Κόσμος
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2003 13:32

Ιράκ : 58 επιδρομές και 176 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που αναζητούν οπαδούς του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσωπα που διέπραξαν εγκλήματα μετά το τέλος του πολέμου, πραγματοποίησαν 58 επιδρομές και προέβησαν σε 176 συλλήψεις στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση (Centcom) των αμερικανικών δυνάμεων.

«Οι επιδρομές και οι περιπολίες επέτρεψαν τη σύλληψη 176 προσώπων για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, εκ των οποίων 17 για φόνο, δύο για απαγωγή, πέντε για κλοπές αυτοκινήτων, πέντε για βίαια επεισόδια, δέκα για κλοπή και δύο για λεηλασία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Centcom.

Οι στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας πεζικού διεξήγαγαν επιχείρηση σε καφενείο κοντά στη Μοσούλη και κατέσχεσαν δύο όλμους των 120 χιλιοστών, δύο άλλους των 60 χιλιοστών και τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών", καθώς και 2.000 αντιαρματικές ρουκέτες.

«Μια άλλη περίπλος της ίδιας μεραρχίας κατέσχεσε 1.000 χειροβομβίδες που ήταν κρυμμένες σε δεμάτια άχυρο κοντά στο Σαλμάν Πακ», 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη Σαμάρα, στο δρόμο για το Τικρίτ, μια περίπολος της μεραρχίας ανακάλυψε μια κρύπτη που περιείχε «πλαστικά εκρηκτικά C4, οκτώ Καλάσνικοφ, 18 πυροκροτητές, 32 σιγαστήρες, 15 ράβδους δυναμίτη, τρεις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, δύο χειροβομβίδες, 2.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και ένα δοχείο γεμάτο σφαίρες».

Στο μεταξύ, από αυτόπτες μάρτυρες και το στρατό έγινε γνωστό πως οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν σήμερα επιθέσεις στη Φαλούτζα, τη Μοσούλη και την Μπαακούμπα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν θύματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα αμερικανικό άρμα μάχης επλήγη από ρουκέτα το πρωί στη δυτική όχθη του Τίγρη κοντά στη Φαλούτζα, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν υπήρξαν θύματα. Ο αμερικανικός στρατός δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίθεση αυτή.

Ωστόσο, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος αναφέρεθηκε σε δύο βολές όλμων γύρω στις 04:00' (τοπική ώρα, 03:00' ώρα Ελλάδας) εναντίον βάσης στη Μοσούλη. Τα πυρά δεν έπληξαν παρά ένα απορριμματοφόρο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Μια επίθεση με όλμο πραγματοποιήθηκε επίσης στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς την Τετάρτη εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Μπαακούμπα, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες προσθέτοντας ότι τα πυρά δεν βρήκαν το στόχο τους.

Σύμφωνα με κατοίκους, οι αμερικανοί στρατιώτες έριξαν στη συνέχεια 15 ως 20 βομβίδες που προκαλούν εκκωφαντικό κρότο και οι εκρήξεις τους συγκλόνισαν την πόλη χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.