Πολιτική
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (31/07/2003) Μέρος 2/7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ανακρίτρια τώρα:

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: (Διαβάζει):

18/7/2002

«Αναφέρομαι στην από 17/7/2002 προανακριτική μου απολογία, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώνω. Έχω αναφέρει ήδη ότι γνώριζα κάποιο άτομο με το ψευδώνυμο Χάρης το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ηρακλής και κατάγεται από την Ήπειρο. Έχω αναφέρει επίσης το όνομα ¶ρης το οποίο είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον Χάρη, δεν γνωρίζω όμως τα πραγματικά στοιχεία. Είναι ηλικίας περίπου 40 ετών, λεπτός, σχετικά κοντός, κάτω του 1.70, μελαχρινός με ίσια μαλλιά πυκνά, καστανόμαυρα, με κανονική σωματική διάπλαση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα.

Μετανιώνω για τις πράξεις μου. Ηδη από το 1992 έχω αποσυρθεί από την ομάδα, όμως δίσταζα και φοβόμουν να απευθυνθώ σε δικηγόρο, ή να προσφύγω σε δικαστικές Αρχές γιατί φοβόμουν κυρίως για τα αδέλφια μου Σάββα και Βασίλη και για την υπόλοιπη οικογένειά μου.

Από το 1992 μέχρι τη σύλληψή μου συμμετείχα σε ελάχιστες επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ληστείες. Ο αδελφός μου Βασίλης μπήκε πολύ πρόσφατα στην ομάδα μετά το 1998. Για τον Γεωργιάδη δεν γνωρίζω ακριβώς, είναι πάντως φίλος του αδελφού μου Βασίλη και θα πρέπει να μπήκαν μαζί στην ομάδα.

Για την ιεραρχική δομή της Οργάνωσης μπορώ να πω ότι στην κορυφή φαινόταν να ήταν ο Λάμπρος τον οποίο έχω ήδη αναγνωρίσει στη φωτογραφία που μου επιδείχθηκε, αλλά και στην κατά αντιπαράσταση εξέτασή μας προανακριτικά. Αυτός καθόριζε κάθε φορά τους εκάστοτε στόχους μας, τους οποίους συζητούσε μαζί μας, αλλά πάντα περνούσε η δική του άποψη γιατί μας έπειθε με τα ιδεολογικά του επιχειρήματα.

Στη συνέχεια έφερνε μαζί του χειρόγραφες προκηρύξεις τις οποίες μας τις διάβαζε για να τις σχολιάσουμε. Πολλές φορές σημείωνε κάποια πρόσθετα στοιχεία πάνω σε αυτές που εμείς συζητούσαμε. Τα γράμματά του ταυτίζονταν με αυτά της χειρόγραφης προκήρυξης. Στη συνέχεια αυτή η χειρόγραφη προκήρυξη για την οποία είχαμε συμφωνήσει όλοι, δαχτυλογραφείτο σε κάποια γραφομηχανή την οποία εγώ δεν έχω δει ποτέ, ούτε γνωρίζω ποιος την είχε. Αλλά το περιεχόμενο της δημοσιευμένης ταυτίζεται με το περιεχόμενο της χειρόγραφης που μας είχε ήδη επιδείξει ο Λάμπρος.

Πιστεύω ότι τις προκηρύξεις αυτές τις έγραφε μόνος του, γιατί και ο λόγος του και η συγκρότησή του με έπειθαν ότι ήταν αυτός ο συντάκτης. Εγώ προσωπικά δεν είχα δει στην ομάδα πρόσωπο ιεραρχικά ανώτερο από τον Λάμπρο ούτε είχα υποψιαστεί ότι υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο πίσω του που τον καθοδηγούσε. ¶λλωστε ήμουν ιδεολογικά τοποθετημένος στον Αριστερό χώρο και εξάλλου στις εφημερίδες συχνά δημοσιεύονταν τέτοιου είδους υποθέσεις και γι’ αυτό ήμουν επιφυλακτικός. Το δεξί χέρι του Λάμπρου ήταν ο Λουκάς δηλαδή ο Κουφοντίνας και ο Φώτης δηλαδή ο Ψαραδέλλης. Ο Λουκάς ήταν κυρίως στο χώρο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων, ενώ ο Φώτης στην ιδεολογική υποστήριξη της ομάδας.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε παρακμάσει και λειτουργούσε κυρίως με νέα άτομα, τα οποία δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική τοποθέτηση γιατί οι παλιοί, οι περισσότεροι, είχαμε ήδη αποσυρθεί και είχαν μείνει μόνο ο Λάμπρος και ο Κουφοντίνας και ο Φώτης.

Ζητώ να εφαρμοστεί και για εμένα και για τα αδέλφια μου η ευνοϊκή διάταξη του νόμου, διότι βοήθησα ουσιαστικά στην εξάρθρωση της ομάδας αυτής αβίαστα. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω›.

Επίσης η συμπληρωματική απολογία του κατηγορούμενου από 24/10/2002 στον ειδικό Εφέτη ανακριτή η οποία έγινε στις 27/10/2002:

«Αρνούμαι παντελώς τις αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες και αναφέρομαι καθ’ ολοκληρίαν στο από 27/10/2002 απολογητικό μου υπόμνημα το οποίο σας καταθέτω.

Απολογητικό Υπόμνημα:

«Την παρούσα απολογία μου τη θεωρώ ως μοναδική και πρώτη επικοινωνία μου με τις δικαστικές Αρχές, αφού οι προηγούμενες απολογίες μου και καταθέσεις είτε ενώπιον της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είτε ενώπιον της 4ης ανακρίτριας, έγιναν κατά παράβαση του νόμου για τους λόγους που παρακάτω θα εκθέσω και τις ανακαλώ στο σύνολό τους.

