Πολιτική
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2003 13:58

Νέα επίθεση Κ. Καραμανλή κατά της κυβέρνησης

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη στάση της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μη απόδοση των πόρων που δικαιούται, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΚΔΝΑ), στη Ρηγίλλης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Εθνος» λέγοντας ότι «ο κ. Σημίτης εξαγγέλλει πριν απο τις εκλογές όσα έπρεπε να είχε υλοποιήσει πριν απο οχτώ χρόνια».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αποτελούν τους εκφραστές των τοπικών κοινωνιών και γνωρίζουν καλύτερα απο ολους τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Σημείωσε ότι πολλοί δήμοι της Αττικής και της περιφέρειας βρίσκονται σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο και συμπλήρωσε ότι «είναι αδιανόητο αυτοί που είναι είκοσι χρόνια στην εξουσία να μεταθέτουν τις ευθύνες τους και να φορτώνουν στις πλάτες των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης την ατολμία τους, την έλλειψη προγράμματος και προγραμματισμού».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσθέτει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να εξαφσαλίζει τα αναγκαία κονδύλια και υπογράμμισε ότι αποτελεί προσβολή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπεξαιρεί το κράτος θεσμοθετημένους πόρους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι για το κόμμα του αποτελεί αυτονόητη δέσμευση η καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και τάχθηκε ουσιαστικά εναντίον της αλλαγής του νομου 1828 που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε οριζόντιες αρμοδιότητες, όπως τα ΚΕΠ, εξασφαλίζοντας πόρους απο κονδύλια της Κεντρικής Διοίκησης, ενώ τόνισε οτι η επανίδρυση του κράτους προϋποθέτει θεσμική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και αναβάθμιση του ρόλου της με επαρκείς, αυτοτελείς πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα κάτω και προς τους πολίτες.

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Καραμανλής, σημαίνει ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή κοινωνία και ποιοτητα ζωής για τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Πέτρος Φιλίππου, προσδιόρισε σε περίπου 700 με 800 εκατ. ευρώ τους πόρους που δεν αποδίδει η κυβέρνηση στους δήμους πανελλαδικώς, ενώ σημείωσε ότι τα βασικά προβλήματα είναι αφ'ενός ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους και αφ' ετέρου ότι μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να εξασφαλιζει για τους δήμους τους αναγκαίους πόρους.

Ο κ. Φιλίππου είπε ότι ο κ. Καραμανλής συμφώνησε με τη θέση της ΤΕΔΚΝΑ εναντίον της αλλαγής του νομου 1828 που προβλέπει τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων