Πολιτική
Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2003 19:04

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (24/07/2003) 05/05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαιούται να τον προστατεύει γιατί είναι πελάτης της. Επί ερωτήσεως όμως δεν επιτρέπεται να ζητάει συμβουλή ή να δίνει συμβουλή επί συγκεκριμένης ερωτήσεως. Εγώ ρώτησα κάτι. Θέλετε να απαντήσετε; Ποια είναι η συνεπέστερη επαναστατική; Εμφανίζομαι εγώ και λέω «εγώ είναι ο Μήτσος ο δικός σας› που έλεγε και ο δάσκαλος που πέρασε από δω και έλεγε «ο Μήτσος ο δικός μου με πρόδωσε αλλά όταν τον είδα και εμφανίστηκε είπα μπράβο Μήτσο, ηρωική στάση›. Υιοθετείτε αυτή την άποψη ή αν τον έπιαναν τον Μήτσο να έλεγε εγώ δεν ξέρω τίποτα, κάνω την πάπια. Ποιο ήταν το καλύτερο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αν απαντήσω στην ερώτησή σας ακυρώνω την τοποθέτησή μου την προηγούμενη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ότι δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλετε να απαντήσετε αλλά είναι δική μου ερώτηση όμως. Αυτή είναι δική μου ερώτηση και την θέλω εγώ να μου την απαντήσετε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μήπως ακυρώνει το ρόλο του Δικαστηρίου όμως αυτή η διαδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τί λέτε, την ακυρώνει; Δεν απαντάει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αποτελεί απόλυτο δικαίωμα του Προέδρου τί ερώτηση θα κάνει κ. Ραχιώτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου λέει ότι δεν απαντάει. Εγώ δεν χρειάζομαι τίποτε άλλο, τελείωσε. Δεν απαντάει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Μπορώ να κάνω μία δεύτερη ερώτηση κ. Πρόεδρε εάν κρίνετε ότι έχει κάποια αξία.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να την δούμε αν έχει μία αξία που μπορεί να βοηθήσει εδώ πέρα στην απόδειξη.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής η οποία μάλιστα κάπως ετέθη ήδη και από τον Αναπληρωτή κ. Πρόεδρο. ¶ρα υπ’ αυτή την έννοια είναι στα πλαίσια ήδη των ερωτήσεων των Δικαστών. Κι εγώ αναρωτήθηκα επί μακρό χρονικό διάστημα κ. κατηγορούμενε για την επιλογή των στόχων. Δηλαδή, βεβαίως είπατε και είναι αποδεκτό από την δική σας θέση ότι οι στόχοι είχαν μία συμβολική σημασία. Γι αυτό επελέγησαν κάποιοι εκπρόσωποι κατά πλειοψηφία του κατεστημένου οι οποίοι κάτι εξέφραζαν, την εκμετάλλευση του κατεστημένου προς την εργατική τάξη, την αυταρχικότητα του κατεστημένου.

Ερωτώ, επειδή κοιτάζω στόχους όπως ο Μομφεράτος ή όπως ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης ή όπως ο Βρανόπουλος έχω την εντύπωση ότι σε σχέση με άλλους στόχους οι οποίοι επίσης εκφράζουν το κατεστημένο αυτοί είχαν μία ολίγον παλαιολιθική αξία, δηλαδή επρόκειτο περί ξεδοντιασμένων κυρίων. Ποιος θυμόταν τώρα ή θυμόταν όποιος είχε ιστορική γνώση αλλά πόσο συμβολική ήταν η δολοφονία του πάλε ποτέ ισχυρού Μομφεράτου ο οποίος δεν εκπροσωπούσε πλέον τίποτα, πόσο σημαντική ήταν η δολοφονία του Βρανόπουλου ο οποίος ήταν ένας πρώην υπάλληλος ουσιαστικά, πόσο σημαντική ήταν η δολοφονία του Μποδοσάκη ο οποίο ήταν αλήστου μνήμης η βιομηχανική του ισχύς και γιατί δεν – για να μην παρεξηγηθώ είναι τελείως παραδειγματική η αναφορά – εστράφησαν και δεν ήταν οι στόχοι φερ’ ειπείν πολύ ισχυρότεροι άνθρωποι που εκφράζουν το κατεστημένο σήμερα; Εργολάβοι, εκδότες με ηχηρά ονόματα, δεν αναφέρομαι σε ονόματα, γιατί δεν επελέγησαν αυτοί; Μία εξήγηση θέλω για να καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν επελέγησαν άλλοι στόχοι;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Στόχοι οι οποίοι ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στις προδιαγραφές που έβαλε ο κ. κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί; Θέλετε να πείτε, ναι ή όχι; Δεν απαντάει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κατσαντώνης έχει το λόγο.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Κουφοντίνα, κατά την ίδια σας την δήλωση κατά την διάρκεια της δίκης μιλήσατε εκτεταμένα για την αρχή της ελαχιστοποίησης της βίας η οποία αποτελούσε αρχή για την Οργάνωση. Στην περίπτωση Παλαιοκρασσά την οποία υπερασπίζομαι εγώ είπατε ότι τουλάχιστον 15 φορές, προφανώς το 15 ήταν υπερβολή, 6-2-3-4 ματαιώσατε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε μένα να τα ρωτάτε.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ματαιώσατε την επέμβαση διότι στο αυτοκίνητο Παλαιοκρασσά υπήρχε ή η κυρία Παλαιοκρασσά ή κάποιος άλλος κλπ. Όταν όμως πραγματοποιήσατε την επίθεση υπήρχε στο αυτοκίνητο και η κυρία Παλαιοκρασσά και ένα άλλο πρόσωπο φίλη της κόρης του κ. Παλαιοκρασσά την οποία εξελάβατε ως την κόρη του κ. Παλαιοκρασσά και ο Αξαρλιάν ο οποίος έχασε την ζωή του εκεί που χτύπησε το βλήμα και υπάρχουν άλλοι 4-5 τραυματισθέντες και άλλοι 20 στην δικογραφία οι οποίοι κατέθεσαν στο Τμήμα την ίδια ώρα ότι ήταν παρόντες, άλλοι ότι ψιλοτραυματίστηκαν κλπ.

