Πολιτική
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2003 19:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (05/08/2003) Μέρος 5/7

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:05 – 15:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Θα υποβάλλει ερωτήσεις η πολιτική αγωγή του Χρήστου Μάτη ο κ. Γεωργίου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε θέλω να τον ρωτήσετε να μας πει καταρχήν γιατί δεν μπορούσε να δει κατά την διάρκεια της ληστείας μέσα στην Τράπεζα με δεδομένο, για να μην κάνω άσκοπες ερωτήσεις ότι και το κουβούκλιο είναι τζαμένιο και η Τράπεζα μπροστά έχει τζαμαρία και δεν υπάρχει τοίχος, είναι όλα τζαμένια. Εάν ήταν λοιπόν σε ένα τζαμένιο κουβούκλιο στην πόρτα όπως λέει – θα δούμε αν ήταν – γιατί δεν μπορούσε να δει τα τεκταινόμενα μέσα στην Τράπεζα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορούσα να δω τα τεκταινόμενα μέσα στην Τράπεζα από κει που ήμουν. Δεν είδα την στιγμή που έχασε την ζωή του ο άτυχος Αστυνομικός. Δηλαδή περπατούσα λίγο πιο πίσω και την στιγμή εκείνη εγώ κοίταγα έξω, περπατούσα. Αυτό δηλαδή πρέπει να έγινε κάποια δευτερόλεπτα. Μετά έβλεπα τι γινόταν μέσα. Εκείνο το κομμάτι δεν είδα, το αρχικό που ήταν μπροστά μου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Την στιγμή του φόνου δεν είδε δηλαδή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, δηλαδή την αρχική είσοδο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορεί να μας πει κ. Πρόεδρε πόσοι μπήκαν μέσα στην Τράπεζα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: 3 άτομα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορεί να μας πει γιατί ο Χριστόδουλος Ξηρός και όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μπήκαν 4;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω. Για τον Χριστόδουλο ξέρω, για τους αυτόπτες μάρτυρες δεν μπορώ να απαντήσω. Εγώ γνωρίζω ότι μπήκε ο Κουφοντίνας με τον Χριστόδουλο πρώτα και μετά ο Σκανδάλης.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορεί να μας πει γιατί ο Χριστόδουλος Ξηρός τοποθετεί κι αυτόν μέσα στην Τράπεζα (και τον κ. κατηγορούμενο);

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω επίσης να ρωτήσω κ. Πρόεδρε το εξής, μας είπε ο κ. κατηγορούμενος ότι ήταν στην πόρτα για να κάνει έλεγχο μη τυχόν μπει κανείς και να πει παιδιά ελάτε μέσα ή φύγετε ή οτιδήποτε. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όλοι λένε ότι στην πόρτα ήταν ο ψευτο-αστυνομικός με το αυτόματο του δολοφονηθέντος Αστυνομικού. Το και λογικότερο διότι δεν θα μπορούσε ένας πολίτης να εμποδίσει την είσοδο. Η λογική λέει ότι ο ψευτο-αστυνομικός θα μπορούσε να πει «μην μπαίνετε› και να πειθαρχήσουν οι Έλληνες που είναι ατίθασοι. Μπορεί να μας δώσει λοιπόν την εξήγηση γιατί όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν στην πόρτα τον ψευτο-αστυνομικό και όσοι εξ αυτών τον αναγνωρίζουν, τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί οι αυτόπτες μάρτυρες λένε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, σε αυτή την ληστεία νομίζω ότι οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πράγματα που συζήτησαν αμέσως μετά. Εγώ στην πόρτα δεν ήμουν για να εμποδίσω. Κάθε άλλο μάλιστα. Ήμουν αν κάποιος πάει να μπει και δει κάτι και σκεφτεί να φύγει, για να τον βάλω προς τα μέσα. Δεν υπήρχε δηλαδή στο σχέδιο ότι πρέπει να εμποδιστεί να μπει. Κάθε πελάτης που θα ερχόταν σε κείνο το χρονικό διάστημα θα έμπαινε προφανώς μέσα. Δεν υπήρχε λόγος να εμποδιστεί. Δεν ήταν δηλαδή ο ντυμένος αστυνομικός για να εμποδίσει. Ήμουν εγώ για να τον προωθήσω ακόμα πιο πολύ μέσα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν ρωτώ τι θα έκανε ο ντυμένος αστυνομικός.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εννοώ τι έκανα εγώ, σε λέω τι έκανα εγώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ ρωτώ κ. Πρόεδρε γιατί λέει ότι ήταν στην πόρτα ενώ όλοι οι άλλοι λένε ότι στην πόρτα δεν είδαν κανέναν άλλον αλλά τον αστυνομικό με το αυτόματο του μακαρίτη του Μάτη και ως λογικό συμπέρασμα έφερα το ότι ήταν ένας αστυνομικός. Εγώ αυτό ρωτώ. Δεν ρωτώ τι θα έκανε ο κύριος ?..

