Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2003 19:42

Μετ' εμποδίων το έργο των δημοσιογράφων στο Ιράκ

Ενας ιάπωνας δημοσιογράφος κακοποιήθηκε και κρατήθηκε επί μία ώρα από αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, αφού κινηματογράφησε την επίθεσή τους σε κατοικία της Βαγδάτης, στην οποία πίστευαν πως κρυβόταν ο Σαντάμ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου.

Μόνον όταν έφθασαν επιτόπου άλλα μέλη των διεθνών μέσων ενημέρωσης αφέθηκε ελεύθερος ο Καζουτάκα Σάτο, 47 χρόνων, ο οποίος έφερε ελαφρά τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια. Του επεστράφη επίσης η κάμερά του.

Στο μεταξύ, τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα Αλ-Τζαζίρα και Αλ-Αραμπίγια υπερασπίστηκαν σήμερα τη δημοσιογραφική γραμμή τους, απορρίπτοντας τις δηλώσεις του δεύτερου στην ιεραρχία του Πενταγώνου, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος τα κατηγόρησε ότι ενθαρρύνουν τη βία εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

«Η αλήθεια είναι πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν περίμεναν να βρουν στην περιοχή ισάξιους άραβες ανταγωνιστές, οι οποίοι επιβλήθηκαν χάρη στο σεβασμό τους προς την αλήθεια, κάτι που δεν αρέσει σε ορισμένους, όταν η αληθεια αυτή δεν είναι ευνοϊκή γι' αυτούς», δήλωσε ο διευθυντής του Αλ-Τζαζίρα, Αντνάν αλ-Σαρίφ.

Ο ανταποκριτής του Αλ-Τζαζίρα στη Βαγδάτη, Γιάσερ Αμπού Χιλάλα, τόνισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις θέλουν να έχουν τα μέσα ενημέρωσης υπό τις διαταγές τους. Αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και στον Τρίτο Κόσμο».