Δηλαδή εδώ έχουμε καμιά 30αριά πρόσωπα μέσα στο Σύνταγμα. Μπορείτε να μου πείτε αν θέλετε πώς συμβιβάζετε αυτό το κραυγαλέο περιστατικό με την προσπάθεια της Οργάνωσης να τηρήσει την αρχή της ελαχιστοποίησης της βίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε μπορείτε να απαντήσετε.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Αν θέλει επειδή ο ίδιος έκανε την δήλωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλει.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι που με ενδιαφέρει εμένα. Αν θέλει να μου απαντήσει. Γιατί δεν χτυπήσατε κανέναν δικηγόρο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Κατσαντώνη τώρα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Χτυπήθηκε ο Ανδρουλιδάκης για μία πρόταση που έκανε, απαλλακτικό υπόμνημα είχαν υποβάλλει και οι δικηγόροι. Ο Ανδρουλιδάκης, γιατί να μην εκλάβω εαυτόν ως απαξιολογηθέντα από την Οργάνωση κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε που δεν σας απαντάει και γελάει και ο ίδιος. Έχει πει ότι «εγώ δεν θέλω να απαντήσω›.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κι εμείς είμαστε διάδικοι. Μόνο οι υπερασπιστές του κ. Κουφοντίνα δεν δικαιούνται να κάνουν ερώτηση στον κ. Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο αν μαρτυριοποιηθεί, δηλαδή καταθέσει κάτι εναντίον σας.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει τέτοια διάταξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι μάρτυρας ο κατηγορούμενος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μέσω ημών θα ρωτήσουμε πάλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσω εμού;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Βεβαίως κ. Πρόεδρε, μέσω ημών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέσω εμού θα δούμε. Ας τελειώσει η πολιτική αγωγή. Ο κ. Παπαδημητρίου έχει το λόγο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την συμβολικότητα των στόχων. Συνάδει η συμβολικότητα με το δίκαιο του χτυπήματος και με την δήλωση του κ. Κουφοντίνα για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία που ισχύει αυτονόητα και για τον ίδιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν τελείωσα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω τί χρειάζονται τόσες ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορεί να θελήσει να απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας απαντήσει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν βλέπω ότι πρόκειται να απαντήσει σε τίποτα. Εάν εσείς θέλετε κάντε την ερώτηση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπε ο κ. Κουφοντίνας πριν ότι πολλά από τα μέλη της Οργάνωσης είχαν σημαντικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει, δεν υποδηλώνει ιεραρχία και όχι ισοτιμία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάει.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ποια είναι τα κεκτημένα του λαού από την 27χρονη δράση της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε «όχι, δεν απαντώ›. Δεν απαντάει ο άνθρωπος σε τίποτα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να λέει «όχι› σε κάθε ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε να τελειώνουμε. Είναι ανάγκη να πει «όχι›; Το δικαίωμα σιωπής δεν υπάρχει με το να μην μιλάει καθόλου; Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πώς ερμηνεύουμε; Όταν λέει στην αρχή «εγώ δεν απαντώ σε τίποτα› να το δικαίωμα σιωπής.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Από την αρχή το είπα, από την αρχή το δήλωσα. Ζήτησα να γραφτεί στα πρακτικά ότι δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση. Το είπα από την αρχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι το δικαίωμα σιωπής, το άσκησε. Ασκήστε κι εσείς το δικαίωμά σας δι’ εμού να υποβάλλετε ερωτήσεις.

Ν. ΛΙΒΟΣ: Κύριε Πρόεδρε οι ερωτήσεις που υποβάλλει η πολιτική αγωγή τουλάχιστον όσον αφορά την δική μου την πλευρά νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν έχουν κανένα θεατρικό σκοπό. Δεύτερον, δεν ήρεται το δικό μου δικαίωμα να υποβάλλω δι’ ημών ερωτήσεις στον κατηγορούμενο από την άσκηση ή μη του δικού του δικαιώματος να σιωπά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Ν. ΛΙΒΟΣ: Αυτός έχει το απόλυτο δικαίωμα να σιωπά αλλά κι εγώ έχω επίσης από την δικονομία το δικαίωμα δι’ ημών να υποβάλλω τις ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έχετε.

Ν. ΛΙΒΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να εξαρτήσω το δικό μου το δικαίωμα από την δική του σιωπή. Καλά κάνει και σιωπά. Αλλά εγώ επίσης πρέπει να μιλήσω και δεν μιλάω γιατί θέλω να καταδικαστεί ο κ. Κουφοντίνας ούτε γιατί ο φίλος μου είναι στο χώμα. Μιλάω για να συμβάλλω στην αλήθεια, το έχω πει από την αρχή αυτό το πράγμα.

Πρώτη ερώτηση. Ο κ. κατηγορούμενος έκανε μία ανάλυση. Στην αρχή εξέθεσε τους πολιτικούς στόχους της Οργάνωσης 17Ν. Θεωρώ ότι από όσα είπε αν αφαιρέσει κανείς το τμήμα της επαναστατικής βίας και της βίας γενικά ότι η ανάλυση την οποία έκανε είναι κοινός τόπος για πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού. Όλοι ξέρουμε τις ευθύνες που υπάρχουν για την Κύπρο, όλοι ξέρουμε τις ευθύνες που υπάρχουν για την χούντα, όλοι ξέρουμε τις ευθύνες της πολιτικής ζωής που υπάρχουν στη χώρα μας.