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σας λέω ότι ήμουν εγώ στην πόρτα και ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε βόλτες μέσα στην Τράπεζα μπροστά από τον γκισέ. Στην υπόθεση αυτή υπάρχει μία παράλληλη δίκη που έχει γίνει πριν από αυτή την δίκη στα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο κ. Γεωργίου μαζί με τον κ. Ανδρεουλάκο από την μέρα της σύλληψης του Σάββα μέχρι την μέρα που άρχισε η δίκη έχουν περιοδεύσει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, έχουν εξηγήσει και πιστεύω έχουν?.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εδώ είχατε δικαίωμα να σκοτώνετε εσείς κι εμείς δεν είχαμε δικαίωμα να πάμε στα κανάλια; Δεν κατάλαβα δηλαδή ποιος μέμφεται ποιον και γιατί πράγμα εδώ μέσα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχουν αυθυποβάλλει θα σας πω μέχρι κι εμένα. Τον πρώτο καιρό εγώ δεν είχα δικαίωμα να έχω τηλεόραση. Ένα διάστημα και μετά είχα τηλεόραση και είδα εγώ ο ίδιος μία εκπομπή που αναπαρίστανε αυτή την ληστεία. Ολόκληρη η εκπομπή, μισή ώρα που έδειχνε την ληστεία. Έδειξε λοιπόν μία γυναίκα την οποία παρ’ ολίγο να το πιστέψω κι εγώ ότι ήταν μία γυναίκα εύσωμη, ήταν μία γυναίκα κοντό, σπαστό μαλλί η οποία έδωσε του αστυνομικού ένα κουτί, έδειξε έναν αστυνομικό που μπήκε μέσα, έδειξε η τηλεόραση έναν άλλον που σκότωνε τον αστυνομικό και έδειξε και την ληστεία. Δηλαδή θέλω να πω ότι πέρα από κάθε δικονομική πρακτική η υπόθεση αυτή έχει παιχθεί δεκάδες και δεκάδες φορές και μέχρι κι εγώ ο ίδιος πήγα να ξεχάσω τα πραγματικά γεγονότα και να πιστέψω αυτό που η τηλεόραση έδειχνε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνεχίζω. Υπήρχε γυναίκα που έδωσε τα γλυκά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έπεσε στην αντίληψή μου καμία τέτοια γυναίκα. Δεν είχα γνώση ότι θα έρθει κάποια γυναίκα να φέρει γλυκά.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ούτε καμία άλλη γυναίκα στην Οργάνωση έπεσε στην αντίληψή του. Είπε προηγουμένως σε ερώτηση του Αναπληρωτή κ. Εισαγγελέως ότι όλες οι Τράπεζες τότε είχαν φρουρούς γι αυτό δεν μπορούσαν να επιλέξουν Τράπεζα χωρίς φρουρό. Ρωτήστε τον κ. Πρόεδρε, λίγο πριν την επίθεση στην Τράπεζα των ¶νω Πετραλώνων χτυπήθηκε η Τράπεζα των Κάτω Πετραλώνων η οποία δεν είχε φρουρό. Πώς δικαιολογεί αυτή την εξαίρεση αφού ήταν καθολικός κανόνας να έχουν όλες οι Τράπεζες φρουρούς εκείνη την περίοδο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω για το άλλο που λέτε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπε ότι πήγε κάποιος από την Οργάνωση να πληρώσει έναν λογαριασμό, κάθισε στην ουρά και τα είδε όλα. Με δεδομένο ότι έχει προκύψει από την ακροαματική διαδικασία ότι το χρηματοκιβώτιο άνοιγε με δύο κλειδιά, το ένα ήταν του Διευθυντή, το άλλο ήταν του Ταμία. Δεν ήταν μία απλή κατάσταση. Θεωρεί και επιμένει ότι όλα αυτά, όλο το σύστημα που άνοιγε το χρηματοκιβώτιο, όλα τα κλειδιά, το πρόσωπο το οποίο είχε τα κλειδιά κλπ τα είδε κάποιος που παρακολουθούσε από την ουρά περιμένοντας να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η απάντησή μου. Εάν προσέξετε στους μάρτυρες ο πρώτος Ταμίας που κατέθεσε για την ληστεία στην Τράπεζα, εάν προσέξετε με προσοχή τα πρακτικά θα δείτε ότι ο άνθρωπος αυτός αρχίζει και σας λέει, σας απαντάει σε αυτή την ερώτηση χωρίς να του έχει τεθεί η ερώτηση. Του είχε τεθεί από την τηλεόραση και ήταν και κατηγορούμενος ότι ήταν κάποιος συνεργάτης των ληστών μέσα από την Τράπεζα.

Ήρθε εδώ αυτός ο άνθρωπος και μόλις είπε τα πρώτα περιστατικά άρχισε και απολογούνταν ότι αυτός δεν ήταν συνεργάτης και σας έδωσε αυτός μόνος του μία λογική εξήγηση. Είπα αυτό που είπα και έχω ακόμα να πω ότι ακόμα και σήμερα εάν πάει ένας άνθρωπος σε ένα υποκατάστημα σε κάποιο Δήμο, σε κάποια γειτονιά που είναι με γυαλί κι αν πάει το πρωί, η Τράπεζα ανοίγει στις 08:00, εάν πάει από τις 07:40, βέβαια τότε υπήρχε πολύ ουρά από πολύ κόσμο. Σήμερα υπάρχουν τα μηχανήματα κι αν πάει και καθίσει και περιμένει θα δει από το γυαλί ποιος έρχεται, ποιος ανοίγει. Βέβαια κάποιες Τράπεζες σήμερα έχουν κρυφά? είναι πολύ εύκολο κάποιος από έξω να δει ποιος έχει το ένα κλειδί, ποιος έχει το άλλο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή τα πάντα εκτός από την δολοφονία κάποιος από έξω. Πώς ανοίγει η Τράπεζα, πώς ανοίγουν τα κλειδιά, τα πάντα εκτός από το φόνο. Τον φόνο δεν μπορεί να τον δει απ’ έξω. Όλα τα άλλα μπορεί να τα δει.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εάν είχα τον φόνο θα τον περιέγραφα ακριβώς. Δεν τον είδα γι αυτό δεν μπορώ να πω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εκτός εάν? Είπε ότι δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και μας περιέγραψε εδώ ότι γι αυτό πήραν τα γλυκά κλπ. Έχουν πει αλλού πολύ καλύτερα γιατί πήραν τα γλυκά και γιατί υπήρχε και ψευτο-αστυνομικός. Γιατί μπορεί πριν από αυτούς να πυροβολούσε ο αστυνομικός άμα έβλεπε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Εν πάση περιπτώσει αφού δεν είχαν σκοπό να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή και έκαναν όλες αυτές τις προετοιμασίες και έβαλαν και τον κατηγορούμενο τον Χριστόδουλο λόγω σωματικής διάπλασης να τον ακινητοποιήσει, δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη τι ρόλο είχε η μοτοσικλέτα με αφαιρεθείσα την εξάτμισή της ώστε να κάνει πρωτοφανή θόρυβο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είχε λόγο ότι σε περίπτωση που ο αστυνομικός δεν υπάκουγε να πέσει πυροβολισμός στον αέρα για να φοβηθεί και να μην ακουστεί ο πυροβολισμός προς τα έξω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή είχε προβλεφθεί ότι αν αντισταθεί ο αστυνομικός θα τον φάνε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια αυτό. Δεν είπα αυτό το πράγμα. Δεν είχε προβλεφθεί αυτό. Είχε προβλεφθεί να υπάρχει θόρυβος έτσι ώστε να πέσουν κάποιοι πυροβολισμοί στον αέρα για εκφοβισμό του αστυνομικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει. Τώρα τι είναι στ’ αλήθεια θα δούμε. Αυτό λέει πάντως.