Πολιτική
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2003 19:02

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (25/07/2003) 03/07

Αντίθετα. Ο κ. Ξηρός είχε απόλυτη διαύγεια. Αυτό αποδεικνύεται από την προσεκτική παρατήρηση όλων των μαρτυρικών καταθέσεων, από την αρχιτεκτονική αυτών των καταθέσεων και από το περιεχόμενο. Αλλά ακόμη – ακόμη και από το ίδιο το υπόμνημά του κι εκεί με λίγη προσοχή θα δείτε ότι τεκμαίρεται έμμεσα η μη χορήγηση οποιονδήποτε ουσιών.

Ο κ. Ξηρός μέσα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έτυχε πολυτελούς, πολυτελεστάτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σπάνια ασθενής είχε τοιαύτη τέτοιου επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν κύριοι Δικαστές κάποιος υμών βρισκόταν στη θέση του κ. Σάββα Ξηρού δεν θα ζούσε.

Πήγε πολυτραυματίας με προβλήματα στον πνεύμονα, στα μάτια, στα αυτιά, στα χέρια, στο σώμα, μόνο ένα όργανο του σώματός του ήταν ακέραιο: ο εγκέφαλός του. Αυτό το λέει η σχετική γνωμάτευση και η σχετική αξονική τομογραφία. Ο εγκέφαλός του ήταν απόλυτα απείραχτος. Όλα τα άλλα είχαν πειραχτεί.

Κύριοι Δικαστές κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει σχετικά με την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Περαιτέρω δεν προέκυψε κανένα σφάλμα ιατρικό, ή συμπεριφορά οποιουδήποτε υγειονομικού ιατρού ή άλλου μέλους του νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ που να προσκρούει στους παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας.

Επ’ ευκαιρία για το θέμα της δεοντολογίας. Κύριοι Δικαστές ήρθε εκείνος ο γιατρός εξ Χανίων -και παρακαλώ θυμηθείτε τον- παθολόγος κατά την ειδικότητα και συνδικαλιστής και είπε τούτο αναφερόμενος στη δεοντολογία: αν είχε πρόβλημα να δοθεί κάποια κατάθεση, να δηλωθεί κάποια βούληση για παραγωγή εννόμων αποτελεσμάτων, εάν υπήρχε τέτοιο θέμα, ο επιθυμών να κάνει τη δήλωση αυτή, ο βουλόμενος, έπρεπε να εξεταστεί προηγούμενα από δύο ιατρούς ψυχιάτρους. Αυτό λέει η δεοντολογία.

Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Σάββα Ξηρό. Δύο ιατροί η κα Θεοδωροπούλου που είναι Διευθύντρια του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ του σχετικού τμήματος και ο κ. Μαντωνάκης είναι Καθηγητής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτοί εξέτασαν τον κ. Σάββα Ξηρό επισταμένως, επί ένα τέταρτο της ώρας, δεν χρειάστηκε περισσότερο, ήταν εμφανής η κατάσταση της υγείας του και γι’ αυτό δεν ασχολήθηκαν περισσότερο.

Τον είδαν, κουβέντιασαν, διαπίστωσαν την ικανότητά του να μπορεί να λέει και να αρνείται. Έχει σημασία το δεύτερο, το να αρνείται. Σε αυτό προκύπτει αν δείτε την πρώτη κατάθεσή του στις 11/7 που λέει: «Δεν θα πω για το Μανώλη› και δεν λέει και εκεί εκείνοι που τον εξετάζουν δεν τον πιέζουν, δεν τον ρωτάνε, σέβονται αυτή του την άρνηση, αυτή του την επιθυμία.

Κύριοι Δικαστές υπάρχει μια προδικασία -θα το πω και θα το φωνάξω- υποδειγματική και αυτή την υποδειγματική προδικασία προσπαθούν να τη διαβάλλουν. Κύριοι Δικαστές είναι ολέθριο τούτο, όλα έχουν τίμημα.

???.: (Εκτός μικροφώνου) Θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλετε να διακόψουμε; Εγώ δεν έχω πρόβλημα προκειμένου να πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, όχι εμένα, αλλά τον κ. Κουφοντίνα ή τον κ. Ξηρό να φύγουμε κ. Πρόεδρε.

Παρακαλώ κ. Σάββα επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου. Σας σέβομαι –πιστέψτε με- σαν κατηγορούμενο και με έχετε προσβάλλει πάρα πολύ και μακάρι να ακολουθήσετε το δρόμο τον οποίο είχατε αρχίσει για να τύχετε των ευεργεσιών που ο ποινικός νομοθέτης έχει προβλέψει με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Δεν το θελήσατε. Θέμα δικό σας, επιλογή δική σας, εν πάση περιπτώσει.

Δεν υπέπεσε σε κανενός την αντίληψη ότι τρίτο πρόσωπο είχε εισέλθει στο χώρο νοσηλείας του κ. Ξηρού, πέραν του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και αργότερα μετά την έξοδό του από την μονάδα εντατικής θεραπείας το προσωπικό ασφαλείας.

