτε ακόμη και την ώρα τη σημειώνω, όταν λέτε κάτι που με ενδιαφέρει.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλούσαμε για μετά το ’70 όμως. Αν μετά το ’70 χρησιμοποίησα άλλο όνομα από το Μιχάλης Οικονόμου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όποτε χρησιμοποιούσατε το Θέμης.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα πριν είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούσα το Θέμης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Την άλλη φορά είπατε όχι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι γνωστό. Το έχουν πει όλοι. Εγώ θα το αρνηθώ;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αρκετά. Η δεύτερη ερώτηση: διαβάσατε τις προκηρύξεις είτε όλες είτε μερικές;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόσφατα όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όποτε κυκλοφορούσαν.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχω διαβάσει τότε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Από την όποια γνωριμία σας με τον κ. Γιωτόπουλο είτε σε προφορικό λόγο είτε σε γραπτό λόγο, σας δίνει την εντύπωση να θυμίζει κάτι τον κ. Γιωτόπουλο; Τα γραπτά, οι θέσεις ή τα νοήματα των προκηρύξεων;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ομολογώ ότι δεν έκανα σύγκριση, δεν μου πέρασε από το μυαλό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η τελευταία ερώτηση. Είπατε προηγούμενα ότι στις 5/7/2002?.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σίγουρος για την ημερομηνία.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το έχω σημειώσει. Είπατε 5 Ιουλίου σας είπε κάποιος γνωστός σας και κάποιος δημοσιογράφος ότι είναι ο αρχηγός της 17Ν ο κ. Γιωτόπουλος.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι τον κυνηγάει η Αστυνομία ως αρχηγό.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: διερωτηθήκατε εσείς στον κύκλο σας να ψάξουμε να βρούμε τον κ. Γιωτόπουλο αν δεν ξέρουμε που είναι μέχρι την ημέρα που συνελήφθηκε και να πείτε να σώσουμε το φίλο μας από μια ενδεχόμενη σύλληψη;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Που να τον ψάξω; Τον είχα χάσει 25 χρόνια. Είχα χάσει τα ίχνη του επί 25 χρόνια, όπως και με τους περισσότερους.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ξέρω. Είπατε ότι είχατε 27 χρόνια να τον δείτε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από το ’75.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μάθατε το βράδυ εκείνο ότι από τον Α ή από τον Β ότι ο κ. Γιωτόπουλος κατηγορείται ως αρχηγός της 17Ν. Συμφωνούμε;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το ερώτημα επαναλαμβάνεται: διερωτηθήκατε εσείς, ή οι κοινοί φίλοι σας να πείτε «τον Αλέκο Γιωτόπουλο που τον έχουμε χάσει 30 χρόνια ξέρει κάποιος από εσάς που βρίσκεται, να προσπαθήσουμε να μάθουμε την αλήθεια, ή να τον σώσουμε αν είναι ανάγκη να τον φυγαδέψουμε να μην συλληφθεί από την Αστυνομία›;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχα πολλές σχέσεις με ανθρώπους εκείνης της περιόδου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αρνητική η απάντηση δηλαδή.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι δεν είχα πολλές σχέσεις με ανθρώπους εκείνης της περιόδου, αλλά επιπλέον το όνομα του Γιωτόπουλου δεν ήταν το μόνο το οποίο με πληροφόρησαν και δεν ήξερα ακριβώς τι από αυτά ανταποκρίνεται στην αλήθεια και τι είναι φήμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, έτυχε να ακούσετε ότι είχε και πλαστή άδεια οδήγησης με γαλλικά στοιχεία;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ από τα πρακτικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πως σας φάνηκε αυτό;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηλίθιο. Και σίγουρα επιβεβαιωτικό της άποψής μου ότι δεν ανήκει στην Οργάνωση 17Ν. Διότι ο αρχηγός της 17Ν να κυκλοφορεί με διαβατήρια, με χαρτιά, με έγγραφα που έχουν το καθένα διαφορετικό όνομα, μου φαίνεται τελείως αδιανόητο. Θα είχε πιαστεί η 17Ν πριν από 15 χρόνια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον είπατε οξυδερκή όμως, ταιριάζει με το ηλίθιο που λέτε τώρα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν βλέπω γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος λέει «Κι αν με πιάσουν τι ρισκάρω. Να πάω μέσα για πλαστή άδεια οδήγησης› και επισημαίνω επίσης ότι τα πλαστά έγγραφα είναι η μόνη κατηγορία για την οποία δεν κατηγορείται. Το μόνο παράπτωμα το οποίο αυτός παραδέχεται?.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μαθηματικός είστε, δεν είστε νομικός επομένως τα περί γιατί δεν κατηγορείται είναι μια άλλη ιστορία. Καταλάβατε;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ διαπιστώνω ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα, δεν κατηγορείται για πλαστά έγγραφα, κατηγορείται για άλλα που αρνείται.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και κάποιες παραγραφές που εσείς σαν μαθηματικός δεν τα ξέρετε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αν εγώ κυκλοφορώ με πλαστό, δεν τιμωρούμαι; Να το ξέρω.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ταυτότητα που φέρει είναι κι εκείνη πλαστή με ελληνικά στοιχεία βέβαια, έχει ημερομηνία έκδοσης το 1976.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και λοιπόν; Και αντιστοιχεί ο αριθμός σε γυναικείο όνομα, αντιστοιχεί σε γυναικεία ταυτότητα, έτσι τουλάχιστον ειπώθηκε

