Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ο κ. Τέλιος τι άνθρωπος ήταν; Ο κ. κατηγορούμενος τι εντύπωση έχει σχηματίσει για τον κύριο Τέλιο; Ήταν αυτό που λέμε καλό παιδί, ήταν κακός άνθρωπος, ήταν ανισόρροπος ήταν λογικός; Τι εντύπωση έχει συγκρατήσει από τον Τέλιο, από την επαφή που είχε τότε μαζί του;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα ότι ήταν μια γνωριμία τελείως ουδέτερη. Δηλαδή γνωριμίες που κάνει κανείς στις διακοπές. Διακοπές για τον κ. Τέλιο βέβαια γιατί εγώ δεν ήμουν σε διακοπές. Η οποία για τυχαίους λόγους, ανανεώθηκε ας το πούμε σαν σχήμα λόγου, από συναντήσεις, επειδή εγώ ανέβαινα στη Θεσσαλονίκη όπου έμεναν τότε οι γονείς μου και έτυχε να συναντηθούμε κάποιες φορές. Δεν ήταν δηλαδή κάτι το ιδιαίτερο. Τι να σας πω για τον Τέλιο σαν άνθρωπο; Ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπο.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Αν μπορεί τώρα ο κ. κατηγορούμενος να δώσει μια εξήγηση, αφού ήταν ένας αξιοπρεπής άνθρωπος ο κ. Τέλιος ,πώς ξαφνικά λέγει ότι ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος ο οποίος μάλλον, λέει μάλλον δεν το λέει μετά βεβαιότητος ο κ. Τέλιος, μάλλον εκείνος ο οποίος έκανε το σήμα ότι ξεκινάει ο κ. Παλαιοκρασσάς από το Υπουργείο και μετά το σήμα αυτό επακολούθησε η πυροδότηση της ρουκέτας. Γιατί ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, με τον οποίον είχε να συναντηθεί και πολλά χρόνια, βρήκε να τον κατηγορήσει εκείνον;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί τα λέει αυτά ο κ. Τέλιος, μόνο υποθέτω γιατί τα λέει.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ:Τι υπόθεση δίνει;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Την είπα κατά τη διάρκεια της απολογίας μου.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Γιατί να κατηγορήσει όμως τον κ. κατηγορούμενο συγκεκριμένα και να μην πει για μένα π.χ. ή για κάποιον οποιονδήποτε τρίτο; Τι κακό του είχε κάνει; Τον είχε φιλοξενήσει και στο σπίτι του?
Χ. ΞΗΡΟΣ: Κοιτάξτε, εμένα ήθελαν να εμπλέξουν κ. Μαύρο όχι εσάς.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Τελευταία ερώτηση είναι η εξής. Ο κ. Κουφοντίνας εξέφρασε την λύπη του επανειλημμένως για τον θάνατο του Αξαρλιάν και είπε ότι επρόκειτο περί μοιραίου λάθους, τραγικού λάθος κλπ. Επειδή εμπλέκεται, όπως μόλις είπα ο κ. κατηγορούμενος από τον κ. Τέλιο σ’ αυτή την υπόθεση, παρά την επιθυμία του να μην θέλει να κρίνει τις ενέργειες μήπως τουλάχιστον γι’ αυτή τη πράξη θέλει να πει τίποτα, για τον θάνατο του Αξαρλιάν;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Μαύρο για όλες τις πράξεις μπορώ να πω και πολλά πράγματα μπορώ να πω. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να κάνω, είναι να απολογηθώ για πράξεις που δεν έχω εγώ την ευθύνη και δεν πρόκειται να το κάνω εγώ αυτό.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ:Κατέθεσε ο κ. κατηγορούμενος απολογούμενος ότι γραμμένη εκ των προτέρων δεν ήταν μόνο η απολογία του στην Αντιτρομοκρατική, αλλά και η απολογία που έδωσε ενώπιον της ανακρίτριας.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι κύριε μην τα συγχέετε. Τα είπα πολύ καθαρά. Η προανακριτική μου ήταν πακέτο, έτοιμη. Η ανακριτική γράφτηκε εκείνη την ώρα και την ώρα που γραφόταν με είχαν σε διπλανό γραφείο.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Ωραία, δηλαδή αυτό το περιεχόμενο της ανακριτικής δεν ανταποκρίνεται λέτε στην βούλησή σας, δεν σας εκφράζει σαν κείμενο, αυτό δεν είπατε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το είπα σαφέστατα.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Και σας ερωτώ, σ’ αυτή την απολογία έχετε πει, κάτι το οποίο δεν είχε ειπωθεί στην προηγούμενη κατάθεσή σας και είναι καλό για σας αυτό το οποίο έχει γραφτεί, ότι λέτε, «μετανιώνω για τις πράξεις μου και σημειώνω ότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μεταμελείσθε γι’ αυτά που σας κατηγορούν – αν αποδειχθεί ότι τα έχετε πράξει- και λέτε εν συνεχεία ότι από το 1992 έχετε αποσυρθεί από την ομάδα και έκτοτε προσπαθούσατε να απεμπλακείτε αλλά δεν μπορούσατε.