Ο ασθενής ο κ. Σάββας Ξηρός ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει στις υπεύθυνες προανακριτικές αρχές τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2002 ξημερώματα Σαββάτου 6 Ιουλίου. Αποτελούσε η κατάθεση αυτή προϊόν ελεύθερης βούλησης. Υπήρχε άριστο επίπεδο συνείδησης όπως κατέθεσε η αρμόδια ψυχίατρος και η κατάθεση αυτή δεν είχε επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ 11 είναι η πρώτη κατάθεση, δεν είναι 6 του μηνός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ζήτησε να καταθέσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι Δικαστές γιατί ο κ. Σάββας Ξηρός πήρε την απόφαση να καταθέσει; Ήταν τόσο γοητευτικοί ο κ. Ιωάννης Διώτης ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο κ. Στυλιανός Σύρος τότε Ταξίαρχος και τώρα Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ; Είχαν τέτοια γοητεία που τον γοήτευσαν, που τον γήτευσαν όταν είναι να προσχωρήσει υπό την πλευρά τους και να δεχτεί να ομολογήσει και να καταθέσει αυτά τα οποία κατέθεσε;

Ήταν ο νόμος, ήταν αυτά τα ευεργετήματα του νόμου τα οποία περίμενε, ή μήπως είναι και κάτι άλλο; Την απάντηση τη δίνει η κατάθεση της κας Λουρίδα. Η κα Λουρίδα ως μάρτυρας κατέθεσε εδώ εις το ακροατήριο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Κάραβελ στην Καισαριανή.

Εδώ κ. Πρόεδρε η κα Λουρίδα είπε ότι: «Είμαι αδελφή του Νίκου Λουρίδα, την επομένη της έκρηξης ήμουν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ έξω από τη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλευόταν ο αδελφός μου. Όπως καθόμουν στην πόρτα της εντατικής με δύο αστυνομικούς που φρουρείται ο αδελφός μου, είδα μπροστά μου τον κ. Σάββα Ξηρό. Ήταν ο κ. Σάββας Ξηρός στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ τον αναγνώρισα. Εκεί ήταν. Τον θυμόμουν όλα αυτά τα χρόνια αυτό το νεαρό. Είχε έρθει εκεί είπε στους αστυνομικούς ότι είναι φοιτητής της Ιατρικής, στα χέρια του κρατούσε μια ροζ κάρτα και ήθελε να μπει στην εντατική, για να κάνει μια έρευνα για τον αδελφό μου. Εκείνο όμως που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν ότι όταν ήρθε ρωτούσε εάν έχει πεθάνει ο αδελφός μου. Γιατί την ημέρα εκείνη έγραφαν οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ ότι ο Νίκος Λουρίδας απεβίωσε, όπως και ο άλλος αστυνομικός. Πράγματι την προηγούμενη είχε πεθάνει ο αστυφύλακας Γεωργακόπουλος και ρωτούσε επίμονα εάν ζει ο Λουρίδας. Τον ρώτησαν οι αστυνομικοί τι τον ενδιαφέρει και είπε: θέλω να κάνω μια έρευνα, είμαι φοιτητής της Ιατρικής›.

Σε περαιτέρω ερώτηση απαντά η κα Λουρίδα: «Θυμάμαι το Σάββα, είμαι 100% σίγουρη ότι ήταν ο Σάββας Ξηρός. Είμαι σίγουρη ότι κάτι ήθελε να κάνει στον αδελφό μου›.

Κύριοι Δικαστές τι ήθελε να κάνει; Η λογική απαντά: σε συνδυασμό και με αυτό το οποίο προέκυψε ο κ. Σάββας όντας στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ρωτούσε το δωμάτιό του κατά που βλέπει; Βλέπει στο Λυκαβηττό; Βλέπει στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και ρωτούσε με αγωνία! Δεν θέλω να πω ότι είχε πάει ο κ. Σάββας για να σκοτώσει, ή να αποτελειώσει τον κ. Λουρίδα, αυτό θα το απαντήσει η λογική του απλού, κοινού ανθρώπου.

Ξέρετε τι άλλο έλεγε στην εντατική; Έτρεμε μην του κάνουν κακό, φοβόταν, ήταν τέτοια η αγωνία του και ποιον φοβόταν κύριοι Δικαστές; Φοβόταν τον κ. Διώτη; Φοβόταν το κράτος; Φοβόταν την Ελληνική Δημοκρατία που τον είχε αγκαλιάσει; Την «απόλυση› φοβόταν.

Κύριοι Δικαστές δεν είμαι μακρηγορών και ξέρετε γιατί; Γιατί με ενδιαφέρει σε αυτή τη δίκη η ηθική αποδοκιμασία αυτών των πράξεων, αυτής της μάστιγας που λέγεται τρομοκρατία. Αυτό θέλω να προκύψει. Εάν κύριοι Δικαστές βγει από αυτή τη δίκη η ηθική αποδοκιμασία, τότε θα είμαστε καλά σαν δημοκρατία, σαν πολίτες, σαν λαός. Εάν δεν βγει, τότε κύριοι Δικαστές όλοι μας θα πληρώσουμε το τίμημα.

Σας έχω πει και προσωπικώς κ. Πρόεδρε ότι η δημοκρατία δεν έχει 45ντάρια. Τους δικαστές έχει. Τους προανακριτές έχει, τους ανακριτές έχει. Αυτοί είναι το οχυρό της δημοκρατίας και ευτυχώς αλίμονο εάν η δημοκρατία φτάσει στο σημείο να θελήσει τη βοήθεια της βίας και τη βοήθεια από τα 45ντάρια ή και από άλλα. Τότε δεν θα υπάρχει δημοκρατία. Σκεφτείτε το. Η κατάλυση της δημοκρατίας μπορεί να συντελεστεί από πολλές πλευρές με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με τους συνταγματάρχες.

Μακρηγορώ κ. Πρόεδρε αλλά σέβομαι πολύ τη θέση του κ. Σάββα Ξηρού, γι’ αυτό ο κ. Σάββας Ξηρός όταν πήγε και ο πατέρας του, ένας σεβάσμιος άνθρωπος τον οποίο εγώ σέβομαι απεριόριστα και τον λυπάμαι διότι κι εγώ είμαι πατέρας, τον λυπάμαι ειλικρινά, και του είπε «Παιδί μου να φερθείς σαν χριστιανός, σαν παιδί ιερέως›, ο κ. Σάββας Ξηρός αυτό έκανε.

