Πολιτική
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (31/07/2003) Μέρος 3/7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε κατηγορούμενε, θέλω να σας παρακαλέσω να θυμηθείτε την απολογία σας στην ανακρίτρια, για να δω αν τα κατάλαβα καλά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πήγαν εκεί, σας είπε αν τα αποδέχεστε όπως σας είχαν απειλήσει, είπατε εσείς «Τα αποδέχομαι› και σαν πήγαν δίπλα και γυρίσατε και τα υπογράψατε. Το έχω καταλάβει καλά;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ακριβώς έτσι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα που ήσασταν έξω έμεινε κάποιος από τους ανθρώπους, τους προανακριτικούς υπαλλήλους στην ανακρίτρια;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κάποιος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκείνους που σας εξέτασαν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Από αυτούς που με είχαν πάει εκεί.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτούς που σας συνόδεψαν;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι, οι οποίοι ήταν πληθώρα.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι από αυτούς που σας εξέτασαν.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι από αυτούς που με εξέτασαν, αλλά από αυτούς που με συνόδεψαν. Πράγμα, που δεν είμαι τελείως σίγουρος γιατί τα πρόσωπα τα θυμάμαι πολύ θολά, αλλά έχω την εντύπωση ότι ήταν διαφορετικοί αυτοί που με πήγαν στην ανακρίτρια από αυτούς που με εξέτασαν.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έψαξα πάλι –και αν κάνω λάθος να μου το πείτε- και είδα ότι εδώ μας είπατε στην απολογία σας ότι σας έφεραν και σε αντιπαράσταση, σε αναγνώριση για τον κ. Γιωτόπουλο. Του είπατε «Είσαι ο Λάμπρος ο ψηλός› σας είπε «Δεν ντρέπεσαι› ή «Δεν σε ξέρω› κάτι τέτοιο είπατε. Αυτό δεν αναγνώστηκε στις περικοπές και δεν το είδα να γράφεται στην προανακριτική σας. Που το βρήκε η ανακρίτρια και το έχει βάλει στην απολογία σας;

Γιατί λέει η ανακρίτρια ότι φέρεται να έχετε πει εσείς «Στην κορυφή ήταν ο Λάμπρος τον οποίο έχω ήδη αναγνωρίσει στην φωτογραφία που μου επιδείχθηκε, αλλά και στην κατά αντιπαράσταση εξέτασή μας προανακριτικά›. Που το ήξερε αυτό η ανακρίτρια να το γράψει, αφού στην προανακριτική απολογία σας στις 17 στην Αστυνομία εγώ τουλάχιστον δεν είδα να γράφεται ότι έγινε αντιπαράσταση και ότι εσείς τον αναγνωρίσατε. Με καταλάβατε;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Προφανώς θα της είπαν αυτοί που ήταν εκεί μέσα οι υπάλληλοι της Αντιτρομοκρατικής. Δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ γιατί δεν ήμουν μπροστά. Εγώ σας λέω καθαρά ότι στην ανακρίτρια έμεινα 30 δευτερόλεπτα περίπου δυο φορές, δηλαδή 1 λεπτό συνολικά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανακοίνωσε η ανακρίτρια ότι «Ξέρετε κύριε, πήγα στον εισαγγελέα συνεννοήθηκα και είστε από αυτή τη στιγμή προφυλακίζεστε, ή κρατείστε προσωρινά›. Σας είπε τέτοιο πράγμα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το μόνο που θυμάμαι μου είπε «Αποδέχεστε τις κατηγορίες› και με σκούντησε ένας μπάτσος από πίσω και λέω «Αποδέχομαι›. Με παίρνουν και με πάνε δίπλα. Μόνο αυτή τη στιχομυθία. Μετά από μισή ώρα περίπου ίσως και λιγότερο με είχαν σ’ ένα γραφείο πάλι με την απειλή όπλων άλλοι, με ξαναπάνε μέσα και μου λένε «Υπέγραψε εκεί κι εκεί›. Υπέγραψα και με πήραν ξανά στο γραφείο και πήραν τον Βασίλη.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε σας είπαν ότι είστε προσωρινά κρατούμενος, με ένταλμα εννοώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν θυμάμαι να μου το είπαν, το θεωρούσαν μάλλον αυτονόητο.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συνήθως μετά από μια απολογία ο ανακριτής παίρνει τα χαρτιά, τη δικογραφία όπως τη λένε οι νομικοί κα πάει στον Εισαγγελέα που είναι σ’ ένα άλλο γραφείο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Στον Εισαγγελέα μας είχαν πάει πριν.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διασκέπτονται, γνωμοδοτεί ο ένας αποφασίζει ο άλλος και γυρίσει πίσω και λέει «Κύριε ξέρετε, δεν θα σας αφήσω ελεύθερο αλλά είστε προσωρινά κρατούμενος να φτιάξω το ένταλμα της προσωρινής κράτησης›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό θυμάμαι να μου το είπε ο Εισαγγελέας που μας πήγαν πριν την ανακρίτρια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό το πράγμα μας το είπε ο Εισαγγελέας που μας είχαν πάει πριν την ανακρίτρια.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν την ανακρίτρια ή μετά; Αυτό θέλω να μάθω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πριν.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας πήγαν στον Εισαγγελέα μαζί με τη δικογραφία σας; Σας κράτησαν σε άλλο δωμάτιο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μετά την ανακρίτρια;

