Πολιτική
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (25/07/2003) 01/07

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 09:55

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Σήμερα έχουμε τον κ. Σάββα Ξηρό σήμερα για την απολογία του.

Η ώρα της απολογίας. Κατ’ αρχήν εδώ έχετε υποβάλλει στην αρχή μια δήλωση ότι οι προανακριτικές σας απολογίες, έχουν ληφθεί σε συνθήκες απάνθρωπων βασανιστηρίων, με χρήση ψυχοτρόπων και παραισθησιογόνων ουσιών, ενώ ήσασταν πολυτραυματίας και ετοιμοθάνατος, δεμένος συνεχώς με σχοινιά.

Λέω ότι είχατε κάνει δήλωση η οποία λέει ότι:

«Οι προανακριτικές απολογίες πάρθηκαν στην Εντατική του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ από τους Διώτη που μου είχε παρουσιαστεί σαν αστυνόμος Γιάννης, Σύρο και Παπαγεωργίου μετά από σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια με με χρήση ψυχοτρόπων και παραισθησιογόνων ουσιών, ενώ ήμουν πολυτραυματίας και ετοιμοθάνατος, δεμένος συνεχώς με σχοινιά επί 4 μέρες άγρυπνος. Ζητώ να καταθέσουν αυτοί οι τρεις, καθώς και ο Διευθυντής της κλινικής Ρούσος, ο εντατικολόγος ο κ. Πιταρίδης ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί τη φράση «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα›.

Φέραμε τον Πιταρίδη και τον ακούσατε τι είπε. Τους άλλους δεν μπορούμε να τους φέρουμε γιατί είναι προανακριτικοί υπάλληλοι.

«Επίσης οι ανακρίσεις όπως γνωρίζω πολύ καλά έχουν γραφεί στον Τύπο χωρίς να διαψευστεί, έχουν βιντεοσκοπηθεί και ζητώ να καταδειχθούν στο Δικαστήριο οι βιντεοταινίες για να φανεί ολοκάθαρα η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν και τα βασανιστήρια που μου έγιναν. Έτσι θα φανεί το πώς σέβονται οι διώκτες μας τους νόμους τους, τα ύψιστα αγαθά και τις βασικές αξίες όπως και τις ανθρωπιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.

Θα φανεί το πώς διαλύεται η προσωπικότητα και πως γίνεται προσπάθεια ηθικής εξόντωση ενός αιχμαλώτου αγωνιστή, ώστε να τον μετατρέψουν σε ανανήψαντα καταδότη των συντρόφων του. όπως ακριβώς το είδαμε αυτό έγινε με την καθοδήγηση των ίδιων ξένων ειδικών και στην περίπτωση Οτσαλάν. Το μοντέρνο σχέδιο πλέον είναι όχι πια η φυσική εξόντωση, αλλά η ηθική καταρράκωση, η γελοιοποίηση, ο εξευτελισμός και η απαξίωση των αγωνιστών›.

Με βάση αυτό έγιναν αποδείξεις. Φέραμε τον κ. Πιταρίδη, φέραμε τους ψυχιάτρους, φέραμε γιατρούς εδώ και τα εξετάσαμε. Επιφυλαχθήκαμε τότε αν δούμε αν αυτά είναι αληθινά. Σήμερα ήρθε η ώρα τώρα να τα πούμε. Τι λέτε; Τα υποστηρίζετε ακόμη αυτά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά κι ακόμη περισσότερα, γιατί έχουν αποδειχθεί και στη διαδικασία. Όταν ήρθαν εδώ οι γιατροί αποδείχθηκαν όλα αυτά και μπορώ να σας πω παρουσιάσω κιόλας μια μελέτη που έχω κάνει πάνω σε αυτά, όσο μπόρεσα να κάνω βέβαια, γιατί δυσκολεύομαι πάρα πολύ με τα μάτια μου και με το χέρι μου, αλλά θα προσπαθήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τα πούμε αυτά, γιατί αυτά μας ενδιαφέρουν σήμερα πριν αρχίσει η απολογία σας έχουμε αυτό που το έχουμε αφήσει κενό.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό ακριβώς με ενδιαφέρει κι εμένα πρώτα από όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω ότι σας ενδιαφέρει. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό; Πάνω στις αποδείξεις που έγιναν δηλαδή.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν έχω να πω ότι παρ’ όλο που όλοι υποστήριξαν ότι αποσωληνώθηκα Πέμπτη 4 Ιουλίου, παρ’ όλα αυτά έχουν πέσει σε αντιφάσεις και έχει αποδειχθεί αυτό που λέει και ο κ. Διώτης στη συνέντευξή του ότι από την 3η μέρα δηλαδή Τρίτη 2 του μήνα βρισκόταν μέσα στην Εντατική και με ανέκρινε.

Αυτό στηρίζεται από τις καταθέσεις του Πιταρίδη και της Κοκκινοπούλου. Ο κ. Πιταρίδης λέει ότι του είπε ο Καθηγητής Ρούσσος ότι εκφράζονται φόβοι για τη ζωή μου, ότι υπάρχει πιθανότητα να αυτοκτονήσω, του είπε ο κ. Ρούσσος και κατά σατανική σύμπτωση βέβαια του είπε το ίδιο και ο κ. Διώτης.