Η εν λόγω στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία απολογία μου έγινε κατά παράβαση του νόμου και του Συντάγματος εν μέσω ψυχολογικών πιέσεων, εκβιασμών, εκφοβισμών, σωματικής και πνευματικής εξουθένωσης και τρομοκρατίας σε βάρος εμού και συνεχών απειλών ότι εγώ μεν θα βρεθώ ξαφνικά στην Αμερική, τον δε αδελφό μου Σάββα βαρύτατα τραυματισμένο και νοσηλευόμενο στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ θα μου τον φέρουν σ’ ένα κουτί με λουλούδια, εννοώντας νεκρό.

Η δήθεν απολογία μου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε φυσικά από την υπηρεσία αυτή και μου δόθηκε απλώς προς υπογραφή, χωρίς να την αναγνώσω βάσει σχεδιαγράμματος που περιείχε διάφορες πράξεις και εμπλουτιζόταν κατά διαστήματα από διάφορα πρόσωπα τα οποία ούτε ποτέ κατονόμασα, ούτε περιέγραψα πράξεις τους.

Η απολογία μου ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας έγινε εν μέσω και πάλι εκφοβισμού και απειλών, όχι φυσικά από την ίδια, αλλά από πολλά πάνοπλα με κουκούλες μέλη της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι παρίσταντο συνεχώς απειλώντας με με τα όπλα τους όσο εγώ βρισκόμουν εντός του ανακριτικού γραφείου. Μάλιστα, η ανακρίτρια αφού με ρώτησε αν επιβεβαιώνω όσα προανακριτικά έχω καταθέσει, ζήτησε να με μεταφέρουν σε παρακείμενο γραφείο και όταν επέστρεψα μετά λίγη ώρα είχε ήδη καταγραφεί η δήθεν απολογία μου και εγώ απλά την υπέγραψα.

Μετά ταύτα δε επέστρεψα πάλι στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία όπου παρέμεινα άλλες 8 μέρες μέχρι την 29/7/2002. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής μου ζητούσα συνεχώς δικηγόρο, το ίδιο ζήτησα και πριν τη μεταφορά μου στην 4η ανακρίτρια και η απάντηση που έλαβα είναι ότι ο δικηγόρος μόνο προβλήματα θα μας δημιουργήσει. Πιστεύω ότι και η 4η ανακρίτρια υπήρξε θύμα της όλης ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί σε βάρος μας σ’ ένα κλίμα που προέβλεπε ότι όλες οι παρανομίες δικαιολογούνται από το γεγονός και μόνο ότι οι κατηγορούμενοι θεωρούνταν μέλη τρομοκρατικών Οργανώσεων

Εν ονόματι της Αντιτρομοκρατικής εκστρατείας θεωρήθηκαν φυσιολογικές και νόμιμες όλες οι παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων, κατάσταση, που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και ενώ έχουμε προφυλακιστεί με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην επικοινωνία μας με τους δικηγόρους, με την απαγόρευση ανταλλαγής εγγράφων, με την απαγόρευση παράδοσης και γνωστοποίησης της δικογραφίας, ιδιαίτερα ογκώδους για να μου γνωστοποιηθούν προφορικά μόνο τα χιλιάδες έγγραφά της, εντός ημιώρου που έχω δικαίωμα επικοινωνίας ημερησίως μέσω τηλεφώνου με τον πληρεξούσιο δικηγόρο μου. Τέλος οι συνθήκες απομόνωσης δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.

Δεύτερον. Από πολλών ετών και μέχρι το 1998 δραστηριοποιήθηκα πολιτικά στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συμμετείχα εμφανώς σε μαζικούς χώρους Σωματεία, Πολιτιστικά και Εργασιακά, έχω λάβει μέρος σε πορείες, σε καταλήψεις, σε απεργίες κι άλλες πολιτικές δραστηριότητες που ήταν σύμφωνες με τις ιδεολογικές μου απόψεις.

Η δραστηριότητά μου αυτή σταμάτησε από τις αρχές του έτους 1998 όταν εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Ικαρία και ασχολήθηκα επαγγελματικά με το εργαστήριό μου κατασκευής μουσικών οργάνων, το οποίο δημιούργησα παίρνοντας δάνειο 10 εκ. δρχ. από την Τράπεζα σε χώρο που ανήκει στη μητέρα μου.

Η παρουσία μου στους μαζικούς αυτούς χώρους ήταν απολύτως διάφανη, ουδέποτε απέκρυψα τις ιδεολογικές μου απόψεις και επειδή αυτοί οι χώροι ακόμη και σε συνθήκες δημοκρατίας παρακολουθούνται και ελέγχονται από τις αστυνομικές Αρχές η δράση μου αυτή ήταν γνωστή στην Αστυνομία.

Ουδέποτε εντάχθηκα ούτε συμμετείχα με οποιονδήποτε τρόπο στην Οργάνωση 17Ν, ουδέποτε συμμετείχα στις δραστηριότητες που οι κατασκευασμένες από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία απολογίες μου αποδίδουν. Ουδείς επιχείρησε να με στρατολογήσει, ουδέποτε έγινε με οποιονδήποτε συζήτηση η ένταξή μου στη συγκεκριμένη Οργάνωση. Ουδέποτε έχω μεταβεί στις γιάφκες της οδού Δαμάρεως και Πάτμου, άλλωστε κανένα στοιχείο όπως τρίχες, δαχτυλικά μου αποτυπώματα κλπ., βρέθηκε στους χώρους αυτούς. Επίσης δεν γνώριζα την ύπαρξη οπλισμού στα δύο συγκεκριμένα σημεία.

Τέλος δεν γνώριζα τη συγκεκριμένη δράση του αδελφού μου Σάββα, ούτε ποτέ αυτός μου είχε μιλήσει για τη συγκεκριμένη Οργάνωση και τις δραστηριότητές της. Η μοναδική μου δραστηριότητα που είναι ποινικά αξιόλογη σε όλη μου τη ζωή, ήταν ότι συνεργάστηκα με τον αδελφό μου Σάββα μόνο οι δυο μας, χωρίς εγώ ή αυτός να φέρουμε όπλο, στην αφαίρεση 4 ή 5 αυτοκινήτων και αν θυμάμαι καλά 2 μοτοσικλετών όχι για να ιδιοποιηθούμε τα οχήματα αυτά, αλλά μόνο για να τα χρησιμοποιήσει για ελάχιστες ημέρες ή και ώρες ο αδελφός μου.