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού πήγατε στην ανακρίτρια και είπατε «Αποδέχομαι› υπογράψατε?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι – όχι. Μας πήγαν στην Αντιτρομοκρατική πάλι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαρκής έχει τον λόγο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πότε ακριβώς -αν μπορέσεις να θυμηθείς- άνοιξες το μαγαζάκι αυτό που είχες φτιάξει το εργαστήριο στην Ικαρία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Των μουσικών οργάνων ή το ξυλουργείο;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το ξυλουργείο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Το ξυλουργείο θυμάμαι πολύ καλά. Έβγαλα την άδεια στις 11/1/2001.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Προηγουμένως;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είχα σε μια τρώγλη τέλος πάντων σε μια καλύβα ένα εργαστήριο που είχε ένα πάγκο μέσα και κάποια μικρά εργαλεία χειρός και έφτιαχνα όργανα και παράλληλα δούλευα και οικοδομές, χωράφια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να σε ρωτήσω αν είτε στο ένα είτε στο άλλο εργαστήριο, είχες κορδέλα ως εργαλείο και πότε περίπου την αγόρασες αυτήν.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κορδέλα είχα στο τελευταίο στο ξυλουργείο την οποία την πήρα όταν έφτιαξα το κτίριο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πριονοκορδέλα εννοείτε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σου είπα ότι εγώ ποτέ δεν κρύβω τις σκέψεις μου. Σε ρωτάω γιατί στα τετράδια που σε ρώτησα υπάρχει μια γραφή που λέει «Για κορδέλα Μανόλη τόσα›.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω. Εγώ κάποια εργαλεία που πήρα, όταν έφτιαξα το ξυλουργείο, δηλαδή μετά το 2001, τα πήρα με γραμμάτια. Ένα μέρος πλήρωσα από το δάνειο που πήρα κι ένα μέρος το χρωστάω ακόμη και μάλλον θα κατασχεθούν αυτά τα εργαλεία γιατί τα χρωστάω. Πιστεύω να έγινα κατανοητός.

Το οργανοποιείο δεν χρειάζεται τέτοια εργαλεία, έχει εργαλεία χειρός τα οποία τα είχα πολλά χρόνια. αλλά επειδή στην Ικαρία έπεσε η δουλειά του οργανοποιού σκέφτηκα επειδή ήξερα τα ξύλα πολύ καλά να κάνω και τον ξυλουργό. Αλλά αυτό έγινε από το 2001 ουσιαστικά. Μέχρι τότε βολευόμουν με συναδέλφους, άμα χρειαζόμουν δηλαδή κορδέλα πήγαινα σ’ ένα συνάδελφο και έκοβα, μου είχε το ελεύθερο. Μια φορά το εξάμηνο άμα πάω να κόψω κομμάτια μπορώ να τα χρησιμοποιώ, το οργανοποιείο δεν χρειάζεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι των λοιπών κατηγορούμενων να συνεχίσουν με ερωτήσεις. Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε διερμηνεύοντας και την πρόθεση και των άλλων συναδέλφων της Υπεράσπισης του Τζωρτζάτου, εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των αναγνωσθεισών απολογιών τις οποίες ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός διαψεύδει δεν έχω να κάνω καμιά ερώτηση, έστω κι αν σε αυτές φέρεται ενοχοποιούμενος ο εντολέας μου, εφόσον ήδη ο κ. Ξηρός έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του πάνω σε αυτό. θα ήταν νομιμοποίηση εκ μέρους μου αυτών των απολογιών, οι οποίες είναι προϊόν όσων κατήγγειλε ο ίδιος.

Θα ήθελα να ρωτήσω μόνο δυο άλλα πράγματα: το ένα είναι μια διευκρίνιση από χτες, σας είχε ρωτήσει ο κ. Μυλωνάς αν είδατε τον Τζωρτζάτο, υπό ποιες συνθήκες στην Ασφάλεια και απαντήσατε. Συμπληρωματικά κι εγώ ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά τον είδατε εδώ στη φυλακή του Κορυδαλλού και αν τυχόν σας έδειξε τα σημάδια τα οποία είχε από τα χτυπήματα και τις πληγές του;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όταν ήρθαμε τις πρώτες μέρες ήμασταν μαζί στις ανδρικές φυλακές, γιατί μετά τον έφεραν από εδώ στις γυναικείες. Όταν έβγαινε στο προαύλιο αυτός ή όταν έβγαινα εγώ -γιατί τα παράθυρά μας έβλεπαν στο προαύλιο- προσπαθούσαμε να μιλήσουμε γιατί μας απαγόρευαν οι φύλακες εκείνες τις μέρες δηλαδή ακόμη και το «Καλημέρα›.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι γνωστά!

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κάποιες στιγμές κατορθώσαμε να μιλήσουμε και κατάφερε και σήκωσε την μπλούζα και μου έδειξε τα πλευρά του εδώ στην αριστερή μεριά που ήταν κατάμαυρα και μου είπε ότι τον είχαν ρημάξει στο ξύλο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το δεύτερο που θα ήθελα να ερωτήσω είναι με αφορμή μια δική σας αναφορά προηγούμενα, στα πρόσωπα των Αδηλίνη και Λεσπέρογλου και το οποίο θα ήθελα την εκτίμησή σας αν βέβαια έχετε κάποια σκέψη γι’ αυτό, δεν έχω την απαίτηση να μπείτε στη λογική της Αντιτρομοκρατική ή κανενός άλλου.

