Πολιτική
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 19:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/08/2003) Μέρος 5/8

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν τον γνώριζα και δεν έπεσε στην αντίληψή μου να συμμετείχε στη ληστεία στα Πετράλωνα. Το διάστημα ανάμεσα στη ληστεία στα Πετράλωνα και στην ενέργεια για τον Μομφεράτο, τον γνώρισα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι μέρες κι όπως μας τα είπατε, μπορεί η προετοιμασία για τον Μομφεράτο να είχε αρχίσει και πριν τη ληστεία.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν το γνωρίζω εγώ αυτό. Εγώ το έμαθα μετά τη ληστεία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, ο ένας μήνας πριν τη δολοφονία του Μομφεράτου είναι ο Γενάρης και η ληστεία είναι Χριστούγεννα. Εσείς μας λέτε εδώ ότι γνωρίσατε τον Γιωτόπουλο μήνες μετά. Νομίζετε ότι έχουν σύγκριση αυτά τα δύο; Θα καταλάβαινε να είναι 9 μήνες και όχι 7 ή 5, αλλά όχι μέρες. Γιατί μιλάμε για μέρες πια.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορεί να κάνω λάθος εγώ σε σχέση με αυτό που έλεγα μήνες. Δηλαδή δεν έχω μέσα στο μυαλό μου τη χρονική απόσταση του ενός γεγονότος από το άλλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μόνο αυτό το «μπορεί› χωράει σε αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε χρονολογίες έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, δε θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να κάνατε λάθος ως προς τη συμμετοχή του Γιωτόπουλου στην προετοιμασία και ως προς τα ραντεβού αυτά της παραμονής της δολοφονίας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, εκεί δεν μπορεί να έκανα λάθος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί σ’ αυτό; Δεν είναι σημαντικό γεγονός;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Γιατί αυτό το θυμάμαι πάρα πολύ καλά και όπως σας λέω, δεν τον είχα γνωρίσει γύρω από τη ληστεία στα Πετράλωνα, αλλά τον γνώρισα μετά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετά είπατε, αλλά είπατε πολύ-πολύ μετά. Αυτό πώς το εξηγείτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στο ότι δεν θυμάμαι?.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι ένα προσωπικό σας πρόβλημα μου λέτε αυτό, η κακή μνήμη.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε θυμάμαι αποστάσεις χρονολογικές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά θυμάστε διάφορες άλλες λεπτομέρειες.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Χρονολογικές όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κι εδώ θυμόσαστε, τώρα ξεχάσατε. Γιατί προχθές μας είπατε τελείως άλλο πράγμα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ως προς τη χρονολογία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι πλήρως αντιφατικό με αυτά που είπατε χθες μέσα σε μια μέρα όσον αφορά την προετοιμασία της ενέργειας του Μομφεράτου από τον Γιωτόπουλο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αποδέχομαι ότι μπορεί να κάνω λάθη στις χρονολογίες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε στις προανακριτικές σας και νομίζω ότι το είπατε σε όλες αυτό, ότι λόγω του ότι συγκλονιστήκατε από τη δολοφονία του Μάτη, κάνατε πολύν καιρό να βρεθείτε μετά. Πώς γίνεται όλες αυτές οι επαφές στον Μομφεράτο; Ποιος είναι ο πολύς καιρός; Είναι ακριβώς δύο μήνες.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έτσι θυμάμαι τα γεγονότα, έτσι είναι στη μνήμη μου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά τα γεγονότα είναι με δύο αντιφατικούς τρόπους

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι κοντά χρονολογικά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν αναφέρεστε στα γεγονότα με ουδέτερο τρόπο, βάζετε μεγάλα χρονικά διαστήματα, όταν αναφέρεστε στα γεγονότα για τον Γιωτόπουλο, κάνετε μεγάλη σύντμηση για να χωρέσει και ο Γιωτόπουλος μέσα στο Μομφεράτο, έχουμε αυτό το πρόβλημα, καταλαβαίνετε; Μπορεί να είμαστε καχύποπτοι σε αυτό που μας λέτε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν πάω να τον χωρέσω, ήτανε. Μιλάμε για γεγονότα πριν από 20 σχεδόν χρόνια, τα οποία χρονολογικά δεν μπορώ να τα φέρω στη μνήμη μου, συγκεκριμένα γεγονότα όμως μπορώ να τα θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να δούμε τώρα και μερικές λεπτομέρειες για την δολοφονία του Μομφεράτου. Είπατε ότι εσείς βρισκόσασταν στο χώρο της δολοφονίας επί της Βουκουρεστίου και προς την πλευρά του Λυκαβηττού, πάνω από την Τσακάλωφ δηλαδή. Πάνω από το σημείο που έγινε η δολοφονία.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η Τσακάλωφ είναι ο κάθετος δρόμος;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ναι, Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, καμία σχέση. Επί της Βουκουρεστίου, στο πεζοδρόμιο επί της Βουκουρεστίου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στο πεζοδρόμιο επί της Τσακάλωφ ή επί της Βουκουρεστίου; Για να δούμε το σχεδιάγραμμα. Είπατε ότι ήσασταν προς την πλευρά του Λυκαβηττού.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η Βουκουρεστίου έχει δύο πλευρές μία προς την Ακαδημίας και μία προς το Λυκαβηττό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Ήσασταν προς την πλευρά του Λυκαβηττού.