Όταν μου ζήτησε αυτή τη βοήθεια ο αδελφός μου και εγώ αποδέχτηκα να τον βοηθήσω, μου έκανε λόγο για μια ομάδα φίλων του που επρόκειτο να έχει μια αντεξουσιαστική δραστηριότητα. Ουδέποτε μου έκανε λόγο για την Οργάνωση 17Ν και ουδέποτε μου ανέφερε ότι τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη δράση της Οργάνωσης αυτής.

Πιστεύω ότι ο αδελφός μου δεν θέλησε να με στρατολογήσει και να με εντάξει στη δραστηριότητα αυτής της Οργάνωσης για τους εξής λόγους:

Λόγω της ευρύτατης συμμετοχής μου στους μαζικούς χώρους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, της εμπλοκής μου σε Σωματεία, πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ., ήμουν πρόσωπο πασίγνωστο και ως εκ τούτου η παρουσία μου σε μια Οργάνωση σαν τη 17Ν δεν θα εξυπηρετούσε το συνωμοτικό χαρακτήρα της.

Από νεαρής ηλικίας και μέχρι τώρα ήμουν υπέρβαρος περίπου 130 κιλά και ως φυσιογνωμία ήμουν αναγνωρίσιμος από οποιονδήποτε τρίτο. Ταυτόχρονα όμως το υπερβολικό μου βάρος δεν επέτρεπε την ευελιξία, την ταχύτητα και τις γρήγορες αντιδράσεις που απαιτούσαν οι συγκεκριμένες ενέργειες της Οργάνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τις πράξεις, που μόνη της η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία μου απέδωσε και με ενέπλεξε, οι αυτόπτες μάρτυρες σε καμιά περίπτωση δεν αναγνώρισαν ένα υπέρβαρο μεγαλόσωμο άνδρα και με χαρακτηριστικά προσώπου που λόγω του πάχους είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, που να συμμετείχε στις αποδιδόμενες σε εμένα πράξεις.

Πράγματι πως θα ήταν δυνατό εγώ, ο εμφανώς δυσκίνητος να συμμετέχω ως φυσικός αυτουργός ή ως συνεργός σε μια πράξη που απαιτεί ταχύτατη δράση και απομάκρυνση, ευελιξία και κίνηση με μοτοσικλέτες και γιατί άραγε οι τότε αυτόπτες δεν κατονόμασαν από τους συμμετέχοντες που αναλυτικά περιέγραψαν και σχημάτισαν σκίτσα τους στην Αστυνομία, εμένα τον πλέον χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο άνθρωπο;

Όπως προαναφέρω και αφού με τη χρήση παρανόμων μεθόδων εδώ στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ από ξένους και Έλληνες πράκτορες κατασκευάστηκαν οι ομολογίες του αδερφού μου Σάββα, με αυτές δεδομένο και με τη χρήση των ψυχολογικών εκβιασμών, πιέσεων και απειλών, οι ανακρίνονται προσήλθαν με έτοιμη την κατασκευασμένη απολογία μου όπως έπραξαν και με άλλους κατηγορουμένους.

Κατά διαστήματα και ανάλογα με τις προθέσεις και επιδιώξεις τους, εμπλούτιζαν οι ίδιοι την απολογία με πρόσωπα που ήθελαν να εμπλέξουν χωρίς όμως κανένα στοιχείο. Έτσι, ενέπλεξαν με δική τους πρωτοβουλία χωρίς τη συναίνεσή μου τον Γιάννη Σερίφη, ο οποίος φέρεται δήθεν να με στρατολόγησε στην Οργάνωση 17Ν. Το ίδιο συνέβη και με τους Λεσπέρογλου και Αδηλίνη, τους οποίους ουδέποτε γνώρισα και παρά ταύτα μου υπέδειξαν να τους περιλάβω μέσα στην απολογία μου αλλά και με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο με τον οποίο ουδέποτε είχα γνωριστεί, μου υπέδειξαν να τον αναγνωρίσω ως «Λάμπρο› και επίσης τον περιέλαβα στην απολογία μου.

Το ίδιο όμως έχει συμβεί και με άλλους συγκατηγορουμένους, τους οποίους ανάλογα με τις ερευνούμενες πράξεις προσέθεταν ή ερευνούσαν προκειμένου να τους ενοχοποιήσουν και να τους εμπλέξουν στην υπόθεση, φροντίζοντας ταυτόχρονα να καταγράφουν και ορισμένες λεπτομέρειες που επινοούσαν, προκειμένου να φαίνεται περισσότερο αληθοφανής η ομολογία.

Χαρακτηριστική της εμπλοκής προσώπων που κατασκευάστηκε είναι η περίπτωση Θεολόγου Ψαραδέλλη, για τον οποίο όταν διαπίστωσαν ότι η ληστεία στην οποία πολύ παλιά είχε συμμετάσχει είχε παραγραφεί, κατασκεύασαν τη συμμετοχή του σε μια χρονικά νεότερη για να μη διαφύγει από την καταδίκη, παρά το γεγονός ότι το άτομο που γνώριζαν, ως πασίγνωστο στους χώρους της Αριστεράς, Τροτσκιστή που ουσιαστικά πάντα ήταν διαφοροποιημένος με την ένοπλη βία.

Ακόμα τον φερόμενο ως «Νικήτα›, δήθεν υπαρχηγό Παπαναστασίου, δεν τον γνώριζα καθόλου. Εγώ, λόγω της γνωστής μου δραστηριότητας σε πολιτικούς χώρους, γνώριζα ανθρώπους μόνο που είχαν μαζική παρουσία και δεν εκινούντο συνωμοτικά σε δραστηριότητες ατομικής ένοπλης βίας. Τον συγκατηγορούμενό μου Τέλιο τον είχα γνωρίσει σε διακοπές που έκανε στην Ικαρία, χωρίς να γνωρίζω αν αυτός συμμετείχε ή όχι στη συγκεκριμένη Οργάνωση.