Το ερώτημα το οποίο γεννάται κι έχει μια αξία για τη δίκη και για την Υπέρασπιση τη δική μας, στο πως δηλαδή ενεργεί, σκέφτεται και λειτουργεί η Αντιτρομοκρατική είναι το εξής: μήπως η εμπλοκή των προσώπων αυτών ειδικά στην προανακριτική σας απολογία εξυπηρετούσε κάποιο στόχο απόδειξης της θεωρίας περί συγκοινωνούντων δοχείων και ενοχοποίησης και ευρύτερων προσώπων με σκοπό την αναδρομική δικαίωση παρόμοιων αστυνομικών μεθοδεύσεων ιδίως στην περίπτωση Λεσπέρογλου που ήταν τότε υπόδικος;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιστεύω ότι είναι προφανές αυτό. Διότι όχι μόνο με φέρουν να λέω για τον Αδηλίνη και το Λεσπέρογλου που υποτίθεται ότι γνώρισα, ενώ ήταν αδύνατο, αλλά βλέπω εκ των υστέρων ότι και στον αδελφό μου κάνουν αυτό το παιχνίδι και τον βάζουν να αναφέρει τον Τσουτσουβή και δεν ξέρω ποιους άλλους και επίσης σε αυτή την προσπάθεια νομίζω εντάσσεται και το ότι με κάλεσε να καταθέσω ο κ. Ζερβομπεάκος φέτος την άνοιξη για κάποιον Πάρκισον.

Δηλαδή οι τρομοκρατικές Οργανώσεις που δρούσαν κατά καιρούς στην Ελλάδα πρέπει να τις γνώριζαν η οικογένεια Ξηρού! Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται και για ποιο λόγο και από πού συμπεραίνουν ότι εμείς τους ξέραμε αυτούς, ή έπρεπε να τους ξέρουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας κατηγόρησαν και γι’ αυτή;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με κάλεσαν να καταθέσω για κάποιον Πάρκισον. Δεν με κατηγόρησαν, αλλά με ποια λογική με κάλεσαν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι γνωστό από τον Τύπο ότι προχθές την Κυριακή ήρθε εδώ η κα Πταισματοδίκης Νίκαιας και εξέτασε και εσάς ως μάρτυρα προταθέντα στη μήνυση που έχει κάνει ο κ. Τζωρτζάτος για τα βασανιστήρια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ότι το τι είπατε βέβαια είναι μυστική η προκαταρτική εξέταση, αλλά κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η εξέτασή σας, δηλαδή πόσοι ένοπλοι υπήρχαν μέσα στο γραφείο της κας Πταισματοδίκη για να τη φυλάνε από εσάς.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ήθελα να το πω αλλά επειδή το είπε ο κ. Αγιοστρατίτης δεν μίλησα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι να το πείτε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με οδήγησε ένας φύλακας σε κάποιο γραφείο εδώ πίσω, ήταν μέσα η κα ανακρίτρια και η γραμματέας της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η ανακρίτρια;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κα Οικονόμου Πταισματοδίκης Νικαίας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ναι. Έκλεισε την πόρτα και μείναμε δηλαδή η πταισματοδίκης, η γραμματέας κι εγώ. Ούτε τουφεκιοφόροι, ούτε τίποτε, ούτε καν άοπλοι φύλακες και κλειστή η πόρτα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ίσως να έπαψα να είμαι επικίνδυνος και να ζητήσω αποφυλάκιση!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι πράγμα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Για σας κ. Εισαγγελέα γιατί παρομοιάζατε με τον Πάσσαρη, ενώ ξέρετε τηλεφωνικώς κλήθηκα στην Ασφάλεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Χριστόδουλε, όταν δεν χάνετε την ψυχραιμία σας έχετε την αίσθηση του χιούμορ και δείχνει ότι είστε ένας άνθρωπος με κάποια ποιότητα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν χάνω την ψυχραιμία μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, σέβομαι τον πατέρα σας, πιστέψτε με και τον συμπονώ και θα σας έλεγα πιο πολύ σεβασμό για τον πατέρα σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι δεν σέβομαι τον πατέρα μου; Από πού το συνάγεται;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι μεγάλο προνόμιο το ότι εσείς είστε τέκνα ιερέως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Εισαγγελεύς αλλά κι εμείς που είμαστε τέκνα ζαχαροπλάστη δεν νομίζω ότι μειονεκτούμε πάρα πολύ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνουμε 5 λεπτά διακοπή.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Εισαγγελέα που προφανώς υπέλαβε ότι εγώ ήθελα να υποτιμήσω την αξία της ερώτησής του σχετικά με το ότι είναι παιδί Ιερέα και είπα εγώ ζαχαροπλάστη. Το είπε απλώς προς αποφόρτιση γιατί είδα κάπου από εκεί μία ένταση. Δεν ήθελα ούτε του κ. Εισαγγελέα να μειώσω την προσωπικότητα, ούτε τίποτε άλλο. Τον τιμώ όπως ξέρετε ιδιαίτερα.

Ο κ. Χρυσικόπουλος έχει το λόγο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χριστόδουλε Ξηρέ, δεν είχα σκοπό να ρωτήσω αλλά θα σας κάνω ευθεία ερώτηση για να διευκρινιστεί οριστικά αυτό που πλανάται στην αίθουσα. Σας ερωτώ λοιπόν, όταν συνετάγη το υπόμνημά σας 27/10/2002 το οποίο και υποβλήθηκε εις τον κ. Ανακριτή, δεχθήκατε καμία υπόδειξη ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο από τον κ. Γιωτόπουλο για να συντάξετε αυτό το υπόμνημα; Ευθέως σας ρωτώ.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν και νομίζω ότι έχω απαντήσω κύριε Χρυσικόπουλε....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απαντήσετε αλλά το θέτω ευθέως για να μην υπάρχουν ούτε υπονοούμενα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα απαντήσω και ευθέως. Απ’ ότι είδατε περιέγραψα όλη αυτή την ιστορία, δηλαδή το τί βίωσα εγώ στην προανάκριση, στην ανάκριση και μετά όταν μεταφέρθηκα εδώ στις Φυλακές και όλα αυτά τα βιώματα. Όλα αυτά τα βιώματα για να τα περιγράψει κανείς δεν χρειάζεται την βοήθεια κανενός Γιωτόπουλου. Αλλά πέρα από αυτό επειδή ακούστηκε και την χθεσινή μάλλον απολογία μου.....