¶ρα η πολιτική ανάλυση που μας είπε ότι έκανε εδώ είναι κάτι που είτε είναι κοινός τόπος για όλους και μπορεί να το αγοράσει κανείς από απλά εγχειρίδια που πουλιούνται στα καροτσάκια. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη πολιτική ανάλυση. Είναι κοινός τόπος και το ερώτημά μου είναι πώς από αυτή την κοινή τοποθέτηση, την κοινή ας πούμε νοοτροπία μπορεί να περάσει κανείς στο επόμενο στάδιο, αυτό που είπε της επαναστατικής βίας να εργαλειοποιήσει δηλαδή την πολιτική ιδεολογία σε πράξεις ανθρωποκτονίας. Ειδικά δε όταν αυτές οι πράξεις ανθρωποκτονίας δεν επιλέγουν τα θύματα γιατί τα συγκεκριμένα θύματα έχουν κάνει κάτι κατά το Δικαστήριο των επαναστατών, αλλά διότι τα θύματα αυτά επιλέγονται ως σύμβολα.

Θέλω να μου πει από ποιο σημείο, ποια είναι αυτή η ειδοποιός διαφορά που ξεκινάει κανείς από ένα δεδομένο το οποίο δεν χρειάζεται πολιτική ανάλυση, είναι δεδομένο στην πολιτική ιστορία του τόπου μας σε συγκεκριμένες πράξεις για να σκοτώσει ανθρώπους σύμβολα. Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε;

Ν. ΛΙΒΟΣ: Δεν απαντάει. Το είπε και το σέβομαι ότι δεν θα απαντήσει. Το σέβομαι απολύτως. Η δεύτερη ερώτηση είναι ότι επανειλημμένα δήλωσε εδώ ο κ. κατηγορούμενος και σήμερα το είπε επανειλημμένα επίσης ότι η επίθεση κατά Παλαιοκρασσά με τον τρόπο, τον τόπο και την ώρα που έγινε υπήρξε ολέθριο λάθος για την Οργάνωση.

Το ερώτημα είναι πότε το κατάλαβε αυτό η Οργάνωση ότι ήταν ολέθριο λάθος; Πριν βέβαια δεν το κατάλαβε διότι αλλιώς δεν θα έκανε την ενέργεια. Ενδέχεται να το κατάλαβε μετά αμέσως; Τότε γιατί έγραφε αυτά τα ψέματα στις επανειλημμένες προκηρύξεις που ακολούθησαν; Ήταν επαναστατικό ήθος να γράφει αυτά τα ψέματα στις προκηρύξεις η Οργάνωση και να παραπείθει έστω και το δικό της το ακροατήριο; Να λέει ότι ο Αξαρλιάν πέθανε επειδή δεν πήγαν οι Αστυνομικοί εγκαίρως εκεί να τον σώσουν όταν είχαμε δει όλες τις φωτογραφίες του, είχε ξεματώσει το παιδί εκεί επιτόπου; Γιατί έλεγε ψέματα; Είναι επαναστατικό ήθος ή είναι μία σκοπιμότητα αυτή περαιτέρω για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Οργάνωσης; Ή το αντελήφθη τώρα στο τέλος αυτό το ολέθριο λάθος;

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν το είχε καταλάβει τότε το πολιτικό λάθος, ποιες ήταν οι συνέπειες που έλαβε η Οργάνωση ώστε να μην γίνονται τέτοια ολέθρια λάθη; Επίσης ρώτησε με έμφαση ο κ. κατηγορούμενος εδώ , είχε δικαίωμα....

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θέλω να κάνω μία δήλωση εδώ ειδικά γι αυτό το ζήτημα. Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα. Θέλω να πω ότι η Οργάνωση από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το λάθος της. Εξέθεσε απλώς μερικά αντικειμενικά γεγονότα χωρίς να θέλει να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της λέγοντας ότι επί μισή ώρα έμενε ο άτυχος νέος εκεί στο κέντρο της Αθήνας να αιμορραγεί και επίσης δεν υπάρχει ιατρικό ανακοινωθέν που να δηλώνει ακριβώς τις αιτίες θανάτου.

Ν. ΛΙΒΟΣ: Η τελευταία μου ερώτηση δι’ ημών προς τον κατηγορούμενο είναι η εξής: με έμφαση ο κ. κατηγορούμενος ρώτησε σήμερα και με συγκίνησε – το λέω αυτό όταν το έκανε – αν γνωρίζουμε τα ονόματα αυτών που χάθηκαν σε διάφορες περιπτώσεις που κατ’ αυτόν υπήρξαν άδικες. Θέλω να τον ρωτήσω εάν ο ίδιος ξέρει πώς λεγόταν ο φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε στην Ρώμη, μου την έδωσε την αφορμή ο κ. συνάδελφος ο Έλληνας....

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γεωργάκης.