Όλες λοιπόν οι αναφορές μου σε πρόσωπα, σε πράξεις, σε συμμετοχής, στρατολογήσεις κτλ. της συγκεκριμένης Οργάνωσης είναι αναληθείς και κατασκευασμένες και ως εκ τούτου δεν τις αποδέχομαι. Κατά της οικογενείας μας και λόγω της εμπλοκής του αδερφού μου Σάββα και της στάσης που αυτός τηρεί αφότου διέφυγε από την προστασία της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εφαρμόζεται μία μακαρθική αντίληψη των πραγμάτων, έχει συλληφθεί και ο άσχετος με την υπόθεση αυτή αδερφός μας Βασίλης.

Κατόπιν υποδείξεων γνωστών δημοσιογράφων που πιέζουν ασφυκτικά τις δικαστικές αρχές, υποδεικνύεται και απειλείται η σύλληψη και άλλων αδερφών μας, ακόμα και συντρόφων τους ή συζύγων τους, διώκεται δε άμεσα ή έμμεσα, φωτογραφίζεται ως ένοχος και εφαρμόζεται ένα κυνήγι μαγισσών κατά όλου του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος της οικογένειάς μας.

Εξ όλων των συγκατηγορουμένων, μόνο στη δική μας οικογένεια εκλήθησαν δεκάδες γνωστοί και φίλοι και προς το παρόν απειλήθηκε μόνον η προσωπική τους ελευθερία. Μέσα σε ένα όργιο προπαγάνδας των ΜΜΕ, επιζητείται πιεστικά από τις δικαστικές αρχές η σύλληψη και ενοχοποίηση γνωστών και φίλων και ευτυχώς η δικαστική αρχή, στο βαθμό που εσείς ενασχολείστε με το θέμα, μέχρι στιγμής δεν έχει ενδώσει στις πιέσεις αμερικάνικων και αγγλικών μυστικών υπηρεσιών που δυστυχώς για την πατρίδα μας έγιναν θεσμοί του ελληνικού κράτους, πραγματοποιούν και σχεδιάζουν προανακρίσεις χωρίς καμία προσπάθεια αποκρύψεως της δράσης τους στην Ελλάδα.

Με δεδομένη την ανέλεγκτη παρέμβαση και ενοχοποίηση αθώων από τα ΜΜΕ, τις πιέσεις που ασκούνται προς τη δικαστική αρχή, τις συνεχείς παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας, την απαγόρευση ουσιαστικής επικοινωνίας συνηγόρων και κατηγορουμένων, έχω την πεποίθηση ότι οδηγούμεθα με συνοπτικές διαδικασίες σε δίκη που κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Τί άλλο μπορούν να αποτελούν οι συνεχείς παρεμβάσεις ανωτάτων κρατικών παραγόντων, Υπουργών, Πρωθυπουργού κτλ., στο έργο της δικαιοσύνης; Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πείθει ότι οι τύχες μας και η ενοχή μας έχει προδιαγραφεί. Δυνατότητα άμυνας και αντιμετώπισης των εκατοντάδων κατηγοριών, δεν υπάρχει καμία.

Πώς άραγε εγώ πρέπει να αντιμετωπίσω και αντικρούσω κάθε μία από τις κατηγορίες μου όταν απαγορεύεται να μου γνωστοποιήσει ο συνήγορός μου τα έγγραφα της δικογραφίας αυτής; Πώς θα διατυπώσω τις απόψεις μου όταν το σχέδιο απολογητικού υπομνήματος που πρέπει να παραδώσει ένας κατηγορούμενος στο συνήγορό του κατάσχεται και δε φτάνει ποτά στα χέρια του; Υπήρχε περίπτωση να είχαν συμβεί όλες αυτές οι παρανομίες κατά την προανάκριση εάν είχε επιτραπεί η παρουσία συνηγόρου την οποία επί ημέρες απαγόρευαν;

Αν εν ονόματι της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας συνεχίζουν να παραβιάζονται όλες οι προβλέψεις του νόμου και του συντάγματος που χρειάστηκε εκατοντάδες χρόνια να κατακτηθούν, τότε η επερχόμενη δίκη μας θα αποτελέσει ιστορικό προηγούμενο άδικης δίκης και είναι σίγουρο ότι οι μεθοδεύσεις αυτές θα εφαρμοστούν και στο μέλλον και κατά άλλων προσώπων.

Συμπερασματικά, επαναλαμβάνοντας ότι για πρώτη φορά θεωρώ ότι απολογούμαι, θέλω να σας δηλώνω ότι ουδέποτε συμμετείχα με οποιαδήποτε μορφή στην Οργάνωση 17Ν, ουδέποτε γνώριζα τη δράση της ή τη δράση του αδερφού μου και δεν αποδέχομαι καμία πράξη του κατηγορητηρίου.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαι την απαλλαγή μου από κάθε κατηγορία›.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν από τον ανακριτή οι παρακάτω ερωτήσεις και εδόθησαν οι αντίστοιχες απαντήσεις από τον κατηγορούμενο:

Ερώτηση: Η προανακριτική σας απολογία έλαβε χώρα παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού και δηλώσατε πλην άλλων ότι δεν επιθυμείτε να κάνετε χρήση των νομίμων δικαιωμάτων σας. Πώς συμβιβάζεται η παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού με όσα καταγγέλλετε ότι έλαβαν χώρα πριν και κατά την διάρκεια της απολογίας σας στο απολογητικό υπόμνημά σας;

Απάντηση: Καταρχήν, καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας μου στην αστυνομία δεν παρίστατο ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης. Μέσα στο γραφείο που γινόταν η λήψη της προανακριτικής απολογίας ήταν ένας αστυνόμος κι ένας υπαστυνόμος οι οποίοι έγραφαν μόνοι τους την προανακριτική απολογία και με δικά τους λόγια. Όταν δεν συναινούσα εγώ, ερχόταν ο Εισαγγελέας Διώτης μέσα, με απειλούσε να συνεχίσω και ξαναέφευγε. Όσο για το άλλο, δηλαδή για την μη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μου, ούτε μου γνωστοποιήθηκαν ούτε μου επετρέπη να ζητήσω παρουσία δικηγόρου.