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η επόμενη ερώτησή μου και για την χθεσινή απολογία σας.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα πω και γι αυτό επειδή είναι το ίδιο θέμα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπόδειξη ή πίεση για την χθεσινή απολογία σας; Πείτε συνολικά λοιπόν.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σε όλο το χώρο κάτω υπάρχουν κάμερες οι οποίες καταγράφουν όλες τις κινήσεις μας. Εάν δεχόμουν βοήθεια από οποιονδήποτε θα το γνώριζαν πριν από μένα, πριν από σας. Αλλά πάλι η απάντησή φυσικά είναι η ίδια, ότι για να περιγράψω όλα αυτά δεν χρειάζομαι την βοήθεια κανενός, δηλαδή τα προσωπικά μου βιώματα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως δεν επενέβη με κανέναν τρόπο ο κ. Γιωτόπουλος......

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ούτε κανένας άλλος.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Φίλιππος Κοτέας έχει το λόγο.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ο κ. Εισαγγελέας υποβάλλοντας ερώτηση στον κ. κατηγορούμενο του είπε εάν αυτά που ανακαλεί τα ανακαλεί γιατί θέλει να αποσείσει την ενοχή του Γιάννη Σερίφη. Απευθύνομαι προς το Δικαστήριό σας, έχετε βγάλει καμία απόφαση περί ενοχής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος;

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ο κ. Εισαγγελέας χρησιμοποίησε επί λέξει ότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός ανακάλεσε όσα ανακάλεσε για να αποσείσει μεταξύ των άλλων και την ενοχή του κυρίου.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές είναι εκφράσεις, του κ. Εισαγγελέα δικανική έκφραση είναι αυτή. Δεν νομίζω ότι θίγει κανέναν ο κ. Εισαγγελέας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατηγορούμενος είναι ο κύριος.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δικανική έκφραση ότι κατηγορείται γι αυτό. Δεν νομίζω ότι δίνει τέτοιες λαβές.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Δεν το συζητάμε. Το δεύτερο, στην προανακριτική σας κατάθεση είπατε για τον Γιάννη Σερίφη ότι από το ΄82 ή το ΄83 συναντηθήκατε σε μια εκδήλωση στο Χημείο στο Πανεπιστήμιο. Σας ερωτώ, έκτοτε ξανασυναντηθήκατε ποτέ;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κοιτάξτε κ. συνήγορε, αυτή η συνάντηση μπορεί και να έγινε, μπορεί και να μην έγινε αλλά είναι κάτι το οποίο δεν το περιγράφω εγώ. Είναι κάτι που το γράφει η Αντιτρομοκρατική.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Βεβαίως.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και δεν μπορώ να απαντήσω γι αυτό. Πάντως εγώ όντως κάποιες φορές έχω συναντήσει τον κ. Σερίφη σε εκδηλώσεις αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Το έχω πει νομίζω καθαρά. Δηλαδή ήξερα ότι είναι ο Σερίφης όπως ξέρω όταν δω τον Παπανδρέου στο δρόμο ότι είναι ο Παπανδρέου. Δεν είχα μιλήσει προσωπικά μαζί του, ούτε είχαμε ιδία γνωριμία, για να καταλάβετε τί εννοώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είπατε κ. συνήγορο ότι συναντήθηκαν τελευταία φορά;

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Στην προανακριτική γράφει κ. Πρόεδρε ότι είχαν συναντηθεί στο Χημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χημεία σπούδαζαν και οι δύο;

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Όχι, στο αμφιθέατρο του Χημείου που είχαν πάει για εκδήλωση συνδικαλιστική ο καθένας ξεχωριστά βέβαια.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιθανόν να έχει γίνει κάποια συγκέντρωση....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνατε στο Χημείο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πήγαινα βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είσαστε Χημικός;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι, δεν είμαι Χημικός, καμία σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε τί κάνατε στο Χημείο;

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κάποια αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου χρησιμοποιούνται και από πολιτικούς χώρους ή συνδικαλιστικούς για συνελεύσεις και στο Πολυτεχνείο. Σε τέτοιες συγκεντρώσεις εγώ πήγαινα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κόσμος πληρώνει για τα Πανεπιστήμια για να βγαίνουν Χημικοί από εκεί πέρα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Δεν γίνονται σε ώρες μαθήματος αυτά.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ας είχε δημιουργήσει η πολιτεία χώρους να μπορούν να γίνονται....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολιτική χημεία λοιπόν.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν πας σε ένα ξενοδοχείο για να κάνεις μία εκδήλωση σημαίνει πως μένεις στο ξενοδοχείο;