Σας ρωτώ, αυτό το απόσπασμα που είναι ελαφρυντικό για σας, δεν σας βλάπτει ίσα – ίσα, πιστεύετε ότι μπορεί να εντάσσεται σε ένα προκατασκευασμένο κείμενο και να αποτελεί εκδήλωση μιας σκευωρίας σε βάρος σας;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι εάν πάω και αυτοενοχοποιήσω τον εαυτό μου και μετά ζητάω μέτρα επιείκειας με ωφελεί; Αυτό μου λέτε με λίγα λόγια.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Αν ήταν κατασκευασμένο αυτό το κείμενο δεν υπήρχε κανένας λόγος να γράψουν κάτι που είναι ευνοϊκό για σας.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ σας είπα καθαρά ότι δεν μου επετράπη να διαβάσω αυτό το χαρτί, μόνο να το υπογράψω. 30 δευτερόλεπτα έμεινα στο γραφείο της κας Μπούρη. Δεν είμαι σε θέση να το αποδείξω με έγγραφα. Και είπα, το ότι δεν είμαι σε θέση να το αποδείξω, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε. Αν το δεχθείτε ή δεν το δεχθείτε, είναι άλλο ζήτημα, που δεν θα το δεχθείτε, ως Δικαστήριο.
Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια της χούντας, κανένας δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι βασανίστηκε. Δεν γίνονταν βασανιστήρια στη χούντα; Γίνονταν. Μου λέτε ότι δεν είχα καμία ψυχολογική πίεση. Όλη η οικογένειά μου ήταν όμηρος στα χέρια της Αστυνομίας. Αν αυτό δεν είναι ψυχολογική πίεση, ε! τότε είμαστε ωραίοι.
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Δεν φαίνεσαι από τα παιδιά που θα τους λογάριαζες?
Χ. ΞΗΡΟΣ: Αφήστε τα αυτά κύριε Κατσαντώνη.
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Δεν φαίνεται από τα παιδιά αυτά που θα έβαζε υπογραφή, εδώ δεν έβαλε η κοπέλα η οποία τα αρνήθηκε όλα και την κατηγόρησαν και δεν έβαλε υπογραφή, θα έβαζε τώρα το θηρίο; Αυτό είναι θηρίο, όχι με την κακή έννοια.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Ο Οτσαλάν κύριε Κατσαντώνη ήταν ένας έμπειρος επαναστάτης ήταν ηγέτης του ΡΚΚ δεν ήταν κανένας τυχαίος, τον χαπάκωσαν και υπέγραψε μέσα σε έξι ώρες, ώσπου να έρθει από το Ναϊρόμπι στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε να συνεργάζεται μέχρι που άρχισε το δικαστήριο, αυτό δεν σας λέει τίποτα;
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ναι μου λέει, αλλά εσάς δεν σας χαπάκωσαν.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Με χαπάκωσαν κύριε Κατσαντώνη και το ξέρετε όλοι. Εδώ είχαν βγάλει ανέκδοτο στην Αντιτρομοκρατική, «Ο Ξηρός θέλει πότισμα!›
Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Και γιατί δεν χαπάκωναν και τον Λάμπρο να τελειώσει η ιστορία;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα, δεν χειρίζονται όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Και το ξέρετε και αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εφόσον υπάρχει λόγος διαφοροποίησης, αλλιώς μια πορτοκαλαδίτσα που λέτε, τι στοίχιζε; Δώστε και στον κ. Γιωτόπουλο, δώστε?.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θα σας πω εγώ γιατί δεν κάνανε κάποια πράγματα σε άλλους. Εγώ γνωρίζω κύριε Πρόεδρε τι κάνανε σε μένα, δεν γνωρίζω τι κάνανε, ή τι δεν έκαναν σε άλλους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέω, είναι όμως απορία αυτό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τώρα μπορούσαν κύριε, γιατί δεν το κάνανε τώρα; Την πορτοκαλαδίτσα;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν μπορούσανε κύριε Εισαγγελέα, αμφιβάλλετε ότι θα το κάνανε πάλι;
κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κ. Πρόεδρε τον κατηγορούμενο το εξής. Θέλω να μου πείτε για ποιο λόγο πιστεύετε εσείς ότι αποτελέσατε «θύμα› της σκευωρίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιστεύω ότι εξήγησα αναλυτικά, αν με ακούσατε την ώρα που απολογούμουν.
κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Έχω παρακολουθήσει για αρκετό χρονικό διάστημα την διαδικασία θέλω να σας πω ότι κατηγορείστε για μια πλειάδα κακουργημάτων σε διαφορετικές ημεροχρονολογίες. Παρακολουθώντας λοιπόν όλο αυτό το χρονικό διάστημα τη διαδικασία, δεν είδα να έχετε φέρει κάποιο μάρτυρα, ο οποίος να προτείνει για σας κάποιο άλλοθι. Μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτό το γεγονός, δεδομένης της σκευωρίας που αναφέρατε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν το χρονικό διάστημα είναι τεράστιο. Και είναι αδύνατον να θυμηθώ εγώ πού ήμουν, ή πού δεν ήμουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κάποιο φίλο, κάποιον άνθρωπο δεν είχατε μαζί σας;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Κοιτάξτε, σε μια περίπτωση σε μια και μοναδική που ήταν παραμονή της Παναγιάς, το 19?14 Αυγούστου, ούτε αυτό το θυμόμουν, μου το θυμίσανε οι συγχωριανοί μου, μου λένε, ήσουν εδώ και το θυμόμαστε και όλο το χωριό είναι διατεθειμένο να έρθει να καταθέσει, τελικά ήρθαν δυο φίλοι και καταθέσανε. Είναι αδύνατον να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Αλλά και για σας είναι αδύνατον να αποδείξετε, πού ήμουν ή πού δεν ήμουν αυτές τις ημέρες. Δεν είναι κάτι που έγινε προχθές κ. Καπετανάκη. Είναι κάτι που έγινε πριν από 18 χρόνια, πριν από 10, πριν από 8.