Ερώτηση: Γιατί αναμένατε να μεσολαβήσει τόσο χρονικό διάστημα από τις απολογίες σας, τόσο στην προανακριτική όσο και ενώπιον της ανακρίτριας για να προβάλλετε τους παραπάνω ισχυρισμούς σας;

Απάντηση: Διότι είχε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία όμηρο τον αδερφό μου Σάββα και με πίεζε με αυτόν τον τρόπο και όταν ήρθε ο αδερφός μου εδώ όπως είναι γνωστό αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες με την επικοινωνία με τον συνήγορο για να μπορέσουμε να πούμε αυτά που έπρεπε να πούμε.

Ερώτηση: Τόσο στην προανακριτική όσο και στην απολογία σας ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας, εκθέσατε λεπτομέρειες περί των συνθηκών τελέσεων των πράξεων για τις οποίες κατηγορείστε, οι οποίες, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα υπάρχοντα στις σχετικές δικογραφίες έγγραφα των αστυνομικών αρχών, ήταν άγνωστες σε αυτές μέχρι την ημέρα της απολογίας σας. Μπορείτε να δώστε κάποια εξήγηση;

Απάντηση: Στην προανακριτική μου απολογία όσο και στην απολογία μου στην Ανακρίτρια εστάθη αδύνατο να διαβάσω αυτά τα έγγραφα, για τα οποία έλαβα γνώση για πρώτη φορά από τον δικηγόρο μου κ. Αγιοστρατίτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συνηγόρου, δηλαδή δεν γνώριζα ούτε καν τις πράξεις για οποίες εκατηγορούμην και όχι να γνωρίζω και λεπτομέρειες των πράξεων των οποίων κατηγορούμαι ότι έκανα. Αγνοώ ποιος ήξερε τις λεπτομέρειες, εγώ πάντως δεν τις ήξερα.

Ειδικά για την απολογία μου στην Ανακρίτρια με οδήγησαν δύο ή και παραπάνω οπλισμένοι με αυτόματα, τα οποία με σημάδευαν συνεχώς μέσα στο γραφείο. Με ρώτησε η Ανακρίτρια αν αποδέχομαι τις κατηγορίες, χωρίς να αναγνώσω το κείμενο. Εγώ είπα, όπως με είχαν απειλήσει να πω, ότι αποδέχομαι. Με οδήγησαν σε ένα γραφείο δίπλα για μισή ώρα, όπου εξακολουθούσαν να με σημαδεύουν με τα αυτόματα. Μετά με ξαναπήγαν στο γραφείο της Ανακρίτριας να υπογράψω χωρίς πάλι να αναγνώσω τίποτα και κατόπιν οδηγήθηκα πάλι στην Αντιτρομοκρατική. Στην δε Αντιτρομοκρατική, όταν τελείωσε η προανακριτική, το μόνο που έκανα ήταν να την υπογράψω, φυσικά πάλι με απειλές.

Ερώτηση: Οι περισσότεροι των συγκατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και οι αδερφοί σας Σάββας και Βασίλης Ξηρός, κατά τις απολογίες τους έχουν αναφερθεί λεπτομερώς στο πρόσωπό σας ως προς τη συμμετοχή σας για τις περισσότερες πράξεις για τις οποίες κατηγορείστε και μάλιστα για εκείνες τις οποίες έχουν ομολογήσει και τη δική τους συμμετοχή. Ποια εξήγηση δίνετε;

Απάντηση: Πιστεύω, κρίνοντας από τη δική μου μεταχείριση, ότι ανάλογη μεταχείριση είχαν και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι.

Ερώτηση: Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ρόμπερτ Τσαντ, κατονομάζετε κατά την απολογία σας και άλλους συμμετόχους στην τέλεση αυτή και συγκεκριμένα τους επιβαίνοντες στη βέσπα καθώς και αυτόν που τηλεφώνησε από την πλατεία Συντάγματος, ενώ από τα υπάρχοντα στη δικογραφία μέχρι την απολογία σας στοιχεία τα οποία είχαν αποσταλεί από τις αστυνομικές αρχές στις Εισαγγελικές αρχές, προέκυπτε μόνο η συμμετοχή δύο ατόμων, επιβαινότων στη μοτοσικλέτα. Ποια εξήγηση δίνετε;

Απάντηση: Πιο κατατοπιστική πάνω σε αυτά τα γεγονότα θα ήταν η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία διότι εγώ δεν τα γνωρίζω.

Ερώτηση: Αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι σας έχουν αναγνωρίσει ως συμμέτοχο στις ανθρωποκτονίες Μομφεράτου, Ρουσέτη, Αγγελόπουλου, Ουίλλιαμ, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας Βαρδινογιάννη, στο συμβάν στα Σεπόλια και στις ληστείες της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πατησίων και Περιστερίου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αιγάλεω, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ στο Παγκράτι, στην οδό Χρεμωνίδου και του σούπερ μάρκετ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Μπορεί να δώσετε κάποια εξήγηση;

Απάντηση: Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορεί να με αναγνώρισαν και στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, διότι την ίδια συμμετοχή είχα και εκεί και σε αυτές που αναφέρατε.