Τον ενημέρωσε ο Εισαγγελέας να δραπετεύσει, ο Πιταρίδης λέει «όχι να δραπετεύσει αλλά να αυτοκτονήσει›. «Τον ενημέρωσα ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να κάνει κάτι αν ήθελε να κάνει τέτοιο πράγμα, θα ήταν να βγάλει την αρτηριακή γραμμή την οποία όμως εγώ την ήδη αφαιρέσει, από νωρίς, διότι δεν χρειαζόταν›. «Την είχα ήδη αφαιρέσει› αυτό το λέει την Πέμπτη 4 του μήνα Ιουλίου.

Το ίδιο συμπίπτει με τον ιατρικό μου φάκελο που λέει την ίδια μέρα Πέμπτη 4 Ιουλίου έχει αφαιρεθεί η αρτηριακή γραμμή αυτή?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας θυμίσω κάτι; Εσείς έχετε προσβάλλει τις καταθέσεις στις 11 του μηνός στις 20 και 27 Ιουλίου. Αυτές τις καταθέσεις έχετε προσβάλλει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και 8 Αυγούστου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 8 Αυγούστου είναι στον ανακριτή. Δεν την έχετε προσβάλλει. Έχετε πει για τις προανακριτικές.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και ανακριτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Εγώ έχω τη δήλωσή σας γραπτή.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία. Συμπληρώνω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα; Εντάξει, έχετε το δικαίωμα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Στο υπόμνημά του αναφέρεται και στην ανάκριση που έδωσε στον κ. Ζερβομπεάκο και είπε ότι η πρώτη απολογία που δίνω είναι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνούμε, αλλά εγώ σας λέω τι είπε στο Δικαστήριο όμως. Στο Δικαστήριο μας είπε μόνο τις προανακριτικές και αυτές εμείς εξετάζουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ωραία πρέπει να εξετάσετε κι αυτά που έχουν αποδειχθεί εδώ. γιατί όλοι μιλάνε για ανακρίσεις στον 3ο όροφο στην εντατική. Αυτές οι ανακρίσεις ήταν μέσα ο Γιάννης και ο Στέλιος, δηλαδή ο Διώτης και ο Σύρος και έμπαινε και ο Φώτης Παπαγεωργίου ο οποίος κατέγραφε τα πάντα, αυτός ήταν ο γραμματέας καθόταν στο σκαμνάκι και έπαιρνε τις καταθέσεις κανονικά. Αυτές οι καταθέσεις υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ λέμε για φάρμακα. Είπε κανένας εδώ από αυτούς που εμφανίστηκαν και ο δικός ο ψυχίατρος ότι σας έδιναν ψυχοφάρμακα και υπό το κράτος αυτό να έγιναν αυτές οι καταθέσεις;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό θέλω να πω. Όταν λέω ότι με ξύπνησαν 2 μέρες πριν από ότι υποστήριξαν εδώ και όταν αποδεικνύεται από στοιχεία, αυτές οι δύο προηγούμενες μέρες?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις 11 του μηνός ήταν 3 μέρες νωρίτερα; Γιατί για τότε έχουμε κατάθεση. Δεν έχουμε κατάθεση που να την έχετε προσβάλει για τότε. Ούτε υπάρχει τέτοια κατάθεση εδώ στο Δικαστήριο και συνεπώς ούτε να τη λάβουμε υπόψη, ούτε να την αναγνώσουμε ούτε τίποτα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Νομίζω ότι προσπαθείτε με δικονομικά μέσα να αποφύγετε αυτό που είναι κοινώς παραδεκτό από όλο τον κόσμο που κι εσείς οι ίδιοι το συζητάτε σίγουρα κατ’ ιδίαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς συζητάμε κατ’ ιδίαν;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ξέρετε πολύ καλά τι έχει συμβεί στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Αν θέλετε να το ξεπεράσετε με δικονομικά?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει τι έγινε στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ σχετικά με αυτές τις τρεις καταθέσεις τις οποίες προσβάλλατε εσείς. Όλα τα άλλα, τι να κάνουμε; Έγιναν ανακρίσεις, έγιναν πορίσματα εμείς θ’ αρχίζουμε από την αρχή πάλι;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μα πως έφτασα όμως εκεί! Μα από τις καταθέσεις των γιατρών εσείς πήρατε τρία πράγματα, ότι «είχε διαύγεια, δεν πήρε φάρμακα και τα είπε μόνος του›. Μόνο αυτά έμειναν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Πήρατε ή δεν πήρατε φάρμακα 11 – 12, 17; Την ημέρα που δώσατε έστω στον κ. Ζερβομπεάκο ήσασταν υπό την επήρεια φαρμάκων;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν όταν έκανα τη δήλωση μιλούσα μόνο για ψυχοτρόπα, τη στιγμή που δεν ήξερα εγώ τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή που έμαθα εγώ μετά την επίσκεψη του κ. Χριστοδουλάκη ότι υπάρχει και αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος η οποία είναι πολύ χειρότερη από τα σωματικά βασανιστήρια. Αυτή η μέθοδος λοιπόν το πρόβλημα που δημιουργεί είναι μια ψυχοπάθεια.

Να σας ένα παράδειγμα: μια κατάθλιψη να πάθει κάποιος την παθαίνει ξαφνικά σε μια μέρα μέσα. Μπορεί να κάνει τσακ το μυαλό και να πάθει μια κατάθλιψη. Σημαίνει ότι άμα πάει την άλλη μέρα βόλτα θα του περάσει; Ή πρέπει να έχει ψυχιατρική υποστήριξη για 6 μήνες ή για ένα χρόνο και πάει λέγοντας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα δεν επιμένετε στη χρήση ψυχοτρόπων αυτή τη στιγμή;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Επιμένω ότι έγινε συνδυασμός και θέλω να το αποδείξω αυτό, γιατί αυτές τις μέρες αναρωτιόμουν γιατί καλύπτουν τις δύο μέρες που είχα ξυπνήσει Τρίτη ή Τετάρτη 2 και 3 Ιουλίου και εδώ ανακάλυψα ότι τις καλύπτουν γιατί εκείνες τις μέρες πήρα όλα αυτά τα ψυχοτρόπα, τα οποία λένε μετά ότι τα σταμάτησαν μετά τις 4 Ιουλίου. Γι’ αυτό θέλω να πω ότι με ξύπνησαν Τρίτη και το έχει υποστηρίξει και ο Διώτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση εγώ σας ξύπνησαν και Τρίτη και Τετάρτη και Πέμπτη αυτό δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει την ημέρα που δώσατε απολογία αν αυτή είναι έγκυρη ή δεν είναι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Την απολογία την έδωσα εγώ ή ο άλλος Σάββας που έχει πει ο κ. Πιταρίδης; Εκεί είναι η διαφορά. Πως έγινε η μετατροπή έτσι που είμαι τώρα, σε έτσι που με μετέτρεψαν εκείνο το διάστημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα εκτιμηθεί αυτό.

Οι γιατροί και ο κ. Χριστοδουλίδης αποκλείουν τελείως τα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν αποκλείει τελείως τα φάρμακα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το χρονικό διάστημα που εξέτασε τον Σάββα Ξηρό στον Κορυδαλλό και αυτό ήταν κατά μήνα Απρίλιο του 2003, ήταν αδύνατο πλέον να διαπιστώσει εάν μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε γίνει τότε χρήση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα λοιπόν είμαστε στο «αν› του Χριστοδουλάκη. Προσέξτε τι λέει ο Χριστοδουλάκης: «Πιστεύω ότι η ομολογία του κατά την εκτίμησή μου δεν ήταν αποτέλεσμα ψυχοφαρμάκων, ότι χορηγήθηκαν στη διάρκεια για άλλους λόγους, αλλά ότι η ομολογία της κατά την εκτίμησή μου δεν ήταν αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής›. Είπε κατά την εκτίμησή μου. Είπε αυτός για το σύνδρομο της μέθης. Αυτό υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το οποίο, οφείλετε να μάθετε τι είναι αυτό το σύνδρομο και τι επιπτώσεις έχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα το είπε εδώ πέρα. Το μάθαμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Γιατί ο ίδιος ο κ. Χριστουδάκης είπε ότι μπορεί να επιδρά μέχρι και 6 μήνες και όταν με εξέτασε εδώ είπε μεν ότι έχουν αποδράμει τα περισσότερα συμπτώματα, αλλά τα περισσότερα, δεν είπε ότι έχουν αποδράμει όλα. Ακόμη ένα χρόνο μετά υπήρχαν συμπτώματα αυτής της αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε μάλιστα κι ένας μάρτυρας ένας γιατρός από την Κρήτη ο οποίος ήρθε, ότι θα έπρεπε να μην ανακρίνουν τέτοια υπόθεση, μέχρι να πάει στο σπίτι του. Το ακούσαμε κι αυτό. Δηλαδή να περιμένουν έναν άνθρωπο που έσκασε με μια βόμβα, του βρήκαν κλειδιά, άνοιξαν μια γιάφκα που βρήκαν του κόσμου τον οπλισμό και κατά την αντίληψη του γιατρού δεν έπρεπε να σας ρωτήσουν καθόλου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και που θα πήγαινα εγώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω που θα πηγαίνατε. Οι ψυχίατροι του νοσοκομείου είπαν ότι έχετε το επίπεδο συνείδησης. Είναι αλήθεια ή δεν είναι, αυτό το ερευνούμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Οι ψυχίατροι έχουν πέσει σε αντιφάσεις έτσι κι αλλιώς γιατί από τη μια λένε ότι υπήρχε φόβος αυτοκτονίας και πήγαμε, από την άλλη λένε υπήρχε αίτημα για εξομολόγο και πήγαμε και στο τέλος το μόνο που αποφαίνονται είναι ότι είχε πλήρη διαύγεια. Δηλαδή ένας με πλήρη διαύγεια δεν αυτοκτονεί; Ένας με πλήρη διαύγεια δεν ζητάει εξομολόγο;

Η μόνη εξήγηση που είναι η πραγματική είναι αυτή που έχει πει ο Διώτης, ότι στείλαμε τους ψυχίατρους να δουν αν είναι σε θέση να καταθέσει και αμέσως μπήκαμε στην εντατική. Επίσης αυτό που λέει για την εντατική, λέει ότι μόλις άρχισε να έχει επαφή με την πραγματικότητα μας ειδοποίησαν οι γιατροί και πήγαμε στην εντατική. Και αυτό έγινε βέβαια 3 μέρες μετά την έκρηξη και 3 μέρες μετά την έκρηξη είναι 2 Ιουλίου.

2 Ιουλίου είναι αυτό που πιστεύω κι εγώ ότι έγινε, που το πίστευα από την αρχή, γιατί μόνο 2 μέρες είχα χάσει, 2 μέρες δηλαδή ήμουν σε κώμα και είχα χάσει αυτές τις 2 μέρες και μου κλέβουν άλλες 2 μέρες για να καλύψουν τα φάρμακα, την αγωγή δηλαδή που έγινε από εκεί και μετά.

Και ο Πιταρίδης μετά που διάβασα κάτω την κατάθεσή του είχε πολλά μικρά – μικρά ψέματα τα οποία μου διέφυγαν εδώ, με τα οποία καλύπτουν αυτή τη μέθοδο. Έχω όλες αυτές τις παραπομπές στα πρακτικά, αλλά νομίζω ότι κι εσείς μπορείτε να τα διαβάσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ακούμε εμείς βεβαίως.

Σ. ΞΗΡΟΣ: «Γιατί ήταν δεμένος ο Σάββας;› και ο Πιταρίδης λέει «γιατί του δώσαμε ένα συγκεκριμένο φάρμακο και δεν έχουμε για όλους τους αρρώστους αποκλειστική, δυστυχώς είναι αδύνατο?› κλπ. «γι’ αυτό τον λόγο τον δέσαμε να μην κάνει ζημιά στον εαυτό του›.

Η κα Κοκκινοπούλου τον διαψεύδει λέγοντας ότι εγώ ήμουν αποκλειστική και κάθε φορά είχε αποκλειστική και πάντα είχε αποκλειστική. Αυτό βέβαια δεν καλύπτει μόνο τα σκοινιά και τους ιμάντες που ήμουν δεμένος, καλύπτει και το ότι η Αντιτρομοκρατική εφόσον έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο, τους έδιωχνε και με άφηναν στην αισθητηριακή απομόνωση, δηλαδή δεν μου μιλούσε κανείς παρ’ όλο που είπαν εδώ, ότι μου είπαν ονόματα, επίθετα κλπ., δεν μου είπε κανείς τίποτα. Για τον απλούστατο λόγο ότι φοβούνταν να πουν τα ονόματά τους και τα επίθετά τους σε εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπατε οράματα; Πράγματα που δεν υπήρχαν;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά όχι μόνο οράματα. Μα αυτό ο ράφτης που λέω, δεν άκουγα μόνο το γαζί, αφού τραγουδούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αφού τους είπα «σας παρακαλώ σταματήστε τον αυτό που τραγουδάει εδώ, γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε δει ότι είχατε πεθάνει και ότι στα πόδια του κρεβατιού ήταν ο Λάμπρος και γελούσε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι ο Λάμπρος. Αλλά Λάμπρο έλεγε τον Φώτη Παπαγεωργίου. Ο Φώτης Παπαγεωργίου που έγραφε κάτω, τον έλεγα «Λάμπρο›. ¶μα φέρετε τις κασέτες θα σας λυθούν όλες οι απορίες σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως ήταν ο κ. Λάμπρου εδώ;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Λάμπρου όχι. Ο Φώτης Παπαγεωργίου, μπορεί να μου είπαν αυτοί το όνομά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε τους ανακριτές δεν τους εμπιστευόσασταν εσείς; Εσείς έχετε ότι τους εμπιστευόσασταν, τους αγαπάγατε, θα κάνατε και διακοπές μαζί τους. Είναι δυνατόν να βλέπετε εσείς οράματα ότι αυτοί γελούσαν, ενώ εσείς πεθάνατε; Αυτοί δεν ήθελαν να σας κρατήσουν ζωντανό για να βγάλουν αυτή την τρομοκρατία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μπερδεύετε τη χρονική στιγμή που έγινε το ένα και το άλλο. Γιατί ακόμη κι όταν ξεκίνησαν οι ανακρίσεις κάτω, η Κοκκινοπούλου λέει ότι την άλη μέρα τσάκιζα τα σωληνάκια, δηλαδή προσπαθούσα να αποφύγω τα φάρμακα γιατί γινόταν μια αγωγή, η οποία καταλάβαινα ότι αυτή με καταστρέφει, ότι αυτή κάνει τη ζημιά.

Έβλεπα δηλαδή αυτό που έχω γράψει σε πολλές συνεντεύξεις και το έχουν αποκρύψει όλοι και δεν ξέρω για ποιο λόγο, γιατί προφανώς προσπαθούν να καλύψουν ή τους γιατρούς ή την Αντιτρομοκρατική, ότι έβλεπα κίτρινους ατμούς -όχι κίτρινα χρώματα που τα μπάλωσε ο Πιταρίδης- οι οποίοι σταματούσαν όταν έκοβαν ένα συγκεκριμένο σωληνάκι. Αυτό χτυπούσε στα 10 δευτερόλεπτα όχι στο ένα που είπε η κα Κοκκινοπούλου, οπότε το κρατούσα 5 δευτερόλεπτα.

Αυτοί οι κίτρινοι ατμοί όπως μου είπε ο κ. Χριστουδουλάκης κατ’ ιδίαν, μπορεί να βλέπει κάποιος από το χρώμα του ορού. Ο ορός της αλήθειας έχει κίτρινο χρώμα, αυτό υπάρχει σε έγγραφα, είναι ένας κίτρινος κρύσταλλος και η αγωγή ξεκίνησε από την Τρίτη το απόγευμα και όλη μέρα τη Τετάρτη 2 και 3 του μήνα.