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό γράφτηκε στις εφημερίδες, αλλά στη διαδικασία εδώ δεν επιβεβαιώθηκε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό ξέρω. Ότι ο αριθμός είναι σε γυναικείο όνομα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημασία έχει; Σημασία έχει ότι ο αριθμός δεν αντιστοιχεί σε Μιχάλη Οικονόμου. Αυτό έχει σημασία, είναι πλαστό δηλαδή.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πως βλέπετε ότι από το ’76 ένιωσε την ανάγκη να έχει έκτοτε δελτίο ταυτότητας πλαστό;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ¶μα ζήτησε κάποιο μπλοκ πρόχειρο, «Δώσε μας την ταυτότητά σου› δείχνει την ταυτότητά του, ρίχνει μια ματιά ο άλλος μοιάζει στο πρόσωπο και τη βάζει στην τσέπη. Τι να σας πω;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στοιχεία αυτής της πλαστής ταυτότητας βρέθηκε στη γιάφκα.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το άκουσα και άκουσα επίσης ότι μετά αυτό θεωρήθηκε ανακριβές και αναξιόπιστο. Μετά έμαθα ότι αυτό όπως και πολλά άλλα πράγματα κ. Εισαγγελέα?

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατασκευάστηκαν.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν κατασκευάστηκαν, αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι έμαθα ότι στοιχεία για την ταυτότητά του βρέθηκαν στο κρησφύγετο, αλλά κατόπιν αναιρέθηκαν και δεν είναι θέμα το οποίο απασχολεί. Αλλά επιπλέον θέλω να σας πω ότι και πάρα πολλά άλλα πράγματα ειπώθηκαν εναντίον του κ. Γιωτόπουλου βαλίτσες με δολάρια και με χρυσές λίρες και οτιδήποτε άλλα τα οποία ουδέποτε βρέθηκαν, χειρόγραφες σημειώσεις για χειροβομβίδες, το βιβλίο του Μαριγκέλα το οποίο μπορεί να το έχω μεταφράσει κι εγώ ενδεχομένως και όχι ο κ. Γιωτόπουλος, διότι αυτά είναι παλαιών ετών και τα οποία δεν προέκυψαν ποτέ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε διαβατήριο.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εσείς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για ρωτήστε τον κ. Γιωτόπουλο αν έχει;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε διαβατήριο κ. Γιωτόπουλε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς που έχουμε και δεν μας χρειάζεται!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως έχει σε άλλο όνομα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο όνομα Γιωτόπουλος;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι Γιωτόπουλος.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έχετε διαβατήριο σε όνομα Γιωτόπουλος; Δεν καταλαβαίνω. Εγώ κάνω αυτό που μου λέει ο κ. Εισαγγελέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές είναι ρητορικές ερωτήσεις, που σημαίνει στη ρητορική τέχνη ότι δεν χρειάζονται απαντήσεις.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι ακριβολόγος κ. Πρόεδρε. Μαθηματικός είμαι σας το δήλωσα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς ας γίνουμε ακριβολόγοι όλοι. Εγώ δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω για την ακρίβεια των στοιχείων μας αυτά θα τα εκτιμήσουμε κάποια άλλη ώρα. Εσείς έχετε μια θέση εδώ, αυτή την θέση δεν υπάρχει περίπτωση να σας την αλλάξουμε σήμερα.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έλεγα και αντιστρόφως.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ακούω και σημειώνω με μεγάλη προσοχή όπως όλους τους μάρτυρες. Θέλω να σας πω το εξής: είπατε πριν το διάλειμμα ότι κάποιος φίλος σας από τα χρόνια εκείνα συναγωνιστής σας, που δεν θέλετε να αποκαλύψετε τα στοιχεία του γιατί δεν έχει παραγραφεί στην Αμερική το έγκλημα ακόμη, σας βεβαίωσε για το ότι ο κ. Γιωτόπουλος είχε συμμετοχή στην τοποθέτηση της βόμβας στην Αμερικανική Πρεσβεία. Έτσι;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο άνθρωπος αυτός μένει στην Ελλάδα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κυκλοφορεί με ψεύτικο ή αληθινό όνομα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με αληθινό όνομα από όσο γνωρίζω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την πληροφορία που σας μετέδωσε αυτή, τη μετέφερε σαν πληροφορία που είχε από κάποιον τρίτο ή γιατί είχε κι αυτός λάβει μέρος;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπική γνώση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή είχε λάβει μέρος κι αυτός;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ρώτησα. Όταν ένας ο οποίος ήταν στην παρανομία, ή μάλλον τότε ήταν νόμιμος στην Ελλάδα αλλά εκτελούσε παράνομες πράξεις και ήταν στην ίδια παράνομη Οργάνωση με τον παράνομο Γιωτόπουλο, όταν αυτός με διαβεβαίωσε ότι ο Γιωτόπουλος ήταν μέσα σε αυτούς –προσέξτε πολύ καλά- ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν τη βόμβα στην Αμερικανική Πρεσβεία, στο κλιμάκιο που έβαλαν τη βόμβα, υπέθεσα ότι το έχει από προσωπική γνώση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Είμαστε σε πολύ παλιά χρόνια και η μνήμη μας μπορεί να μας αδικεί όλους. Πείτε μου το ’73 κυκλοφόρησαν κάποιες προκηρύξεις της ΛΕΑ της Οργάνωσης αυτής στην οποία μετείχατε κι εσείς όπως είπατε και ο κ. Γιωτόπουλος.