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Η Βουκουρεστίου έχει δυο πλευρές στην Τσακάλωφ. Μια από πάνω προς τον Λυκαβηττό και μια από κάτω προς την Ακαδημίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το λέω καλά. Η Βουκουρεστίου ξεκινάει από τον Λυκαβηττό και καταλήγει στην Ακαδημίας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ποια είναι αυτή;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η Βουκουρεστίου είναι αυτή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην Τσακάλωφ ήμουν. Είπα στον δρόμο που από την πλατεία Κολωνακίου πηγαίνει?.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στον Άγιο Διονύσιο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Προς εκεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε αυτόν τον δρόμο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και στο πεζοδρόμιο το επάνω προς το Λυκαβηττό.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο ρόλος σας ήταν να παρατηρείτε μήπως κατέβει κάποιο αυτοκίνητο από πού;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, κατέβει. Μήπως πίσω από το MERCEDES έρχεται κάποιο περιπολικό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό λογικά θα έπρεπε να το βλέπουν και οι εκτελεστές αφού ήταν στην ίδια γωνία, στην απέναντι γωνία. Γιατί χρειαζόσασταν εσείς για να το δείτε αυτό; Αφού περίμεναν την MERCEDES σε αυτό το σημείο εκεί, στην Τσακάλωφ περίμεναν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την έβλεπαν την MERCEDES αλλά αυτοί ήταν ο σκοπός τους άλλος. Ήταν να μην κοιτάνε τι γίνεται πίσω γιατί μπορεί και την ώρα που αυτοί άρχισαν να πυροβολούν τότε να ερχόταν το περιπολικό. Την ώρα που άρχιζαν οι πυροβολισμοί τότε να φαινόταν από κάτω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την ώρα των πυροβολισμών και να ερχόταν το περιπολικό πάλι θα φεύγατε τότε. Για το πριν δεν είναι το θέμα; Είπατε πριν ότι αν ερχόταν περιπολικό θα ακυρωνόταν η ενέργεια. Αυτό δεν μας είπατε χθες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι. Δεν είναι μόνο έτσι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά πριν γίνει η ενέργεια αυτοί μπορούσαν να βλέπουν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είναι μόνο έτσι. Υπάρχουν και δευτερόλεπτα από την στιγμή που αρχίζουν αυτοί να πυροβολούν και δευτερόλεπτα λίγο πριν πυροβολήσουν που πρέπει κάποιος να ελέγχει το πίσω. Αυτοί πρέπει να ασχοληθούν μόνο με αυτό που έχουν εκεί να κοιτάνε, όχι για το πίσω. Γι αυτό σε όλες τις ενέργειες συνήθως τότε υπάρχει και ένας άλλος που εποπτεύει τον υπόλοιπο χώρο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Που εποπτεύει γενικώς τον χώρο. Για να δούμε εδώ αν υπήρξε αυτός ο άλλος ο άνθρωπος που έκανε την εποπτεία. Εσείς μας είπατε εδώ ότι η σφαίρα σας έσπασε το τζάμι της πόρτας του συνοδηγού η δικιά σας. Είναι σωστό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχει σπάσει κανένα τζάμι στην MERCEDES από αυτή την πλευρά. Να δούμε αυτή την φωτογραφία γιατί από την έκθεση απ’ ότι θυμάμαι δεν είναι σπασμένο τζάμι δεξιά. Κύριε Εισαγγελέα, να το δούμε αυτό, δεν είχα την φωτογραφία να το δούμε και είναι ευκαιρία να το δούμε αυτό το ζήτημα. Εσείς θυμόσαστε ότι έχει σπάσει το τζάμι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα το διευκρινίσουμε τώρα, θα το δούμε αυτό. Είπατε ότι εσείς πυροβολήσατε για εκφοβισμό του θύματος επειδή πήγε να πάρει ?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην κίνηση που έκανε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να τον εκφοβίσετε και όχι να τον σκοτώσετε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι έχετε να πείτε γι αυτό που αναφέρονται οι άλλοι στις προανακριτικές καταθέσεις του Τζωρτζάτου και του Χριστόδουλου που ο μεν Χριστόδουλος προανακριτικά σε αυτή την κατάθεση που υποτίθεται ότι έδωσε αυτός λέει ότι τον πυροβόλησαν ο Λουκάς και ο Αλέκος με 45άρια και ο Τζωρτζάτος λέει ότι δεν ήταν καν στο γεγονός αλλά είχε ρόλο ειδοποίησης.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν διαβάσατε όλα όσα λέει ο Χριστόδουλος Ξηρός καταρχήν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Διαβάστε ακριβώς πώς περιγράφει την ενέργεια αυτή σας παρακαλώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Λέει ότι πυροβολήσατε εσείς και ο Λουκάς. Το λέει αυτό ή όχι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βεβαίως και το λέει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι έχετε να πείτε γι αυτό, αυτό σας ρωτάω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Να διαβάσετε και τον τρόπο που πυροβόλησα εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου εσείς ότι θέλετε να μου πείτε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Λέει ότι ήταν 2 μοτοσικλέτες. Στη μία μοτοσικλέτα ήταν οδηγός ο Χριστόδουλος (δεν θυμάμαι) με τον Κουφοντίνα και μετά λέει ότι ήταν ο Νίκος Παπαναστασίου με μια άλλη μηχανή και ότι εγώ και ο Κουφοντίνας ήμασταν επάνω στις μηχανές σαν συνοδηγοί και πυροβολήσαμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας αποδίδει λοιπόν ότι εσείς και ο φερόμενος Λουκάς πυροβολήσατε τον Μομφεράτο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μου αποδίδει και άλλα πράγματα όπως και την συμμετοχή στον Τσάντ, όπως την συμμετοχή μου στην ληστεία ??

