Πολιτική
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 19:06

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (22/07/2003) 07/07

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς να μην το δέχεστε, ο κ. Ραχιώτης ήταν, ο κ. Σταμούλης ήταν, ?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε υπάρχει πρόβλημα από το άρθρο 364 παρ. 1 του Κ.Ποιν.Δ. το οποίο λέει, όταν εκκρεμεί μια δικογραφία στο ακροατήριο διαβάζονται οι εκθέσεις κλπ, τα έγγραφα από άλλη ποινική ή πολιτική δίκη στην οποία εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έγγραφα άλλης ποινικής δικογραφίας δεν μπορούν να αναγνωστούν, άμα λέει ο κ. Εισαγγελέας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγνώμη για να υπενθυμίσω στο Δικαστήριό σας, τα συγκεκριμένα έγγραφα έχουν ήδη αναγνωστεί και την ημέρα που αναγνώστηκαν από μένα προσωπικά, δεν προβλήθηκε αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κατατεθεί τελείωσε και δεν υπήρξε αντίρρηση καμιά. Αλλά εδώ τώρα ρωτώ και τον κ. Ραχιώτη μου λέει ναι, έτσι ήταν, που ήταν για τον κ. Γιωτόπουλο είναι αυτό το έγγραφο νομίζω έτσι δεν είναι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λέτε ότι πήγαινε δικηγόρος στον ανακριτή και είπε τα ίδια με την προανάκριση, νομίζετε ότι υπήρχε κανένας δικηγόρος που είπε τον πελάτη του, σε επίπεδο που να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν υπογράψατε για τον πελάτη σας;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το ότι έρχεστε εδώ ως πολιτική αγωγή, δεν σημαίνει ότι έχετε και αίσθηση του τι συνέβη και τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη μήπως οι παλικαρισμοί είναι λίγο όψιμοι όλων μας εδώ μέσα; Φοβάμαι ότι όλα τα παλικάρια δείχνουν τον παλικαρισμό στη δυσκολία όχι τώρα.

Κύριε Παπαδάκη εσείς και όταν θα έρθει η στιγμή, αν χρειαστεί να τις αναγνώσουμε, αλλιώς δεν θα τις αναγνώσουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ τώρα ζητάω να αναγνωστούν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ?αν κουρελιάζεται ο κώδικας μ’ αυτά. Αυτό το πράγμα όμως μην περιμένετε από το δικηγόρο του συνηγόρου, όση ευθύνη έχετε εσείς γι’ αυτό, άλλο τόσο έχω και εγώ, αλλά σίγουρα οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων έχουν μεγαλύτερη ευθύνη έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ώρα τους αυτά, όχι τώρα. Ελάτε κύριε Παπαδάκη συνεχίστε. Ο κ. Παπαδάκης του δώσαμε το λόγο για να διαβάσει μερικά έγγραφα γιατί συνέχεια όλοι παρεμβαίνετε;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τα έγγραφα περιέχουν για να πω μια φράση που έχει ενοχλήσει, μια αλήθεια που τσούζει εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμένα δεν με ενοχλεί τίποτα εδώ πέρα και τα ακούω όλα και με μεγάλη προσοχή.

Β .ΜΑΡΚΗΣ: Το έχει ξαναπεί ο κ. Παπαδάκης και το πήρε πίσω, θα το ξαναπάρει. Μάλλον σε γήπεδο ταιριάζουν τέτοιες εκφράζεις, ότι τσούζει, η αλήθεια τσούζει. Μόνο σε γήπεδο θα έλεγα αυτά ταιριάζουν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ενοχλεί όμως γιατί αμφισβητείται η αλήθεια, όταν λέγεται όχι από τα δικά μου χείλη, αλλά από τα χείλη των αστυνομικών ακόμα. Τώρα πια δεν μιλάνε ο Παπαδάκης και ο Ραχιώτης, ο Σύρος μιλάει, οι αστυνομικοί μιλάνε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε λοιπόν τις διάφορες απολογίες. Αν χρειαστεί να αναγνωστούν για μια – μια πρέπει να αποφανθούμε πρώτα, είναι έγκυρη; Έγινε με το κύρος της; Και θα καθόμαστε να αποφαινόμαστε μία - μία, δεν δικάζουμε ανθρώπους αν μπλοκ. ?

Ακούστε δεν ξέρω εάν θα πρέπει είπα, ας πούμε ότι μια απολογία αποδειχθεί ότι είναι προϊόν βασανιστηρίων. Εάν την αναγνώσω εγώ εδώ θα μπει μέσα μια άκυρη διαδικαστική πράξη μέσα στη διαδικασία τη δική μου, αν είναι. Αλλά αυτό είναι εκκρεμές και θα αποφανθούμε είπαμε, λίγο πριν αν χρειαστεί ανάγνωση. Μπορεί να σηκωθεί ο κατηγορούμενος και να πει, έλα κύριε Πρόεδρε κάτσε κάτω τώρα, άστους να λένε αυτούς, εγώ έχω κάνει εκείνο και εκείνο. Τι λόγος υπάρχει να κάτσουμε να διαβάσουμε;

Εγώ πιστεύω ότι και οι απόψεις των ανθρώπων και εδώ μέσα να το βλέπετε ότι κάποια στιγμή είναι και το καθαρτήριο του δράματος. Ο καθένας που έχει υποστεί όλη αυτή τη διαδικασία περιμένει μια δίκαιη απόφαση. Ενδέχεται τελευταία στιγμή να πει, έλα εδώ βρε φίλε τι λες εσύ ότι δεν ήσουν πουθενά; Αυτό και αυτό, πού να ξέρω και εγώ. Και οι κρίσεις ειλικρινείας υπάρχουν. Υπάρχει και το δικαίωμα σιωπής που εγώ το σέβομαι. Θα δείτε, ούτε πολλές ερωτήσεις, ούτε θα στριμώχνουμε κανέναν. Δεν μου αρέσουν αυτά. Το λέω σε όλους.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ?η απολογία κατηγορουμένου ο οποίος φυλάσσεται από αστυνομική δύναμη δεν απαγορεύεται από την δικονομία και συμβαίνει και στην αίθουσα αυτή. Δηλαδή το γεγονός ότι στο ανακριτικό γραφείο παρίσταντο αστυνομικοί, ουδόλως σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι εμποδίζονταν να εκφραστούν ελεύθερα επί της κατηγορίας.