Τελειώνοντας, καταθέτω ότι η οικονομική μου κατάσταση είναι για κλάματα. Είναι αδιανόητο να κατηγορούμαι για σωρεία ληστειών, ενώ η περιουσιακή μου κατάσταση είναι κάτω του μηδενός. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Αναγνώσθηκε, βεβαιώθηε και συνυπογράφεται›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχετε ανακαλέσει, τα είδαμε και είπατε ότι τα έγραψαν μόνοι τους κτλ. Θέλετε κάτι μετά από όλα αυτά να μας πείτε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Επιμένω στα ίδια, απ’ ότι βλέπετε και στον τακτικό Ανακριτή τα ίδια είπα και σε σας τα ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί τα είπατε λίγο διαφοροποιημένα, λέτε ότι σας σημάδευαν με τα όπλα στο διπλανό δωμάτιο και όχι μέσα στο δωμάτιο του ανακριτή.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το διαβάσουμε πάλι; Να το δούμε γιατί δε θέλω να τα καταλαβαίνω λάθος. Θέλω να δούμε πώς το λέτε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: «Ειδικά για την απολογία μου στην Ανακρίτρια με οδήγησαν δύο ή και παραπάνω οπλισμένοι με αυτόματα τα οποία με σημάδευαν συνεχώς, μέσα στο γραφείο με ρώτησε η ανακρίτρια αν αποδέχομαι τις κατηγορίες, χωρίς να αναγνώσει το κείμενο. Εγώ είπα, όπως με είχαν απειλήσει να πω, ότι αποδέχομαι›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μέσα στο γραφείο, το λέει καθαρά. Και μάλιστα λέω «δύο ή και παραπάνω›, δε θυμόμουν, τελικά ήταν τέσσερις όπως αποδείχθηκε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: «Με οδήγησαν σε ένα γραφείο?. όπου εξακολουθούσαν να με σημαδεύουν με τα αυτόματα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή και μέσα στο γραφείο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και μέσα στο γραφείο και ήταν τέσσερις, όπως αποδείχθηκε από τα έγγραφα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να σας πω κάτι για τη χθεσινή σας, κάποια μεγάλη παρέκβαση. Λέτε για το Δικαστήριο, εγώ σας είπα, καταλαβαίνω, κατηγορούμενοι είστε. Μιλήσατε για έναν από τους συνηγόρους εδώ της Πολιτικής Αγωγής, όχι μόνο καταφρονητικά, αλλά εξυβριστικά. Δηλαδή υποβιβάζετε και υποβαθμίζετε το ρόλο του συνηγόρου. Όταν κάποτε από κει κάποιος είπε για τους συνηγόρους τους εδώ, τους αριστερά μου, ότι τρέχουν πίσω από τρομοκράτες και κάτι τέτοια, θυμάστε τί παρέμβαση έκανα; Είπα ότι ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι τελείως διακριτός από τη θέση του εντολέα. Γιατί λοιπόν συγχέετε τώρα τον συνήγορο με αυτούς οι οποίοι του έδωσαν εντολή να τους υπερασπιστεί;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχετε πει και άλλα εδώ μέσα, και εσείς και ο νόμος τα λέει, όπως είναι το τεκμήριο αθωότητας το οποίο δε σέβεται κανένας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε λέμε για το τεκμήριο αθωότητας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εμείς επί ένα χρόνο υβριζόμαστε από τα ΜΜΕ, από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και από πολλούς άλλους, εντελώς άδικα. Ίσως και λίγα να είπα δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτοί λένε ότι οι συνήγοροί σας άδικα σας υπερασπίζονται και ότι εσείς έχετε κάνει αυτά και αυτά και τους σκοτώσατε τους ανθρώπους.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δείτε και τη δική μας θέση όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δικαιούνται λοιπόν και αυτοί να παρίστανται εκεί και να υποστηρίζουν ορισμένες θέσεις;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είπα εγώ ότι δεν δικαιούνται να παρίστανται, αλλά δεν δικαιούνται να υβρίζουν και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μπορείτε όμως να τους μιλάτε κατ’ αυτόν τον τρόπο, «γενίτσαρους› και οτιδήποτε άλλο είπατε, εγώ αυτή τη λέξη συγκράτησα. Δεν είναι σωστό. Σκεφτείτε να αρχίσουν και αυτοί να βρίζουν ανάλογα τους δικούς σας. Τί θα κάνω εγώ;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν κάνουν και τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε εδώ ο Περατικός απ’ ότι είδατε, το παιδί, η Οργάνωση, δε λέω ονόματα διότι αυτή τη στιγμή ψάχνουνε να βρούμε αν το έκανα κανένας απ’ αυτούς ή δεν το έκανε κανένας, πάντως έχασε το παιδί του και βγήκε και προκήρυξη, είδατε πώς φέρθηκε προς τους κατηγορουμένους; ¶ρχισε να λεέι «είστε δολοφόνοι› κτλ.; Είδατε τέτοιες σκηνές; Μήπως θα πρέπει να δώστε μια άλλη εικόνα κι εσείς εδώ, να δούμε με ποιους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε. Δε φέρονται έτσι στους συνηγόρους. Σας παρακαλώ και τους άλλους, να είστε μετριοπαθείς όταν μιλάτε προς τους συνηγόρους. Αλίμονο?.

Πείτε μου κάτι άλλο, ό,τι θέλετε πάνω στην υπόθεση και πάνω σε αυτά τα οποία φέρεστε ότι είπατε για τους άλλους, τα αρνείστε βέβαια εσείς. Πού τους ήξερε η αστυνομία αυτούς τότε, Τσελέντη κτλ.; Πού τους ήξερε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μου ζητάτε να μπω στη λογική των υπηρεσιών που κατασκεύασαν αυτή την ιστορία; Εγώ δε μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική, δεν ξέρω από πού γνώριζαν?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Τσελέντης μπορεί αύριο να μας πει ότι «εσείς με δείξατε, εμένα πού να με ξέρουν;›