Αυτό έκανε ο Σάββας, σεβάστηκε τον πατέρα του, σεβάστηκε τη ρίζα του. δεν μπορεί κ. Πρόεδρε. Όλα τα έσβησε αυτή η καταραμένη, η ένοπλη επαναστατική πάλη; Κάτι είχε μείνει και από τον Χριστό και από το Θεό και από την Αλήθεια και βγήκαν στην επιφάνεια. Και λέει ο Σάββας Ξηρός «Θέλω ιερέα να με εξομολογήσει, θέλω να κοινωνήσω›.

Κύριοι Δικαστές γιατί τα λέω αυτά; Βέβαια είναι προφανή. Είναι η απάντηση γιατί έδωσε τις καταθέσεις. Να γιατί τις έδωσε τις καταθέσεις, να γιατί οι καταθέσεις είναι προϊόν της βουλήσεώς του και μακάρι ο Σάββας Ξηρός, θα ήμουν ευτυχής εάν και στην αρχή της διαδικασίας σε αυτή τη δίκη έλεγε «Εγώ πηγαίνω με την πλευρά του νόμου, της συντεταγμένης κοινωνίας, και αποκρούω τη βία, βοήθησα άλλωστε›. Κύριοι Δικαστές αν ένας δικαιούτο το ελαφρυντικό του νόμου είναι ο Σάββας Ξηρός. Πραγματικά το λέω αυτό το πράγμα και το περίμενα και από τον ίδιο. Δεν με βοήθησε.

Κύριοι Δικαστές αυτά επί του παρόντος. Μην στενοχωρηθεί ο κ. Σάββας εάν τυχόν το Δικαστήριο δεχτεί την πρότασή μου, να ξέρει ότι το Δικαστήριο τον κρίνει με δικαιοσύνη, τον κρίνει με σεβασμό στα δικαιώματά του, στις αρετές και τυχόν και στα λάθη του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό που σε αυτό το διαδικαστικό στάδιο το Δικαστήριό σας καλείται να κρίνει, είναι αν ο κ. Σάββας Ξηρός κατά το χρόνο που κατέθετε είχε τη διανοητική ικανότητα να αντιληφθεί τα γεγονότα και να μπορεί να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Ισχυρίζεται προκειμένου να υποστηρίξει ότι η διανοητική του κατάσταση ήταν τέτοια που δεν του επέτρεπε να αντιληφθεί τα γεγονότα σε πρώτη φάση τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Νομίζω γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος, δεν χρειάζεται δηλαδή να μακρηγορήσει κανείς επιχειρηματολογώντας για να πει ότι αυτό δεν συνέβη.

Θα έλεγα μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Σάββας Ξηρός ακύρωσε αυτό τον ισχυρισμό του, με προηγούμενη δικονομική συμπεριφορά του. θέλω να σας θυμίσω ότι γύρω στο Μάιο σηκώθηκε μια μέρα και κατήγγειλε ότι του χορηγούνται ψυχοφάρμακα μέσα στη φυλακή, προκειμένου να διαλυθεί η προσωπικότητά του. Το Δικαστήριο διερεύνησε αυτό τον ισχυρισμό, κάλεσε γιατρούς, κάλεσε ψυχίατρο, κάλεσε για πρώτη φορά -και εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον κ. Χριστοδουλάκη- οι οποίοι ήταν κατηγορηματικοί ότι τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Εκεί για πρώτη φορά ο κ. Χριστοδουλάκης μας άφησε να εννοηθεί ότι όταν θα έρθει η ώρα να εξεταστεί η ουσία των ισχυρισμών, ενδεχομένως να ανακύψει κάποιο ζήτημα. Αυτό το οποίο ο ίδιος έδινε ως εξήγηση, ότι η συμπεριφορά του Σάββα να συνεργαστεί με τις Αρχές και να καταθέσει όσα κατέθεσε, ήταν αποτέλεσμα της μακρόχρονης θεραπείας του στο θάλαμο εντατικής θεραπείας.

Ας δούμε αυτό το πράγμα αν υπήρχε ή δεν υπήρχε. Έχουμε την κατάθεση ενός μάρτυρα που επιβεβαιώνει πράγματι αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος όμως εξέτασε τον κατηγορούμενο 6 – 8 ή 10 μήνες μετά τα γεγονότα. Αν θυμάμαι καλά ο κ. μάρτυρας είπε ότι η μοναδική φορά που ήρθε σε επαφή και συζήτησε με τον κ. Σάββα Ξηρό ήταν στις 4 Απριλίου του 2003. Τα γεγονότα τα οποία συζητάμε έχουν γίνει στις αρχές Ιουλίου του 2002 βρισκόμαστε σε αυτή τη χρονική απόσταση.

Αντίθετα η άποψη αυτή διαψεύδεται από τα εξής γεγονότα: πρώτον, δύο μάρτυρες εκ των οποίων δυο ψυχίατροι αναφέρθηκαν από το συνάδελφό μου, εκ των οποίων η μία κατέθεσε εδώ, εξέτασαν το κατηγορούμενο και δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη αυτού του συνδρόμου.

Έχουμε επιπλέον και την κατάθεση του κ. Πιταρίδη, ο οποίος έχει μια εξαιρετική εμπειρία πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Είναι υπεύθυνος για της λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τι σας είπε στην κατάθεσή του; Ανατρέξτε στην κατάθεσή του. Ότι «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχουμε δει κατ’ επανάληψη να γίνεται και σε αρκετούς αρρώστους μας. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω το Δικαστήριό σας είναι ότι στον κ. Ξηρό δεν υπήρχε κάτι τέτοιο›.