Ν. ΛΙΒΟΣ: Χαίρομαι που ξέρετε το όνομα και τιμούμε την μνήμη του, είδαμε όμως κ. κατηγορούμενε πώς και τί μέσα επέλεξε αυτός για να επιτύχει σκοπούς κατά της χούντας. Αυτό πρέπει να σας λέει κάτι. Ευχαριστώ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με την μεσολάβησή σας κ. Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω στις 29 Ιουνίου 2002, είναι γνωστό το θέμα, έσκασε στα χέρια του συγκατηγορουμένου η βόμβα. Ο κ. Κουφοντίνας επί 68 μέρες κρυβόταν και εμφανίστηκε αν θυμάμαι καλά στις 5 Σεπτέμβρη 2002, ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες. Το ερώτημά μου είναι: ποιος ο λόγος όταν οι σύντροφοί του, οι συναγωνιστές του είχαν αρχίσει να συλλαμβάνονται, έφτασε κάποια στιγμή που συνελήφθησαν οι περισσότεροι, ποιος ο λόγος να μην εμφανιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του ευθαρσώς όπως τον επαίνεσαν και τόσοι άλλοι μάρτυρες για την πράξη του αυτή και άφησε 68 ολόκληρες ημέρες και κρυβόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά ο κατηγορούμενος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σιωπή και εκείνος δεν απήντησε. Το δεύτερο, είναι δεδομένο κύριε Πρόεδρε ότι περιλαμβάνονταν σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις αρχές της επαναστατικής οργάνωσης και έγινε λόγος επανειλημμένως για διάφορες απολύσεις με την γνωστή εκείνη έννοια. Μπορεί εκείνος ο κατηγορούμενος να μας πει αν υπήρξαν απολύσεις από την οργάνωση της 17Ν, με την γνωστή έννοια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά ο κατηγορούμενος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχει μια προκήρυξη η 83η. Ανακοίνωση μετά τις συλλήψεις μελών της 17Ν, 30 Ιουλίου του 2002. Αν θυμάμαι καλά, αυτή την προκήρυξη όπως και την τελευταία δεν την αναγνωρίζει. Εγώ κάνω το εξής ερώτημα δι’ υμών κύριε Πρόεδρε, αν μελετήσει κανείς αυτή την προκήρυξη της 30 Ιουλίου του 2002 και θυμηθεί τα όσα για τις ληστείες εδήλωνε ο κ. κατηγορούμενος η εύλογη θέση που έπαιρνε, ότι τι θέλετε, μια επαναστατική οργάνωση να μοιράζει κουπόνια; Να ζητάει δάνεια; Ακριβώς αυτές οι φράσεις του κ. κατηγορουμένου και οι θέσεις, περιλαμβάνονται σ’ αυτή την ανακοίνωση μετά τις συλλήψεις την υπ’ αριθμ. 83 στις 30 Ιουλίου 2002. Μήπως μπορεί ο κ. κατηγορούμενος να μου πει, πού οφείλεται αυτή η σύμπτωση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά ο κατηγορούμενος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω και κάτι άλλο να ρωτήσω. Ο κ. κατηγορούμενος επήρε θέση και είπε ότι όταν γινόταν η επιλογή των στόχων, προηγείτο και μια σε βάθος ενδεχόμενα ανάλυση, το πώς θα επιλεγούν οι στόχοι. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. κατηγορούμενος μετά το ’83 αλλά και πριν το ’83 έχουμε τις δολοφονίες των Μπάμπαλη, Μάλλιου κλπ, είναι όμως δεδομένο ότι υπήρξαν και άλλοι βασανιστές που κυκλοφορούσαν και μετά το ’83 μεταξύ μας και ίσως και κυκλοφορούν. Μπορεί να μας πει ο κ. κατηγορούμενος γιατί δεν χρησιμοποίησε η οργάνωση την ίδια ισονομία για την επιλογή των στόχων και άλλων βασανιστών της χούντας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά ο κατηγορούμενος. Ευχαριστούμε. Κάτι θέλετε, πείτε μου τι θέλετε; Αν αφορά τον πελάτη σας, δεν θα ρωτάμε γενικά τον κάθε κατηγορούμενο χωρίς λόγο. Αυτοί έχουν παραστεί πολιτική αγωγή εναντίον του γι’ αυτό ρωτάμε, αλλιώς δεν θα τους επέτρεπα. Εσείς, είναι άλλων κατηγορουμένων, εάν έχει ο κατηγορούμενος μαρτυροποιηθεί δηλαδή έχει κάποια στιγμή πει κάτι για σας, πολύ ευχαρίστως να ρωτήσετε, διαφορετικά δεν έχουμε διάταξη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση να απαντήσω?

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Αν μου επιτρέπετε εγώ μια ερώτηση θα κάνω, θα κρίνει το Δικαστήριό σας, αλλά για το νομικό όμως θέμα, υπάρχει διάταξη του 366 παρ. 1 εδ. 4, ο λόγος δίδεται στους λοιπούς διαδίκους και στους συνηγόρους τους για να υποβάλουν μέσω του Προέδρου ερώτηση. Κατά συνέπεια ο Κωνσταντίνος Τέλιος είναι λοιπός διάδικος και είμαι σύνηγορός του και θα υποβάλω δι’ υμών φυσικά την ερώτηση.

Έχει δηλωθεί ότι κατά καιρούς υπήρξαν αποχωρήσεις από την οργάνωση, αν αυτό είναι αληθές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είναι;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχουν υπάρξει αρκετές αποχωρήσεις από την οργάνωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν έγινε απόλυση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είναι πρακτική του επαναστατικού κινήματος αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι η απόλυση πρακτική ;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αποχωρούντων μελών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω εγώ; Δημοσιευόταν πουθενά αυτό είχε καταστατικά κλπ για να ξέρουμε; Ερώτηση άλλη.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Μια ακόμα ερώτηση, ανάμεσα στις πράξεις που δικάζονται στο Δικαστήριο αυτό, υπάρχουν κάποιες των οποίων την ευθύνη δεν έχει αναλάβει η οργάνωση 17Ν. Μια εξ αυτών είναι η έκρηξη στην Τράπεζα ALPHA BANK στην οδό Αχαρνών τον Ιούνιο του 1998. Η ερώτησή μου είναι, αν την πράξη αυτή την έχει εκτελέσει η οργάνωση 17Ν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι δεν είναι πράξη της οργάνωσης.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Που φαίνεται να είναι αυτουργός ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Όχι λοιπόν εδώ.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Και εγώ ήθελα κύριε Πρόεδρε να κάνω μια ερώτηση. Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κουφοντίνα, σε συνέχεια κάποιας ερωτήσεως που έγινε σ’ αυτόν απολογούμενο από τον εφέτη κ. Ζαϊρη, τον ερώτησε ο κ. Ζαϊρης αν όλα τα μέλη της 17Ν είχαν κλειδιά για τις γιάφκες, και απήντησε ότι τα σημαίνοντα ή εγώ, είχα. Εγώ θα τον ρωτήσω κάτι άλλο, υπήρχαν μέλη που δεν είχαν κλειδιά;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να διευκρινίσω κάτι, δεν είπα σημαίνοντα μέλη, αν είχαν κάποιον ρόλο σημαντικό σε σχέση με αυτό το σπίτι.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Ναι αν είχαν κάποιο ρόλο σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είχαν κάποιο σημαντικό ρόλο δεν είναι τα σημαίνοντα μέλη;