Τις μέρες που πήρα επίσης όλα αυτά τα οπιούχα και όλα τα ψυχοτρόπα που έλεγε ο κ. Στεφανής ότι δεν υπάρχουν, αλλά αυτά μου τα έδωσαν εκείνες τις δύο μέρες και μου έδιναν μετά, γιατί όλοι ανεξαιρέτως και κάτω και πάνω, λένε ότι δεν πονούσα ποτέ, δηλαδή μου έκαναν επιμέρους ακρωτηριασμό στο χέρι και δεν πονούσα. Τι είμαι; Τέρας αντοχής; Δεν είναι αυτό το θέμα. Ήταν τα οπιούχα, μια ομάδα ψυχοτρόπων που μου έβαζαν πάντα στον ορό. Γι’ αυτό όμως θέλω να σας διαβάσω κάποια αποσπάσματα από τα πρακτικά, γιατί υπάρχει ο δρόμος να γίνει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα πρακτικά τα ξέρουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Τότε θα σας αναφέρω κάποια σημεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας αναφέρετε ό,τι θέλετε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν έχει πει η κα Κοκκινοπούλού ότι τη στιγμή που έβαζε, που έριχνε -σε απάντηση του κ. Γεωργίου κιόλας- τα φάρμακα μέσα στον ορό δεν χτυπούσε το αλάρμ και το ξέρουν όλοι αυτό όσοι έχουν ασχοληθεί. Το αλάρμ χτυπάει μόνο όταν διακοπεί η ροή. Σε αυτό το διάστημα ο κ. Διώτης και ο κ. Σύρος έρχονταν και έκαναν 10λεπτες ή 20λεπτες επισκέψεις με κλειστές τις πόρτες, κάτι δεν υπήρχε, εγώ δεν θυμάμαι κάτι και ο ίδιος ο κ. Διώτης το διαψεύδει.

Έχει πει ότι κρατούσαν ώρες, μέρες και αποδεικνύεται και από τις καταθέσεις μου που αρχίζουν από 5,5 ώρες και φτάνουν μέχρι 12 ώρες συνεχόμενες, χωρίς καμία νοσηλεία ενδιάμεσα. Δηλαδή η αγωγή μπορούσε κάλλιστα να γίνει από κάποιο που συνόδευε τον κ. Διώτη και τον κ. Σύρο γιατί εγώ όπως ξέρετε ήμουν με δεμένα μάτια και δεν έβλεπα τι γίνεται γύρω μου και φυσικά οι νοσοκόμες και οι γιατροί δεν μου μιλούσε κανείς.

Αυτό που έλεγαν ότι με ενημέρωναν κλπ., οι μόνοι διάλογοι που έγιναν ήταν τις πρώτες μέρες που τους ζητούσα επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δηλαδή να πάρω τηλέφωνο τους συγγενείς μου, τους γονείς μου, να πάρω τηλέφωνο δυο φίλους μου οι οποίοι έχουν σχέση με μεγαλο-δικηγόρους για να βρουν επαφή με δικηγόρους.

Αυτούς ειδικά τους δυο φίλους μου που ζήτησα, επειδή δεν ήταν στους συγγενείς μου, τους ανέκριναν, τους ξεφτίλισαν, τους έβαλαν στα κανάλια, τους έδειχναν σαν καταζητούμενους όλη την περίοδο εκείνη και μέσα στη δικογραφία υπάρχουν οι φωτογραφίες τους και περιφέρονται εδώ κι εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι τρεις προανακριτικές απολογίες δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Δικαστήριο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το θέμα δεν είναι μόνο για τις τρεις, είναι και για τον κ. Ζερβομπεάκο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί του Ζερβομπεάκου; Δεν είχατε δικηγόρο μαζί σας;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο δικηγόρος μπορεί να πάει αντίθετα με τη θέληση του πελάτη; Δεύτερον, μπορούσε να μου πει «θα σε πάω κάπου να γιατρευτείς πρώτα αλλού και μετά θα σε φέρω εδώ να καταθέσεις;›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα ο δικηγόρος έκανε ό,τι του είπατε εσείς.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ό,τι μου είπε ο κ. Σύρος και ο κ. Διώτης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι σας έλεγαν του λέγατε. Όταν όμως συνελήφθη ο κ. Κουφοντίνας ο οποίος είδατε ότι είναι χαρισματική προσωπικότητα, είπε τόσο ωραία τα πράγματα που παραλίγο να μας πει εδώ ότι έβγαζε λουλούδια η 17Ν και δεν έσπερνε το θάνατο. Ήταν ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας η 17Ν πήγε να μας πει εδώ!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό θα το δείξει η ιστορία. Το τι ήταν, θα το δείξει η ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και μάλιστα Παλαμάς στο τέλος πάρτε τα όπλα κι εσείς οι νεότεροι και σκοτώνετε!