Και στην αίθουσα αυτή οι κατηγορούμενοι φυλάσσονται και παρουσία των συνηγόρων, ο ισχυρισμός ο οποίος προβλήθηκε ήταν ότι τους απειλούσαν με όπλα οι αστυνομικοί. Αν αυτό είχε συμβεί, τότε βέβαια ο κ. Ραχιώτης ή ο όποιος άλλος συνάδελφος θα το είχε επισημάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, το σωστό πράγμα την σωστή ώρα. Ελάτε κύριε Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τα έγγραφά μου, άλλα δέκα τα οποία κατέθεσα προηγουμένως, θα μπορούσατε ή θα μπορούσαν οι κύριοι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής κάλλιστα να πουν στην ώρα τους, γιατί όλα αυτά που αφορούν?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είπαμε, θα τα πούμε όλα στην ώρα τους, μπορεί να μην χρειαστεί να διαβαστούν οι απολογίες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι με συγχωρείτε πολύ εδώ υπάρχει μια επιλεκτικότητα. Εγώ δεν έχω την συνήθεια να μεταπηδώ από την μια θέση στην άλλη. Μέχρι χθες όλοι εδώ υποστηρίζαμε, α! αν είναι δυνατόν, μέσα στον Ανακριτή οπλοφόροι τι είναι αυτά τα πράγματα; Ο Ανακριτής το επέτρεπε; Οι δικηγόροι θα επέτρεπαν, ο ένας ο άλλος;

Τώρα εδώ πέρα που υπάρχει απόδειξη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω εγώ τον προβληματισμό μου και είναι βαθύς και περιμένω να ακούσω?και να κάνουμε και νομική και ουσιαστική εκτίμηση και όλα κύριε Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία. Ο κ. Τσερλεντάκης λοιπόν ο πρώτος εκ των τεσσάρων λέει το εξής:?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως είχα επισημάνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 364 παράγραφος 2 διαβάζονται τα έγγραφα από άλλη ποινική ή πολιτική δίκη στην οποία εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση αν το Δικαστήριο κρίνει ότι η ανάγνωση αυτή είναι χρήσιμη. Τούτο σημαίνει κ. Πρόεδρε ότι προηγουμένως τα έγγραφα αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη του Δικαστηρίου.

Κύριε Πρόεδρε, δηλαδή ο νόμος θέτει δύο προϋποθέσεις. Είναι αμετάκλητη η απόφαση και το Δικαστήριο να κρίνει ότι είναι χρήσιμη η ανάγνωση. Παρακαλώ να τηρηθεί αυτή η διάταξη από την πλευρά των κυρίων της υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, ένα-ένα έγγραφο. Όπου έχετε αντίρρηση θα προβάλετε την αντίρρηση κι εμείς θα αποφανθούμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προς υπενθύμιση απλώς της Εισαγγελικής Έδρας έχω να πω ότι την Τρίτη 15 Ιουλίου εσείς ο ίδιος κ. Πρόεδρε ζητήσατε αυτά τα έγγραφα και κατατέθηκαν αφού αναγνώσθηκαν επί της Έδρας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, ένα έγγραφο μόνο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορώ να σας διαβάσω, έχουν διαβαστεί και αποσπάσματα. Εγώ προσωπικά έχω διαβάσει από ....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο ένα έγγραφο έχει αναγνωσθεί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν τίθεται αμφιβολία. Θα σας βρω και την θέση κ. Εισαγγελέα που έχουν διαβαστεί πράγματι αυτά, ήδη έχουν διαβαστεί και μάλιστα σας υπενθυμίζω την σχετικά συζήτηση ότι 4 Αστυνομικοί πάνοπλοι ήταν με αυτόματα μέσα. Η παρατήρηση του Προέδρου ήταν «και πού σημάδευαν; Στα παράθυρα;›. Και λέμε «εάν σημάδευαν στο παράθυρο....›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο αυτό το έγγραφο έχει αναγνωσθεί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το δεύτερο που θα ήθελε έπ’ ευκαιρία να τονίσω επειδή παρενέβη η πολιτική αγωγή είναι το εξής, το αν πράγματι υπάρχει δικονομική διάταξη η οποία ρητά να απαγορεύει την παρουσία Αστυνομικών υπαλλήλων ενόπλων μέσα στο ανακριτικό γραφείο κατά την ώρα που γίνεται, αυτό είναι άλλο θέμα το οποίο ήδη νομίζω ότι εκ μέρους της Έδρας έχει γίνει μία τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε προβληματιστεί και θα αποφανθούμε αν χρειαστεί σας είπα. Δεν είπα εγώ ότι περνάει το θέμα. Δεν περνάει το ζήτημα αυτό εύκολα, θα το δούμε αν θα περάσει τελείως ή αν θα περάσει εύκολα ή δύσκολα ή καθόλου. Σας παρακαλώ πολύ. Θα τελειώσουμε με τα έγγραφα σήμερα. Θα δοθεί σε όλους ο λόγος κάθε φορά που θα είναι μία ανάγνωση απολογίας αν χρειαστεί κι εσείς θα έχετε αντίρρηση. Θα πείτε «κύριε, τί διαβάζεις; Αυτό δόθηκε ενώπιον 4 Αστυνομικών και με επιβαρύνουν εμένα, μην το διαβάσεις›. Εγώ θα καθίσω τότε και θα αποφανθώ. Θα το θέσω υπόψη του Δικαστηρίου και το Δικαστήριο θα βγάλει απόφαση αφού ακουστείτε όλοι.

Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Μία υπενθύμιση κ. Πρόεδρε. Εκτός από το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο πράγματι αναγνώσθηκε του Αστυνομικού του κ. Σύρου μετά από την εισαγγελική παραγγελία έχει κατατεθεί στο Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχουμε εδώ πέρα, έχει κατατεθεί και γράφω εδώ πέρα ότι αναγνώσθηκε.

Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Εκτός από το έγγραφο αυτό έχει κατατεθεί προηγουμένως και αναγνωσθεί εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› το φύλλο της οποίας υπάρχει το οποίο αναφέρει .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λαρίση Σταματία, αυτά έχουμε αναγνώσει.

Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Πέραν τούτου έχει κατατεθεί επίσης κ. Πρόεδρε και δημοσίευμα της εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ› στην οποία ο συνήγορος κατά την διάρκεια της προδικασίας του σημερινού εντολέα μου του κ. Γεωργιάδη λέει όχι μόνο για την παρουσία των κουκουλοφόρων αλλά ότι απειλούσαν ο μεν ένας με στραμμένη την κάνη του όπλου του προς τον κατηγορούμενο, ο δε έτερος προς τον ίδιο τον συνήγορο και συνάδελφό μου. Τότε υπήρξαν σχόλια από Έδρας, από σας προσωπικά κ. Πρόεδρε και υπήρξε και αίσθημα ανακούφισης επιτρέψτε μου να πω από πλευράς υπερασπίσεως για τα σχόλια αυτά τα οποία κάνατε και τα οποία φρονώ ότι έχουν και νομικές συνέπειες και δεν είναι απλώς καταδικαστέα. Πολύ σημαντικό πράγμα βέβαια στη συνείδησή σας αλλά έχουν και συνέπειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς οι συνήγοροι σιγήσατε.

Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Το ζήτημα πώς και ο κ. Ανακριτής εδέχθη αυτό. Υπάρχει ευθύνη και από πλευράς της κας Ανακριτού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μετά από όλα αυτά εγώ θα προχωρήσω σε δύο άλλα έγγραφα κατά των οποίων φαντάζομαι δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις. Όσο γι αυτό επιφυλάσσομαι, θα πω μία άποψη μετά γιατί αν την πω τώρα θα φάμε τον χρόνο όλο σε αυτά.

Δημοσίευμα από την εφημερίδα «ΝΕΑ› 17/7/2002 με τον τίτλο «Προσεχτική διαχείριση›. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι έντονα κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες η φημολογία ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ζήτησε από τον Γραμματέα του Κόμματος κ. Κώστα Λαλιώτη να επιβλέπει το επικοινωνιακό σκέλος των εξελίξεων περί την τρομοκρατία αλλά ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε. Φαίνεται μάλιστα να δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι δεν θέλει να αναμειχθεί με αυτά γιατί όπως εξήγησε δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος για την πολιτική στόχευση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η άρνηση Λαλιώτη πάντα κατά τις ίδιες πηγές έχει προκαλέσει την δυσφορία του Πρωθυπουργού. Τί σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει σε συνέχεια όσων έλεγα πριν για τις μεθοδεύσεις και τον τρόπο με τον οποίο στήνονταν οι κατηγορίες ότι ένα κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο μέσα στο ΠΑΣΟΚ όπως είναι ο μέχρι πρότινος Γενικός του Γραμματέας αρνήθηκε να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα των συλλήψεων. Το ποιος το χειρίζονταν επικοινωνιακά από τα Κανάλια το θυμάστε πάρα πολύ καλά και το ξέρουμε όλοι. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Χρυσοχοίδης είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και είναι μαύρες οι σκέψεις που μπορεί κανείς να κάνει για το ποιος θα είναι ο επόμενος. Ο κ. Σύρος, ο κ. Διώτης ή ο κ. Νασιάκος;

Αλλά είναι πολύ ενδεικτικό του γεγονότος ότι ένα κορυφαίο στέλεχος του Κυβερνητικού Κόμματος δεν παίρνει την ευθύνη διαχείρισης επικοινωνίας ενός κορυφαίου επίσης ζητήματος για το χώρο αυτό όπως ήταν η υπόθεση 17Ν.

Από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ› της 4ης Ιουνίου 1987 αναδημοσιεύεται μία συνέντευξη του Ανδρέα Παπανδρέου την 1/4/1974 στο περιοδικό «NOUVELLE OBSERVATEUR› λίγο πριν την μεταπολίτευση. Ένα σημείο της συνέντευξης θα αναγνώσω για να καταδείξω του πόσο πραγματικά έχει ειπωθεί από πολλούς μάρτυρες εδώ, έχουμε μία ακόμα αυθεντική νομίζω επιβεβαίωση το ότι πραγματικά η σκέψη της ένοπλης πολιτικής πάλης ασκούσε σοβαρή πολιτική επιρροή και στους κύκλους εν πάση περιπτώσει των παραδοσιακών πολιτικών.

Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και να αρχίσουμε από τώρα να προετοιμαστούμε γι αυτήν. Η εκλογική νίκη της Αριστεράς δεν θα είναι κατάληψη της εξουσίας. Θα μας ξαναβρείτε στα Υπουργεία και ύστερα τί θα μας κάνετε; Η Κυβέρνηση πρέπει να κατακτηθεί από ανθρώπους που αμύνονται και διαθέτουν τα μέσα βίας.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Στρατιωτικών σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς μόλις που μπορούν να επιβληθούν στους συνεργάτες τους που έφεραν μαζί τους. Ο κρατικός μηχανισμός αυτός είναι αυτόνομος και συνδέεται μόνο με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Πρέπει να το ξέρουμε λοιπόν ότι η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη και να αρχίσουμε από τώρα να προετοιμαστούμε γι αυτήν.