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Όχι, τέλος πάντων δεν έχει σημασία, μπορεί να είναι και περιστασιακός ο σημαντικός ρόλος.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Στην ερώτηση που έκανε ο κ. συνήγορος είναι προφανές και για λόγους ασφαλείας ότι δεν γνώριζαν όλα τα μέλη τα σπίτια της οργάνωσης και φυσικά δεν είχαν κλειδιά.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση κ. Πρόεδρε δι’ υμών. Όταν συνεζητείτο η υπόθεση των Σεπολίων, ο κ. Σάββας Ξηρός αυθόρμητα έκανε μια δήλωση που αφορά τον πελάτη μου τον κ. Κονδύλη, ότι ο κ. Κονδύλης δεν πυροβόλησε. Θα ήθελα να ρωτηθεί ο κ. Κουφοντίνας εάν θεωρεί αξιόπιστη αυτή την δήλωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε για τα μέλη της οργάνωσης και για τις ενέργειές της δεν θα πω τίποτα, αυτό έχει πει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λυπάμαι δεν θα απαντήσω, μπορείτε να ρωτήσετε τον Σάββα τον Ξηρό.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κύριε Οικονομίδη ορίστε.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Μόνο μια ερώτηση. Το ερώτημά μου είναι μέσω του κ. Προέδρου και είναι το εξής. Ο κύριος Τσελέντης ισχυρίζεται ότι από το 1988 πλέον δεν μετείχε στην οργάνωση ,είναι αληθές αυτό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπα και πιο πριν ότι υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις από την οργάνωση. Ένας άνθρωπος, ένας αγωνιστής έχει δικαίωμα και είναι φυσικό να αλλάζει θέσεις.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Ίσχυσε αυτό το δικαίωμα; Αυτό είναι το ερώτημα. Το ’88 για τον χρόνο ρωτάω, το ότι έφυγε, έφυγε, αλλά το ’88.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λυπάμαι δεν μπορώ να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορεί να πει τίποτα. ¶λλη μια ερώτηση από εδώ παρακαλώ.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: 3, 4 ερωτήσεις που έχουν σχέση με τον κ. Τσελέντη. Ήδη ξεκίνησε ο κ. Οικονομίδης. Δι’ υμών θα την διατυπώσω κύριε Πρόεδρε. Ισχυρίζεται ο Πάτροκλος Τσελέντης ότι έφυγε το ’88 και μετά το ’88 δεν είχε τη δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν άλλον, δεν ήξερε ονόματα και διευθύνσεις, παρά μόνο το όνομα του συμφοιτητή του που ήταν μαζί στο πανεπιστήμιο του Κουφοντίνα. Είναι αληθές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απαντήσει αν θέλει. Η αρχή του είναι πάντως ότι, εγώ δεν απαντώ για τις κατ’ ιδίαν συμμετοχές και τα μέλη κλπ. Εγώ τον ρώτησα για την κα Σωτηροπούλου και είπε εγώ όχι και φώναξε και η ίδια, την είδατε, διαμαρτυρήθηκε. Δεν θα πεις τίποτα σε παρακαλώ για μένα. Οφείλω και εγώ να τον σέβομαι.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ισχυρίζεται ο Πάτροκλος Τσελέντης ότι τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται, δεν είχε καμιά σχέση. Είναι η υπόθεση του Τσαντ και η υπόθεση της ληστείας του Μαρινόπουλου. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε, ή να διαψεύσετε τον ισχυρισμό του;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι δεν θα απαντήσω.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Λέει ο Τσελέντης ότι στη περίπτωση του Μομφεράτου – Ρουσσέτη κρατούσε όπλο 38άρι και όχι 45άρι, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Και αν είχε κάποιο κεντρικό ρόλο, αν έπαιζε κάποιο κεντρικό ρόλο, δηλαδή αν ήταν προγραμματισμένο να προβεί σε κάποια ενέργεια;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν θα απαντήσω ούτε σ’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι συνεπής σε ορισμένα που είπε από την αρχή.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ έχω την άποψη ότι και η διατύπωση των ερωτήσεων έχει κάποια σημασία. Ρωτηθήκατε δυο φορές και ίσως είναι ανθρώπινο να σας ξέφυγε, είπατε ότι δεν αναγνωρίζετε την ενέργεια των Πετραλώνων ότι δεν ήταν ενέργεια της οργάνωσης και σε δεύτερη ερώτηση από τον κ. αναπληρωτή εφέτη, είπατε ότι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση. Τι από τα δυο συνέβη; Δεν έχει γίνει, ή δεν ανέλαβε τίποτα καμιά ευθύνη η οργάνωση; Αν θέλετε απαντάτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω απαντήσει.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχετε δώσει δυο διαφορετικές απαντήσεις. Είπατε δεν ανέλαβε την ευθύνη, είπατε δεν έχει καμιά σχέση με την δραστηριότητα αυτή.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εφόσον δεν έχει αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση, δεν έχει σχέση με την οργάνωση.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ο εντολέας μου ισχυρίζεται ότι σε κάποια ενέργεια που είχε αποφασιστεί από την οργάνωση, κατά ενός αμερικανικού αυτοκινήτου, την ματαίωσε μόνος του, γύρισε και είπε ότι δεν χτυπάμε ποτέ μια γυναίκα και μάλιστα μελαψή. Το είπε στην κατάθεσή του. Το θυμάστε, το επιβεβαιώνετε, ή το αρνείστε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάει ο κατηγορούμενος.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο η υποβολή των ερωτήσεων αν θέλετε και όχι η απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε, αν κάνουμε τις ερωτήσεις για τις ερωτήσεις, εδώ πέρα δεν κάνουμε τίποτα, θα φάμε τα χρόνια της ζωής μας.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι μια τελευταία ερώτηση και αν θέλετε να δώσω και μια εξήγηση γι’ αυτό που λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα σας παρακαλώ, λέτε εγώ κάνω τις ερωτήσεις για τις ερωτήσεις, τι να τα κάνουμε;

