Κόσμος
Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2003 16:26

Μεγάλες προσδοκίες

Οι πρώτοι 300 στρατιώτες της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης έφτασαν σήμερα το μεσημέρι στη Λιβερία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/04/772331.htm , όπου οι κάτοικοι ελπίζουν να δοθεί ένα τέλος στον εμφύλιο.

Δίχως τρόφιμα, μαχόμενοι καθημερινά για να επιβιώσουν υπό τον μόνιμο τρόμο των θραυσμάτων και των αδέσποτων πυρών, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, ελπίζουν ότι η άφιξη των πρώτων νιγηριανών στρατιωτών θα σημάνει ταυτόχρονα την έναρξη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ελπίζουν ακόμη ότι θα τερματισθούν οι οδομαχίες ανάμεσα στα στρατεύματα του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, προέδρου Τσαρλς Τέιλορ και των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην λοφώδη, παράκτια Μονρόβια.

Περίπου 2.000 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός τριών επιθέσεων της οργάνωσης «Λιβεριανοί Ενωμένοι για την Συμφιλίωση και την Δημοκρατία» (γνωστή με τα αρχικά LURD), από τις αρχές Ιουνίου.

Για την άφιξη των πρώτων νιγηριανών στρατιωτών από τη Σιέρα Λεόνε, νοικιάστηκαν φορτηγά, αγοράστηκαν καύσιμα και γεννήτριες, επιδιορθώθηκαν οι οροφές των κτιρίων του αεροδρομίου, βάφτηκαν οι τοίχοι, κουρεύτηκε το γρασίδι. Οι δυνάμεις αυτές θα στρατοπεδεύσουν στο αεροδρόμιο για μερικές ημέρες, πριν μετακινηθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε απόσταση περίπου 45 χλμ.

Ο υποστράτηγος Φίστους Οκόνκουο, επικεφαλής της νιγηριανής δύναμης, έχει δηλώσει ότιστόχος των δυνάμεων είναι να καταληφθεί το λιμάνι της Μονρόβια, ώστε να μπορούν να φθάσουν στην πόλη με ασφάλεια τρόφιμα και καύσιμα.

Το λιμάνι, θέατρο άγριων μαχών, βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποσυρθούν, υπό τον όρο να αποχωρήσει, όπως έχει υποσχεθεί, ο Τέιλορ και να μην εκμεταλλευθούν την αποχώρησή τους οι δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν.

Το Σάββατο, ο Τέιλορ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί την 11η Αυγούστου και θα εγκαταλείψει τη χώρα, υπακούοντας στις σχετικές προτροπές των ΗΠΑ και της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Τέιλορ απλώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Εχει ήδη απορρίψει την προσφορά της Νιγηρίας να του προσφέρει πολιτικό άσυλο. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβερία Πολ Κλάιν προειδοποίησε μιλώντας χθες στο BBC ότι ο Τέιλορ διακινδυνεύει να μην του δοθεί άσυλο, αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί επί μακρόν.

Ο Τέιλορ συνεχίζει να πιέζει για την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε του ΟΗΕ.

Οι κυβερνητικοί στρατιώτες ανησυχούν για την τύχη τους. Ενας επίλεκτος μαχητής των δυνάμεων του Τέιλορ, που πολεμά επί 11 χρόνια υπό τις διαταγές του, λέει: «κουραστήκαμε να πολεμάμε, αλλά δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Καλύτερα να είσαι με το διάβολο που ξέρεις, παρά με έναν άγγελο που δεν ξέρεις».