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πώς μπορούσα να δείξω άτομα που δεν γνώριζα και δεν είχα γνωρίσει ποτέ μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά φέρεστε? δεν ξέρω αν είναι έτσι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: ¶λλο «φέρεστε›, άλλο «είπατε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή μπορεί να αναγνώστηκαν όλα αυτά, αλλά οπωσδήποτε θα εκτιμηθούν ανάλογα. Μη νομίζετε ότι τα καταπίνουμε όλα και ό,τι γράφεται μέσα τα παίρνουμε θέσφατα. ¶λλο η κρίση ενός μέσου και άλλο η βαρύτητα την οποία έχουν αυτές οι απολογίες. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Ας αφήσουμε το 211α το οποίο μας λέει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εκείνο που βλέπω εγώ είναι ότι αυτά που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μου τα αντιπαρέρχεστε, σα να μην έχουν ειπωθεί. Για παράδειγμα δε με ρώτησε κανείς γιατί αναφέρω τον Αδηλίνη που ήταν αδύνατο να τον έχω συναντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ήταν αυτός ο Αδηλίνης;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φορτώνουν στον αδερφό μου ότι γνώρισε τον Τσουτσουβή, φορτώνουν σε μένα ότι γνώρισα τον Λεσπέρογλου. Θέλουν να φτιάξουν μια ιστορία?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είναι ο Αδηλίνης; Πείτε μου να καταλάβω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτός που υποτίθεται ότι αναφέρω, ο Αδηλίνης με τον Λεσπέρογλου, ότι τους συναντούσα στα αμφιθέατρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ήταν αυτός ο άνθρωπος; Πρώτη φορά τον ακούω εγώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κι εγώ πρώτη φορά τον ακούω. Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν στη φυλακή τότε και εγώ λέω ότι τον συναντούσα σε αμφιθέατρα. Στέκει αυτό; Γιατί δε με ρωτάτε γι αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα που το λέτε σας ρωτάω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε συγνώμη, ο Αδηλίνης ήταν συνένοχος του Λεσπέρογλου για κάποιες από τις πράξεις που είχαν αποδοθεί στον Λεσπέρογλου και φαίνεται ότι είχαν τελεστεί το 1982.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, κατόπιν αυτών που αναγνώστηκαν και ορισμένων που θεωρούνται ότι είναι εις βάρος ορισμένων, πάλι ανακύπτει το δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων εκ μέρους και των κατηγορουμένων και των υπερασπιστών τους. Κι εσείς κ. Εισαγγελεύ αν θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από το απολογητικό σας υπόμνημα προκύπτει σαφέστατα η προσπάθειά σας να βγάλετε από τον κύκλο της ενοχής τον κ. Γιωτόπουλο, τον κ. Γιάννη Σερίφη και τον κ. Θεολόγο Ψαραδέλλη. Εκεί επικεντρώνετε σχεδόν το μάτι του απολογητικού σας υπομνήματος. Σας ερωτώ: Δηλαδή αυτοί δεν είναι, ενώ οι άλλοι είναι; Γιατί αφήνετε τους άλλους και δεν τους καλύπτετε στο υπόμνημά σας; Γιατί μόνο γι αυτούς και όχι για όλους; Γιατί τους άλλους τους αφήνετε ακάλυπτους;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν είναι έτσι κ. Εισαγγελέα και το ξέρετε. Λέω καθαρά ότι κανέναν άλλον συγκατηγορούμενο δεν γνώριζα και ούτε ήταν δυνατό να κατονομάσω. ¶ρα για όλους λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ειδικά αναφέρεστε, επαναλαμβάνω, στον κ. Γιωτόπουλο, τον κ. Ψαραδέλλη και τον κ. Γιάννη Σερίφη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και σε άλλους αναφέρομαι ειδικά. Και στον κ. Τέλιο αναφέρομαι, γιατί δεν το λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε αν θα ήτο δυνατόν να του υπομνησθεί του κ. Κατηγορουμένου.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και στον Τέλιο αναφέρομαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε λόγους έναντι αυτών των κατηγορουμένων; Τους φοβάστε; Έχετε λόγους να θέλετε να τους καλύψετε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τί είναι αυτά που λέτε κ. Εισαγγελέα; Γιατί να τους φοβάμαι και για ποιο λόγο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ξέρω, εδώ η κατηγορία είναι πρόκειται περί μιας τρομοκρατικής Οργάνωσης η οποία δολοφονούσε. Γιατί εσείς να μη φοβηθείτε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όταν λέω ότι δεν γνώριζα τους άλλους, έπρεπε να αρχίσω να αναφέρω έναν-έναν; Τον κ. Κωστάρη δεν τον γνώρισα ποτέ, τον κ. Καρατσώλη δεν τον γνώρισα ποτέ?. ίσως να έπρεπε να το κάνω αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα δικό μου, εγώ ασχολούμαι με το υπόμνημά σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Η ουσία είναι ότι αυτό που λέτε δεν ισχύει, αναφέρομαι σε όλους όσους υποτίθεται ότι έχω αναφέρει. Σε όλους ανεξαιρέτως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με το υπόμνημά σας, σας τονίζω, για το οποίο είχατε άνεση χρόνου, άνεση σκέψης μεγάλη και ενδεχομένως και βοήθεια?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν ήταν και τόσο ρόδινα όπως τα παρουσιάζετε περί ανέσεως χρόνου κτλ. και τα αναφέρω και αυτά στο υπόμνημα, ότι είχαμε πολύ μεγάλες πιέσεις, μας τα κατέσχαν τα έγγραφα, δε μας άφηναν ελεύθερη επικοινωνία, καν επικοινωνία. Πού είναι η άνεση λοιπόν;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο χρόνος παραδόσεως του υπομνήματός σας ήταν δικός σας, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο μπορούσατε να το καταθέσετε. Δε σας πίεζε κανείς. Είχατε όλη την άνεση.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όπως και να έχει, η απάντησή μου είναι ευθεία. Δεν αναφέρομαι ειδικά σ’ αυτούς για κανέναν συγκεκριμένο λόγο, μόνο τυχαίως. Έτσι κι αλλιώς αναφέρομαι σε όλους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, εμένα δε με πείθετε σχετικά με αυτό και νομίζω ότι αφήσατε ακάλυπτους τους λοιπούς συγκατηγορουμένους σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναφέρει όμως και τον Τέλιο και τον Νικήτα νομίζω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και τα αδέρφια μου αναφέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για την κάλυψη λέω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως αναφέρει κι άλλους, όχι όλους, αλλά αναφέρει και άλλους.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δύο σύντομες ερωτήσεις κ. Ξηρέ: Έχετε επισκεφθεί έστω και για τουριστικούς λόγους τους Λειψούς ή την Πάτμο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Την Πάτμο βέβαια, έχω πάει και στο μοναστήρι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ποιο μοναστήρι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Του συνονόματου αγίου, του Οσίου Χριστοδούλου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Έχετε μπει στο σπήλαιο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Βεβαίως, αλλά στους Λειψούς δεν έχω πάει ποτέ. Πάτμο και Λέρο μόνο από Δωδεκάνησα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση μη σας ξενίσει: Το χειμώνα ή τους χειμώνες, ποιο συνηθισμένο ένδυμα εξωτερικό είχατε; Μπουφάν, τζάκετ?.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μπουφάν, τζάκετ?.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Καπαρντίνα καμία φορά;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, καμία. Δηλαδή από ό,τι γνωρίζετε ένας που συνήθως δουλεύει οικοδομές δεν τον βολεύει τέτοια ενδυμασία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε είπατε ότι είστε απένταρος. Έτσι δεν δηλώσατε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν δήλωσα μόνο, είναι η πραγματικότητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πιθανό. Γιατί όχι; Δικαιούμαι να σκεφτώ ενόψει όλων αυτών των πραγματικών περιστατικών, όλης αυτής της δίκης και όλων όσων περικλείουν αυτή την υπόθεση, μήπως δεχτήκατε υποσχέσεις από τους συγκατηγορούμενούς σας ή άλλο τινά; Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.