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ θέλω να καταγραφούν κύριε Πρόεδρε τα ερωτήματα και οι θέσεις του πελάτη μου σ’ αυτή τη διαδικασία, σ’ αυτή τη στάση της διαδικασίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, εγώ σας είπα, εάν πιθανολογούμε ότι δεν θα δώσει απάντηση, τότε τι την θέλουμε την ερώτηση; Το είπα και από εκεί το λέω και σε σας.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε. Ο εντολέας μου κ. Κουφοντίνα ισχυρίζεται ότι, σε κάποια απόπειρα κλοπής ενός αυτοκινήτου VW είχε αναλάβει την κάλυψη κάποιων μελών της οργάνωσης, ήσαστε και εσείς εκεί, νομίζω και ο κ. Ξηρός, τα δυο άτομα ήσαστε, με ένα όπλο το οποίο κρατούσε στα χέρια του και έπρεπε να πυροβολήσει για να εκφοβίσει τυχόν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πήγαιναν και θα δημιουργείτο κάποια συμπλοκή. Πράγματι έγινε αυτή η συμπλοκή και δεν πυροβόλησε και δέχθηκε κάποια ισχυρή κριτική. Το επιβεβαιώνετε ή όχι;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι. Δεν απαντώ στην ερώτηση.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε Παπαδάκη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μια ερώτηση θέλω να υποβάλω δι’ υμών η οποία είναι η εξής. Προηγουμένως και ενώ απολογείτο ο κ. Κουφοντίνας ρωτήθηκε από σας σχετικά με τον ρόλο των διαφόρων μελών της οργάνωσης της 17Ν, αν ήταν ο ίδιος για όλους. Αναφέρατε μάλιστα και σαν επεξήγηση της ερώτησής σας το εάν υπήρχαν ή όχι περιφερειακά μέλη, έδωσε μια απάντηση, αν θυμάμαι καλά, ότι ανάλογα με τις δεξιότητές του ο καθένας κλπ.

Ήθελα την ακόλουθη διευκρίνιση στην ίδια ερώτηση. Αν υπήρχαν μέλη της 17Ν τα οποία δεν είχαν λάβει μέρος σε κάποιες ενέργειες, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ιδίως αν υπήρχαν μέλη τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν βία και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα. Και εάν σε μέλη τέτοια η οργάνωση επέβαλε να συμμετέχουν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Απάντησα ότι γενικά, δεν δεχόταν η οργάνωση ειδικούς ρόλους, δεν υπήρχε κάποιος που ήταν ειδικός σε κάποιον τομέα. Αν όμως κάποιος είχε ορισμένες ιδιαίτερες ικανότητες για κάτι, τότε μπορούσε να γίνει μια παραχώρηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν είχε κάποιες ιδιαίτερες αδυναμίες για κάτι. Αν είχε κάποιος δηλαδή μια αδυναμία να πιάσει όπλο, να ασκήσει βία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα παίρνατε έναν άνθρωπο που να μην μπορεί να πιάσει όπλο στα χέρια του; Αυτό είναι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν λέω θα παίρνατε, λέω θα το επιβάλλατε; Αυτό είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για περιφερειακούς που ρώτησα εγώ, θα παίρνατε ένα τέτοιο άτομο που να μην μπορεί να πιάσει όπλο στα χέρια του; Οργάνωση επαναστατικής βίας, θα έπαιρνε ένα τέτοιο άτομο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για να συμμετάσχει σε μια σημαντική οργάνωση, όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή μπορούσε να είναι μέλος, χωρίς να μπορεί να πιάσει όπλο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για μια ενέργεια?όταν λέω σημαντική εννοώ μια εκτέλεση για παράδειγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσαμε να έχουμε και τέτοια μέλη, ρωτάει ο κ. Παπαδάκης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιάσουν όπλο;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους που έχουν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιο τομέα, ή κάποιες δεξιότητες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα τι υποκρύπτετε με τις δεξιότητες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κάνω την ερώτηση ευθέως, αν θέλει βεβαίως απαντά, όπως ακριβώς το ρωτήσατε εσείς, θα μπορούσε κάποιος ο οποίος δεν πιάνει όπλο να είναι παρά ταύτα μέλος της οργάνωσης; Υπήρχαν τέτοια μέλη; Και είπε ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι ασφαλώς δεν έχω αντίρρηση. Ορίστε κύριε Βλάχο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, επικαλούμενος μια δήλωσή σας που έχετε κάνει παλιότερα, αν θυμάμαι καλά στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, είχατε χαρακτηρίσει τότε τον Σάββα Ξηρό σαν πολύτιμο σύντροφο και συναγωνιστή σας. Επιβεβαιώνετε και επαναλαμβάνετε σήμερα αυτή τη δήλωση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν χρειαστεί κάτι άλλο εδώ είμαστε. Η σειρά του κ. Σάββα Ξηρού

Κύριε συνήγορε πού είστε;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο εντολέας μου, μου έχει παραδώσει μια επιστολή που απευθύνεται σε σας, πιστεύω ότι έχετε λάβει γνώση, και την οποία υποχρεούμαι να καταθέσω στο Δικαστήριό σας. Ως προς το θέμα της απολογίας του, ο κ. Σάββας Ξηρός αρνείται να προσέλθει να απολογηθεί, με το σκεπτικό ότι το Δικαστήριό σας δεν έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση, πάνω στα θέματα τα οποία σε όλη την διάρκεια της δίκης έχει επικαλεστεί και σχετίζονται με τα γεγονότα του Ευαγγελισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα, να έρθει να πάρουμε την απόφαση, αυτό είπα και εγώ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η παράκληση η δική μου είναι η εξής. Αν είναι δυνατόν, ο Σάββας Ξηρός να έχει απολογηθεί προς το τέλος, όπου θα έχει συνεκτιμήσει κάποια πράγματα, τα οποία αυτός θέλει να συνεκτιμήσει. Αν παρά ταύτα, εγώ απευθύνομαι στο Δικαστήριο και βάζω το αίτημα το οποίο έχει ο κ. Ξηρός. Αν παρά ταύτα διατάξετε την βιαία προσαγωγή του, εφόσον αρνείται να ανέβει, θέλω να θέσω υπόψη σας?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι και απαραίτητο?

