Πολιτική
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 15:57

Δίκη «17Ν»: Ενταση μετά την παρέμβαση Κονδύλη

Χάος επικράτησε στο δικαστήριο για αρκετή ώρα, μετά την ξαφνική παρέμβαση του Σωτήρη Κονδύλη, ο οποίος σηκώθηκε και φώναξε στον πρόεδρο ότι αληθεύουν όσα λέει ο Τσελέντης για απειλές που δέχεται.

Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Κονδύλη διευκρινίσεις, παρενέβη ο Γιωτόπουλος και υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι ψέμματα.

Τσελέντης: Πριν λίγο καιρό ο Γιωτόπουλος μου είπε αν πεις τίποτα θα πουν άλλοι για σένα ότι σκότωσες το Μάτη. Χθες το βράδυ ο Γιωτόπουλος προσπαθούσε να πείσει τον Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη ότι έχω σκοτώσει τον Μάτη και τον Μομφεράτο. Εκείνη την ώρα πέρναγε ο Κονδύλης. Και του είπα Σωτήρη άκουσες; Και μου είπε ναί άκουσα.

Γιωτόπουλος: Ψέμματα. Στο προαύλιο είχα ρωτήσει τον Τσελέντη, γιατί λες αυτά τα πράγματα για μένα; Και μου είχε απαντήσει γιατί ο Σάββας έβαλε αρχηγό εμένα και εγώ πρέπει να βάλω εσένα.

Τσελέντης: Δεν είναι έτσι. Το μόνο που έχουμε συζητήσει είναι για το έγγραφο (σσ καταστατικό της Οργάνωσης που φέρεται να είναι γράψει ο Τσελέντης) και ο Γιωτόπουλος μου είπε να επικαλεστώ ότι είναι πλαστό.

Κούρτοβικ (συνήγορος υπεράσπισης Κουφοντίνα): Σταματήστε αυτά τα πράγματα κύριε πρόεδρε. Δεν επιτρέπεται. Κανένας κατηγορούμενος δεν δέχεται οτι συμμετείχε στη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων. Πώς απειλείται ο Τσελέντης;

Πρόεδρος: Δεν με ενδιαφέρει τώρα αυτό που λέτε. Εμένα με ενδιαφέρουν αυτά που ακούω, τί γίνεται κάτω στις φυλακές. Τί είναι αυτά που γίνονται;

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δικηγόρος, Σταύρος Γιαννόπουλος, και είπε στον πρόεδρο ότι εκτελεί εντολές.

Ο κ. Μαργαρίτης φανερά εκνευρισμένος επισήμανε στον εισαγγελέα ότι η παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου είναι αυτόφωρο αδίκημα (σσ διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου), ενώ απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα τον ρώτησε αν επιμένει να τον εξουσιοδοτεί ως συνήγορό του.

Προκειμένου να επανέλθει η τάξη στη δικαστική αίθουσα ο πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία για πέντε λεπτά και αμέσως μετά την επανάληψη της συνεδρίασης αποφασίστηκε να αποσταλεί το απόσπασμα των πρακτικων με την παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου τόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο όσο και στην εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί αδίκημα εκ μέρους του δικηγόρου.

Ο πρόεδρος αμέσως μετά κάλεσε τον Σωτήρη Κονδύλη να εξηγήσει όσα ισχυρίστηκε προηγουμένως. Ο Κονδύλης περιορίστηκε να επιβεβαιώσει το περιστατικό που ανέφερε ο Πάτροκλος Τσελέντης.

Γιωτόπουλος: Κύριε πρόεδρε κάτω (σσ εννοεί στις φυλακές) εδώ και πολύ καιρό κάποιοι ...

Πρόεδρος : Ποιοί;

Γιωτόπουλος: Ολοι, μιλάνε για την εμπλοκή του Τσελέντη στη δολοφονία Μάτη. Εγώ αυτό συζητούσα.

Πρόεδρος: Τί λέει ο κ. Κονδύλης;

Κονδύλης: Ο κ. Γιωτόπουλος απευθυνόταν σε αυτά τα άτομα που είπε ο Τσελέντης. Ο,τι λέει ο Τσελέντης είναι αλήθεια.

Γιωτόπουλος: Ηταν και ο Τζωρτζάτος. Να πεί ο Τζωρτζάτος.

Κονδύλης: Τους έλεγε ότι ο Τσελέντης έκανε και κείνα και τ' άλλα.

Πρόεδρος : Ποιά είναι κείνα και τ' άλλα; Τί δηλαδή;

Κονδύλης: Για τον Μάτη και τον Μομφεράτο.

Πρόεδρος: Τ' ακούτε κύριε Γιωτόπουλε; Εδώ λεει ότι καθοδηγούσατε.

Γιωτόπουλος: Δεν λέει ότι καθοδηγούσα , λέει ότι συζητούσα. Αλλοι μου λέγανε και εγώ απαντούσα. Ηταν και ο Τζωρτζάτος.

Πρόεδρος : Αν θέλει να πεί ο κ. Τζωρτζάτος...

Τζωρτζάτος: Απλά συζητούσαμε για την εμμονή του κ. Γεωργίου (σσ συνήγορος πολιτικής αγωγής πληρεξούσιος της οικογένειας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη) στην υπόθεση Μάτη. Αυτό συζητούσαμε.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του καθώς ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου κ. Κώστας Παπαδάκης που ήταν η σειρά του να υποβάλει ερωτήσεις στον Πάτροκλο Τσελέντη ζήτησε να μην ξεκινήσει σήμερα.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει αύριο οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