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχουμε και στάδιο αξιολόγησης. Είπε ότι μετά από αυτό το περιστατικό είχε πέσει βουβαμάρα και ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας εξήλθε κάτωχρος. Θέλω να πει, μετά από πόσες άλλες δολοφονικές πράξεις είχε πέσει βουβαμάρα και ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας είχε εξέλθει κάτωχρος; Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε όσες είχα πάρει μέρος εγώ και την εποχή που είχα πάρει?.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μόνο μνημόσυνο στον Μάτη δεν έκαναν εδώ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ?..που είχα πάρει εγώ δεν είχε συμβεί αυτό άλλη φορά.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν ήταν άλλη φορά κάτωχρος δηλαδή ούτε είχε πέσει βουβαμάρα κ. Πρόεδρε. Μόνο σε αυτή την περίπτωση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε όσες φορές είχα πάρει μέρος εγώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είχαν κ. Πρόεδρε κάνει συγκεντρώσεις, πολιτικές αναλύσεις κλπ για να επιλέξουν τους στόχους-σύμβολα. Στην δεκαετία του ΄80 ανεπτύχθη το φαινόμενο των αεριτζήδων μεγαλοπρομηθευτών του δημοσίου και των κρατικοδίαιτων μεγαλοεργολάβων οι οποίο απομυζούσαν ευθέως από τον κρατικό κορβανά και ευθέως και αμέσως τον ιδρώτα του λαού, όχι εμμέσως όπως οι βιομήχανοι που εκμεταλλευόντουσαν συγκεκριμένους εργαζόμενους τους δικούς τους. Θέλω να πω καμία πολιτική τους ανάλυση δεν έδειξε ότι κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να είναι στόχος, ή έπρεπε να είναι συγκεκριμένης ιδεολογικής απόχρωσης ο στόχος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τι να απαντήσω τώρα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εάν ασχολήθηκε η Οργάνωση με φαινόμενα άλλων ανθρώπων οι οποίοι πραγματικά λήστευαν τον κρατικό πλούτου και οι οποίοι δεν αποτέλεσαν στόχους.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την εποχή την δικιά μου δεν συνέβη αλλά και δεν νομίζω ότι υπήρχε τότε έντονο το πρόβλημα αυτό που λέτε τώρα. Αυτό παρουσιάστηκε αργότερα. Δηλαδή ακόμα και η υπόθεση Κοσκωτά παρουσιάστηκε στο τέλος, δηλαδή την εποχή που εγώ αποχωρούσα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είχε πει ο κ. Τζωρτζάτος στην απολογία του ότι η Οργάνωση είχε μεγάλη απήχηση στα φτωχά κοινωνικά στρώματα καθ’ όλο το διάστημα της δράσης της με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Θέλει να το σχολιάσει αυτό κ. Πρόεδρε ο κ. κατηγορούμενος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν επιθυμώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπε κ. Πρόεδρε ότι στην ριζοσπαστικοποίηση συνέτεινε και έγινε την εποχή που κατέρρεε η Νέα Δημοκρατία και θα φαινόταν ότι θα ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτό γιατί μας το είπε; Αισθάνθηκε την ανάγκη να βοηθήσει;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, καμία ανάγκη. Αυτά ήταν με όρους κοινωνικούς και όχι κομματικούς.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μήπως ξέρετε εάν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές του ΄81 είχε αναστείλει η Οργάνωση την δράση της;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μήπως θυμάστε πόσοι έλαβαν μέρος στην ληστεία του Αστυνομικού Τμήματος στον Βύρωνα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι δεν γνωρίζω. Εκεί ακριβώς ήξερα ότι είναι περισσότεροι απ’ όσο γνώριζα αλλά δεν γνώριζα τον ακριβή αριθμό.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όλοι αυτοί που είδε και δεν γνώριζε είναι όλο εδώ;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχω την αίσθηση ότι γνωρίζει όσα ο ίδιος θέλει να γνωρίζει.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όταν δείτε έναν άνθρωπο μόνο για 5 λεπτά με ένα μαντήλι στο πρόσωπο και με μία περούκα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν λέει κανένας άλλος για τα μαντήλια στις προανακριτικές καταθέσεις κ. Πρόεδρε. Αυτό το μαντήλι είναι σημερινό?..Κύριε Εισαγγελεύ, για τον αριθμό λέει δεν θυμάται. Πρέπει να ήταν πολλοί όπως λένε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ούτε πρέπει να ήξερα εκείνη την ημέρα πώς θα είναι. Το χαρακτηριστικό ήταν το θαλασσί μαντήλι που φοράγαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι είχε πει αυτή η αστυνομικός, όχι μαντήλι ακριβώς, κάπως το είχε πει. Όχι κουκούλα. Τσεμπέρι είχε πει, κάτι είχε πει πάντως κι εκείνη εκεί. Τσεβρέ, έχουμε γράψει κάτι. Δεν το θυμάμαι. Εγώ στο μυαλό μου το έχω γράφει ότι κάτι φόραγαν. Αν είναι το μαντήλι, τι να πω κι εγώ τώρα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τον τσεβρέ τον βάζουν οι νοικοκυρές στα έπιπλα και βάζουν τα τασάκια επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσεβρές Θράκης.