Πρέπει να συγκροτήσουμε αμέσως ομάδες κρούσης μυστικές ικανές να αντισταθούν στη βία του αστικού κράτους και να επιβάλλουν τη νόμιμη εξουσία της Κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν γίνεται μέσα σε λίγες μέρες. Χρειάζονται χρόνια για να σχηματιστούν τα μυστικά δίκτυα της αντίστασης.

Έρχομαι τώρα στα θέματα των εγγράφων. Θα ήθελα καταρχήν, δεν ήμουν παρών την ημέρα που κατατέθηκαν αλλά δεν έχω και λόγους να αμφισβητώ ότι κατατέθηκαν και δεν υπήρξε αντίρρηση. Εξάλλου γράφτηκε και στον Τύπο. Θα ήθελα να πω ότι η διάταξη του άρθρου 364 Γ την οποία ο κ. Εισαγγελέας επικαλείται ιδρύει σχετική ακυρότητα υπό ορισμένες συνθήκες και δη αν δεν υπάρξει αμφισβήτηση από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα της δίκης και σε καμία περίπτωση δεν κατ’ ισχύει του δικαιώματος άσκησης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων μέσα στα οποία εντάσσεται και η ελεύθερη χρήση των αποδεικτικών μέσων και η κατάθεση εγγράφων.

Εδώ πέρα δεν πρόκειται για έγγραφα από άλλη δίκη, δεν έχουμε καν δίκη. Πρόκειται για μία προανάκριση και είναι έγγραφα τα οποία προσκομίζονται και ζητείται να αναγνωσθούν διότι βεβαιώνουν περιστατικά τα οποία αφενός μεν έχουν αμφισβητηθεί κατά κόρον από εδώ, διότι κύριο επιχείρημα και της πολιτικής αγωγής και του κ. Εισαγγελέα αλλά και της Έδρας ήταν ότι πώς είναι δυνατόν στην Ανακρίτρια να υπάρχουν οπλισμένοι Αστυνομικοί, κατ’ επέκταση δε πώς είναι δυνατόν να μην διαμαρτυρηθούν οι δικηγόροι.

Αφήστε να το διαβάσουμε για να δούμε, εγώ λέω «ναι›. Λέω το εξής: ότι κι αν ακόμα οι δικηγόροι δεν αντέδρασαν αλλά κι αν ακόμα ο Ανακριτής δεν αντέδρασε πάει να πει ότι είναι ψέματα όλα αυτά; Επειδή δηλαδή αν υποθέσουμε ότι κάποιοι που όφειλαν να αντιδράσουν το πώς μπορούσαν να αντιδράσουν κάτω από εκείνες τις συνθήκες το ξέρουμε όλοι πολύ καλά και καλό να μην σπεκουλάρουμε γι αυτά τα πράγματα, δεν σημαίνει ότι αντιστρέφεται η πραγματικότητα.

Εδώ λοιπόν υπάρχει έγγραφο από την ΔΑΕΒ από τον κ. Σύρο και οι καταθέσεις των Αστυνομικών που ήταν εκεί. Θα δούμε τί λένε. Ο κ. Τσαρλατάκης: Είμαι Αστυνόμος Α΄, υπηρετώ στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και με βάση την ιδιότητά μου αυτή την περίοδο των συλλήψεων μελών της 17Ν είχα την ευθύνη για τις συλλήψεις και τις μεταγωγές όλων των μελών της Οργάνωσης. Για την μεταγωγή τους και τις καταθέσεις που έδιναν ενώπιον......

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, το έγγραφο αφορά και αναφέρετε σε εκκρεμή ποινική δικογραφία που δεν έχει καταστεί αμετάκλητη απόφαση πάνω σε αυτό το έγγραφο. Δεν είναι δυνατόν....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει αναγνωσθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε ενθυμούμαι ότι έχει αναγνωσθεί ένα έγγραφο του κ. Σύρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας ήρθε ο φάκελος, έχουν αναγνωσθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχω λάβει και αντίγραφο......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας δηλώνω ότι ζήτησα, παρακάλεσα να μου φέρουν την δικογραφία εκείνης της ημέρας και έχουν αναγνωσθεί αυτά. Δεν μπορεί να τα αναγιγνώσκουμε πάλι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αποτελεί αποδεικτικό μέσο και είναι αντικείμενο σχολιασμού κατ’ άρθρο 358 αφού αναγνώσθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως δεν τα ξαναδιαβάζουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλιώς αν τίθεται το θέμα μη ανάγνωσης θα έκανα μία δήλωση με το 333 και θα συμπεριελάμβανα το περιεχόμενό τους εν τέλει. Υπενθυμίζω ότι γράφτηκε και αξιολογώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντίγραφα κ. συνήγορε θα παίρνει ο καθένας με δαπάνες του. Δεν θα τα βγάζει εδώ πέρα η υπηρεσία πάντως. Συνέχεια μου παραπονούνται οι Δικαστικοί Επιμελητές. Όποιος θέλει θα τα παίρνει με δικές του δαπάνες για να μην πω ότι θα βάζουμε και χαρτόσημο. Σας παρακαλώ πολύ. Να προσέχετε όσα σας χρειάζονται να τα παίρνετε, όχι να παίρνουμε και τόμους ολόκληρους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ύστερα από αυτό κ. Πρόεδρε εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο εφόσον τα έγγραφα θεωρούνται αναγνωσθέντα. Επιφυλάσσομαι να σχολιάσω και να κάνω χρήση όταν θα έρθει η ώρα. Τελείωσα, δεν έχω άλλα έγγραφα για κατάθεση. Ευχαριστώ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ έχω ένα έγγραφο. Εγώ θα έλεγα το εξής, να θεωρηθεί αναγνωστέο έγγραφο η υπ’ αριθμ. 33 προκήρυξη. Δημοσιεύεται στην σελίδα 367 του γνωστού αυτού βιβλίου 3 Φεβρουαρίου ΄89. έχει σταλεί στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› και είναι σχολιασμός του τύπου. Επισημαίνω ότι είναι η προκήρυξη αυτή την οποία χρησιμοποιήσατε κι εσείς πριν από λίγο κ. Πρόεδρε σε μία ερώτησή σας στην οποία στην σελίδα 369 ο συντάκτης της προκήρυξης και πριν παραθέσει ένα τετρασέλιδο απόσπασμα διαλόγων κλπ από το βιβλίο του Μπαλζάκ «Χαμένες Ψευδαισθήσεις› αναφέρει την φράση ότι διαβάζοντας όμως το παρακάτω απόσπασμα – σε δική μας ελεύθερη μετάφραση – θα δούμε τις αλήθειες κλπ.