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μπορείτε αν είναι δυνατό να πείτε στην Πολιτική Αγωγή να μην μουρμουρίζει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να σεβόμαστε τον κατηγορούμενο. Όταν ήρθε ο κ. Κουφοντίνας κάποια στιγμή πάτε εσείς και λέτε «έλα κ. Ζερβομπεάκο κάτω, εγώ αναλαμβάνω –επί λέξει το είχατε πει και το θυμάστε, σας το είχα πει την πρώτη μέρα- την πολιτική ευθύνη, καθώς και την ευθύνη για τη φυσική αυτουργία όλων των πράξεων από το 1982 και μετά›. Αυτό μου το επαναλάβατε κανά δυο φορές, ώσπου ήρθατε μια μέρα εδώ και λέτε «τα ανακαλώ κι αυτά›.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και τι έκανε ο Ζερβομπεάκος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω κι εγώ; Εσείς θα μου πείτε τι έκανα εγώ που σας ακούω τη μια μέρα τα λέτε έτσι, την άλλη αλλιώς, την άλλη αλλιώς, την άλλη αλλιώς. Τι να πω εγώ τώρα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό που κατάλαβε ο κ. Ζεμβομπεάκος δεν το καταλάβατε εσείς; Δηλαδή ο κ. Ζερβομπεάκος κατάλαβε ότι αυτό είναι υπερβολή. Αλλιώς μετά την κατάθεσή μου έπρεπε να ξαναγυρίσει όλους τους υπόλοιπους και να πει «δεν ο άλλος φυσικός αυτουργός, είναι ο Σάββας›. Έπρεπε να ξαναγυρίσει σε όλους. Αυτό που κατάλαβε δηλαδή ο κ. Ζερβομπεάκος ότι είναι υπερβολή, δεν το καταλάβατε εσείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι λέτε δεν το καταλάβαμε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το καταλάβατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταλάβαμε με τι επιρροές τα είπατε αυτά;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ποιες επιρροές; Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόλις συνελήφθη ο κ. Κουφοντίνας τα είπατε και τα γυρίσατε όλα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχει μια συνέντευξη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τις κάνω εγώ τις συνεντεύξεις; Εδώ έχουμε ανακριτές, έχουμε χαρτιά, έχουμε υπομνήματα!

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πως βγάζετε συμπεράσματα εσείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάτσω εγώ να δω τι λέγατε στους δημοσιογράφους! Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε αυτά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Υπάρχει κανένα στοιχεί ότι η ανάκληση των προανακριτικών απολογιών είναι αποτέλεσμα επηρεασμού του κ. Κουφοντίνα; Εδώ σας εκθέτει κάποιες συνθήκες υπό τις οποίες κατέθεσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνδέεται με ένα γεγονός κ. Αγιοστρατίτη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό το πράγμα. Είναι δική σας επινόηση αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επινοήσουμε δεν έχουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να είμαστε και λίγο ελάχιστα σοβαροί εδώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Οπότε πρέπει να πάρετε υπόψη και τι επιπτώσεις έχει αυτή η μέθοδος η αισθητηριακή απομόνωση στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα εξετάσουμε. Αλλά σας λέω έχουμε και τα μεθύστερα, τι γίνεται δηλαδή τώρα εδώ πέρα; Μια το ένα – μια το άλλο – μια το άλλο. Που να πατήσουμε εμείς ότι λέτε εσείς αλήθεια στο τέλος;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ρωτήστε με ό,τι απορίες έχετε. Έχουν δημιουργηθεί τόσα ερωτήματα και δεν έχετε ενδιαφερθεί να τα λύσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν φέραμε εδώ μάρτυρες και ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε; Έρχονται οι μάρτυρες μας λένε φέρνουμε και τα χαρτιά του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ για τα ψυχοτρόπα και τα είδαμε. Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή; Τι έπρεπε να κάνουμε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Να κάνετε ό,τι κάνετε και με το άλλοθι του κ. Κωστάρη, δηλαδή όταν βλέπετε ότι υπάρχουν αντιφάσεις.....

