Πολιτική
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 15:51

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Β. Τζωρτζάτος

Περιφερειακό ρόλο στη «17Ν» από το 1985 έως το 1991 ομολόγησε ότι είχε ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κατηγορούμενος, διαβάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις, υποστήριξε οτι λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν μετείχε σε καμία βίαιη ενέργεια της οργάνωσης και τόνισε ότι αποχώρησε οριστικά το 1992 εκφράζοντας την πολιτική διαφωνία του.

Οπως ανέφερε, έφυγε απο τη «17Ν» γιατί αντελήφθη πως τα μέλη της είχαν λανθασμένη εκτίμηση για τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία μετά τη μεταπολίτευση, συνθήκες που δεν θα οδηγούσαν σε λαϊκό κίνημα.

Ο Τζωρτζάτος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια, και υποστήριξε, ότι κανένα μέλος της «17Ν» δεν ήταν οικονομικά ευκατάστατο και δεν είχε ιδιοτελή κίνητρα για τη συμμετοχή του. Ανέφερε μάλιστα ότι με την «επιχειρησιακή δυνατότητα που είχαν θα μπορούσαν να είναι όλοι πάμπλουτοι».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η οργάνωση είχε σοβαρή πολιτική δράση και σοβαρό πολιτικό αποτέλεσμα, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται απο την αποδοχή που φαίνεται να είχε στην ελληνική κοινωνία.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι κατά το χρόνο της συμμετοχής του στην «17Ν» είχε επαφή με δύο μέλη της, τα οποία όμως αρνήθηκε να κατονομάσει. Είπε επίσης ότι ήξερε τον Χριστόδουλο Ξηρό τον οποίο γνώρισε μέσω του αποβιώσαντος Κανέλου Ζαμπούφλου (που φέρεται να ήταν μέλος της «17Ν») και τον Θεολόγο Ψαραδέλλη τον οποίο, όπως είπε, γνώρισε μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, στη Χιλιαδού Ευβοίας. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ομολόγησε τη συμμετοχή του σε ενέργειες της οργάνωσης το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας ότι υπέστη βασανιστήρια και απειλές.

Οπως είπε, αιστάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί σήμερα, όχι γιατί αποδέχεται τη διαδικασία και την τελική κρίση του δικαστηρίου, αλλά γιατί θέλησε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.

Πριν την έναρξη απολογίας του Βασίλη Τζωρτζάτου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα γίνουν συνεδριάσεις από τις 11 Αυγούστου έως και τις 19, ενώ αποφασίστηκε η συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου να διακοπεί νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις που θα υποβληθούν προς τον κατηγορούμενο.

Πηγή: AΠΕ