Προσέθεσε σήμερα και θα έλεγα προσέθετε και σε διάφορες συνεντεύξεις – παρουσίες κλπ., μιλούσε για φρικτά βασανιστήρια ή για εικονικές εκτελέσεις. Θα σας έλεγα μονάχα ότι το επίπεδο σχέσεων που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους, δηλαδή μεταξύ των ανακριτών και του Σάββα Ξηρού, το οποίο φαίνεται ακόμη και από τις συνεντεύξεις των δικών του ανθρώπων, επιβεβαιώθηκε από το μάρτυρα επίσης Πιταρίδη και σας θυμίζω τι είπε: «Όταν στις 11 Ιουλίου επρόκειτο να καταθέσει ο Σάββας Ξηρός και συνεπεία της χορήγησης ενός νέου αντιβιοτικού είχε προκύψει κάποια αντίδραση του οργανισμού του, ζήτησε από το Σάββα Ξηρό να μην καταθέσει την ημέρα εκείνη και ότι οι ανακριτές αποδέχθηκαν αυτό το πράγμα και είπαν να φύγουμε να έρθουμε μια άλλη μέρα›. Τι σας είπε; Σας είπε ότι ο Ξηρός ήταν αυτός ο οποίος επέμενε όχι, αφήστε να τα πω να τελειώνω με αυτή την ιστορία.

Αν αυτά τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέμε και δεν μπορεί να μην είναι διαφορετικά κύριοι Δικαστές, θα έλεγα ότι οι ισχυρισμοί του κ. Ξηρού είχαν μια αδυναμία από την αρχή τους και για ένα άλλο λόγο: σε προγενέστερο χρόνο και πριν ακόμη ανακύψει η ανάγκη αλλαγής της στάσης (ανάγκη, την οποία επεσήμανε ο συνάδελφός μου σε ποιο χρονικό σημείο δημιουργήθηκε) είχαν βγει και ο ίδιος και το περιβάλλον του και οι συνήγοροί του και είχαν εκθειάσει ουσιαστικά τον τρόπο που οι γιατροί αντιμετώπισαν το Σάββα Ξηρό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας έλεγα ότι είναι αδύνατη διότι προκειμένου να έχουν γίνει τα πράγματα όπως τα ισχυρίστηκε εκ των υστέρων ο κ. Ξηρός απαιτούσε συνεργασία των γιατρών. Θα έλεγα προς στιγμή να προσχωρήσω στην άποψη ότι ο Εισαγγελέας εκείνος ο οποίος με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου έχει οριστεί να εποπτεύει τα ζητήματα της τρομοκρατίας ακριβώς για να μπορεί αν πάσα στιγμή να έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τη νομιμότητα σε όλες τις ενέργειες ότι ξέχασε και έγινε επιλήσμων του καθήκοντός του. Αλλά οι γιατροί, οι άνθρωποι οι οποίοι εξεθειάζοντο για αρκετό χρονικό διάστημα για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν, θα δεχθεί κανείς σήμερα ότι ήταν στυγνά όργανα του καθεστώτος και της αυτοκρατορίας προκειμένου να βάλουν τον κ. Ξηρό, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο να τον κάνουν άβουλο;

Θα έλεγα όμως κ. Πρόεδρε ότι υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Σήμερα ο κ. Ξηρός επεξέτεινε την ένσταση ακυρότητός του και κατά των απολογιών που έχει δώσει ενώπιον του Εφέτη Τακτικού Ανακριτή παρουσία μάλιστα όπως επισημαίνω και του τότε και του τώρα συνηγόρου του.

Ακούστε τί μας είπε, γιατί είναι πραγματικά χαρακτηριστικό κ.κ. συνάδελφοι ότι στις σελίδες 56 και στις σελίδες 63 της απολογίας αυτής ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου ο κ. κατηγορούμενος καλείται να αναγνωρίσει ανθρώπους με βάση φωτογραφίες και όχι όλους του κατηγορουμένους κ.κ. Δικασταί.

Αρχίζει την κατάθεσή του αναγνωρίζοντας τον κ. Τσελέντη μετά από επίδειξη φωτογραφίας του Ανακριτού και στην δεύτερη όψη της σελίδας 63 αναγνωρίζει τον κ. Θωμά Σερίφη ως «Στάθη› στις φωτογραφίες που επίσης επιδεικνύονται. Ακούστε τώρα τί σας είπε. «Ξέρεις, σου κάνουμε μάθημα όταν θα πας στον Ανακριτή και θα σου δείξει δύο φωτογραφίες›. Τί σημαίνει αυτό κ.κ. Δικασταί; Ο ισχυρισμός του κ. Σάββα Ξηρού ποιος είναι; Ότι ο Εφέτης Ανακριτής βρισκόταν σε επαφή και έπαιρνε εντολές από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή από τον Εισαγγελέα Διώτη ότι ξέρετε, όταν θα έρθει ο Σάββας Ξηρός θα του δείξετε την υπ’ αριθμ. τάδε και τάδε φωτογραφία και την υπ’ αριθμ. τάδε και τάδε φωτογραφία για να σας αναγνωρίσει ως «Στάθη› τον Θωμά και ως «Αλέκο› τον Τσελέντη.

Σ. ΞΗΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Όλες τις έδειξε, όχι μόνο αυτές. Όλες τις φωτογραφίες μου έδειξε. ¶μα θέλετε να ενημερωθείτε αυτή είναι η διαδικασία.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ διαβάζω τα πρακτικά, διαβάζω τις εκθέσεις που έχουν συνταχθεί και επισημαίνω αυτά τα πράγματα. Θέλω να σας πω το εξής κ.κ. Δικασταί. Εγώ τουλάχιστον έχω ακριβώς τα ίδια αισθήματα που έχει και ο συνάδελφός μου. Θα έλεγα περισσότερο ο κ. Σάββας Ξηρός είναι τραγικό πρόσωπο. Θα έλεγα επιπλέον ότι είναι και μοιραίο πρόσωπο. Αφού υλοποίησε με δική του συμπεριφορά, το έχει αποδεχθεί και γι αυτό το λέω, για αρκετό καιρό την δράση αυτής της Οργάνωσης ήρθαν οι συμπτώσεις έτσι ώστε δικό του λάθος να αποτελέσει το πρώτο σημείο ξηλώματος αυτής της υποθέσεως.