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι ακριβά πράγματα και κεντημένα και αξίας και ηλικίας. Κύριε Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση το εξής: ακούσαμε εδώ και πάλι σήμερα την λογική, εντάξει στην Τράπεζα τα είδε αυτός που ήταν στην ουρά στην ΔΕΗ, δεν είχαν πληροφόρηση. Πώς παρακολουθώντας τα αυτοκίνητα με τις αμερικανικές πινακίδες στην Λεωφόρο Κηφισίας προκειμένου να επιλέξουν τους στόχους έπεφταν πάνω σε Αξιωματούχους της Αμερικανικής Πρεσβείας; Δεν περνούσε άλλος Αμερικανός την Κηφισίας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πέφτανε και πάνω σε Λοχίες που έχασαν την ζωή τους άδικα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπε κ. Πρόεδρε ότι υπηρετούσε σε υπηρεσία συγκεκριμένης επιβάρυνσης και καλό θα ήταν να μας πει πού το ξέρει;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η ΤΖΑΣΜΑΚ ήταν πολύ γνωστό ότι ήταν στην οδό Πανεπιστημίου και Αμερικής. Ήταν γνωστός από τον Τύπο και παντού.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ¶ρα λοιπόν επέλεγαν?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους κακούς.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μία τελευταία ερώτηση θα κάνω. Καταρχήν είναι σίγουρος ότι ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας φορούσε την στολή του αστυνομικού;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πότε;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στην ληστεία του Μάτη.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βεβαίως.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι εξήγηση δίνετε; Εδώ έχουμε έναν ψευτο-αστυνομικό που είναι στόχος. Το μάτι παίζει, δεν μπερδεύεται με 2-3-4 με πολιτικά. Πώς λοιπόν 3 αυτόπτες μάρτυρες και οι 3 κατηγορηματικά παρά το ότι εγώ στην τηλεόραση έλεγα ότι δεν πυροβόλησε ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας αλλά ακινητοποίησε τον Μάτη για να τον πυροβολήσει ο άλλος, πώς δεν παρασύρθηκαν λοιπόν οι τρεις μάρτυρες αυτοί από την τηλεόραση όπως μας είπε τόση ώρα και ήρθαν εδώ και είπαν «δεν πυροβόλησε ο αστυνομικός που ήταν από την άλλη πλευρά από αυτή που πυροβολήθηκε ο Μάτης, αλλά πυροβόλησε αυτός με τα πολιτικά›;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το ίδιο που λέγατε εσείς είπαν και οι μάρτυρες. Αυτό που λέγατε εσείς στην τηλεόραση, μάλιστα εσείς σε αρκετά κανάλια λέγατε ο Τσελέντης είναι δολοφόνος. Δηλαδή αυτό που λέγατε εσείς στην τηλεόραση αυτό είπαν και οι μάρτυρες κι εσείς τα παίρνατε από τους μάρτυρες και τα λέγατε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ όταν τοποθετήθηκα είχε ορισμένες απορίες – αφού θέλετε να το πάμε το θέμα έτσι – είχε ορισμένες απορίες?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Γεωργίου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εφόσον τόση ώρα δεν με προστατεύετε δεν θα με διακόψετε τώρα, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιον να σας προστατεύσω;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ εξέφρασα τον προβληματισμό μου γιατί λέει τόσα πολλά ψέματα για τη ληστεία των Πετραλώνων, τουλάχιστον που την ήξερα, την έζησα και την έμαθα. Λέει πάρα πολλά ψέματα για την ληστεία των Πετραλώνων. Λέει ψέματα για την θέση που ήταν, λέει ψέματα για το ότι δεν μπήκε μέσα, λέει ψέματα για το πού ήταν ο Κουφοντίνας, λέει ψέματα για ένα σωρό πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Γεωργίου, εάν είναι να συμπεριφερόμαστε έτσι στον κατηγορούμενο λυπάμαι νομίζω ότι βρισκόμαστε λάθος αίθουσα εδώ πέρα. Ερωτήσεις εγώ σας έδωσα. Ούτε σχόλια επιτρέπονται εδώ και είδατε πώς τον σεβαστήκαμε εμείς όλοι από την Έδρα. Γιατί δεν τον σέβεστε όλοι; Αλίμονο! Μετά θα δοθεί ο λόγος από κει που ενοχοποιούνται ορισμένοι.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε, καταρχήν δεν ξέρω τι έννοια δίνετε στον σεβασμό. Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να δείχνω τον ίδιο σεβασμό που εσείς εννοείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα μου πείτε εμένα ποιος είναι ο σεβασμός. Αυτόν που εννοώ εγώ, αυτός είναι. Παρακαλώ λοιπόν πολύ εάν δεν έχετε ερωτήσεις σας κόβω τον λόγο. Τελειώνετε. Για όνομα του Θεού, να έρχεστε να λέτε στον κατηγορούμενο όλα αυτά τα πράγματα. Απορώ δηλαδή πού βρίσκομαι εδώ μέσα;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τόση ώρα που ο κατηγορούμενος λέει τόσα σε βάρος συνηγόρου ευαισθητοποιηθήκατε κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ευαισθητοποιηθήκατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θέλετε να τον κατεβάσω κάτω άμα λέει εις βάρος σας;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορούσατε να του κάνετε μήνυση, μπορούσατε να του κάνετε και μία σύσταση??.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ κάντε ερωτήσεις αν έχετε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν έχω να κάνω καμία ερώτηση κάτω από το πρίσμα και το κλίμα που καλλιεργείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θέλω εδώ να δηλώσω ότι λέω ότι έχω ζήσει στην πραγματικότητα και εξηγώ πώς νομίζω ότι έχουν γίνει τα πράγματα και γιατί νομίζω ότι έχουν γίνει έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτό ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους που θα εξετάζονται. Παρακαλώ πάρα πολύ όλους του κ. συνηγόρους να προσέχουν πώς θα ρωτάνε. Εγώ άλλωστε τις υποβάλλω τις ερωτήσεις, δι’ εμού και σας παρακαλώ λοιπόν να προσέχετε πώς ρωτάτε.