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα ποτέ ότι μετείχα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν το είπατε;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα ποτέ ότι μετείχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ –λέει- έμεινα απ’ έξω από όλα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακούστε εγώ τι αντιλήφθηκα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να το διευκρινίσετε. Είπατε ότι «Εγώ θεωρώ ότι αυτοί που έκαναν αντίσταση ήταν αυτοί που ήταν στην Ελλάδα κι έκαναν τις ενέργειες, όλοι οι άλλοι που βοηθούσαμε από το Παρίσι απλώς βοηθούσαμε, χωρίς καμιά διακινδύνευση›.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σκαρπαλέζος σας είπε –εγώ δεν λέω αν είπε αλήθεια ή όχι- ότι ήταν μέλος της ΛΕΑ. Είναι δική του ευθύνη. Επίσης ο κ. Σκαρπαλέζος σας είπε ότι δεν κατέβηκε παράνομα στην Ελλάδα. Εγώ αν ήμουν μέλος ή όχι της ΛΕΑ δεν το διευκρινίσω. Όχι δεν το δέχομαι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν το λέτε, λέω.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το διευκρινίζω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχετε υπόψη τις προκηρύξεις που κυκλοφόρησε η ΛΕΑ την εποχή εκείνη;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξαν προκηρύξεις. Μπορεί να είχα κάνει και κάποια μετάφραση στα γαλλικά εγώ. Μάλλον θα πρέπει να είχα κάνει, γιατί είχα κάνει πάρα πολλές μεταφράσεις στα γαλλικά.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτές κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και σας έρχονταν στην Γαλλία ή αντίστροφα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταφράζαμε προκηρύξεις οι οποίες κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, εγώ προσωπικά έχω μεταφράσει πάρα πολλές και προκηρύξεις και απολογίες σε Στρατοδικεία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να υποθέσω ότι την ευθύνη για τη σύνταξη των προκηρύξεων αυτών την είχε το κλιμάκιο που βρισκόταν στην Ελλάδα;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την ευθύνη των προκηρύξεων που αφορούσαν γεγονότα την είχαν αυτοί που ήταν στην Ελλάδα. Σε προκηρύξεις τις οποίες συνέταξα εγώ μαζί με τον κ. Γιωτόπουλο είναι προγενέστερες όταν είχα πιο στενή σχέση με τον κ. Γιωτόπουλο. Γι αυτές που συνέταξα μαζί του μπορώ να μιλήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω επίσης να σας ρωτήσω κάτι άλλο, γιατί μου δείχνει μια αντιφατικότητα η θέση σας και θα σας την εξηγήσω. Είπατε πριν από λίγο ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος αυτή τη στιγμή τη 17Ν –τη 17Ν όχι τους κατηγορούμενους- την Οργάνωση δηλαδή δεν θα έπρεπε να είναι τέτοιος δεδομένου ότι αυτή η ιστορία έχει τελειώσει. Κάπως έτσι τοποθετηθήκατε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάπως έτσι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η αντιφατικότητα που επισημαίνω είναι στο εξής: αν είναι σωστά τα συμπεράσματά σας τα οποία μας φέρατε εδώ ότι ο κ. Γιωτόπουλος, η γενιά αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπόθεση, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ίδρυσαν την Οργάνωση είναι έξω ακόμη.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι η αντιφατικότητα;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό δεν αποτελεί κάποια διακινδύνευση; Όταν οι άνθρωποι οι οποίοι έφτιαξαν αυτή την Οργάνωση, την άνδρωσαν με αποτέλεσμα να μπει ενδεχομένως ο κ. Κουφοντίνας το 1983 και να αρχίσει να είναι επιτελικός; Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο αυτό το οποίο λέτε και μπορώ να απαντήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να ακούσω την απάντησή σας.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ένα είναι αν θεωρώ ότι ο Γιωτόπουλος είναι μέσα ή όχι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό το έχετε ξεκαθαρίσει.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Αν υπήρχαν άλλοι της ίδιας γενιάς μέσα ως ιδρυτές επίσης αυτό δεν αποκλείεται, διότι δεν τους ξέρω όλους. Τρίτον, εάν υπάρχουν μέλη της 17Ν οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι ασύλληπτοι, λέω πιθανό. Αλλά και μέλη, ας πούμε η φοβερή και θρυλική ¶ννα της 17Ν η οποία ουδείς ξέρει ποια είναι. Προφανώς δεν είναι η κα Σωτηροπούλου, η μόνη γυναίκα που είναι μέσα