Και η δική μου ζωή δεν ήταν καθόλου οργανωμένη για να έχω παραστατικά πού ήμουν κάθε μέρα, ή που δεν ήμουν. Δηλαδή δούλευα στις οικοδομές και οι οικοδομές είναι σκορποχώρι, την μια μέρα είσαι εδώ και την άλλη είσαι εκεί. Πήγαινα τα καλοκαίρια στην Ικαρία, όπου επίσης δούλευα οικοδομές, δεν έκανα διακοπές. Οι διακοπές είναι άγνωστη λέξη για μένα. Οι μόνες διακοπές που έχω κάνει στην ζωή μου είναι από πέρσι που είμαι στο φρέσκο.
κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κάτι τελευταίο τελειώνοντας στην απολογία σας στην κα Μπούρη λέτε την εξής φράση: «ζητώ να εφαρμοστεί και για μένα και για τα αδέλφια μου η ευνοϊκή διάταξη του νόμου διότι βοήθησα ουσιωδώς στην εξάρθρωση της ομάδας αυτής αβίαστα.› Την δήλωσή σας αυτή την επιβεβαιώνετε σήμερα, ή την διαψεύδετε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Μόλις πριν λίγο σας απάντησα κύριε Καπετανάκη. Δεν μου επιτράπηκε ούτε καν να αναγνώσω αυτό το χαρτί. Το πληροφορήθηκα τι περιέχει αρχές Σεπτεμβρίου που κατάφερε ο συνήγορός μου να μου το φέρει στον Κορυδαλλό. Τι μου ζητάτε να επιβεβαιώσω κάτι που δεν γνώριζα; Δεν ανέφερα τίποτα στην ανακρίτρια. Απλώς με πήγαν σαν ζόμπι όπως λέει ο κόσμος και ξέρετε τι σημαίνει, μου είπαν θα πεις, επιβεβαιώνω τις προανακριτικές, το είπα. Με πήγαν σε ένα γραφείο δίπλα, μετά μισή ώρα με ξαναπήγαν μέσα και μου είπαν «Υπόγραψε εδώ› και πίσω πάλι στο μαντρί στην Αντιτρομοκρατική. Τι να σας επιβεβαιώσω από εκεί και πέρα;
κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαχάς έχει τον λόγο.
Π. ΜΑΧΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Δι υμών κ. Πρόεδρε να ρωτήσουμε τον κ. κατηγορούμενο το εξής: είπε ο κ. κατηγορούμενος απολογούμενος στο Δικαστήριό σας και σε ερωτήσεις των συναδέλφων μου μέχρι και του Δικαστηρίου σας, ότι όταν προσήχθη στην Αστυνομία κατέθεσε κάποια πράγματα τα οποία ήταν προϊόν σκευωρίας και εν συνεχεία όταν πήγε στην ανάκριση πάλι τα ίδια περίπου ότι ήταν προϊόν σκευωρίας.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: πριν πάει στην Αστυνομία ο κ. κατηγορούμενος είχε επικοινωνήσει με δικηγόρους; Ναι ή όχι;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το είπε κ. συνήγορε κι αυτό και το είπα και αναλυτικά. Ήρθα στην Αθήνα μόλις έμαθα τη Δευτέρα 1η Ιουλίου από την τηλεόραση ότι τραυματίστηκε ο αδελφός μου με την έκρηξη της βόμβας, το ίδιο απόγευμα μπήκα στο καράβι και ήρθα στην Αθήνα. Τρίτη πρωί δηλαδή 2 Ιουλίου του 2002 ήμουν στην Αθήνα. Από την Τρίτη αυτή της 2 Ιουλίου μέχρι τις 16 που με συνέλαβαν, καθημερινά ερχόμουν σε επαφή με δικηγόρους.
Π. ΜΑΧΑΣ: ¶ρα αφού υπήρχε επικοινωνία με δικηγόρο, θα γνώριζε ο κ. κατηγορούμενος και ποια είναι τα δικαιώματα του κατηγορούμενου. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ενώπιον αστυνομικής Αρχής.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Ασφαλώς και τα γνώριζα αν ρωτάτε αυτό. Αλλά στη θέση που βρέθηκα όταν συνελήφθην αυτά τα δικαιώματα που εσείς επικαλείστε συνεχώς, είναι σε ιδεατό κόσμο. Εκεί μέσα στα μπουντρούμια της Ασφάλειας δεν υπάρχουν δικαιώματα και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα, άμα πέσετε στα νύχια τους. Και δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση που βρέθηκα εγώ.