κ. ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για την υπόθεση Μομφεράτου – Ρουσέτη. Με την άδειά σας έχω αρκετές ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσες έχετε, ασφαλώς θα τις ρωτάμε αλλά να προσέχετε πώς ρωτάτε.

κ. ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ: Ο κ. Τσελέντης έχει σημαντικό ρόλο. Θα είμαι προσεκτικός κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Τσελέντε, στην απολογία σας γράφετε ότι η συμμετοχή στην δολοφονία Μομφεράτου σας την θύμισε η Αστυνομία. Γράφετε ότι την θυμηθήκατε με την βοήθεια της Αστυνομίας. Πόσο σας βοήθησε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Καθόλου. Αυτό έγινε μόνο ως προς την ημερομηνία κι έγινε λάθος στο πώς δακτυλογραφούσε η κοπέλα. Δηλαδή δεν μου θύμισε τίποτα. Το θυμόμουν πολύ καλά, μόνο την ημερομηνία μου θύμισε το ότι ήταν Φλεβάρης.

κ. ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ: ¶ρα αυτά τα οποία αναφέρετε δεν είναι πράγματα που σας υπέβαλε η Αστυνομία.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια και μπορείτε να τα διασταυρώσετε με όλους τους μάρτυρες εάν προσέξατε με προσοχή τι λέει ο καθένας.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Στην απολογία την προανακριτική και την ανακριτική δεν αναφέρεται η συμμετοχή του κ. Γιωτόπουλου στη δολοφονία Μομφεράτου. Χθες μας είπατε κάτι ελαφρά διαφορετικό. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορείτε να με βοηθήσετε πιο πολύ;

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Εχθές θυμηθήκατε αν δεν κάνω λάθος ότι ο κ. Γιωτόπουλος ήταν αυτός ο οποίος έδωσε το νεύμα ότι έφευγε το αυτοκίνητο από το σπίτι του Μομφεράτου.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν είμαι σίγουρος είπα. Εδώ οι κύριοι δικαστές μου ανέγνωσαν ότι έχει πει ο Χριστόδουλος Ξηρός ότι αυτός έδωσε το νεύμα. Εγώ είπα ότι δεν έχει στην αντίληψή μου αυτό, δεν μπορώ να το βεβαιώσω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα δεν είστε βέβαιος ότι ο κ Γιωτόπουλος ήταν παρών σε κάποια φάση της δολοφονίας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην περίπτωση που εγώ είχα άμεση οπτική επαφή, δεν ήταν. Μπορεί να ήταν στην αρχή, δεν μπορώ να το βεβαιώσω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Απ’ όσο ξέρετε ο κ. Γιωτόπουλος είχε εν γένει εμπλοκή σε επιχειρησιακές ενέργειες; Κρατούσε όπλο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είχε. Για όπλο δεν ξέρω, αλλά ήταν μέσα στο πλαίσιο της δράσης ήταν και αυτός, δεν ήταν κάποιος που ήταν σε ένα γραφείο και διέταζε τους άλλους.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Μία από τους μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσε ότι κατά το χρόνο που έγινε η δολοφονία Μομφεράτου-Ρουσέτη ο κ. Γιωτόπουλος ήταν στα Ζαγοροχώρια. Ενδέχεται να είναι αληθές αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω, δε μπορώ να το βεβαιώσω. Μπορώ να βεβαιώσω ότι την προηγούμενη ημέρα τον είδα και κουβέντιασα μαζί του.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα στις 20 Φεβρουαρίου ήταν στην Αθήνα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό μπορώ να το βεβαιώσω, ότι συζητούσαμε για την ενέργεια, αλλά δε μπορώ να ξέρω για μετά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός, στην απολογία του από 27/7, αναφέρει για τον τρόπο που λειτουργούσε η Οργάνωση, ότι πολλές φορές έκανε πρόταση στον κ. Γιωτόπουλο, ο οποίος έλεγε «θα τη σκεφτώ› και μετά την ξεχνούσε. Είναι και η δική σας εμπειρία αυτή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου τέτοιο πράγμα. Συνήθως ο Γιωτόπουλος συζητούσε τα πάντα, όταν του έλεγες κάτι το συζητούσε.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Εχθές είπατε στην απολογία σας ότι είχατε αντιγράψει το καταστατικό της Οργάνωσης και ότι ο κ. Γιωτόπουλος σας είχε ελέγξει για την τήρησή του. Εσείς ποτέ ελέγξατε τον κ. Γιωτόπουλο για την τήρηση του κατστατικού;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν θα έπεφτε και στην αντίληψή μου. Όχι, δεν τον είχα ελέγξει εγώ.