Δηλαδή αυτή η προκήρυξη δεν έχει αναγνωσθεί και δεν έχει αναγνωσθεί δεδομένου ότι δεν αφορούσε μια συγκεκριμένη υπόθεση ότι να βρίσκεται σε έναν συγκεκριμένο φάκελο. Θεωρώ ότι ας θεωρηθεί αναγνωστέα αλλά να μου επιστραφεί γιατί θα θέλω να την χρησιμοποιήσω ενδεχομένως κάποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Να δούμε όμως τί λέει σε αυτό το σημείο. «Διαβάζοντας όμως το πάρα κάτω απόσπασμα – σε δική μας ελεύθερη μετάφραση – θα δούμε ότι οι αλήθειες.....›. «Δική μας› τί σημαίνει; Μαζί το έκαναν ή είναι πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τετρασέλιδο κείμενο διαλόγων, ονομάτων κλπ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάρω όλα τα έγγραφα και μετά θα γίνει γενικός σχολιασμός. Ότι θέλει θα κρατάει κανένας στην μνήμη του και στο σημειωματάριό του και θα κάνει το σχόλιό του. Μπορώ να πω όχι;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, λίγα έγγραφα καταρχήν για τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Θα καταθέσω στο Δικαστήριό σας μία φωτογραφία του κατηγορουμένου με ημερομηνία Δεκέμβριος 1991, απλώς επειδή υπήρξαν πάρα πολλές αντιφατικές περιγραφές του προσώπου του κ. Χριστόδουλου Ξηρού και κρίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για το Δικαστήριό σας να έχει και μία οπτική παράσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι βεβαιωμένο από κάπου αυτό;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι πλαστή.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θαλασσινή φωτογραφία είναι; Βλέπω λίγο αγριεμένα τα μαλλιά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Φυσούσε αέρας εκείνη την ημέρα. Δεύτερον, για τον ίδιο κατηγορούμενο επιθυμώ να καταθέσω ένα έγγραφο το οποίο αμφισβητεί ένα πάρα πολύ σημαντικό σημείο του κατηγορητηρίου και της επιχειρηματολογίας του κατηγορητηρίου για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ότι δηλαδή ήταν από αυτούς οι οποίοι μισθοδοτούνταν από τις ληστείες τις οποίες έκανε η εγκληματική Οργάνωση στην οποία κατηγορείται ότι ανήκει.

Το έγγραφο αυτό είναι από το Β΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας, Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ από 4/7/2003 με αριθμό πρωτοκόλλου 9389 από 19/6/2003. Βεβαιώνεται ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία μας ο ασθενής Ξηρός Χριστόδουλος του Τριαντάφυλλο νοσηλεύτηκε στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου μας από 6/2/2002 έως 8/2/2002. Το κόστος νοσηλείας του ήταν 161,41 ευρώ, ποσό που αφορούσε τις ημέρες νοσηλείας και έχει εξοφληθεί με την υπ’ αριθμ. 11274 απόδειξη παροχής υπηρεσιών και 353,92 ευρώ που αφορούσε υλικά χειρουργείου και δεν έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα. Απλώς ο κατηγορούμενος αδυνατούσε, δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει και ακόμη τα χρωστάει αλλιώς νομίζω ότι θα το είχε καλύψει το ασφαλιστικό ταμείο της Οργάνωσης αν όλα όσα έχουν αναφερθεί ως τώρα είναι αλήθεια.

Για τον κατηγορούμενο κ. Σάββα Ξηρό όλοι μας ζήσαμε την προσπάθεια που έκανε ο πατέρας του Τριαντάφυλλος Ξηρός, Ιερωμένος της Ορθόδοξης Εκκλησίας να καταθέσει. Η κατάθεση αυτή δεν κατέστη δυνατή διότι ο Παπα-Τριαντάφυλλος Ξηρός αρνήθηκε να ορκιστεί, να λάβει οποιαδήποτε μορφή όρκου.

Υπάρχει μία συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› από Παρασκευή 18 Ιουλίου 2003 στην οποία αναφέρεται στο περιεχόμενο της κατάθεσης την οποία προτίθετο να κάνει και το οποίο θα καταθέσω στο Δικαστήριό σας.

...........: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τί σημαίνει «όχι›; Είναι θέμα αντιαισθητικό ή κάτι άλλο;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν καταθέτει στο Δικαστήριο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει σημασία. Είναι ένα έγγραφο, αμφισβητείστε το έγγραφο εν πάση περιπτώσει. Εμείς το καταθέτουμε και θα κριθεί μαζί με τα υπόλοιπα. Θα σας πω ότι δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παπα-Τριαντάφυλλος Ξηρός αρνήθηκε να καταθέσει. Μαζί με αυτό το έγγραφο σας καταθέτω και φωτοτυπία από την Εκκλησιαστική εφημερίδα «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ› από τον Ιανουάριο 1971 στην οποία εφημερίδα αναφέρεται κληρικός της Φλωρίνης αθωώνεται. Πρόκειται για την κατ’ έφεση αθώωση του Παπά-Τριαντάφυλλου Ξηρού ο οποίος το 1971 είχε όντως τιμωρηθεί με 5 μήνες φυλάκιση γιατί αρνήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου να πάρει οποιαδήποτε μορφή όρκου.