Ο κ. Σάββας Ξηρός αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές. Τα κίνητρά του σε αυτό το διαδικαστικό στάδιο τουλάχιστον εμένα δεν με ενδιαφέρουν. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι ιστορίες των φαρμάκων, του στερητικού συνδρόμου και των βασανιστηρίων δεν ευσταθούν και ως εκ τούτου η ένσταση θα πρέπει να απορριφθεί.

Θέλω να επισημάνω από τώρα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ότι είπε στις απολογίες του ο κ. Σάββας Ξηρός είναι θέσφατο. Θα ερευνηθεί ουσιαστικά την κρίσιμη ώρα σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Να πω μόνο δυο πράγματα. Βασικά, όχι σε όλα γιατί ακούστηκαν τερατώδη ψέματα εδώ πέρα σε σημείο που να νομίζω ότι όλο το διάστημα εγώ κοπάναγα αέρα εδώ πέρα και άδικα ανέβηκα νομίζω επάνω. Το πρώτο είναι ότι με τον Κουφοντίνα συναντηθήκαμε 15 ημέρες πριν αρχίσει η δίκη. Μέχρι τότε υπήρχε πλήρης απομόνωση και δεν υπήρχε κανένας τρόπος, μα κανένας τρόπος επικοινωνίας, κανένας.

Όταν μάλιστα προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του γύρω στα Χριστούγεννα, προσπάθησαν να επικοινωνήσω μαζί με την καλούμενη τηλεδιάσκεψη που έχει ο ΟΤΕ, αμέσως μου άλλαξαν τις ώρες προαυλισμού να μην ταιριάζουν με τις δικές του μόλις του άκουσαν αυτό από το τηλέφωνο, ότι προετοιμάζουμε τέτοια συζήτηση. Τα Χριστούγεννα αυτό. Οπότε αναγκαστικά συναντηθήκαμε 15 ημέρες πριν αρχίσει η δίκη.

Ένα δεύτερο είναι ότι κανένας Έλληνας δεν πιστεύει, οπουδήποτε, πάρτε ένα τυχαίο νούμερο και ρωτήστε «δώσανε φάρμακα στον Σάββα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ›; Οποιοδήποτε νούμερο να πάρετε αυτή την στιγμή, οπουδήποτε, θα σας πουν «ναι›. Δεν υπήρχε περίπτωση να μας αναζητούν 27 χρόνια και να περιμένουν μια τυχαία εξομολόγηση. Αυτό είναι αδύνατον. Είναι ένα σενάριο αμερικάνικης φαντασίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από αυτό που σας είπα πριν, από την διερεύνηση για τα ψυχοτρόπα που διέταξε ο Πιταρίδης και διερευνήθηκαν μόνο δύο. Για να σταματήσω στα δύο και όχι στα πέντε, πέντε ομάδες ψυχοτρόπων, για να σταματήσω στις δύο είναι δύο τα ενδεχόμενα. Ή κάποιος σταμάτησε την έρευνα εκεί πέρα γιατί ήξερε ότι τα άλλα τρία θα βγουν θετικά ή βγήκαν τα δύο πρώτα θετικά οπότε σταμάτησε να ερευνά παραπέρα ο Μικροβιολόγος. Οπότε ή το ένα ή το άλλο σημαίνει ότι υπήρχαν ψυχοτρόπα. ¶μα θέλετε μπορείτε να το ερευνήσετε περισσότερο αυτό, αν θέλατε μάλλον μπορούσατε να ερευνήσετε φωνάζοντας και άλλους μάρτυρες πάνω σε αυτό το θέμα.

Ένα άλλο είναι ότι υπάρχουν προανακριτικές καταθέσεις όπως έχει αποδειχθεί εδώ μέσα τουλάχιστον από τις 5 προς 6 Ιουλίου. Από τις 5 μέχρι τις 11 υπάρχουν τουλάχιστον 5 προανακριτικές καταθέσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στην δικογραφία και αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να ψάξετε από όλα. Εκεί μέσα σε αυτές τις 5 κρύβονται όλα τα μυστικά. Όλες οι απορίες σας θα λυθούν όταν έρθουν αυτές οι 5 προανακριτικές εδώ ή όταν έρθουν οι κασέτες από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 8. Αυτές οι 8 ημέρες θα σας λύσουν όλες τις απορίες. Αντί να προσπαθείτε να πείτε «ψηφίζουμε εδώ πέρα τί έγινε και τί δεν έγινε›.....

Ο κ. Μαρκής είχε πει στην αρχή όταν έκανα την καταγγελία, όταν είπα «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα› είπε «θα δούμε και την Ρόδο και το πήδημα›. Ελπίζω να μην ήταν υπονοούμενο αυτό, να ήταν πραγματικά ότι είχε πρόθεση διερεύνησης του θέματος, γιατί οι εφημερίδες το πήραν για υπονοούμενο και έγραψαν....

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ήταν λάθος χειρισμός των εφημερίδων.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν λάθος, ήταν λόγος εξαίρεσης σίγουρα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλά, ας την έκαναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σάββα, τί εννοείτε εδώ πέρα; Εμένα με ενδιαφέρει η πλήρης – το ξέρετε αυτό ....

