Κόσμος
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 09:14

Επίθεση στο δημαρχείο της Ν. Υόρκης, δύο νεκροί

Δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης δολοφονήθηκε μέσα στο δημαρχείο στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος στη συνέχεια έχασε τη ζωή του από πυρά αστυνομικού.

Πρόκειται για τον ηλικίας 41 ετών δημοτικό σύμβουλο Τζέιμς Ντέιβις, πρωτεργάτη του κινήματος κατά της βίας στις πόλεις που δολοφονήθηκε από τον 31 ετών πολιτικό του αντίπαλο Οθνιελ Ασκιου.

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ λίγο μετά την άφιξη του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος οπλοφορούσε και άνοιξε πυρ. Στη συνέχεια ένας αστυνομικός ντυμένος με πολιτικά πυροβόλησε τον ένοπλο δράστη, ο οποίος λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Ο σύμβουλος Τζέιμς Ντέιβις πυροβολήθηκε από τον Ασκιου, με τον οποίο είχαν φτάσει μαζί και συζητώντας στην είσοδο του δημαρχείου. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Ασκιου κατάφερε να αποφύγει τον έλεγχο από τις συσκευές ανίχνευσης όπλων.

Ο Ντέιβις βρισκόταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όταν ξαφνικά ο Ασκιου τον πυροβόλησε, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο άτυχος δημοτικός σύμβουλος δέχτηκε επτά σφαίρες, σύμφωνα με τον αστυνόμο Ρέι Κέλι.

«Δεν ξέρουμε τα κίνητρα του δράστη, αλλά μάλλον πρόκειται για προσωπική βεντέτα ανάμεσα στους δύο άνδρες», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό ο δράστης επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα ως αντίπαλος του Ντέιβις στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ο Μπλούμπεργκ είπε ότι ο δράστης είχε πολιτικές διαφορές με το θύμα του, το οποίο ήταν γνωστό λόγω της εκστρατείας που έκανε κατά της βίας στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό και σύγχυση στο δημοτικό μέγαρο της Νέας Υόρκης και η αστυνομία απέκλεισε επί αρκετή ώρα τη γύρω περιοχή.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης εξέφρασε αποτροπιασμό για τη δολοφονία και έδωσε εντολή να υποβάλλονται σε έλεγχο όλοι όσοι εισέρχονται στο δημαρχείο, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.