Συμπληρωματικά από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› από την στήλη ο «Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ› «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› 30 Μαρτίου 2003 σε σχετικά ανύποπτο για την περίπτωσή μας χρονικό διάστημα όπου αναφέρετε ο Πατήρ Τριαντάφυλλος Ξηρός ως ζηλωτής διότι τότε με την άρνησή του και με την τιμωρία την οποία υπέστη από Δικαστήριο θεωρήθηκε ότι άνοιξε ένα δρόμο και σε άλλο πιστούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία υποτίθεται ότι επιβάλλει την άρνηση του όρκου για οποιονδήποτε λόγο.

Στην συνέχεια για τις συνθήκες της κράτησης του κ. Σάββα Ξηρού και την κατάσταση της υγείας του λίγες μέρες μετά την έκρηξη της βόμβας, ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε η σύντροφός του Αλίθια Ρομέρο από την ιστοσελίδα «Είδηση Τεφάο› από 14/10/2002 και από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ› Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2002.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας από τους εφιάλτες του Σάββα Ξηρού ήταν ότι ο Λάμπρος στο προσκέφαλο του κρεβατιού του γελάει ευτυχισμένος επειδή ο Σάββας πέθανε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αυτός ήταν ένας εφιάλτης. Είχε πολλούς άλλους. Όπως λοιπόν έλεγε εδώ πέρα τότε ότι ο Σάββας έτρεμε, γέλαγε, με φοβόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι βόμβα. Να το φέρετε εδώ πέρα. Ίσως γι αυτό δεν ήρθε η κα Ρομέρο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να την προτείνω για μάρτυρα;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελευταία φράση είναι που περιγράφει εφιάλτες του, ένα γέρο που τραγούδαγε και έραβε σεντόνια, παιδιά που έτρεχαν γύρω-γύρω στο κρεβάτι του...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γελάει ο Χριστόδουλος. Γελάει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ........Στο προσκέφαλο του κρεβατιού να γελάει ευτυχισμένος επειδή ο Σάββας πέθανε. Μπορεί να ήταν και κάποιος από τους λαμπρούς επιστήμονες οι οποίοι τον κουράριζαν εκείνο τον καιρό, μπορεί αυτό να εννοούσε «Λάμπρο›, κάποιον από τους λαμπρούς επιστήμονες που επέτρεψαν και μπήκαν μέσα στη Νομική και τον ανέκριναν, ενώ ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατος, γι αυτό το έβαλε και σε εισαγωγικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο «Λάμπρος› είναι σε εισαγωγικά λέει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ› Κυριακή 15/9/2002, συνέντευξη του καθηγητή του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ κ. Ρούσσου, ο οποίος επί λέξει λέει: «Μόνο δύο Depon έδωσα στο Σάββα›, χαρακτηριστικό του πόσο επιπόλαια χειρίστηκαν το θέμα του Σάββα Ξηρού και ότι σίγουρα έγιναν πολύ περισσότερα απ’ όσα οι ίδιοι είχαν το θάρρος όταν ήρθαν ενώπιόν σας να ομολογήσουν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για τον κ. Γεωργιάδη θα ήθελα να καταθέσω έξι τιμολόγια. Αν θυμάστε κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης του κ. Γεωργιάδη και συγκεκριμένα των κ.κ. Ευαγγέλογλου και Γκαλέρα, οι οποίοι κατέθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου σας ότι το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 1998 μέχρι και τον Αύγουστο του 1998 συνεργάζονταν και παρείχε υπηρεσίες ο Γεωργιάδης σε αυτούς, είχαν προσκομίσει τότε δελτία αποστολής των επίπλων τα οποία προσωπικά έδιναν.

Υπάρχουν λοιπόν σήμερα και τα τιμολόγια τα οποία αναφέρονται στα ήδη κατατεθέντα δελτία αποστολής και τα οποία αποδεικνύουν ακριβώς τη συνεργασία κατά το χρονικό αυτό διάστημα και το γεγονός δηλαδή ότι ο Γεωργιάδης ευρίσκετο στη Θεσσαλονίκη.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μια σειρά εγγράφων για τον Ψαραδέλλη που αφορούν τους εξής ισχυρισμούς του: Το πρώτο έγγραφο είναι η από 16/1/1980 προκήρυξη η οποία είναι η υπ’ αριθμ. 5 στο βιβλίο των προκηρύξεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έχουμε διαβάσει αυτή;

Δ. ΖΩΤΟΣ: Δεν το θυμάμαι. Αφορά την απόπειρα δολοφονίας Πέτρου και Σταμούλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει αναγνωσθεί, μπορείτε να μας τη δώσετε.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Από αυτή την προκήρυξη το σημείο που ενδιαφέρει την υπεράσπιση του Ψαραδέλλη, είναι στην σελ. 73 και αναφέρεται στη δραστηριότητα των ΜΑΤ και των Ειδικών Μονάδων. Το απόσπασμα που ενδιαφέρει είναι «η δολοφονία εν ψυχρώ και με προμελέτη του λαϊκού αγωνιστή Τσιρώνη› στην κορυφή της σελίδας και στη συνέχεια στην προτελευταία παράγραφο «... από τον αγωνιστή Σκανδάλη›. Αυτό είναι το πρώτο.

Έχουν κατατεθεί ήδη στην συνεδρία της 19/6 οι εφημερίδες της εποχής του ’78 όπου ο Σκανδάλης αναφέρεται ως «ο υπαρχηγός της ομάδας Τσιρώνη του ουδετερόφιλου ελληνικού μετώπου του Τσιρώνη› και το έγγραφο το δεύτερο που καταθέτω σχετικά με αυτό είναι η βεβαίωση από τη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού ότι «ο Σκανδάλης Ιωάννης-Θεμιστοκλής του Ηρακλή, εισήλθε στη φυλακή Κορυδαλλού στις 22/7/1980 και μετήχθη στην κλειστή φυλακή Πάτρας στις 13/3/81›.