..........: (Εκτός μικροφώνου) Το Νοέμβρη του ΄73 όσοι πήγαν στο Πολυτεχνείο ήταν .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί μάλιστα μπήκε και το τανκ άνευ εξετάσεων απ’ ότι είδατε. Μπήκε μέσα. Εκεί ήταν ξεσηκωμός του λαού. Τί δουλειά έχει το ένα με το άλλο;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πάντως κ. Κοτέα για να τελειώσω την απάντησή μου, όπως σας είπε η όλη φερόμενη ως απολογία μου από την Αντιτρομοκρατική ξεκινάει να χτίζεται με ένα σαθρό επιχείρημα, την συνάντηση του Αδηλίνη. Από κει και πέρα καταλαβαίνετε ότι όλη είναι χωρίς θεμέλιο, όλη η απολογία. Νομίζω ότι έχει κάποια σημασία αυτό.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εγώ σας πιστεύω και το αποδέχομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως δεν τον ξαναείδατε, αυτό έχει σημασία. Τον ξαναείδατε πουθενά σε συντροφιά, σε παρέα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τον κ. Σερίφη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, τον κ. Σερίφη Γιάννη.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Πιθανόν να έχουμε συναντηθεί σε πορείες, σε τέτοια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε πορείες δεν με νοιάζει. Κατ’ ιδίαν αν συναντηθήκατε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ ιδίαν ποτέ.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω. Στην προανακριτική σας γράφετε ότι στο Χημείο τον συναντήσατε και συζητήσατε. Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι. Απαντήσατε, μην βιάζεστε. Στην κα Ανακρίτρια αναφέρετε τον όρο «στρατολόγηση›. Το παρατηρώ κ. Πρόεδρε για να τονίσω ιδιαιτέρως ότι αυτά που λέει ο κ. Ξηρός σήμερα στο δικό μου το μυαλό, όχι γιατί αυτό εξυπηρετεί τον πελάτη μου ή όχι, είναι πιο αληθινό από τα άλλα. Αναφέρατε την λέξη «στρατολόγηση›. Την αναφέρατε ποτέ αυτή την λέξη;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη λέξη δεν ανέφερα στην Ανακρίτρια. Ανάφερα μόνο αυτά που είπα στον κ. Αναπληρωτή Πρόεδρο.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Γιατί τα ανέφερα κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ξέρω, καταλαβαίνω εγώ. Όλα τα καταλαβαίνουμε εμείς.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εγώ χαίρομαι που τα καταλαβαίνετε κ. Πρόεδρε αλλά να επιτρέψετε να καταγράφονται όσα καταλάβατε. Αν θέλετε να το πείτε πέστε το τί καταλάβατε να ξέρουμε κι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί ρωτάτε; Εκτός αν θέλετε να εξηγήσετε κάτι περαιτέρω εσείς.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Βεβαίως αυτό θα εξηγήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αποδέκτης του νοήματος εάν είναι αμφίσημο το νόημα μπορεί να πιστέψει το α ή το β.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Αυτό θα εξηγήσω τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν εσείς νομίζετε ότι είναι αμφίσημο ερμηνεύστε το.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλοι, έχω την εντύπωση ότι μια προϋπόθεση είναι εσφαλμένη. Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Ξηρός δεν έχει αναφερθεί στον Ανακριτή ούτε για την «στρατολόγηση› ούτε καν για το όνομα Σερίφης. Δεν λέει τίποτα.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πού έχει αναφερθεί για την «στρατολόγηση›;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πουθενά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο άλλος Ξηρός είναι αυτός.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πουθενά, απολύτως συμφωνούμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την λέξη «στρατολόγηση› την αναφέρει ο Σάββας.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Προσέξτε, δεν κάνω αφελείς ερωτήσεις ούτε σημαίνει ότι δεν ξέρω. Ο κ. Εισαγγελέας συνεχώς μιλάει για «στρατολόγηση› και έχουμε αρκετές φορές αντιδράσει εδώ πέρα για την λέξη που χρησιμοποιεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Την πήρα από την απολογία του κ. Σάββα Ξηρού.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι εκεί λέει ο Σάββας Ξηρός ότι «ο Χριστόδουλος προ 5ετίας μου είπε....›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφερόμενος στον κ. Χριστόδουλο ο Σάββας. Καταλάβατε;

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ο Χριστόδουλος προ 5ετίας μου είπε..... έτσι γράφει ο Σάββας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς. Σημείο αναφοράς του κ. Σάββα είναι ο κ. Χριστόδουλος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο οποίος το διαψεύδει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι γραμμένο, δεν το λέω εγώ από μέσα μου.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Εισαγγελέα, εάν θέσετε την ερώτηση όπως πρέπει να τεθεί και να μου το επιτρέψετε να το πω αυτό το πράγμα, η ερώτηση πρέπει να τεθεί ως εξής: ο αδελφός σας είπε ότι προ ελαχίστου χρόνου, περίπου 5 χρόνια σας στρατολόγησε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας πω εγώ επειδή τα έχω σημειώσει όλα και δεν θέλω να μας φεύγει τίποτα, ότι στην απολογία του ο Σάββας λέει ότι του είχε πει ο Χριστόδουλος ότι ο Σερίφης τον «στρατολόγησε›.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Προ πόσο χρόνο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ότι οριστικά όμως αποχώρησε από την Οργάνωση. Φύλλο 66 β.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πριν από πόσο καιρό λέει ο Σάββας; Έχει τεράστια σημασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από το ΄83 αποχώρησε.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Δεν με ενδιαφέρει πότε αποχώρησε. Πότε του το είπε ο Χριστόδουλος του Σάββα έχει σημασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του είχε πει ο Χριστόδουλος ότι ο Σερίφης τον στρατολόγησε. Αυτό έχω σημειώσει.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Το έχετε σημειώσει αλλά λέει «προ 5ετίας περίπου μου είπε›. Όταν λοιπόν αν ήταν στην 17Ν, βέβαια θα σας τα εκθέσω αυτά όταν θα έρθει η ώρα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούμε.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Όχι, έχει τεράστια σημασία πώς θέτω την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ τον έχουμε προς υποβολή ερωτήσεων ο οποίος μας λέει ο άνθρωπος ότι «εγώ δεν είπα ποτέ›. Ούτε στον αδελφό σας είπατε ότι σας στρατολόγησε, έτσι δεν είναι;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι φυσικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απάντησή του είναι καταληκτική. Ουδέποτε είπα στον αδελφό μου τέτοια πράγματα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Θα του έλεγα του αδελφού μου γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που δεν συνέβησαν, διότι δεν είναι αλήθεια. Τί άλλο θέλετε;