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶λλοι τον ελέγχανε κατά την αντίληψή σας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε γνωρίζω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αν μία ενέργεια δεν πήγαινε κατά το σχέδιο, οι κύριοι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας λογοδοτούσαν στην Οργάνωση για την αποτυχία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Λογοδοτούσαν αυτοί που στην πράξη ήταν για να κάνουν αυτή την ενέργεια και συζητούσαμε όλοι.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Έπεσε στην αντίληψή σας ο κ. Γιωτόπουλος ποτέ να έχει λογοδοτήσει για κάποια λανθασμένη ενέργεια;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την εποχή που ήμουν εγώ όχι.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κατά το χρόνο που ήσαστε στην Οργάνωση, όταν οι κύριοι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας, είτε ο ένας είτε ο άλλος, είτε κι οι δυο, πήγαιναν διακοπές, σας ενημέρωναν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε νομίζω, ενημερωνόμαστε ότι κάποιος θα λείπει για προσωπικούς λόγους ένα χρονικό διάστημα. Δεν είχαμε γνώση αν αυτό ήταν για διακοπές ή για κάποιον άλλο λόγο.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Πάντως είχατε γνώση ότι θα έλειπαν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, ενημερωνόμαστε ότι έλειπε ο ένας ή έλειπε ο άλλος για ένα διάστημα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Θέλω να πάω πίσω στη δολοφονία Μομφεράτου σαν πράξη, σαν συμβάν και να το δούμε, είναι λίγο συνοπτική η παρουσίαση που έχετε κάνει κατά τη δική μου αντίληψη γιατί θα με ενδιέφερε να πάμε στο κομμάτι πριν την ενέργεια. Αν κατάλαβα καλά από αυτά που έχετε πει στο Δικαστήριο, κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια χειρόγραφη προκήρυξη η οποία λίγο-πολύ έχει το περιεχόμενο που έχει η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στον Τύπο. Αυτό έγινα πριν συζητηθεί το όνομα Μομφεράτος ή μετά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μετά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Θυμάστε ποιος ήταν αυτός ο οποίος την πρώτη φορά ανέφερε τον Μομφεράτο; Στις προανακριτικές νομίζω λέτε ότι ήταν ο Λουκάς, δηλ. ο κ.Κουφοντίνας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορεί να ήταν ο Λουκάς, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι πρώτος το είπε αυτός ή πρώτος το είπε ο άλλος.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι στην απολογία σας λέτε ότι το είπε σε εσάς προσωπικά. Κατά τα λοιπά είπατε ότι τα ονόματα συζητιόνταν στην ομάδα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάποια στιγμή, εκείνη την εποχή εγώ έβλεπα πιο πολύ τον Κουφοντίνα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Συζητήθηκε στην ομάδα το θέμα Μομφεράτου σαν στόχος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Συζητήθηκε, βέβαια.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αφού αποφασίσθηκε κάποια στιγμή, μετά εμφανίστηκε η προκήρυξη;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η προκήρυξη λίγες μέρες πριν γίνει η πράξη.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Στη συνέχεια κάνατε κάποια πρόβα, κάποια προετοιμασία, κάνατε κάποια αποτύπωση του χώρου, μελετήσατε το χρόνο κίνησης του αυτοκινήτου; Πώς προετοιμαστήκατε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάποιοι τα έκαναν αυτά, εγώ νομίζω μια φορά είχα πάει για να δω το χώρο, κάποιοι άλλοι όμως είχαν κάνει και χρονομέτρηση του αυτοκινήτου και πώς στρίβει το αυτοκίνητο κτλ.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ποιοι ήταν αυτοί;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάποιοι από τους άλλους, δηλαδή ο Κουφοντίνας, ο Γιωτόπυολος, ο Χριστόδουλος?..