Δεδομένου ότι από το προϊόν των ληστειών και των άλλων εγκλημάτων προκύπτει ότι είναι μεγάλο περί το δις τουλάχιστον, στις τσέπες σας δεν πήγαν τίποτα. Ταμίας ήταν ο κ. Κουφοντίνας κατά την κατηγορία, πίσω δε από τον κ. Κουφοντίνα ήταν ο κ. Γιωτόπουλος με θεωρητικό επίπεδο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να σας απαντήσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τα χρήματα λέω, για υποσχέσεις και για παροχές. Μήπως είναι αυτό;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κατάλαβα. Τον κ. Κουφοντίνα και τον κ. Γιωτόπουλο τους συνάντησα τις παραμονές της δίκης. Μέχρι τότε δεν τους είχα δει ποτέ μου και ούτε δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί τους και το ξέρετε αυτό. Πως λοιπόν θα μου έδιναν υποσχέσεις, ή θα μου πραγματοποιούσαν απειλές. Υποσχέσεις μάλιστα κενές περιεχομένου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όπως ξέρετε οι υποσχέσεις και οι απειλές πάνε μαζί.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φαντάζομαι. Αλλά μόνο τηλεπαθητικά θα μπορούσαν ίσως. Διότι εγώ όπως ξέρετε ήμουν στις αντρικές φυλακές και αυτοί ήταν στις γυναικείες και δεν είχαμε καμία απολύτως επαφή και ούτε ήταν δυνατό να έχουμε, αφού μας φυλούσαν σαν Κέρβεροι. Εδώ δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε με τους δικηγόρους και με τους συγγενείς μας!

Τέλος πάντων, ακόμη και σε αυτό σας απαντάω: αυτές οι υποτιθέμενες υποσχέσεις ή απειλές, είναι κενές περιεχομένου. ¶μα το σκεφτείτε λίγο θα καταλάβατε τι εννοώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ κ. Χριστόδουλε ο Εισαγγελέας που σας μιλάει, έχει μάθει φωναχτά να συλλογάται και να συλλογάται ελεύθερα και ποτέ εναντίον του κατηγορούμενου.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σε αυτό, να μου επιτρέπετε να έχω τις επιφυλάξεις μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, όταν μετά περάσουν χρόνια εγώ θα έχω φύγει από τη ζωή, εσείς που θα ζείτε θα δείτε ότι ο Εισαγγελέας που σας μιλάει, δεν μιλούσε εναντίον σας. Σας διαβεβαιώ ότι εσάς και όλους τους άλλους αλλά ιδιαίτερα εσάς παιδί ιερέως που σας έβλεπε με το μάτι του πατέρα. Καταλάβατε τι σας λέω; Για το αληθές σας συμφέρον το οποίο και στον αδελφό σας υπέδειξα. Το συμφέρον σας ήταν από την πλευρά του νόμου. Ακούστε με σας παρακαλώ, κοιτάξτε με στα μάτια.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ σας κοιτώ στα μάτια άφοβα γιατί δεν έχω κανένα λόγο να μην σας κοιτάξω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κάνατε χρήση και του Ευαγγελίου, εγώ κάνω επίσης χρήση του Ευαγγελίου και αναφέρομαι στην παραβολή του Ασώτου Υιού.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά και κάνω χρήση του Ευαγγελίου και το Ευαγγέλιο δεν είναι προνόμιο των φασιστών μόνο, γιατί υπάρχει μια τάση να λένε ότι οι Χριστιανοί είναι Ακροδεξιοί. Δεν το είπα για σας φυσικά. Γιατί μας θεωρείτε απριόρι άθεους; Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας θεωρώ πλανημένο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: ¶λλο πλανημένο και άλλο άθεος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν σας θεωρώ άτιμο, και με αυτές τις πράξεις υπάρχει πίσω. Υπάρχει και Θεός και θα το δείτε. Και αγάπη υπάρχει. Τα κάλυψε αυτή η καταραμένη η ένοπλη επαναστατική βία. Θα το δείτε.

Ακούστε με: δεν είμαι αυτός που νομίζετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να με σταθμίσετε, δεν είμαι εναντίον σας, είμαι υπέρ της Δικαιοσύνης.