Ο κ. Ρουμελιώτης έχει το λόγο.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σε αυτή την κατάθεση στις 17/7 που εσείς λέτε ότι καμία σχέση δεν έχετε αλλά σας υπεβλήθη και η οποία αναγνώσθηκε εδώ στο Δικαστήριο, βλέπω ότι κάποια αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονίες κλπ τα οποία είναι μετά κυρίως το 1986, μετά το 1987 η κατάθεση αυτή δεν αναφέρει τίποτα. Δηλαδή μιλάει για μια ανθρωποκτονία και λέει «πήγαμε οι τάδε, τάδε, τον χτυπήσαμε› τίποτε άλλο. Σε αντίθεση με κάποια γεγονότα που αναφέρονται ότι έγιναν το 1984, κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες είναι φανταστικές θα έλεγα. Φανταστικές εννοώ ότι δεν μπορεί κανείς να θυμάται.

Λέει αυτή η κατάθεση εδώ, την οποία εσείς λέτε ότι «εγώ δεν έχω καμία σχέση›, ότι στην υπόθεση του Τσαντ, της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Τσαντ ότι αυτή έγινε το ΄84, σας θυμίζω. Λέει λοιπόν εδώ η κατάθεσή σας, αυτή την οποία λέτε ότι τοποθέτηση η Αντιτρομοκρατική ότι εκλάπη μια μοτοσικλέτα τύπου VESPA, μια άλλη μοτοσικλέτα μάρκας SUZUKI 250 και ένα Ι.Χ αυτοκίνητο επιβατικό μάρκας CITROEN καθώς και πινακίδες κυκλοφορίας από αντίστοιχα οχήματα.

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται για 133 όπως είπατε εσείς άδικες πράξεις, να θυμάμαι το 1984 όταν δεν δίνει καμία άλλη κατάθεση σε λεπτομέρειες που έχουν σχέση με ανθρωποκτονίες, να θυμάμαι τα επιμέρους αυτοκίνητα, τις επιμέρους μοτοσικλέτες, τα επιμέρους κυβικά, τις επιμέρους πινακίδες μιας ενέργειας; Είναι δυνατόν ποτέ;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι μόνο αυτό κ. Ρουμελιώτη αλλά σε μεταγενέστερες δεν θυμάται. Δηλαδή είναι από τα αδύνατα σημεία αυτών που έφτιαξαν την καλούμενη απολογία. Σε αυτά βέβαια δεν μπορώ να σας κατατοπίσω εγώ.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Το καταλαβαίνω, δεν θέλω τίποτε άλλο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά ίσα-ίσα ενισχύουν τους ισχυρισμούς μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Χριστόδουλε, σύμφωνα με την κατηγορία την οποία εσείς αρνείστε, στην περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας του Λοχία Τσαντ στην Βουλιαγμένης στον ¶γιο Δημήτριο Αθηνών Αττικής, την κατηγορία λέμε, εκεί κατά την κατηγορία έχετε μετάσχει. Ο ένας νεκρός ήταν αυτουργός, ο Κόμης. Εσείς σαν άμεσος συνεργός, οδηγός της μοτοσικλέτας. Ο κ. Παπαναστασίου σαν απλός συνεργός, ο κ. Κουφοντίνας ίσως. Όταν κ. Χριστόδουλε καταθέτετε αυτό το περιστατικό... μόνο εσείς, κανείς άλλος δεν γνωρίζει τα στοιχεία της πράξης εκείνης. Ο μόνος που μπορούσε να ξέρει είστε εσείς. Ο αδελφός σας ο Σάββας δεν τα ξέρει. Ήταν εκτός. Ο κ. Κουφοντίνας είναι εκτός. Ο έτερος κύριος δεν έχει συλληφθεί. Επομένως ερωτώ εσάς. Πείτε μου, γιατί λέτε ότι κατασκεύασε η Αντιτρομοκρατική αυτή την κατηγορία, τις λεπτομέρειες αυτές όταν δεν είναι δυνατόν η Αντιτρομοκρατική να έχει γνώση τότε την χρονική εκείνη στιγμή που δίνεται την απολογία;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς ότι δεν είναι δυνατόν να έχει γνώση. Εγώ το είπα στην απολογία μου ότι δεν ξέρω από πού είχαν αυτές τις πληροφορίες και ούτε είναι δυνατόν να ξέρω. Αν ήξερα θα ήμουν μέλος των διωκτικών αυτών μηχανισμών. Απ’ ότι ξέρετε δεν είμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο εσείς μπορούσατε να ξέρετε όμως.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μόνον εγώ δεν μπορούσα να ξέρω απ’ όσους είναι εδώ πέρα διότι δεν έχω καμία σχέση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέω κατά την κατηγορία, μόνον εσείς μπορούσατε να ξέρετε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τώρα κ. Εισαγγελέα δεν θέλετε να καταλάβετε τα αυτονόητα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εντάξει κύριε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άνθρωπος λέει ότι «όλα αυτά μου τα έγραψαν›.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω το εξής εδώ χωρίς να απευθύνομαι βέβαια στον κ. Χριστόδουλο. Εδώ έχουμε μία κατάθεση την οποία αμφισβητεί ο κ. Χριστόδουλος σε αυτό το σημείο που λέει ότι «δεν θυμάμαι αν ήταν ο τάδε ή το τάδε›. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα βούλευμα το οποίο ενώ δεν θα έπρεπε να κατατάξει κανέναν στην κατηγορία εφόσον η μοναδική αναφορά είναι αυτή η κατάθεση του κ. Χριστόδουλου που λέει ότι «εκείνος ο οποίος ειδοποίησε ήταν ή ο κ. Γιωτόπουλος ή ο κ. Παπαναστασίου›. Μάλιστα δεν λέει ούτε ο Γιωτόπουλος, ούτε Παπαναστασίου. Λέει Λάμπρος και Νικήτας.