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ακούω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί εννοείτε ότι υπάρχουν καταθέσεις και δεν είναι στην δικογραφία; Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Υπάρχουν καταθέσεις αυτές που πήραν ο Σύρος και ο Διώτης στην εντατική του Γ΄ ορόφου από τις 5 του μήνα κάθε βράδυ που ερχόταν μέχρι τις 8 τουλάχιστον 9.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σάββα, τις έχετε υπογράψει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όπως και τις άλλες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή τις έχετε υπογράψει.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όλα υπογραμμένα είναι. Υπάρχει τίποτα που να μην υπογράψω; Όλα τα υπέγραφα κ. Εισαγγελέα, ότι μου έδιναν το υπέγραφα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σάββα, έχετε υπογράψει με ένα «Σ›.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όπως και τις υπόλοιπες. Βέβαια, όλα με «Σ› το υπέγραφα. Πώς να υπογράψω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τις κασέτες πώς το ξέρετε κ. Σάββα;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Για τις κασέτες έχει γραφτεί στον Τύπο. Αυτό το λέω για σας. Εγώ ξέρω 100% σίγουρα γιατί έχει γίνει διάλογος ανάμεσα σε μένα και στους άγνωστους βέβαια σε μένα Στέλιο και Γιάννη τότε «γιατί με βιντεοσκοπείτε και γιατί μαγνητοφωνείτε;›. Μου είπαν κάποιες δικαιολογίες τα οποία θα τα βρείτε όλα στις κασέτες. Αν θέλετε πραγματικά να βρείτε την αλήθεια να ζητήσετε τις κασέτες τις οποίες ζητάει και ο κ. Γεωργίου για δικούς του λόγους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Σάββα, επί ποίου θέματος έγινε η εξέτασή σας; Τί ακριβώς έχετε πει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θα σας λύσω εγώ την απορία γιατί ότι και να πω εγώ εδώ πέρα είναι σαν να κοπανίζω αέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην το λέτε, όχι σας παρακαλώ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ότι και να πω εδώ πέρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι λέτε εκτιμάται.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι εκτιμάται, υπάρχουν στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί κι εσείς μπορείτε να πείτε την αλήθεια, ο οιοσδήποτε. Δεν διαφέρετε σε τίποτα από τους άλλους.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Με ρώτησε και προηγουμένως ο κ. Πρόεδρος για τον Πειραιά. Σας είπα ότι ήμουν εγώ και δεν ήταν ο Βασίλης και έχετε κασέτα. Την φέρατε εδώ, πήρατε να δείτε αν όντως ισχύει αυτό που είπα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και ποιος σας είπε ότι αυτό που λέτε εσείς το απορρίπτει το Δικαστήριο; Μπορεί να το δεχθεί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ακριβώς, το είπα εγώ και υπάρχει και κασέτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή το λέτε εσείς δεν σημαίνει το απορρίπτω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: ¶μα θέλετε καταλαβαίνετε, μιλάω τώρα για.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε μόνο τί ακριβώς είπατε. Αυτό θέλω να ακούσω.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είναι 5 ημέρες καταθέσεις. Το τί ακριβώς είπα με «κόμμα› και «τελεία› δεν μπορώ να τα πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πείτε μου όσα μπορείτε, ότι θυμάστε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θα φέρετε τις κασέτες ή θα βρείτε αυτές τις καταθέσεις πού πήγαν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν τις έχω κ. Σάββα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Και πού πήγαν τα δύο φύλλα που υπόγραψα στις 16 του μήνα, τα δύο που περίσσευαν ή ποιους εκβιάσανε ή εκβιάζουν ακόμα με αυτά τα δύο φύλλα και τους αναγκάζουν αυτή την στιγμή να λένε αυτά που θέλουν αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί εννοείτε; Δεν κατάλαβα τί είπατε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μελετήστε και τα πρακτικά, δεν έχω πρόθεση να εξηγήσω περισσότερο αυτά τα θέματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ τί να ξέρω κύριε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχω ένα άλλο θέμα και να τελειώσω. Αυτό που είχα πει από την αρχή, ότι αν με ρώταγαν οι γιατροί «τί προτιμάς, την ζωή σου ή την τιμή σου;› θα προτιμούσα την τιμή μου. Είμαι πόσα χρόνια σε αυτή την Οργάνωση, δεν μπήκα τυχαία. Από 12 χρονών, από την εποχή που μπήκαν στην Κύπρο οι Τούρκοι από εκείνη την εποχή εγώ έχω χάσει και την εφηβεία μου και το παιδικό χαμόγελο και όλα αυτά και προσανατολίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση. Με τις «καραμελίτσες› που λέτε τώρα, μέτρα επιείκειας και όλα αυτά δεν μπορείτε να με ξεγελάσετε, δεν είναι κάτι του χαρακτήρα μου και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, πότε συναντηθήκατε; Λέει ότι συναντηθήκατε. Πότε; Είναι αλήθεια αυτό;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είναι αλήθεια αυτό. 15 ημέρες....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί υπήρχε μία τέτοια ιστορία εδώ πέρα ότι μόλις ήρθε και τον επηρέασε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είμαστε σε διαφορετικές φυλακές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχατε επαφή.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εμείς είμαστε στις γυναικείες, αυτοί ήταν σε αντρικές. Τους έφεραν 15 μέρες πριν την έναρξη της δίκης. Ως τότε ήμασταν σε απομόνωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Η πολιτική αγωγή πρώτα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε εσείς οι συνήγοροί του, δεν κάνατε εσείς την ένσταση. Ο κ. Αγιοστρατίτης την έκανε. Θα τα πείτε μετά εσείς.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την σειρά, έχουμε μία ένσταση και μετά πείτε ότι θέλετε εσείς. Δικαίωμά σας. Να πω «παρελκύεται› σώνει και καλά; Δεν θέλω να σας το πω. Εσείς ξέρετε τί θα κάνετε και τα έχουμε πει ότι εδώ είμαστε όλοι να διευκολύνουμε να γίνει σωστά η δίκη, να βρούμε την αλήθεια.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό από την δικογραφία ότι ο κ. Σάββας Ξηρός δίνει την πρώτη του προανακριτική απολογία στις 11 Ιουλίου 2002 το απόγευμα 18:30. Επίσης προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας από το Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ καθώς και τις καταθέσεις των υπευθύνων που εκλήθησαν και κατέθεσαν ενώπιόν σας ότι ιατρικώς πιστοποιημένη η ικανότητα του κ. Σάββα Ξηρού να επικοινωνεί, να έχει το επίπεδο πνευματικής διαύγειας και το επίπεδο συνείδησης που χρειάζεται για να μπορεί να δέχεται και να απαντά ερωτήσεις επί πραγματικών περιστατικών υπάρχει από τις 4 προς 5 Ιουλίου, ημέρες που νοσηλευόταν ήδη μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο αυτό.

