Κόσμος
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 07:19

«Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί»

Κορυφαίος Aμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα σχετικά με πιθανές ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, όσον αφορά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον την 11η Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Γκράχαμ (Δημοκρατικός, Φλόριντα), ο οποίος προήδρευε της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας πέρυσι, είναι ο πρώτος κορυφαίος Αμερικανός πολιτικός που συμμετέχει στην κοινή έρευνα με την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος δηλώνει πως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι επιθέσεις με τα αεροσκάφη στα οποία εκδηλώθηκαν αεροπειρατίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Το τελικό πόρισμα της έρευνας θα εκδοθεί σήμερα, Πέμπτη.

«Το ερώτημα που ξεκίνησε πολλές από αυτές τις έρευνες ήταν, μπορούσε να αποφευχθεί η 11η Σεπτεμβρίου;», είπε ο Γκράχαμ στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN «Larry King Live».

«Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι, ότι υπήρξαν αρκετές γκάφες, ανόητες προστασίες μυστικών του καθενός, και έλλειψη του επιπέδου του επαγγελματισμού που θα περιμέναμε από τις υπηρεσίες πληροφοριών», συνέχισε.

«Αν αυτά είχαν εξαλειφθεί και είχαμε λίγη τύχη... θα μπορούσαμε να έχουμε βρει τους συνωμότες και να διακόψουμε την συνωμοσία πριν μας πλήξουν», είπε ο Γκράχαμ, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.