Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2003 15:10

Μετρώντας τα άστρα

Τα άστρα του ορατού σύμπαντος είναι δέκα φορές περισσότερα από όλους τους κόκκους άμμου στις παραλίες και τις ερήμους της Γης, υποστηρίζουν Αυστραλοί αστρονόμοι, δικαιώνοντας τον Αϊνστάιν που έλεγε, ότι ο Θεός δεν έπαιζε ζάρια με το σύμπαν.

Από τα πλέον σκοτεινά σημεία του πλανήτη μας με γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε περίπου 5.000 άστρα, ενώ από έναν ηλεκτροφωτισμένο δρόμο αστικού κέντρου μόλις 100.

Ωστόσο τα σύγχρονα τηλεσκόπια, διευρύνουν τις περιορισμένες ικανότητες της οπτικής μας αντίληψης.

Αυστραλοί επιστήμονες μελέτησαν τη φωτεινότητα όλων των γαλαξιών, αρχικά σε μια μικρή περιοχή του σύμπαντος, και υπολόγισαν πόσα άστρα πρέπει να περιέχουν.

Στη συνέχεια πολλαπλασίασαν την πυκνότητα των άστρων με τον όγκο του ορατού σύμπαντος, για να καταλήξουν στον αστρονομικό αριθμό των 70 εξάκις εκατομμυρίων, ή αν προτιμάτε 7 ακολουθούμενο από 22 μηδενικά.

Και αυτά είναι μόνο τα άστρα του ορατού σύμπαντος, εντός της εμβέλειας των τηλεσκοπίων που διαθέτουμε σήμερα, και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες κοσμολογικές μετρήσεις για τη γεωμετρία του κόσμου.

«Ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι άπειρος», ισχυρίζεται ο δρ. Σάιμον Ντράιβερ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, επιβεβαιώνοντας «την μεγαλοσύνη της λογικής, που είναι ενσαρκωμένη στην ζωή και που τα αβυσσαλέα βάθη της είναι απροσπέλαστα για τον άνθρωπο».