Μεσολαβεί λοιπόν ένα χρονικό διάστημα και αυτό είναι ένα θέμα που θέτει η πλευρά της υπεράσπισης του κ. Ξηρού και ο ίδιος ότι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της 5ης προς 6η Ιουλίου που αρχίζει και μιλάει και έχει την ικανότητα να επικοινωνεί όπως βεβαιώνουν οι γιατροί. Και της 11ης Ιουλίου που δίνει την πρώτη του προανακριτική απολογία.

Ερώτημα. Γιατί δεν έλαβαν απολογία του στις 6 ή στις 7 Ιουλίου και έλαβαν στις 11 Ιουλίου οι υπεύθυνοι; Είναι αυτό άραγε επιλήψιμο και είναι κάτι το οποίο προκαλεί υπόνοιες και αμφιβολίες για την εγκυρότητα της απολογίας η οποία δίδεται στις 11 Ιουλίου; Θα έλεγα αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κ.κ. Εφέται ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ίσως δηλαδή θα μπορούσε η πλευρά του κ. Ξηρού να προβάλλει ότι ναι μεν στις 6 του μηνός είχα επίπεδο συνείδησης, είχα πνευματική διαύγεια αλλά πιθανόν να μην ήμουν και σε θέση να απολογηθώ και μάλιστα σε μία υπόθεση στην οποία το κατηγορητήριο έχει αυτό το βάρος που έχει το εις βάρος μου κατηγορητήριο.

Το ότι μεσολαβεί επομένως χρονικό διάστημα όπου βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αγωγή και επομένως βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του. Το ότι μεσολαβεί χρονικό διάστημα μεταξύ πνευματικής διαύγειας και λήψεως των απολογιών αυτό προσθέτει στο κύρος και την αξιοπιστία και το αδιάβλητο αυτών των απολογιών και δεν τους αφαιρεί. Μα, λέει η άλλη πλευρά, τί έκαναν ο κ. Σύρος και ο κ. Διώτης μεταξύ 11 και 10 Ιουλίου; Γιατί επισκέπτονταν τον κ. Ξηρό και πού είναι λέει ο κ. Σάββας Ξηρός οι καταθέσεις-απολογίες όπως τις ονομάζει τις οποίες έδωσα εγώ σε αυτό το χρονικό διάστημα;

Είναι προφανές και εδώ ότι η επικοινωνία αυτή η οποία ασφαλώς υπήρξε μεταξύ των επιληφθέντων της αστυνομικής προανακρίσεως και του κ. Ξηρού είχε ακριβώς αυτό το νόημα. Ήταν μία συζήτηση, μία προκαταρκτική επικοινωνία προκειμένου να διαπιστωθεί και από την πλευρά τους κατά πόσο ο άνθρωπος αυτός θα ήταν σε θέση να απαντήσει στα θέματα τα οποία θα του ετίθεντο ως θέματα της απολογίας.

¶λλωστε σκέφτομαι γιατί εξανίσταται η άλλη πλευρά ενδεχομένως για το γεγονός αυτό; Μήπως όταν πηγαίνουμε υγιείς, υγιέστατοι στον Ανακριτή με έναν κατηγορούμενο πελάτη μας πολλές φορές δεν γίνεται πρώτα μία συζήτηση και λέει μάλιστα ο ίδιος ο Ανακριτής «για να τα πούμε και μετά θα γράψουμε›. Γίνεται μία συζήτηση, λέγονται διάφορα πράγματα και στην συνέχεια για να είναι και το κείμενο το οποίο βεβαίως εγκρίνει ο κατηγορούμενος ο ίδιος υπογράφοντάς το να είναι πιο ευσύνοπτο, δεν ακολουθεί αυτό το οποίο ακολουθεί;

Ούτε υπάρχει πουθενά διάταξη νόμου η οποία να απαγορεύει στην Αστυνομική Αρχή και τον Εισαγγελέα προτού αρχίσει να γράφεται η απολογία του κατηγορουμένου να έχει μαζί του οποιαδήποτε συνομιλία για τα θέματα. Πρόβλημα θα εδημιουργείτο εάν προσπαθούσε η Διωκτική ή Δικαστική Αρχή να χρησιμοποιήσει προφορικές συνομιλίες οι οποίες είχαν προηγηθεί της απολογίας και οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί σε έκθεση απολογίας, να προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει αυτές προκειμένου να στηρίξει κρίση για την ενοχή του κατηγορουμένου. Τότε θα είχαμε πρόβλημα.

Αν δηλαδή ερχόταν εδώ ο κ. Σύρος ή οποιοσδήποτε άλλος Αστυνομικός και έλεγε «ναι, ξέρετε αυτά μεν είπε όταν αρχίσαμε και γράφαμε την απολογία του, αλλά προτού μας πει αυτά τα οποία γράψαμε στην απολογία του γιατί έτσι τα είπε, μας είχε πει άλλα και θέλω να σας πω τί μας είχε πει πριν›. Εκεί θα είχαμε πρόβλημα.