Ζητήθηκε από την φυλακή Πατρών η ημερομηνία αποφυλάκισής του αλλά η φυλακή Πατρών μας βεβαίωσε προφορικά ότι έχουν καεί τα αρχεία και έτσι δεν είναι δυνατή η χορήγηση πιστοποιητικού για τον ακριβή χρόνο αποφυλάκισης του Σκανδάλη. Αυτά τα έγγραφα έχουν σχέση με τον ισχυρισμό του Ψαραδέλλη ότι δεν μπορούσε καν να διανοηθεί να υποθέσει ότι ο Σκανδάλης μπορούσε να είναι μέλος της 17Ν όταν μαζί του συνεργούσε στη ληστεία του 1983, ακριβώς γιατί είχε κάνει φυλακή ως αυτός που έβαλε τα δύο γκαζάκια σε δύο γραφεία του ΠΑΣΟΚ και άρα κρατούμενος ων γι αυτά δεν θα μπορούσε στη συνέχει μετά την αποφυλάκισή του να είναι μέλος της 17Ν.

Η δεύτερη ομάδα εγγράφων έχει να κάνει με την επιβεβαίωση του αποδειχθέντος κατά την άποψη της Υπεράσπισης γεγονότος της δράσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ψαραδέλλη, αλλά επειδή εδώ έχουν αμφισβητηθεί και τα αυτονόητα και τα αυταπόδεικτα, αναφέρομαι στο βιβλίο του Γιάννη Σταράκη που έχει τον τίτλο «Στις φυλακές των συνταγματαρχέων›, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, στη σελ. 19 όπου αναφέρεται ότι ο συγγραφέας του βιβλίου και φυλακισθείς και δικασθείς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επιβεβαιώνει σε αυτό το βιβλίο ότι ως κρατούμενο συνάντησε τον Ψαραδέλλη, ο οποίος όταν πια είχε συλληφθεί για δεύτερη φορά, ιστορεί το περιστατικό της παραδόσεώς του από τις βουλγαρικές αρχές εκ νέου στις ελληνικές αρχές.

Επίσης από το βιβλίο «Νικόλαος Κάλλας-Μιχάλης Ράπτης, μια πολιτική αλληλογραφία ’67-‘84›, εκδόσεις ΑΓΡΑ, στην αλληλογραφία μεταξύ αυτών των δύο γνωστών παλαιών στελεχών της 4ης Διεθνούς, μνημονεύεται στις σελ. 71 η παράδοση του Ψαραδέλλη από τις βουλγαρικές αρχές στις ελληνικές....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε, οι σύντροφοι τον πρόδωσαν, δεν είπαμε;

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ναι, το ρεύμα της 4ης Διεθνούς δεν τους θεωρούσε τους ηγέτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης συντρόφους, θεωρούσε συντρόφους τους εργαζόμενους αυτών των χωρών, θεωρούσε ότι αυτοί θα ανατραπούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το τρίτο είναι ένα έγγραφο το οποίο ο Ψαραδέλλης δεν ήθελε να σας το δώσω αλλά επειδή υπάρχει ήδη και έχει κατατεθεί στη δικογραφία στο στάδιο της προδικασίας, είναι η αναγνώριση της αντιστασιακής του δράσης, που του αναγνωρίστηκε και του απονεμήθηκε από την ελληνική δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που αναφέρονται στην επιβεβαίωση αυτού που ο Ψαραδέλλης λέει, ότι «οι πολιτικές μου απόψεις ήταν σαφώς διαφορετικές και ως απόψεις και ως μέθοδοι αντιμετώπισης των πολιτικών προβλημάτων›, αναφέρομαι σε τέσσερα φύλλα της εφημερίδας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ, η οποία είναι η εφημερίδα του ελληνικού τμήματος της 4ης Διεθνούς, η οποία είναι η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, εκδότης της οποίας είναι ο Σωφρόνης Παπαδόπουλος ο οποίος κατέθεσε εδώ ως μάρτυρας και επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο Ψαραδέλλης σε όλη τη διάρκεια από το ’63 μέχρι το 2002 υπήρξε μέλος της 4ης Διεθνούς και στα φύλλα της εφημερίδας 233, Ιούλιος του 2000, φύλλο 147 Οκτώβριος του 1992, φύλλο 113 Νοέμβριος του 1987 και φύλλο 86 Ιούνιος του 1985, αναφέρονται με αφορμή αρθρογραφία η οποία είχε ως αφετηρία ενέργειες της 17Ν ή αντίστοιχων ομάδων ένοπλης βίας, αναφέρονται οι πολιτιικές απόψεις της Οργάνωσης αυτής στην οποία ήταν ενταγμένος και ανήκει ο Ψαραδέλλης όπως κατατέθηκε από τους μάρτυρες, οι οποίες σαφώς διαφοροποιούνται από τις μεθόδους πάλης των συγκεκριμένων μελών των Οργανώσεων.

Χαρακτηριστικά θα αναγνώσω μόνο δύο μικρά αποσπάσματα από το φύλλο του Νοεμβρίου του 1987, ο τίτλος είναι «Τρομοκρατία: Ο Δροσογιάννης και η παρέα του μας απειλούν› σχετικά με τη μέθοδο της ένοπλης βίας. Αναφέρεται: «Από τη μεριά μας, για μια ακόμα φορά έχουμε να τονίσουμε την αντίθεσή μας με την τακτική της ατομικής τρομοκρατίας. Είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά αλλά επιπλέον έχει σαν αποτέλεσμα μια άσκοπη αιμορραγία για το εργατικό κίνημα και ένα σωρό άλλες επιπτώσεις›. Στο ίδιο μοτίβο, αναφέρομαι απλώς σε αυτές για να τις χρησιμοποιήσω στη συνέχεια στην αγόρευσή μου, στο ίδιο μοτίβο είναι και τα υπόλοιπα φύλλα στα οποία αναφέρθηκα και τα οποία θα σας εγχειρήσω.