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν είναι. Είναι σίγουρο αυτό.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα πρόκειται είτε για μυθικό πρόσωπο είτε για υπαρκτό ασύλληπτο πρόσωπο. Αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι υπάρχουν μέλη ή τέως μέλη της 17Ν τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερα και δεν δικάζονται, δεν σημαίνει ότι η 17Ν είναι υπαρκτή πολιτική Οργάνωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι η 17Ν ως πολιτική Οργάνωση είχε εξαντλήσει τον κύκλο της και επομένως με τις συλλήψεις, όσοι δεν συνελήφθησαν κατέστησαν ανενεργοί. ¶ρα δεν υπάρχει αντίφαση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Μια τελευταία ερώτηση: δηλαδή να σκεφτώ ότι υποθέτετε ότι εξαρθρώθηκε εν πολλοίς η Οργάνωση με τις συλλήψεις των κατηγορούμενων, ή κάποιων από τους κατηγορούμενους πού εν πάση περιπτώσει αποδέχονται τη συμμετοχή τους;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο λέω είναι ότι υπάρχουν δύο γεγονότα. Το ένα είναι η εξάρθρωση της Οργάνωσης και το άλλο είναι η πολιτική της αποτυχία. Στην Γερμανία παραδείγματος χάρη γίνονταν δίκες των Ερυθρών Ταξιαρχιών και έξω συνεχιζόταν να γίνονται φόνοι, ληστείες, απαγωγές κλπ. Ένα χρόνο είναι μέσα αυτή τη στιγμή οι κατηγορούμενοι άλλοι από τους οποίους μπορεί να είναι άλλοι δεν είναι, εσείς θα το κρίνετε αυτό. Δεν θα το κρίνω εγώ.

Αυτό το οποίο λέω είναι ότι η 17Ν θα είχε όλη τη δυνατότητα να διαπράξει κάτι ακόμη και ένα γκαζάκι. Ουδείς το διεκδίκησε. Για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες επισημαίνω ότι όπως γνωρίζουμε δεν μεταβλήθηκε το νομικό καθεστώς της Ιταλίας -το οποίο ήταν ήδη σκληρό- όσο οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν επί το έργον.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Μια τελευταία ερώτηση, είναι περισσότερο απορία και λιγότερο ερώτηση. Η απορία μου είναι η εξής: ήρθατε σήμερα, αρθρογραφήσατε κατ’ επανάληψη -εγώ εν αντιθέσει με τον κ. Πρόεδρο διαβάζω εφημερίδες και παρακολουθώ τι γίνεται στην κοινωνία- υπέρ των απόψεων των δικών σας ή και του φίλου σας, ήρθατε σήμερα να τον υποστηρίξετε με αυτή τη δυναμική που ακούσαμε και ζήσαμε όλες αυτές τις ώρες, δεν μπόρεσα να αντιληφθώ πως βρεθήκατε στο γραφείο του κ. Παπαδάκη.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πως;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πως βρεθήκατε στο γραφείο του κ. Παπαδάκη ο οποίος υποστηρίζει έναν άλλο κατηγορούμενο, τον οποίο εσείς αγνοείτε. Δηλαδή σας τηλεφώνησε κάποιος δικηγόρος και είπε «Ξέρετε κ. τάδε θέλω να με βοηθήσετε στην επιστημονική κοινότητα να βρούμε κάποιον να κάνει μια δουλειά› και αφήνετε τη δουλειά σας, ενδεχομένως την οικογένειά σας και πάτε στο γραφείο του δικηγόρου;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άφησα την οικογένειά μου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν ξέρω, εν πάση περιπτώσει είναι σχήμα λόγου όπως καταλαβαίνετε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άφησα την οικογένειά μου, αλλά με τον κ. Παπαδάκη πήγα στο γραφείο του, γιατί τον κ. Παπαδάκη τον είχα ήδη γνωρίσει γιατί ήμασταν συνομιλητές σε μια δημόσια συγκέντρωση η οποία έγινε για την υποστήριξη εν γένει των κατηγορούμενων των συνθηκών κράτησης στον Κορυδαλλό. Έχω υπογράψει ένα χαρτί εναντίον των συνθηκών κράτησής τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το γνωρίζουμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι μια εξήγηση την οποία ήθελα να ακούσω και με ικανοποιεί.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως είχα μια κοινωνική επαφή με τον κ. Παπαδάκη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι?

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ολοκλήρωσα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για εμένα είναι αρκετό αυτό.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για εμένα δεν είναι. Γιατί; Επειδή ρωτήθηκα για γραφολογικά, ήθελε και επειδή τα πειστήρια και τα τεκμήρια είναι κοινά περίπου για όλους τους κατηγορούμενους και προσέξατε πολύ καλά ότι εγώ για σκευωρία δεν μίλησα. Μίλησα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά αυτό το οποίο θεωρώ είναι ότι όταν κάποιος έχει μια υπόθεση εργασίας αν δεν του βγει, θα τη βγάλει με το ζόρι, για να μην μετά από 17 ή 45 αρχηγούς της 17Ν, μας βγει και το 46ος φιάσκο. Επειδή με ρωτήσατε και για τα δαχτυλικά αποτυπώματα, εγώ είπα να βοηθήσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δώσατε αυτή την εξήγηση.

Κύριε Πρόεδρε, για πρώτη φορά θα παραβώ αυτό που είπα, δεν ήταν η τελευταία μου ερώτηση αυτή. Η τελευταία θα είναι αυτή: είπατε πριν από λίγο και άκουσα πραγματικά μια ολόκληρη επιχειρηματολογία που έχει πάρει την μορφή ενός επιστημονικού πονήματος για το θέμα του ονόματος και τι μπορούσε να προσφέρει σε μια δράση κλπ. Σας λέει τίποτα το γεγονός ότι, οι υπηρεσίες οι ελληνικές, αλλά ακόμα και σας είπαν συνάδελφοί σας ότι και αγγλικές υπηρεσίες, αναζητούσαν τον Γιωτόπουλο ως Γιωτόπουλο ματαίως;

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα το παρελθόν Γιωτόπουλος όντως έσβησε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: ¶ρα το άλλο συμπέρασμα είναι ότι το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, λειτουργούσε.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι τον ήξεραν Μιχάλη Οικονόμου ,ήταν το όνομά του.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό ακριβώς θέλω να πω κύριε, έτσι, γι’ αυτό ποτέ δεν μπόρεσαν να τον επισημάνουν αυτοί που τον ψάχνανε. Ακριβώς είναι απόκρυψη.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απέκρυψε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν μπόρεσαν να επισημάνουν πού είναι αυτός?

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε άρχισαν να τον ψάχνουν;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς είπατε δυο χρόνια.

Ε. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και εσείς διατείνεστε ότι μπήκε στην 17Ν το 2000 όταν είχε τελειώσει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ δεν λέω αυτό. Εγώ λέω πώς λειτούργησε το όνομα το ψεύτικο. Ότι οι μυστικές υπηρεσίες τον αναζητούν επί δυο χρόνια, στο Ληξιαρχείο που γεννήθηκε, στο σπίτι των γονέων του, στους φίλους του από το Παρίσι κλπ.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Παρέμβαση εκτός μικροφώνου)