Π. ΜΑΧΑΣ: Γνωρίζατε κ. κατηγορούμενε –δια του Προέδρου σας ερωτώ- εάν είχατε το δικαίωμα σιγής, το οποίο κάποιοι εκ των συγκατηγορουμένων σας αξιοποίησαν;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Γνώριζα κύριε τα δικαιώματά μου γενικά. Δεν είχα νομικές γνώσεις για δικαιώματα σιγής.
Π. ΜΑΧΑΣ: Καμία αντίρρηση.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας πω τι γνώριζα; Γνώριζα ότι δικαιούμαι να έχω συνήγορο. Μου το απαγόρευσαν ρητώς και δια ροπάλου. Γνώριζα ότι μπορώ να μην αυτό-ενοχοποιήσω τον εαυτό μου.
Να σας πω κάτι; Παραβλέπετε όλοι το γεγονός ότι στις 3 Ιουλίου κατέθετα 14 ώρες στην Ασφάλεια και δεν προέκυψε τίποτα, ούτε τον εαυτό μου αυτό-ενοχοποίησα, ούτε άλλους ενοχοποίησα και ήταν λογικό διότι ό,τι γνώριζα, το κατέθεσα και ό,τι δεν γνώριζα δεν το κατέθεσα. Γιατί; Γιατί δεν είχε φάρμακα την πρώτη φορά.
Π. ΜΑΧΑΣ: Τη δεύτερη φορά κ. κατηγορούμενε είπατε ότι όταν πήγατε στην ανάκριση δεν υπαγορεύσατε τα όσα κατατέθηκαν, αλλά ήσασταν σε άλλο δωμάτιο και στη συνέχεια μπήκατε και υπογράψατε. Σωστά;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Στην ανακρίτρια. Σωστά.
Π. ΜΑΧΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε ήταν η πρώτη φορά που είπατε ότι συνέβησαν όλα αυτά τα πράγματα;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Βέβαια μπορώ να σας πω.
Π. ΜΑΧΑΣ: Πότε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Πρώτη φορά προσπάθησα να το πω στον κ. Ασημάκη, τον οποίο τον απέλυσαν αυθημερόν.
Π. ΜΑΧΑΣ: Ακούστε, εγώ σας ερωτώ ευθέως πότε απευθυνθήκατε στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές δηλαδή στον ανακριτή να κάνετε μια αίτηση για συμπληρωματική απολογία και να πείτε ότι «Αυτά τα οποία σας κατέθεσα απολογούμενος?›.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Αρχές Σεπτεμβρίου ζήτησα να καταθέσω και ήρθε ο κ. Ζερβομπεάκος τέλος Οκτωβρίου.
Π. ΜΑΧΑΣ: Δια των συνηγόρων σας κάνατε κάποιο υπόμνημα στην ανάκριση; Υποβάλλατε κάποιο έγγραφο;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε συνήγορε τα εξήγησα αυτά αναλυτικά στην απολογία μου, αλλά νομίζω ότι δεν δώσατε σημασία. Σας είπα ότι ήταν όλη μου η οικογένεια αιχμάλωτη. Ο αδελφός μου ήταν ετοιμοθάνατος στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, τον πότιζαν φάρμακα και τον ανέκριναν και έγραφαν ό,τι ήθελαν και εγώ με τον Βασίλη στον Κορυδαλλό. Περίμενα να έρθει ο αδελφός μου στον Κορυδαλλό για να βγω να τα πω δημόσια.
2 Σεπτεμβρίου ήρθε ο αδελφός μου στον Κορυδαλλό. Στις 3 πήραμε τηλέφωνο δημοσιογράφους και τους είπαμε θα κάνουμε ανάκληση των απολογιών. Στις 3 Σεπτεμβρίου, όχι στις 5, όχι στις 7, όχι στις 7 που λέτε ότι μας επηρέασε ο κ. Κουφοντίνας, που δεν τον ξέραμε και δεν τον είδαμε, εγώ τουλάχιστον.
Γιατί; Γιατί περίμενα να φύγει ο αδελφός μου από τα νύχια τους. Δεν ξέρω εσείς τι κάνετε, αλλά εγώ την οικογένειά μου την αγαπάω ό,τι και να είναι.
Π. ΜΑΧΑΣ: Σας τιμά. Όλοι αγαπούν την οικογένεια και εμείς οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής είμαστε, γιατί δεν μας έχουν διορίσει κάποιοι που αγαπούσαν τα θύματα, κάποιοι που αγαπούσαν τις δικές τους οικογένειες.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Αφήστε τους πατριωτικούς λόγους!
Π. ΜΑΧΑΣ: Εντάξει. Ας ακούσουμε τους δικούς σας! Κάτι τελευταίο κ. Πρόεδρε δι’ υμών να ρωτήσω τον κ. κατηγορούμενο. Κύριε κατηγορούμενε από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει, από όλες τις πράξεις αυτές τις οποίες λέτε για πρώτη φορά ακούτε, δεν γνωρίζετε και δεν συμμετείχατε εσείς, ποια είναι η γνώμη σας για την Οργάνωση 17Ν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε και να μην απαντήσετε πάλι.
