Κόσμος
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 07:42

Μεξικό : Συνεχίζονται οι δολοφονίες γυναικών

Αλλες τρεις γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες κοντά σε μεθοριακή πόλη του Μεξικού, μία ημέρα μετά την έναρξη μιας εκστρατείας προστασίας των γυναικών από μια επιδημία δολοφονιών στην περιοχή.

Περισσότερες από 250 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 1993 στην πόλη Σιουδάδ Χουαρέζ και στην γύρω περιοχή, στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Η πόλη βρίσκεται αντίκρυ στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στέλνει 300 ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στην πόλη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου προστασίας των γυναικών. Η Σιουδάδ Χουαρέζ αποτελεί την άτυπη έδρα πολλών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών και συγκεντρώνει ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστριών εργαζομένων γυναικών.

Τα μεξικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρουν, ότι οι σοροί των τριών γυναικών, που είχαν ηλικία από 20 ως 22 ετών, βρέθηκαν μαζί την Τετάρτη στην έρημο, περίπου 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Τα θύματα, που ανασύρθηκαν από ρηχούς πρόχειρους τάφους, είχαν καταγραφεί ως αγνοούμενες από το περασμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Τελεβίσα.

Τουλάχιστον οι μισές από τις 250 υποθέσεις δολοφονιών παραμένουν άλυτες. Συγγενείς των θυμάτων και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις αρχές ότι δεν κάνουν αρκετά για να διαλευκάνουν τις υποθέσεις των φόνων.