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ένα αίτημα υποβάλει, να μείνει προς το τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αίτημα αυτό, μόνο όταν σχετίζεται με κάποιο λόγο υγείας, δεν μπορώ σήμερα ξέρετε, βάλτε κανένα άλλο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι δεν επικαλείται λόγο υγείας. Αρνείται να προσέλθει να απολογηθεί για το συγκεκριμένο λόγο που σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε μετά από λίγο, θα μου πει και ο κ. Τσελέντης και ο κ. Τζωρτζάτος και όλοι, αλλάξτε την σειρά, τι θα κάνω εγώ; ¶νευ λόγου δεν ικανοποιούμε ιδιοτροπίες των κατηγορουμένων. Και φυσικά θα πρέπει πριν απολογηθεί να αποφανθούμε για όλα αυτά τα πράγματα, φυσικά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ξέρετε ότι και τώρα πριν λίγη ώρα κατέβηκα κάτω και τον συνάντησα γι’ αυτό το λόγο. Παρά ταύτα αρνείται. ¶λλο κάτι παραπάνω εγώ δεν μπορώ να κάνω. Έκκληση υποβάλω στο Δικαστήριό σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε ότι σήμερα ο κ. Σάββας δεν μπορεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να του πούμε για αύριο. Δεν θέλω πράξεις βίας να ασκήσουμε κατά των κατηγορουμένων λέτε εδώ πέρα να τον φέρω εδώ σώνει και καλά σηκωτό; Ακούστε κύριε συνήγορε, έχουμε ορισμένες ευαισθησίες, είναι κατηγορούμενος αυτός, δεν είναι ακροατήριο εδώ που έρχεται και χειροκροτεί. Εδώ είναι ο κατηγορούμενος βαρυνόμενος με ένα κατηγορητήριο πολύ σοβαρό, θα ασκήσουμε βία κατά του κατηγορουμένου; Εγώ δεν το διανοούμαι. Και όταν λέμε ΕΣΔΑ πρέπει να είναι βίωμα η ΕΣΔΑ μέσα μας και όχι να είναι το γράμμα το διάστροφο καμιά φορά. Παρακαλώ πολύ.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αλληλογραφία με τους κατηγορουμένους δεν υπάρχει, επειδή αλληλογραφία μεταξύ των κατηγορουμένων και του Δικαστηρίου δεν υπάρχει, εμείς δεν θέλουμε να την ακούσουμε, αλλά παρακαλούμε να μας διανεμηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε και εγώ την διαβάζω, αν θέλει να έρθει εδώ πέρα, επιστολές δεν διαβάζω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σας έστειλε λέει επιστολή, αν την δεχθήκατε, κακώς την δεχθήκατε, αν την δεχθήκατε να μας την δώσετε και εμάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν διαβάζω το ΠΟΝΤΙΚΙ, πρέπει να πάρω την εφημερίδα με το ζόρι για να διαβάσω την επιστολή του Ξηρού;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κοίταξα παραπάνω λέει, καλημέρα σας κ. Πρόεδρε, δεν την διάβασα παρακάτω, τι να την κάνω; Ούτε θυμώνω με κανέναν, κατηγορούμενοι είναι για βαριές πράξεις. Καλημέρα κ. Πρόεδρε αρχίζει, δεν την διαβάζω, δεν μπορώ εγώ να διαβάζω επιστολές κατηγορουμένων. Απολογία δι’ επιστολής, αν ξέρετε πουθενά σε κανένα κράτος, σε καμιά δικονομία να υπάρχει, δεν την διαβάζω εγώ. Διάβασα το επάνω – επάνω που λέει «καλημέρα σας κ. Πρόεδρε› εκεί στο ΠΟΝΤΙΚΙ. Και του λέω και εγώ, καλημέρα σας κ. Σάββα Ξηρέ, να του το διαβιβάσετε. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον άνθρωπο, όπως και φαντάζομαι δεν έχει και αυτός με μένα. Δεν είναι σωστό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε αφήστε το για αύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας το αφήσουμε για αύριο. Ελάτε κ. Χριστόδουλε Ξηρέ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε για το θέμα της σειράς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε, θα το δούμε αύριο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ήθελα να εκφράσω στο Δικαστήριο ένα αίτημα. Είναι απόλυτα σεβαστή η δικονομική θέση και η στάση του κατηγορουμένου κ. Σάββα Ξηρού. Σεβαστή επίσης και η θέση των συνηγόρων του, όμως η συνείδησή μου από την σκοπιά της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του εντολέα μου, μου επιβάλει να πω τούτο, που νομίζω ότι έχει ευρύτερη σημασία και για το Δικαστήριο.