Π. ΜΑΧΑΣ: Καλώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μυλωνάς έχει τον λόγο.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Μια ερώτηση μόνο κ. Πρόεδρε που αφορά φυσικά τον κ. Τζωρτζάτο. Κύριε Ξηρέ, παρακαλώ πείτε στο Δικαστήριο αν είναι αλήθεια αυτό που θα πω και αν είναι αλήθεια, τι ακριβώς ξέρετε εσείς. Έχει πει ο κ. Τζωρτζάτος στον Επίκουρο Εφέτη ανακριτή κ. Πετρόπουλο, αναφερόμενος στο διάστημα που και οι δύο ήσασταν και εσείς και ο κ. Τζωρτζάτος, στην Αντιτρομοκρατική, τα εξής: «Στο κελί που με χτυπούσαν πρέπει να το αντιλήφθηκαν και οι άλλοι κρατούμενοι. Θυμάμαι όταν με χτυπούσαν κάποια στιγμή με ανοιχτή την πόρτα, με έβλεπε ο Χριστόδουλος Ξηρός από το παραθυράκι›. Αν αυτό είναι αλήθεια, τι ακριβώς βλέπατε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας πω κ. Μυλωνά γιατί όπως καταλαβαίνετε κι εγώ δεν ήμουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση φυσική εννοώ. Δεν είδα με τα ίδια μου τα μάτια να χτυπούν τον κ. Τζωρτζάτο μπροστά μου, ούτε μέσα στο κελί ούτε αλλού. Τον έβλεπα όταν τον έφερναν, ή όταν τον πήγαιναν, που πήγαινε κουτσαίνοντας και κρατώντας τα πλευρά του και βογκούσε συνέχεια και το διάστημα που ήταν μόνος του μέσα στο κελί, ήταν συνέχεια ξαπλωμένος στο στρώμα σε εμβρυακή στάση. Αυτά έχω δει με τα μάτια.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Η εντύπωση που σας σχηματίστηκε ήταν ότι είχε κάποιο πόνο οποιαδήποτε φύσης, ή ότι αυτά τα βογκητά ήταν από βασανιστήρια που είχαν προηγηθεί;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το δεύτερο, ότι τον νταουλιάσει πριν και έπεφτε κάτω.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό το είδατε μία μόνο φορά ή και άλλες;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Επανειλημμένως. Ειδικά μέχρι να οδηγηθεί στον ανακριτή γινόταν συνέχεια και μετά πιο αραιά.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κι εγώ επ’ αυτού. Όταν έχουμε ωραίες πορτοκαλάδες οι οποίες δεν αφήνουν και ίχνη δεν αφήνουν τίποτα, τι το θέλουμε το ξύλο;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε κ. Πρόεδρε να σας εξηγήσω εγώ τις επιλογές της Ασφάλειας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρω εγώ, εσείς θα μου πείτε. Όταν έχουμε ωραίες πορτοκαλάδες, εύγεστες που ήπιατε κι εσείς ήταν καλές. Έτσι; Καλές πρέπει να ήταν.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Εσείς ο ίδιος είπατε κ. Πρόεδρε ότι η ειρωνεία δεν αποδίδει!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Αλλά λέω: όταν έχουμε πορτοκαλάδες γιατί να δώσουμε στον έναν πορτοκαλάδα και στον άλλο ένα χέρι ξύλο; Αυτό ρωτάω. Δεν τον έπιαναν αυτόν οι πορτοκαλάδες;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα τι πιστεύω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είστε ένας άνθρωπος σωματώδης, γερός κλπ.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το σωματώδης δεν παίζει ρόλο στην πορτοκαλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πορτοκαλάδα σας έπιασε. Τον κ. Τζωρτζάτο δεν θα τον έπιανε η πορτοκαλάδα; Αν του έδωσαν και πορτοκαλάδα.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας είπα τη γνώμη μου πάνω σε αυτό αλλά δεν δώσατε σημασία. Πιστεύω ότι δεν χειρίζονται όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα έχω ανοιχτά εδώ στο μυαλό μου και πάντοτε ψάχνω, ψάχνω, ψάχνω.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι χρέος σας να ψάχνετε, αλλά να μου επιτρέψετε να μην το πολυπιστεύω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
Χ. ΞΗΡΟΣ: ¶λλωστε και η Χούντα ακόμη δεν χειριζόταν όλους τους κρατούμενους με τον ίδιο τρόπο. ¶λλους τους έβγαζε τα νύχια, άλλους τους κρέμαγε ανάποδα και άλλους τους είχε σ’ ένα γραφείο και κάθονταν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν ήταν άλλοι ανακριτές μπορεί να είχαν άλλες τεχνολογίες.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Ο κ. Θεοδωράκης κάθισε 2 μέρες στη φυλακή και μετά έφυγε. Ο κ. Λεντάκης ήταν στην ταράτσα και τον έδερναν. Δεν έτυχαν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι μέσα στους ίδιους ανακριτές, στους ίδιους ανθρώπους γιατί να μην έχουν όλοι την ίδια μεθοδολογία για όλους;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Και ο Θεοδωράκης με τον Λεντάκη στους ίδιους ΕΣΑτζήδες ήταν, δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης όμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ξέρω.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το ξέρετε και μάλιστα πολύ καλά και ξέρετε και τους λόγους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρω ότι άνθρωποι πολλοί βασανίστηκαν, ξέρω που υπέφεραν πάρα πολλοί άνθρωποι επί δικτατορίας και όλοι μας αισθανόμαστε μια ενοχή γιατί δεν είμαστε κι εμείς μέσα στην Αντίσταση τότε. Φυσικά το ξέρω αυτό. Αλλά η δική μου απορία είναι γιατί οι ίδιοι μέσα εκεί στα ίδια δωμάτια στον έναν με μια πορτοκαλάδα άνδρα μέχρι εκεί πάνω του παίρνουν όλα και ο άλλος να θέλει ξύλο για να τα πει. Είναι μια ερώτηση ενός αφελούς χωρικού πλέον αυτή.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είναι αφελούς χωρικού και αφήστε τα αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τα Γκράβαρα.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας το ξαναπώ για να γίνω κατανοητός;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι περισσότεροι Ικαριώτες είναι κι αυτοί έξυπνοι, αλλά κι οι Γκραβαρίτες!