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΞΗΡΟΣ: Συγνώμη κ. Πρόεδρε, όταν μιλά η Πολιτική Αγωγή δε μπορώ να συγκεντρωθώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν επιτρέπεται ούτε να μουρμουρίζουμε, όταν ο κατηγορούμενος είναι σε αυτή τη θέση, η στιγμή είναι κορυφαία της Δίκης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τη στιγμή που ο κατηγορούμενος απολογείται, νομίζω θα πρέπει να αφεθεί να απολογηθεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απολογείται ακόμα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν απολογούμαι, συζητάμε το θέμα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν θεωρηθεί απολογία, πρέπει να αφεθεί να πει ό,τι νομίζει, δε μπορεί να γίνεται ένας διάλογος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι απολογία. Σας παρακαλώ πολύ, θα σας δοθεί ο λόγος στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή δεν παρεμβάλλεται κανένας μεταξύ εμού και του κατηγορουμένου.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θα σας λύσω όλες τις απορίες, δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία και άμα βρείτε την παραμικρή αντίφαση σ’ αυτά που λέω, τότε να πιαστείτε από κει και να κάνετε αυτό που νομίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πάω εγώ να πιαστώ. Θέλω να δω έναν άνθρωπο ο οποίος λέει τη μια μέρα τα μεν, την άλλη τα δε, την άλλη τρίτα, την άλλη τέταρτα. Καταλάβατε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ναι, πρέπει να πάρετε υπόψη ποιος άνθρωπος λέει τη μία μέρα τα μεν και ποιος άνθρωπος λέει την άλλη μέρα τα δε και πόσο δύσκολο ήταν να βγω εγώ από αυτή την κατάσταση, γιατί απέφευγα μετά οποιαδήποτε ψυχιατρική υποστήριξη όπως καταλαβαίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ μέσα, σ’ αυτή την αίθουσα, ελέχθη κατ’ επανάληψη ότι όταν συνελήφθη ο κ. Κουφοντίνας, τότε τα αλλάξατε αυτά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά είναι συμπεράσματα του Τύπου, δεν είναι συμπεράσματα της Δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ μέσα τα έχουν πει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Τότε λείπουν κάποια δεδομένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τί εξήγηση δίνετε σ’ αυτή την αιτίαση, ότι δε συνδέεται με του κ. Κουφοντίνα την παράδοση;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Καταρχήν δεν ξέρω αν έχει σημασία το αν συνδέεται ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει σημασία. Συνδέεται ή όχι; Αυτό σας ρωτώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αν έχει σημασία θα σας απαντήσω. Ο κ. Αγιοστρατίτης από τις 15/8 και μετά, δηλώνει στα Μέσα ότι όταν φύγει ο Σάββας από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα υπάρξουν εκπλήξεις, θα υπάρξουν αναιρέσεις κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος το δήλωσε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης, μπορείτε να τον ρωτήσετε. Επίσης στις 2/9, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν παραδοθεί ο Κουφοντίνας, την ημέρα που ήρθα εγώ εδώ πέρα, την ίδια μέρα έκανε εκπομπή στον ALPHA ο Τριανταφυλλόπουλος και είπε ότι «θα αναιρέσει ο Σάββας, αλλά περίμενε πρώτα› -το ήξερε ο Τριανταφυλλόπουλος από τον κ. Αγιοστρατίτη και περίμενε να φύγω πρώτα από τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και με το που πάτησα το πόδι μου εδώ το είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αληθές εκείνο το οποίο μας λένε εδώ μέσα ότι συνδέεται με την έλευση του κ. Κουφοντίνα; Δεν είναι αλήθεια αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι αυτή η διαδικασία ακριβώς που εξετάζεται ο κατηγορούμενος αυτή τη στιγμή; Αν πρόκειται για ανάκριση....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι οι απολογίες του ήταν αποτέλεσμα αυτών των ψυχοφαρμάκων και της ΜΕΘ. Αυτό έχει να κάνει, τίποτε άλλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και εξετάζετε τον κατηγορούμενο γι αυτό ως μάρτυρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι ως μάρτυρα, δίνει εξηγήσεις και είπα «θα αναπτύξω›, τα έχει γραμμένα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ως προς τί; Έχει κάνει κάποια ένσταση ο κατηγορούμενος αυτή τη στιγμή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, βέβαια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα παρακαλούσα σε αυτή την περίπτωση να καταγραφεί ακριβώς αυτός ο διάλογος ερωτήσεων-απαντήσεων στα πρακτικά, για να αξιολογηθεί σ’ αυτό το στάδιο της Δίκης τί ακριβώς συμβαίνει δηλαδή αυτή τη στιγμή. Διαδικαστικά δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας δήλωσα ότι έχει υποβάλλει μία ένσταση η οποία είναι εκκρεμής αλλά δεν ήσαστε απ’ την αρχή και θέλουμε να μας τη διευκρινίσει αυτή την ένσταση, τί έχει να μας πει πάνω σ’ αυτό, τί νομίζει ότι αποδείχθηκε εδώ πέρα και τί απόφαση πρέπει να βγάλει το Δικαστήριο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν είχε δοθεί ένσταση, η διαδικασία δεν είναι αυτή. Έπρεπε να αφεθεί να αναπτύξει την ένστασή του.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη διάβασα τη δήλωση του κ. Σάββα Ξηρού και του είπα «πάνω σ’ αυτό, θέλετε να πείτε κάτι άλλο;› Δε θα μου πείτε τώρα και τη δουλειά μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από κει και πέρα θα πρέπει να πάρουν το λόγο όλες οι πλευρές όταν πρόκειται για ένσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθει η ώρα σας. Τώρα αναπτύσσεται αυτό και μετά δε θα αποφασίσουμε εμείς αν δεν πάρετε όλοι τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν βλέπω μια ανάπτυξη, βλέπω ερωτήσεις, μια εξέταση του κατηγορουμένου βλέπω αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε σας ενδιαφέρει φαίνεται κι εσάς να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Όταν θα έρθει η σειρά σας να τα πείτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση: Από την αρχή της Δίκης υπεβλήθη μία ένσταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι προανακριτικές απολογίες. Ακολούθησε η δήλωση του Σάββα Ξηρού, το Δικαστήριό σας επιφυλάχθηκε και είπε ότι στο τέλος της διαδικασίας θα συζητηθεί αυτό το θέμα, αυτή τη στιγμή συζητείται, θέτει την άποψή του ο κ. Σάββας Ξηρός, θα διατυπωθούν και οι απόψεις των υπολοίπων και άλλο είναι το θέμα της απολογίας. Για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να τον αφήσετε απρόσκοπτα να την αναπτύξει. Δεν τον αφήνετε, τον διακόπτετε συνεχώς και δίνετε την εντύπωση ότι δε θέλετε να ολοκληρώσει τη σκέψη και τη διατύπωσή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δίνω σε σας εκείνη την εντύπωση την οποία έχετε βάλει στο μυαλό σας από την αρχή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δίνετε την εντύπωση σε όλο το ακροατήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποια εντύπωση έχετε βάλει στο μυαλό σας εσάς ειδικά δε θα σας την αλλάξουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς θεωρείτε ότι τηρείται η διαδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θέλετε τη διαδικασία εκείνη που γινόταν χθες με χειροκροτητές, έτσι; Αυτή τη διαδικασία θέλετε; Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω και να σέβεστε. Δεν σας δίνεται ο λόγος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Θέλω να κάνω μια παρατήρηση μόνο στο Δικαστήριό σας, διαδικαστική. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για ένα υποθετικό γεγονός, συζητάμε δηλαδή για την περίπτωση που το Δικαστήριό σας θα ρωτήσει τον κατηγορούμενο, ο κατηγορούμενος θα έχει αντιφάσεις με τις προανακριτικές του και τότε θα χρειαστεί να αναγνώσετε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν χρειαστεί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Νομίζω λοιπόν ότι επειδή ακριβώς μπορεί να μη χρειαστεί να αναγνώσετε, είναι μάλλον πρόωρη η συζήτηση αυτού που κάνετε. Μάλλον πρέπει να ξεκινήσει ο κατηγορούμενος να απολογείται και στην πρώτη στιγμή που θα διαγνώσετε αντίφαση....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε χθες με τον συνήγορό του, ότι «εγώ δεν θα απολογηθώ εάν δεν τελειώσετε με αυτό το θέμα›. Αφήστε λοιπόν τους συνηγόρους του να κάνουν τη δουλειά τους. Πείτε ελεύθερα ό,τι θέλετε κ. Ξηρέ, εγώ δε σας ρωτώ τίποτε άλλο, γιατί ενοχλούνται όλοι.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Με τη διαφορά ότι όταν ξεκινώ να μιλήσω για τα πρακτικά, λέτε ότι είστε ενημερωμένοι, αλλά πρέπει παρ’ όλα αυτά να αναφερθώ πάλι κι εγώ στα πρακτικά. Πρέπει να καταλάβετε τί είναι αυτή ακριβώς η αισθητηριακή απομόνωση.