Ότι ειδικά ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός έχει μια ιδιομορφία από την οποία εν πάση περιπτώσει ήρτηνται όλοι οι υπόλοιποι. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο ότι εάν για παράδειγμα ο Σάββας Ξηρός θελήσει να απολογηθεί προς το τέλος, η δίκη ξαναρχίζει από την αρχή, αυτό έχετέ το κατά νου, γιατί θα κινηθεί κύκλος δευτερογενών πραγμάτων. Έτσι λοιπόν πήρα το λόγο?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη το έχω καταλάβει γι’ αυτό λέω αύριο. Γιατί αύριο θα κάτσουμε και θα αποφανθούμε και για τις ενστάσεις που έχει κάνει και για όλα και θα δούμε. Κοιτάξτε τα προβλήματα είναι, πώς θα εκτιμήσουμε την άρνησή του να έρθει?.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τα έχω υπόψη μου όλα αυτά, αλλά προσέξτε το θέτω τώρα, παρακαλώ πριν ξεκινήσει ο Χριστόδουλος Ξηρός να απολογείται και ως συνήγορος του εντολέα μου υποβάλω έκκληση προς τον . κ. Σάββα Ξηρό, αν θέλει να απολογηθεί να το κάνει τώρα, αν δε θέλει να απολογηθεί, είναι βέβαια δικαίωμά του και κάθε στάση που κρατάει δικαίωμά του είναι, δικαίωμα και εμένα είναι, να εκφράσω τις απόψεις μου όπως εγώ θέλω.

Θα παρακαλέσω λοιπόν το Δικαστήριο, υπάρχει και η λύση η εξής εν πάση περιπτώσει, ας κάνουμε μια διακοπή, πριν αρχίσει ο Χριστόδουλος Ξηρός, μήπως ο κ. Σάββας Ξηρός ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή, αυτό θα παρακαλέσω. Δεν θέλω να πάμε σε 19 απολογίες, να έρθει ο Σάββας Ξηρός μετά να απολογηθεί και αρχίσουμε πάλι από την αρχή, θα είναι ολέθριο για όλους, έχω την εντύπωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ Σάββας Ξηρός λοιπόν επιμένετε να απολογηθεί στη σειρά του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έκκληση κάνω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να δούμε καθαρά πρακτικά το θέμα. Η ώρα είναι δυο και τέταρτο, είναι πολύ πιθανό, ακόμα και αν ξεκινήσει τώρα ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός να μην ολοκληρώσει καν την απολογία του. Επειδή έχουμε και το γενικότερο θέμα και φυσικά συμφωνώ με τον κ. Παπαδάκη, προτείνω προς το Δικαστήριό σας, να διακόψει τώρα τη συνεδρίαση, να επανέλθει αύριο το πρωί, με τη σωστή σειρά που είναι η απολογία του κ. Σάββα Ξηρού. Και αύριο το πρωί εφόσον επιμένει ο κ. Σάββας Ξηρός στη θέση του, θα δούμε πώς θα κινηθούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κατάλαβα κ. Μυλωνά. Τι λέει η Πολιτική Αγωγή;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτό είναι κυρίως θέμα της υπερασπίσεως και των κ. κατηγορουμένων, απλώς μια παρατήρηση θέλω να κάνω. Αν κατάλαβα καλά, απ’ όσα είπε ο κ. Αγιοστρατίτης, ο κ. Σάββας Ξηρός λέει ότι θα απολογηθεί εφόσον ξεκαθαρίσει το θέμα της εγκυρότητας των προανακριτικών του απολογιών. Κατάλαβα ότι εάν αυτό ξεκαθαρίσει, δεν έχει αντίρρηση να απολογηθεί όπως βέβαια νομίζει εκείνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα ξεκαθαρίσει πριν από την απολογία, αλίμονο. Δηλαδή σας είπα από την αρχή ότι η απολογία αν έρθει ο ίδιος ο κατηγορούμενος και μου πει, ότι εγώ κ. Πρόεδρε αυτά που είπα στις απολογίες μου είναι σωστά και τα ομολογώ και σας τα ξαναλέω πάλι από την αρχή, δεν υπάρχει λόγος να την διαβάσω. Αν όμως σιωπήσει ή αρνηθεί, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε παρεμπιπτόντως το κύρος των απολογιών.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα εάν έτσι έχει το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ποτέ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα ότι υπ’ αυτή την προϋπόθεση δεν έχει καμιά αντίρρηση ο κ. Σάββας Ξηρός. Το κατάλαβα καλά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέτε εσείς κ. Αγιοστρατίτη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο συνάδελφος δεν το αντιλήφθηκε σωστά. Ο κ. Ξηρός δεν επικαλείται ούτε λόγους ασθενείς, ούτε τίποτα άλλο. Αρνείται να προσέλθει και να απολογηθεί, με το σκεπτικό ότι το θέμα -το οποίο αυτόν κυρίως απασχολεί- των συνθηκών υπό τις οποίες ελήφθησαν οι προανακριτικές απολογίες στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ δεν έχει ξεκαθαριστεί από το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα του βγάλουμε την απόφαση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εάν θετικά ή αρνητικά κρίνει τις προανακριτικές απολογίες το Δικαστήριό σας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέβει ή οτιδήποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή δεν εξαρτάται από την κρίση σας γι’ αυτό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως πρέπει να διασκεφτούμε γι’ αυτό το θέμα, τι θα πούμε στο τέλος. Διότι εκκρεμεί ένα αίτημα. Κύριε Εισαγγελεύς τι λέτε; Πρέπει να αναγνωστούν ή όχι;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Το αίτημά μας είναι να διακόψουμε αύριο το πρωί στις 09:00. Νομίζω ότι προηγείται αυτό. Είναι 14:20 αν πείτε «Διακόπτουμε για το πρωί στις 09:00›δεν γεννάται θέμα και υποβάλλουμε το αίτημα συγκεκριμένα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακοπή 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Στο σημείο αυτό σας δηλώνω ότι δεν δέχομαι το αίτημα να αλλάξει η σειρά, δεδομένων και των αντιρρήσεων που υπάρχουν, επειδή όμως σήμερα και η ώρα πέρασε και καταλαβαίνετε –ας το σκεφτεί κι αυτός καλύτερα- αύριο το πρωί αν θέλει να απολογηθεί, να έρθει εδώ να τα πει. Δεν έρθει; Θα κρίνουμε την απουσία του ανάλογα τι πρέπει να κάνουμε, ανάλογα με τη στάση του.

Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο το πρωί.