Χ. ΞΗΡΟΣ: Πέστε μου αν είναι γεγονός αυτό: ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Λεντάκης έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από την ΕΣΑ; Όχι βέβαια και το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που τα έκαναν. Εκεί είχαν τον Α, τον Β, τον Γ. Να μην έχω απορίες εγώ; Ο χωρικός δεν πρέπει να έχει απορίες.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Και εμείς έχουμε απορίες κ. Πρόεδρε, αλλά δήλωσα πριν ότι δεν τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης για δικούς τους λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω. Εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Δεν είμαι μέρος των μηχανισμών αυτών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά αφού είναι πρόσφορο αυτό το μέσο της πορτοκαλάδας, τι σκοπό είχαμε να καταφύγουμε σε κάτι άλλο. Αυτό ρωτάω.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Ίσως είναι χρέος σας να το ερευνήσετε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ερευνητική ερώτηση κάνω.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως οι ερωτήσεις ενός απλού χωρικού ακολουθούν πάντοτε όταν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, που επιβεβαιώνουν κάποιον ισχυρισμό μας. Είναι πάντα αυτό! Δήθεν του αφελούς χωρικού. Επιβεβαιώνει το ξύλο, το γυρνάμε στην πορτοκαλάδα. Θα επιβεβαιώσει την πορτοκαλάδα, θα το γυρίσετε κάπου αλλού. Είναι σίγουρο αυτό! Τίποτα άλλο. Ένας μάρτυρας καταθέτει ότι είδε τον Τζωρτζάτο να έχει φάει ξύλο και το κατέθεσε και στην πταισματοδίκη προχθές.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ραχιώτης έχει τον λόγο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτηθεί ο κατηγορούμενος το εξής: γι’ αυτή την απολογία στις 17 Ιουλίου που δήλωσε ότι είναι κατασκευασμένη, υπάρχει κι ένα γεγονός γύρω από αυτή την απολογία που θα ήθελα να ερωτηθεί. Εκείνη την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της απολογίας του επεδείχθη μια φωτογραφία την οποία την επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει ως Λάμπρο, το πρόσωπο που δείχνει η φωτογραφία- που πιθανολογεί επί λέξει λέει «Το πραγματικό του όνομα είναι «Μιχάλης›.
Ήθελα να διευκρινιστεί εδώ αν αυτή η φωτογραφία του επεδείχθη στις 17 Ιουλίου ώρα 05:50 το πρωί που φέρεται ότι έδωσε αυτή την κατάθεση και φέρεται ότι επεδείχθη αυτή η φωτογραφία, γιατί θα ήθελα να επισημάνω κατ’ ευθείαν στο Δικαστήριο –για να εξηγήσω και γιατί θέλω να ερωτηθεί αυτό?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι πράγμα καταλάβατε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα καταλαβαίνω.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιο πράγμα εννοείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως δεν είχαν αυτή την φωτογραφία στα χέρια τους.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βέβαια. Στις 18 Ιουλίου την κατέσχεσαν και την επιδεικνύουν 17 Ιουλίου 05:50.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε λοιπόν ότι καταλαβαίνω;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το έχετε προσέξει κι εσείς αλλά δεν το ρωτήσατε. Φαίνεται ότι ξεχάστηκε αυτό!
Να ρωτήσουμε λοιπό τον κατηγορούμενο του έδειξαν καμιά φωτογραφία του Γιωτόπουλου στις 17 Ιουλίου;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Στις 17 δεν θυμάμαι να μου έδειξαν τίποτα κ. Ραχιώτη. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά δεν έκαναν τέτοιου είδους ανάκριση. Με είχαν εκεί και μου έλεγαν «Υπέγραψε ρε!› και τα γνωστά που σας είπα και πολύ χειρότερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά δεν έλεγαν «κύριε› εκεί. «Ρε› έλεγαν;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Το «Ρε› ήταν το πιο μετριοπαθές.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Χαίρομαι που το έχει εντοπίσει και το Δικαστήριο ότι αυτή η φωτογραφία έχει κατασχεθεί στις 18 Ιουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οχι. Ήξερα τι θα ρωτήσετε, εγώ δεν έχω τίποτα εντοπίσει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το είχατε εντοπίσει από ό,τι βλέπω. Και θα έλεγα επειδή είχατε θίξει ένα θέμα κατά πόσο αυτά τα δημόσια έγγραφα αποδεικνύουν πραγματικότητες, ή η πραγματικότητα αποδεικνύεται?
Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι δεν μου έδειξαν τις δύο μέρες που με ανέκριναν καμία φωτογραφία. Μου την έφεραν όταν γύρισα από τον ανακριτή να την υπογράψω απλώς.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βεβαίως. Δεν την είχαν για να σας τη δείξουν!
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν μου έδειξαν τίποτα, όπως δεν με ρώτησαν και τίποτα. Το μόνο που μου έλεγαν ήταν «Υπέγραψε ρε!› και τα άλλα που σας έχω πει και πολύ χειρότερα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται να καταθέσω έγγραφο αυτό, γιατί το έγγραφο υπάρχει μέσα στη δικογραφία, αλλά και το πραγματικό γεγονός της σύλληψης, πέρα από την τυπική έκθεση συλλήψεως ξέρετε ότι είναι 17 Ιουλίου απόγευμα προς βράδυ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα πούμε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το 05:50 το πρωί έχει διαφορά και με το μεσημέρι και το απόγευμα, αν θέλετε να αντιδικήσουμε σε αυτό το ζήτημα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι ώρα τελείωσε;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να σας πω κάτι; Αφήστε πια αυτές τις ερμηνείες! Η επιχειρηματολογία ενός Δικαστηρίου δεν μπορεί να είναι κινούμενη άμμος, που να πιάνεται εδώ, πάμε λιγάκι παραπέρα. Ας έκανε βεβαίωση ότι είναι έτσι.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Τελείωσε μεσημέρι, ή της άλλης μέρας ή της παράλλης. Δεν είμαι σε θέση να το καθορίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ή της παράλλης λέει. Σκεφτείτε πόσο κράτησε!
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Της παράλλης δεν μπορεί γιατί έχει πάει στον ανακριτή.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Της παράλλης λέει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας καλύπτει αυτό ότι τελείωσε την παράλλη; Δηλαδή σας καλύπτει κ. Εισαγγελέα αυτό; Ότι είχε πάει στην Μπούρη, γύρισε και συνεχιζόταν η προανακριτική απολογία; Αυτό σας καλύπτει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε ήταν πολλές ώρες, την παράλλη τελείωσε.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Παραπάνω.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσο ήταν;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Ξηρέ..
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οχι αφήστε τον να πει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι αφήστε τον! Δεν θα μου λέτε «Αφήστε τον›, εγώ θα ρωτάω. Δεν θα μου λέτε «Αφήστε τον›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη εγώ ρωτάω. Πέστε μας πόσες ώρες κράτησε και τι ώρα τελείωσε, αν θυμάστε.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας πω. Εγώ μέχρι πριν μερικές μέρες είχα την εντύπωση ότι με έπιασαν Τετάρτη 17 Ιουλίου. Αλλά τελικά νομίζω ότι με έπιασαν Τρίτη 16.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρχισε Τετάρτη 05:50. Δηλαδή 6 παρά 10 το πρωί.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Οταν πήγα μέσα και άρχισαν να με φοβερίζουν και να με πιέζουν ήταν περίπου 11 το βράδυ της ημέρας που με έπιασαν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσο κράτησε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω κ. Εισαγγελέα, έχω χάσει το χρόνο. Όταν τελείωσα ήταν μεσημέρι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποια μέρα αυτό;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν Τετάρτη ή Πέμπτη. Έχω χάσει μια μέρα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα τον πήγαιναν στον ανακριτή την ίδια μέρα.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Στον ανακριτή με πήγαν στις 18 την Παρασκευή.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την ημέρα που τελείωσε η απολογία σας.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω χάσει τις μέρες κ. Εισαγγελέα. Μπορεί να ήταν ένα 24ωρο, μπορεί να ήταν δύο, μπορεί να ήταν και τρία.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε πήγαν αμέσως στον ανακριτή;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Οχι. Με πήγαν μόλις τελείωσα και αναγνώρισα –υποτίθεται- τον κ. Γιωτόπουλο. Μετά με έβαλαν σ’ ένα καμπινέ και κοιμήθηκα κάποιες ώρες και μετά με πήγαν στην ανακρίτρια.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή 18 το πρωί έχει προσαχθεί στον ανακριτή. Είναι σωστό αυτό. Οπότε πότε τελείωσε η απολογία του;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο πελάτης συνελήφθη στις 17.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο πελάτης μου συνελήφθη στις 17 και ήρθε στην Αθήνα στις 17 το βράδυ. 05:50 το πρωί του επιδεικνύεται φωτογραφία στις 17 και δεν γίνεται μνεία πουθενά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Επί ώρας?