Έρχεται λοιπόν το βούλευμα το οποίο λέει «άμεσος συνεργός›. Ενώ τί θα έπρεπε να πει; Ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις. Έρχεται το βούλευμα και λέει «άμεσος συνεργός ο Παπαναστασίου› χωρίς να το δικαιολογεί καθόλου «ηθικός αυτουργός ο Γιωτόπουλος›. Κι έτσι τους βάζει και τους δύο την στιγμή που υπάρχει μια άκρατη αμφιβολία σχετικά με το ποιος από τους δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς, τελειώσαμε. Μπορείτε να καθίσετε σας παρακαλώ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η δήλωση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 333. Στην προσπάθειά μου να προστατεύσω με την ιδιότητα του παράγοντα της δίκης και ταυτόχρονα του θύματος των εγκληματικών ενεργειών της τρομοκρατικής Οργάνωσης 17Ν την Έδρα, Εισαγγελικούς Λειτουργούς και Εφέτες όταν δέχθηκε σκληρή και άδικη επίθεση στην ιστορική αυτή δίκη, κατέθεσα μία δήλωση.

Η δήλωση αυτή στάθηκε απέναντι στην κατηγορία ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπερασπιζόμαστε συνειδητά του σκευωρούς τους κατεστημένου που με φασιστικές μεθοδεύσεις κατασκεύασαν ένα κατηγορητήριο και το στήριξαν με κατευθυνόμενους μάρτυρες. Και αντέτεινε τότε μεταξύ των άλλων η δήλωσή μου τα εξής: όσοι εκ των ελαχίστων εξαιρέσεων που άλλωστε θα καταμετρηθούν και ως μάρτυρες υπεράσπισης, θα αντιμετωπιστούν από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ως πρόσωπα που συμβάλλουν στην εμφάνιση εκφυλιστικών φαινομένων, σε τακτικές που προσπαθούν να ηρωοποιήσουν την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής και να μετατρέψουν σε λαϊκούς αγωνιστές εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Αυτό ήταν το απόσπασμα της δήλωσης που είχα κάνει τότε στην συγκεκριμένη κατηγορία που είχαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ότι υπερασπίζονται ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Η δήλωσή μου αυτή με την πάροδο του χρόνου δικαιώνεται στο σύνολό της. Έγινε όμως μέσα στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων μου ως συνηγόρου πολιτικής αγωγής, απολύτως απαλλαγμένη από συναισθηματική φόρτιση που δικαιολογημένα θα δημιουργούσε το ιστορικό της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον μου το 1989.

Παρόλα αυτά δύο μάρτυρες υπερασπίσεως που κατέθεσαν ενώπιόν σας τόλμησαν να με εναγάγουν και να ζητήσουν την ποινική μου δίωξη με αγωγές και μηνύσεις εναντίον μου ζητώντας υπέρογκες αποζημιώσεις για την ικανοποίηση της ηθικής δήθεν βλάβης του ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ διότι πρώτον, με την παραπάνω δήλωσή μου η οποία βεβαίως δεν κατονομάζει πρόσωπα, εγώ δήθεν αμφισβήτησα την ηθική και κοινωνική τους αξία καταφρονώντας το πρόσωπό τους ή προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή τους και δεύτερον, με την ίδια δήλωση ασκώ δήθεν ψυχολογική πίεση στους Δικαστές που χειρίζονται την υπόθεση.

Κύριοι Δικαστές, είναι βέβαιο ότι η ελεύθερη έκφραση γνώμης και συγκεκριμένες απόψεις που διατυπώνονται από παράγοντες της δίκης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή απόψεις θυμάτων της τρομοκρατίας που εκφράζονται κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ερεθίζουν και προκαλούν εκείνα τα φασιστοειδή της λεγόμενης Αριστεράς του εγκλήματος. Η Αριστερά της διανόησης, του ουμανισμού και της ευαισθησίας έχει άλλους ορίζοντες με συνέπεια να ξεκινήσει ένα νέο είδος πολέμου με στόχο τον εκφοβισμό και την κατεύθυνση της ελεύθερης φωνής αλλά προπάντων την υποστολή της σημαίας του αγώνα ενάντια στην ατομική τρομοκρατία και την χειραγώγηση της προστασίας της Δημοκρατίας και των θεσμών της θέτοντας ως στόχο συγκεκριμένα πρόσωπα και αυτό είναι το βασικότερο.