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ποιος σας μετέφερε τις πληροφορίες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βρισκόμαστε κάπου και γινόταν συζήτηση ότι αυτό το αυτοκίνητο πάει τόσο, στρίβει από κει, κάνει έτσι?.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Δε θυμάστε ποιος όμως.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δε μπορώ να θυμάμαι. Ο καθένας νομίζω πήγαινε και έλεγε τι είδε και μετά συζητιόταν τι είδε ο καθένας και τι δυνατότητες υπάρχουν.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Μας είπατε ότι όταν είδατε τον Ρουσέτη να κλείνει προς τα δεξιά, προς τη θέση του συνοδηγού, πυροβολήσατε γιατί φοβηθήκατε ότι θα άνοιγε το ντουλαπάκι όπου ήταν το όπλο. Πού το ξέρατε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μου το είχε πει ο Γιωτόπουλος και ο Κουφοντίνας, ότι αυτός οπλοφορεί, ότι έχει όπλο και να προσέχω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα οι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας είχαν την πληροφορία ότι είχε όπλο ο Ρουσέτης.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, και ήταν γνωστό σε όλους ότι οπλοφορεί. Νομίζω ότι υπήρχε η πληροφορία ότι και ο μακαρίτης ο Μομφεράτος οπλοφορούσε και αυτός.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Αυτό γράφεται και στην προκήρυξη. Από τους ίδιους προέρχεται η πληροφορία αυτή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται, κρίνω όμως ότι πρέπει να είναι από τον Τύπο, από κανέναν παραπολιτικό, από κάτι τέτοιο πρέπει να ήταν η πληροφορία.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ένα πράγμα που είναι ασαφές σε μένα είναι το εξής: Έχετε πει ότι ήσαστε εσείς, ο κ. Τζωρτζάτος, ο κ. Κουφοντίνας, ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός. Υπήρχαν και άλλοι 1-2 που δεν ξέρετε ποιοι ήταν. Όταν γινόταν η προετοιμασία που είπατε ότι γινόταν και συνέβαλλαν όλοι με τη γνώση που είχαν και τις μετρήσεις που έκαναν, εκτός από τους τέσσερις ποιοι άλλοι ήταν παρόντες στην ομάδα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κανένας άλλος. Ο Σάββας δεν ήταν ακόμα μέλος, δεν ήταν άλλος που να γνωρίζω εγώ. Δεν ήταν κανένας άλλος.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα ποιοι μπορεί να ήταν οι άλλοι δυο που δεν ήταν στην ομάδα των τεσσάρων που έκανε τη δολοφονία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορεί να μην ήταν δύο, να ήταν ένας, δηλαδή να ήταν ο Γιωτόπουλος έξω από το σπίτι και να ήταν ο Τζωρτζάτος κάπου σε μία ευθεία κάτω από την πλατεία, που να έβλεπε τον Γιωτόπουλο και ο Τζωρτζάτος περπάτησε και πήγε και πήρε το αυτοκίνητο.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Προλάβαινε επομένως να δώσει το νεύμα σε εσάς και να περπατήσει στο αυτοκίνητο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, γιατί ξεκινούσε από τη στιγμή που ερχόταν ο οδηγός να πάρει το θύμα, δεν ξεκινούσε την ώρα που ξεκινούσε το αυτοκίνητο.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Γιατί λέτε «ο Γιωτόπουλος› και όχι κάποιος άλλος;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Με αυτούς τους ανθρώπους δούλευα, δεν θα ερχόταν κάποιος άγνωστος?

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος; Ο κ. Παπαναστασίου ας πούμε που έχει αναφερθεί από τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε γνωρίζω, δεν τον έχω ζήσει τον κ. Παπαναστασίου σε ενέργειες.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Έχετε κάποια υπόθεση γιατί ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει τον κ. Παπαναστασίου στην συγκεκριμένη ενέργεια;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, όπως δεν έχω και γιατί αναφέρθηκε σε μένα σε άλλες ενέργειες που δεν ήμουν.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ούτε γιατί αναφέρει ότι έγινε με μοτοσικλέτες ενώ ξέρουμε ότι έγινε με αυτοκίνητο?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό κι αν είναι παράδοξο.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος αναφέρει στη δική του απολογία ότι έδωσε το νεύμα της άφιξης του αυτοκινήτου όπως είπατε κι εσείς τώρα σαν πιθανότητα, αλλά μετά λέει έφυγε χωρίς να αναφέρει ότι ήταν οδηγός του αυτοκινήτου. Είστε βέβαιος ότι οδηγούσε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σχεδόν.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Τι θα πει αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θυμάμαι ότι αυτός ήταν στη θέση του οδηγού αλλά, καμιά φορά άνθρωπος είμαι, μπορεί να κάνω κάποιο λάθος, αλλά σχεδόν είμαι βέβαιος ότι ήταν αυτός.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κάποιος το οδηγούσε, έτσι δεν είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Οπωσδήποτε, εγώ δεν οδηγούσα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Μπορεί να ήταν ο κ. Κουφοντίνας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν οδηγούσε αυτοκίνητο νομίζω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: ¶ρα, διά της εις άτοπον απαγωγής πρέπει να ήταν ο κ. Τζωρτζάτος. Ο κ. Γιωτόπουλος μπορεί να ήταν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν ήταν καθόλου στη φάση αυτή.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Τα 45άρια ξέρετε πόσες σφαίρες έχουν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω 7.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Είχε ορισθεί κάποιος συγκεκριμένος να έχει το κύριο βάρος της επίθεσης; Είπατε ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός νομίζω, αλλά ήθελα να το βεβαιώσω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι το κύριο βάρος, ο καθένας είχε κάτι που έπρεπε να κοιτάζει και να κάνει?