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που από το ξέρετε; Στην απολογία του Ξηρού κάνουν μνεία πότε αρχίζει και πότε τελειώνει. Εδώ θα το πείτε εσείς; Θα το καταθέσετε εσείς ότι άρχισε και τελείωσε τότε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κατηγορούμενος.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το άκουσα κι εγώ. Σας λέει ότι πήγε στην Ασφάλεια 16 το βράδυ και άρχισαν να τον ανακρίνουν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το πρωί.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Οχι το πρωί. ¶ρχισαν να τον ανακρίνουν από το βράδυ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απολογία –λέει- άρχισε 05:50.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ξέρω ότι άρχισαν στις 11 το βράδυ. Αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω τις μέρες. Τα έχω χαμένα από εκείνες τις μέρες. Δηλαδή άρχισαν 11 το βράδυ και τελείωσα μεσημέρι ή της άλλης μέρας ή της παράλλης. Δεν είμαι σίγουρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας θυμηθείτε σχετικά με την ανακριτική σας, όταν δηλαδή τελειώσατε: Πέρασε μια μέρα για να πάτε να δώσετε την ανακριτική;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Θυμάμαι ότι όταν τελείωσα με πήγαν και αναγνώρισα –υποτίθεται- κάποια άτομα και κοιμήθηκα, αλλά δεν ξέρω πόσο κοιμήθηκα. Μπορεί να κοιμήθηκα 2 ώρες, μπορεί να κοιμήθηκα 12 ώρες. Ήμουν χαμένος τελείως. Μετά μου έβαλαν εκείνο το πράγμα και με πήγαν στην ανακρίτρια.
Αλλά σε όλη τη διάρκεια αυτή που σας περιγράφω από τις 11 το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της άλλης ή της παράλλης μέρας δεν μου έκαναν καμία ερώτηση ούτε ποιος, ούτε τι, ούτε που. Το μόνο που με πίεζαν να κάνω, ήταν να υπογράψω κάποια χαρτιά. Ούτε φωτογραφίες μου έδειξαν, ούτε άτομα μου έδειξαν, ούτε τίποτα.
Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ένα άτομο σας το έδειξαν.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Μετά. Όταν υπέγραψα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε εδώ αναγνώριση.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε αυτή την απολογία όπως θα έχετε προσέξει δεν υπάρχει μνεία κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης. Δεν συζητάμε αυτό εδώ γιατί δεν υπάρχει τέτοια μνεία.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Μου έφεραν κάτι φωτογραφίες και μου λένε «Υπέγραψε εδώ›, όταν γύρισα από την ανακρίτρια.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά την ανακρίτρια;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι. Δεν έγινε στο στάδιο της λεγόμενης προανάκρισης.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τώρα τι θα πείτε κ. Εισαγγελέα; Όλα εντάξει; Εδώ στην προανακριτική απολογία λέει ότι έχουμε συνημμένη φωτογραφία μετά την ανακρίτρια που και τότε είναι λογικό να του την έδειξαν, γιατί πριν δεν την είχαν, αφού τον πήγαν 18 το πρωί στην ανακρίτρια και η έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης στο Γιωτόπουλο είναι 18 Ιουλίου 6:30 το βράδυ. Βεβαίως λέτε ότι δεν λέει αλήθεια αυτή η έκθεση, δεν έγινε τότε η σωματική έρευνα, έγινε σε κάποιον άλλο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη τελειώσατε με τις ερωτήσεις σας;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχω και μια δεύτερη ερώτηση. Είδατε τον αδελφό σας στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ πριν σας συλλάβουν;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Τον είδα. Την Τρίτη το μεσημέρι την ημέρα που έφτασα στην Αθήνα, πήγα με τους γονείς μου στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και μου επέτρεψαν και τον είδα για 1 λεπτό περίπου και ήταν σε αφασία. Την Τετάρτη ήμουν όλη μέρα στην Ασφάλεια και ανακρινόμουν, δεν μπόρεσα να πάω.
Την Πέμπτη που ξαναπήγα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ δεν μου επιτράπηκε να μπω μέσα, ούτε καν στην εντατική, στον προθάλαμο εκεί που έμπαιναν οι γονείς μου. Δηλαδή η μόνη φορά που τον είδα, ήταν όταν ήταν σε αφασία την Τρίτη στις 2 Ιουλίου. Την Τετάρτη ήμουν στην Ασφάλεια και τις άλλες μέρες πήγαινα κάθε μέρα και δεν μου επιτράπηκε ποτέ να μπω μέσα να τον δω.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στον αδελφό σας μεριμνήσατε να του βρείτε δικηγόρο και να πάει δικηγόρος να τον δει;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Όπως είπα και πριν δεν έκανα άλλη δουλειά όλες αυτές τις μέρες, για δικηγόρους έτρεχα και με τον κ. Αγιοστρατίτη είχα έρθει σε επαφή και με τον κ. Παπαδάκη και με άλλους δικηγόρους.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επιτράπηκε η πρόσβαση σε κανέναν δικηγόρο; Πήγε κανένας δικηγόρος από τις δικές σας ενέργειες στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ αυτές τις μέρες τελικά, ή αρνούνταν οι δικηγόροι να πάνε;
Χ. ΞΗΡΟΣ: Προσπάθησε πολλές μέρες ο κ. Αγιοστρατίτης αλλά τον σταματούσαν από την εξωτερική είσοδο ακόμη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Ευχαριστώ.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θέλω να πω κάτι. Θέλω να πω ότι δεν θεωρώ ότι έχει περαιωθεί η απολογία του κ. κατηγορούμενου και η πρότασή μας θα είναι να αναγνωστούν λόγω των αντιφάσεων οι οποίες έχουν προκύψει.
Χ. ΞΗΡΟΣ: Και αύριο εδώ θα είμαι κ. Εισαγγελέα! Και πρόθυμος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο στις 09:00 το πρωί.