Αυτός ο πόλεμος στοχεύει στην φίμωσή μου για μία ακόμη φορά. Η απάντησή μου σε κείνους που με μηνύσεις και αγωγές επιχειρούν να κλονίσουν την αγωνιστικότητά μου αλλά και εκείνους που τους κατευθύνουν είναι μία. Θα συνεχίσω τον προσωπικό μου αγώνα μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως οι πράξεις όσων με ύπουλο τρόπο νομίζουν ότι μπορούν να δεσμεύσουν ατομικές ελευθερίες και εννοώ εκείνους που ενώ θεωρούν τους Δικαστές «εργαλείο› του κατεστημένου και «μαριονέτες› στο θέατρο του παραλόγου χρησιμοποιούν παρά ταύτα την Δικαιοσύνη προκειμένου να με εξαναγκάσουν να σιωπήσω αφού αυτό δεν κατέστη δυστυχώς δυνατόν με την επιδιωχθείσα τότε θανάτωσή μου.

Δηλώνω απερίφραστα και για μία ακόμη φορά ότι πρώτον, δεν φοβήθηκα διώξεις, φυλακίσεις και πάσης φύσεως δεινά της δικτατορίας τα οποία αντιμετώπισα με σθένος και ανυποχώρητο φρόνημα το οποίο άλλωστε με οδήγησε σε θέση εκ διαμέτρου αντίθετη από τους δηλωσίες. Δεύτερον, δεν φοβήθηκα τις άδικες και σκόπιμες επιθέσεις παραγόντων της εξουσίας σε καιρούς Δημοκρατίας. Τρίτον, δεν φοβήθηκα την βομβιστική ενέργεια εναντίον μου που εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες στόχευε στην αφαίρεση της ζωής μου.

Δεν φοβήθηκα την βία, την διαστρέβλωση, το ψεύδος και την υποκρισία. Δεν φοβηθώ λοιπόν και σήμερα οποιαδήποτε απειλή και οποιοδήποτε συνειδητό εγχείρημα επιχειρεί να με εμποδίσει να εκφράζω ελεύθερα και απαραβίαστα τις απόψεις μου, διότι αυτές αποσκοπούν στην δικαίωση της μνήμης των νεκρών αλλά προπάντων επιδιώκουν να καταδικαστούν στην συνείδηση της κοινωνίας το αίμα, η βία, η μισαλλοδοξία και η μιζέρια που αναπτύσσονται και υπάρχουν μόνο σε διεστραμμένος εγκεφάλους. Ευχαριστώ πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε μου δίνετε το λόγο; Μπορώ να καταλάβω ότι η δήλωση του κ. Πέτσου ως προκαταβολή της απολογίας του στην δίκη η οποία πιθανώς να ανοιγεί εις βάρος του κατόπιν της μήνυσης που όπως δηλώνει έχει κατατεθεί, σε αυτό αναφέρθηκε, δεν μπορώ όμως να καταλάβω εάν σε αυτή την αίθουσα έχει οποιονδήποτε αποδέκτη και εάν δεν έχει οποιονδήποτε αποδέκτη και οι αποδέκτες του είναι εκτός της αίθουσας, δεν αφορά το Δικαστήριό σας και θα τον καλέσω να την ανακαλέσει. Τί σχέση έχει με τη Δίκη και με εμάς αυτή δήλωση; Αν θέλει να απολογηθεί, ας πάει στο Δικαστήριο στον δικαστή που θα τον καλέσει να απολογηθεί.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η Δίκη έχει άμεση σχέση με το Δικαστήριο. Βρισκόμαστε στην αποδεικτική διαδικασία. Εσείς κάνετε αξιολόγηση και των μαρτύρων κατηγορίας και των μαρτύρων υπεράσπισης και βάσει των καταθέσεων αυτών εσείς θα ζυγίσετε?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν κατάλαβα ορισμένα πράγματα. Ποιοι είναι αυτοί οι μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι σας έκαναν μήνυση κτλ.;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Θα σας καταθέσω τα αντίγραφα των αγωγών μαζί με τη δήλωσή μου, διότι αυτοί οι μάρτυρες οι οποίοι ήρθαν ενώπιόν σας, αντιλαμβάνεσθε με τι εμπάθεια κατέθεσαν, έστω υπερασπίζοντας κατηγορουμένους, τη στιγμή κατά την οποία οδηγούν απόψεις οι οποίες σε αυτή τη δίκη ελέχθησαν, σε δικαστήριο, παράγοντες της Δίκης.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δημιουργεί ένα θέμα ο συνάδελφος της Πολιτικής Αγωγής διότι εξαρτά το ζήτημα της αξιοπιστίας κατάθεσης μαρτύρων υπεράσπισης ενώπιόν σας, από μία προσωπική αντιδικία που προέκυψε, εκτός αυτής της διαδικασίας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν τους ξέρω κύριε συνάδελφε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Προσωπική είναι, αγωγή κάποιων οι οποίοι παραλλήλως κατέθεσαν και ως μάρτυρες εδώ. Τώρα αν προσπαθεί η Πολιτική Αγωγή να εξάγει συμπέρασμα για την αξιοπιστία αυτών των μαρτύρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Βλάχο εξηγήστε μου εσείς, αυτή η διαφορά που έχουν με τον κ. Πέτσο δημιουργήθηκε εδώ ή εκτός αιθούσης;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός αιθούσης.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εδώ μέσα βέβαια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ούτε και μας ενδιαφέρει. Το μόνο που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η αξιοπιστία των μαρτύρων υπεράσπισης που δε μπορεί να θίγεται?.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Οι αγωγές έγιναν λόγω της δηλώσεώς μου η οποία κατετέθη εις τα πρακτικά, συζητήθηκε στην αίθουσα αυτή και ως εκ τούτου, εφόσον είχε αυτό το νομικό αποτέλεσμα, είμαι υποχρεωμένος να κάνω και νέα δήλωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε που είχατε πει «συνοδοιπόρους› κτλ.; Είναι παράπλευρα αυτά, να τελειώνουμε με αυτά.