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ειπώθηκε κάτι για δύο όπλα αν δεν κάνω λάθος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, εγώ το είπα, νομίζω ότι ο Χριστόδουλος ή του έπαθε εμπλοκή το όπλο του ή για κάποιον άλλο λόγο χρησιμοποίησε και το δεύτερο πιστόλι που είχε μαζί του και έριξε μόνο μία σφαίρα απ’ αυτό.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Μου έμεινε η εντύπωση ότι αυτό δήλωνε κάποιον ειδικό ρόλο του ανθρώπου με τα δυο όπλα, γι αυτό ρωτώ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όλοι οι άνθρωποι που θα έπαιρναν μέρος σε ανθρωποκτονίες, πάντοτε είχαν δύο όπλα.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος λέει στην προανακριτική απολογία του ότι την ημέρα μετά την επίθεση, μετά τη δολοφονία, συναντήθηκαν ο ίδιος, ο κ. Κουφοντίνας και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός σε κάποια πλατεία, συζήτησαν τη δολοφονία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Γατί δε σας κάλεσαν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω ότι από τη στιγμή που μπήκε ο Τζωρτζάτος εγώ έμεινα με τον Κουφοντίνα, δηλαδή δεν ήμουν ενταγμένος μαζί με τον Τζωρτζάτο στην ίδια ομάδα. Έπαιρνα μέρος μεν σε ενέργειες μαζί του αλλά δεν είχα πολλή επαφή με τον Τζωρτζάτο.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Έχω την εντύπωση ακούγοντας και εσάς και άλλους κυρίους κατηγορουμένους, ότι έχετε μία ιδεολογική θέση η οποία είναι λίγο πολύ συγκεκριμένη, και ο κ. Πρόεδρος έχει αναφερθεί σε αυτήν κατά περίπτωση. Πώς την έχετε αποκτήσει με τέτοια συνοχή; Δηλαδή είχατε κοινά συγγράμματα, είχατε κάποιον κοινό ινστρούκτορα; Πώς αποκτάται μία τόσο συνεκτική αντίληψη;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κοινά συγγράμματα υπάρχουν στα βιβλία, ινστρούκτορας δεν υπάρχει, ή υπάρχουν εκατοντάδες στην ελληνική και ξένη Αριστερά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Μιλώ για την Οργάνωσή σας συγκεκριμένα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αν ακούσατε, ένας από τους λόγους που έφυγα, είναι ότι δεν έβλεπα ιδεολογική διαπαιδαγώγηση των μελών. Δηλαδή εγώ είχα στο μυαλό μου ότι έπρεπε να υπάρχει ιδεολογική διαπαιδαγώγηση των μελών κι έβλεπα μόνο προς την πρακτική δράση για κατεύθυνση των μελών και αυτό δε μου άρεσε εμένα, το είχα φανταστεί διαφορετικά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, ο κ. Κουφοντίνας και ο κ. Τζωρτζάτος όταν τοποθετήθηκαν για τη δράση τους τοποθετήθηκαν λίγο-πολύ με τα ίδια λόγια. Αυτό σας λέει κάτι εσάς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε μπορώ να το σχολιάσω.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μία δήλωση θέλω να κάνω. Θέλω να πω κύριοι δικαστές, ότι η απολογία του κατηγορουμένου είναι και μέσον υπεράσπισης και μέσον απόδειξης. Κατ’ αυτήν, ο κατηγορούμενος πρέπει να απολαμβάνει της επιβεβλημένης συμπεριφοράς, της επιβεβλημένης κοινωνικής συμπεριφοράς. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν, να μην πω ότι είναι απαράδεκτον, να υβρίζεται ή να προπυλακίζεται λεκτικά. Αυτό κ. Πρόεδρε και τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαλάμπρο.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Κύριε Τσελέντη, έμεινα με την παρατήρηση που κάνατε ότι στην προανακριτική σας κατάθεση είπατε ακριβώς αυτά που σας απασχολούσαν επειδή δεν υπήρχε λόγος να διεκδικήσετε τα προνόμια του νόμου κτλ. Σε αυτό το απόσπασμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Ποταμίτης, ο συνάδελφος, λέτε ότι «ο Λουκάς μου είπε ότι θα χτυπούσαμε τον εκδότη της εφημερίδας, Μομφεράτο›. Αυτό δεν ακούγεται προειλημμένη απόφαση; Δεν ακούγεται σαν ανακοίνωση αποφάσεως σε εσάς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, μπορεί να ακούγεται.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Ήταν προειλημμένη απόφαση συνεπώς, τουλάχιστον σε ένα ή σε δύο άτομα για να εισαχθεί προς συζήτηση;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, μπορεί να ήταν.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Με αυτόν τον τρόπο έγινε πρώτη φορά η ανακοίνωση πρώτη φορά σε εσάς λοιπόν. Τα χτυπήματα, οι ενέργειες, αποφασίζονταν σε μία «ολομέλεια› της Οργανώσεως; Δηλαδή ήταν όλοι παρόντες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια, γιατί υπήρχαν και συνωμοτικοί κανόνες, δεν ήταν όλοι γνωστοί.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Εν προκειμένω πώς έγινε; Ενημερωθήκατε εσείς ότι αποφάσισαν όπως σας είπε ο κ. Κουφοντίνας, να χτυπηθεί ο εκδότης και μετά συναντηθήκατε όλοι μαζί για να τοποθετηθείτε ή γινόταν κατ’ ιδίαν η συζήτηση, δηλαδή «θα χτυπήσουμε τον Μομφεράτο και αν κάποιος έχει αντίρρηση τη διατυπώνει εκείνη την ώρα κατ’ ιδίαν;›

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Επειδή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορώ να μην θυμάμαι ακριβώς, γιατί μπορεί να πω άλλα, να έχω πει άλλα παραπλήσια, δεν μπορώ να θυμάμαι ακριβώς πώς έγινε αυτό το πράγμα. Περίπου όμως έτσι γινόταν.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Στην ανάπτυξη, ανάλυση και «διδασκαλία›, επιτρέψτε μου τη χρήση του όρου, του σχεδίου, της ενέργειας, παρίσταντο όλοι; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν όλοι παρόντες οι συμμετέχοντες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, νομίζω ότι τον Τζωρτζάτο τον γνώρισα λίγο πριν γίνει η ενέργεια, ότι δεν ήταν παρών ο Τζωρτζάτος όταν συζητούσαμε.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Οι υπόλοιποι ήταν όλοι παρόντες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ, ο Κουφοντίνας, ο Χριστόδουλος και ο Γιωτόπουλος ήμαστε μαζί αλλά δεν ξέρω, κάποιοι από αυτούς μπορεί να συζητούσαν και με τον Τζωρτζάτο κάποια άλλη στιγμή.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Συγκράτησα μία αποστροφή σας που είπατε «για συγκεκριμένα πράγματα δεν με ενημέρωναν›. Θέλω να σας ρωτήσω εάν ο καθένας ενημερωνόταν μόνο για τον ρόλο του, εάν υπήρχαν τμήματα του σχεδίου ή μέρη του σχεδίου, τα οποία μπορεί και να μην γνώριζε και να είχαν σχεδιαστεί από κάποιους άλλους.