Έχω ένα μνημόνιο το οποίο αφορά όλα τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στον κ. Ψαραδέλλη, και αυτά που σας δίνω σήμερα για ανάγνωση, αλλά και αυτά που έχουν αναγνωσθεί μέχρι τώρα.

Τέλος, είναι σχετικά με έναν ισχυρισμό ότι οι διωκτικές αρχές λειτουργούσαν με ένα στερεότυπο σε ό,τι αφορά ποια είναι τα μέλη της 17Ν και γύρω από αυτό αναζητούσαν τα μέλη της 17Ν. Μια σειρά από δημοσιεύματα του Τύπου πριν από τη σύλληψη του Ψαραδέλλη, στα οποία ο χώρος τον οποίο ανήκει ο Ψαραδέλλης, ο χώρος των Τροτσκιστών ή της 4ης Διεθνούς, φωτογραφίζεται και αναφέρεται ως ένας χώρος στον οποίον θα πρέπει να αναζητηθούν και εκεί σίγουρα υπάρχουν μέλη της 17Ν.

Το πρώτο δημοσίευμα είναι στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ› και έχει ημερομηνία 13/1/2002, όπου αναφέρεται στην αναδίφηση ξανά σε όλους τους φακέλους οι οποίοι αφορούν σε παλαιούς χαρακτηρισθέντες υπόπτους με δραστηριότητες σχετικά με την ένοπλη βία. Το δεύτερο δημοσίευμα είναι στο «ΒΗΜΑ› πάλι, 30/6/2002, απλώς υπενθυμίζω ότι 30/6/2002 είναι η επομένη της ημέρας στην οποία έγινε η έκρηξη της βόμβας, αλλά το φύλλο αυτό έχοντας ημερομηνία 30/6 έχει κυκλοφορήσει την προηγουμένη και όπως μας είπε και ο Διευθυντής του «ΒΗΜΑΤΟΣ› ο κ. Μάτσικας, το φύλλο τυπώνεται στις 22:00 και άρα δεν μπορούσε να ξέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος ότι πράγματι είχε γίνει αυτή η έκρηξη ή να έχει οποιαδήποτε σχέση το δημοσίευμα με την έκρηξη.

Σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρεται: «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι βασικοί ύποπτοι έχουν διασυνδέσεις με τροτσκιστικές ομάδες που λειτουργούν για πολλές δεκαετίες›. Αντίστοιχο δημοσίευμα είναι στα «ΝΕΑ› στις 17/7/2002, άρα είναι εφημερίδα που έχει τυπωθεί την παραμονή, 16 το βράδυ, πριν ακόμα καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο ύποπτος ο Ψαραδέλλης, γιατί η κατάθεση του Χριστόδουλου η οποία φαίνεται να τον εμπλέκει, έχει ημερομηνία 17/7, την επομένη δηλαδή της ημέρας κατά την οποία τυπώθηκε η εφημερίδα, όπου και πάλι φωτογραφίζεται στο δημοσίευμα ένας άντρας για τον οποίον λέγεται ότι χαρακτηρίζεται από τροτσκιστικές πολιτικές απόψεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινιστικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, για το δημοσίευμα της 9/12/2001, όπου απλώς αναφέρεται στην αναδίφηση σε φακέλους παλαιών υπόπτων και προσδιορίζεται ως χρόνος απόπατος για τη σύλληψη το επόμενο εξάμηνο. Αυτά είναι τα δημοσιεύματα που σας εγχειρίζω και τα οποία τα αριθμώ στο σχετικό μνημόνιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι θέλει να διαβάσει ο κ. Γεωργίου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακούστηκε ότι ο κ. Μαζοκόπος καταδικάστηκε με τόσα που είχαν φορτώσει, μόνο για οπλοκατοχή. Λοιπόν, η οπλοκατοχή ήταν η εξής: Βρέθηκε στη γιάφκα του ένα όπλο μάρκας Smith Welson, μία επαναληπτική καραμπίνα μάρκας Smith Welson, μία επαναληπτική καραμπίνας μάρκας Franchi, το υπ’ αρ. περίστροφο 038 διαμετρήματος Smith Welson, το υπ’ αρ. περίστροφο διαμετρήματος τάδε, μία επαναληπτική καραμπίνα Smith Welson, τρεις επαναληπτικές καραμπίνες Smith Welson, ένα κυνηγετικό όπλο ρωσικής κατασκευής, ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένο κοντάκι, ένα αεροβόλο πιστόλι, τρεις αντιαρματικές νάρκες αμερικάνικης κατασκευής, 17 νάρκες κατά προσωπικού κατασκευής ΠΥΡΚΑΛ, 16 πυροδοτικοί μηχανισμοί πυροσωλήνες ναρκών κατά προσωπικού, 8 αμυντικές χειροβομβίδες, δύο πυροδοτικοί μηχανισμοί, 2 ηλεκτρικοί πυροκροτητές, 60 μασούρια δυναμίτιδος, 10 μασούρια κοινής δυναμίτιδος, πολλά τεμάχια φυτιλίων, 3 τελαμώνες με 144 σφαίρες, 700 σφαίρες, 95 σφαίρες. Αυτά τα ολίγα και μόνον, για οπλοκατοχή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φοβήθηκα ότι ο κ. Γεωργίου θα διαβάσει κάτι επώδυνο που θα πρέπει να του δώσω απάντηση, αλλά αυτό είναι ανάξιο απάντησης.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Προφανώς δεν είναι τίποτα, γιατί στις άλλες βρέθηκαν περισσότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε τη διαδικασία για αύριο το πρωί.