Από την ώρα όμως που ως κείμενο προανακριτικής απολογίας του κ. Ξηρού έρχεται αυτό της 11ης Ιουλίου και όσα ακολούθησαν δεν μπορεί να τίθεται στα σοβαρά θέματα γιατί δεν άρχισαν νωρίτερα οι απολογίες υπό την επίσημη δικονομική έννοια και προηγήθηκαν κάποιες συνομιλίες μεταξύ των υπευθύνων της προανακρίσεως και του κ. Σάββα Ξηρού.

Περαιτέρω έρχεται ο κ. Σάββας Ξηρός, πλέον εμφανίζεται ενώπιον του κ. Εφέτη Ειδικού Ανακριτή. Εκεί δίδει την απολογία την οποία δίδει, επιβεβαιώνει όσα έχει πει μέχρι εκείνη την στιγμή. Σημειώστε ότι ήδη πια έχουμε φτάσει στον Αύγουστο, έχουν περάσει 45 ημέρες από το συμβάν και το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ο κ. Ξηρός και εκεί δεν είναι μόνο ότι επιβεβαιώνει αυτά τα οποία είχε πει προηγουμένως, το επισημάνατε αυτό ήδη από την Έδρα κ. Πρόεδρε και κ.κ. Εφέται αλλά στην απολογία του αυτή δίνει αρκετές διευκρινήσεις οι οποίες μάλιστα διευκρινήσεις κάθε άλλο παρά εμβάλουν υποψίες για κάτι προκατασκευασμένο ή καθ’ υπαγόρευση ή στημένο από οποιαδήποτε Διωκτική ή άλλη Αρχή. Γιατί;

Έρχεται για παράδειγμα για την υπόθεση Στιούαρντ ο κ. Σάββας Ξηρός στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή και λέει ότι για την υπόθεση αυτή εγώ θέλω να πω ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγινε αυτή η ενέργεια και υπήρχε μία βουβαμάρα στην Οργάνωση και ορισμένοι μιλούσαν για δολοφονία, για την υπόθεση αυτή σε αντίθεση με άλλες πράξεις όπου μιλούσαμε, χρησιμοποιείται ο όρος «εκτέλεση›.

Τί εξυπηρετεί αυτό άραγε οποιονδήποτε υποτιθέμενο διώκτη που στήνει μία κατάθεση; Δεν δείχνει αυτό ότι αυτό είναι μία αυθόρμητη έκφραση του απολογουμένου για μία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ότι εδώ υπήρχε μία διαφορά, ότι αυτός ιδεολογικά έστω δεν κατάλαβε γιατί έγινε αυτή η ενέργεια;

Περαιτέρω, έρχεται για μία σειρά κατηγοριών οι οποίες διατυπώνονται ως κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας και αντιτάσσει στο κατηγορητήριο αξιόλογα επιχειρήματα ότι δηλαδή λέει για την επίθεση στο λεωφορείο με τους αμερικανούς ότι «ξέρετε, ασφαλώς δεν είχαμε σκοπό στην υπόθεση αυτή να σκοτώσουμε κάποιον άνθρωπο Ρέντη και Βούλα. Διότι αν θέλαμε λέει να το κάνουμε θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Σκοπός μας ήταν να προκαλέσουμε φόβο›.

Επίσης για την υπόθεση του κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ανάλογα και ούτω καθεξής. Έχετε λοιπόν εδώ απολογητικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου οι οποίοι τείνουν εις την μείωση της ευθύνης του της ποινικής για τις πράξεις που του αποδίδονται και δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποια Διωκτική Μυστική Αρχή υποδεικνύει στον συλληφθέντα κατηγορούμενο τί επιχειρήματα πρέπει να προβάλλει για να αντικρούσει τις εις βάρος του κατηγορίες και να μειώσει το μέτρο της ποινικής του ευθύνης.

Περαιτέρω κ. Πρόεδρε είναι επίσης χαρακτηριστικό εάν κανείς δει τις απολογίες του κ. Σάββα Ξηρού τις προανακριτικές και κάνει και τους αναγκαίους συσχετισμούς με τις προανακριτικές απολογίες άλλων κατηγορουμένων, άλλοι εκ των οποίων τις έχουν ανακαλέσει, άλλοι όχι που αναφέρονται σε επιμέρους πράξεις θα δείτε και εκεί ότι υπάρχει μία διαφορά στο ύφος και στην περιγραφή των διαφόρων πράξεων και δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον υπεράνθρωπο Αστυνομικό ο οποίος όχι μόνο είναι σε θέση να στήνει τις προανακριτικές απολογίες κατά το περιεχόμενό τους αλλά έχει και τέτοια ευχέρεια ώστε να μπορεί να διαφοροποιεί το ύφος, να διαφοροποιεί τον τρόπο εκφράσεως, να φαίνεται σε πολλές από αυτές η διαφορά της ηλικίας μεταξύ των κ.κ. κατηγορουμένων. Παράδειγμα προανακριτική απολογία κ. Βασίλη Ξηρού στην υπόθεση Σόντερς με ένα λεκτικό ιδίωμα το οποίο ταιριάζει στην δική του γενιά που είναι νεώτερη απ’ ότι η παλαιότερη.

Ποιος είναι αυτός ο υπεράνθρωπος ο οποίος διαθέτει αυτό το ταλέντο να φτιάχνει απολογίες οι οποίες να έχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, της ηλικίας, της μόρφωσης καθενός από τους κατηγορουμένους. Μάλιστα και κάποιες διαφορές που παρατηρούνται όσον αφορά τα πρόσωπα ή τα γεγονότα στις προανακριτικές αυτές απολογίες και αυτό τί άλλο πιστοποιεί παρά την ειλικρίνεια και το αυθόρμητο των ανθρώπων οι οποίοι τις έδωσαν.