Είχα αφήσει τη σκέψη μου στη μέση πριν, όταν είπα ότι ερευνάται το θέμα για την επιταγή του κ. Κωστάρη, ερευνάται εξονυχιστικά, και τον έναν και τον άλλον καλεί ο κ. Εισαγγελέας και όταν είπε ο κ. Πιταρίδης εδώ ότι «εγώ έδωσα εντολή στις 12 του μήνα, μετά από καταγγελία της Αλίθιας Ρομέρο, να γίνουν για πέντε ομάδες ψυχοτρόπων να γίνει έρευνα›. Ο κ. Πιταρίδης βέβαια ήταν ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, δε μπορούσε κάποιος άλλος να του αλλάξει την εντολή. Αυτή η εντολή λοιπόν έφτασε στο βιοχημικό εργαστήριο και βγήκαν μόνο για τα δύο. Για τα άλλα τρία, κάποιος προφανώς άλλαξε την πορεία τους, για τις άλλες τρεις ομάδες ψυχοτρόπων.

Αυτό σημαίνει κάτι. Ποιο ήταν αυτό το άλλο το χέρι που άλλαξε αυτή τη συνταγή; Ποιος ήταν ο λόγος που δεν έγινε τη στιγμή που ήθελαν να αποδείξουν δημόσια ότι «ορίστε, δεν παίρνει ψυχοτρόπα›; Και μάλιστα εξαφανίστηκαν βέβαια και τα δείγματα και το αποτέλεσμα δε γράφηκε πουθενά, σε κανέναν ιατρικό φάκελο και απλώς ανακοινώθηκε αόριστα ότι δεν παίρνει ψυχοτρόπα. Αόριστα τελείως. Ο κ. Πιταρίδης όταν γύρισε βέβαια από τις διακοπές, είδε ότι δε γράφηκε πουθενά, προφανώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και αναζήτησε τρόπους να βρει δείγματα από τις ημερομηνίες αυτές για να μπορέσει να συνεχίσει την εξέταση με άγνωστο αποτέλεσμα, όπως κατέθεσε εδώ.

Αυτό πρέπει να το διερευνήσετε διεξοδικά, να δείτε τί συνέβη τελικά. Υπήρχε τρόπος όπως σας είπα, με τις 20λεπτες επισκέψεις αυτές, όταν ήμουν τυφλός, να μου βάζουν οτιδήποτε μέσα. Δε χρειαζόταν να γραφεί καν στον φάκελο τον ιατρικό. Αλλά το κυριότερο είναι η αισθητηριακή απομόνωση, την οποία την έχουν χαρακτηρίσει εδώ, κάποιος γιατρός από ένα δημοσίευμα ενός γνωστού ιατρού που διάβασε ο κ. Ραχιώτης την ημέρα που συζητούσαμε γι αυτό το θέμα, ότι εξομοιώνεται με την πλύση εγκεφάλου. Θέλετε να σας αναγνώσω το κομμάτι ή το θυμάστε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυμάμαι ότι το είπε, θα το εκτιμήσουμε.