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Τζωρτζάτος δεν βάζει καν τον εαυτό του στο χώρο της δολοφονίας. Λέει ότι είχε αναλάβει το ρόλο ειδοποίησης και αυτός σας ειδοποίησε. Εσείς είπατε χθες ότι δεν ξέρατε να οδηγείτε και λέει πάλι τρία πρόσωπα Τσελέντης, Χριστόδουλος και Κουφοντίνας. Λέει τρία πρόσωπα από τα οποία εσείς δεν ξέρατε να οδηγείτε. Οδηγός στο αυτοκίνητο υπήρχε όμως. Ποιοι περισσεύουν να έχουν κάνει την εκτέλεση;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Περισσεύουν ο Χριστόδουλος και ο Κουφοντίνας αλλά και οι δύο δεν οδηγούσαν?.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, εσείς περισσεύετε γιατί εσείς δεν οδηγούσατε. Εσείς μας είπατε χθες ότι δεν ξέρατε να οδηγείτε τον καιρό του Μομφεράτου και μετά μαθαίνατε αυτοκίνητο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς περισσεύετε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ως προς τι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ως προς την έλλειψη ικανότητας οδήγησης, άρα αφού έχουμε τρία πρόσωπα, ένα κάθεται στο τιμόνι και τα δύο σκοτώνουν είστε ένας από τους δύο που σκοτώνει.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Τζωρτζάτος μας λέει κύριε ότι «πήγαμε 4 να σκοτώσουμε τον Μομφεράτο. Εγώ που πήγα πέρα για να ειδοποιήσω ότι έρχεται το αυτοκίνητο και οι άλλοι τρεις που δεν ξέρω τι ακριβώς έκαναν ο καθένας›. Έρχεστε κι εσείς εδώ χθες και μας λέτε, εγώ τότε δεν ήξερα να οδηγώ. Είναι δεδομένο από όλους τους μάρτυρες ότι στο αυτοκίνητο είχε μείνει ο οδηγός, άρα έμεινε ένας από τους δυο. Άρα μια από τις δυο θέσεις είναι δικιά σας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μα οι άλλοι δύο δεν ήταν οδηγοί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κανένας δεν το οδήγησε αυτό το αμάξι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο τέταρτος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιος είναι το τέταρτος.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο Τζωρτζάτος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Τζωρτζάτος λέει ότι έπαιξε άλλο ρόλο. Τον ρόλο της ειδοποίησης.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ λέω αυτά που έζησα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για την γνώμη του Τζωρτζάτου τι έχετε να πείτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Με ρώτησαν και είπα «τίποτα›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε δηλαδή μια τελείως διαφορετική εκδοχή από τον Τζωρτζάτο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και από τον Χριστόδουλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και από τον Χριστόδουλο. Λέτε ότι εσείς πυροβολήσατε με ένα 38άρι. Θα δούμε τώρα αν έσπασε το τζάμι ή όχι μόλις μας φέρει ο κ. Εισαγγελέας αυτή την φωτογραφία. Υπάρχει ένα δεδομένο άσχετα από το αν έσπασε το τζάμι που θα το δούμε ότι σφαίρα από 38άρι δεν βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο.

Η Αστυνομία σύμφωνα με την έκθεση έχει βρει 11 κάλυκες των 0,45, 11 βολίδες των 0,45 μέσα στο αυτοκίνητο και έξω έχει βρει 1 κάλυκα των 7,65 που τότε μάλιστα έγραψε η έκθεση ότι δεν ξέρουμε και αν σχετίζεται, μήπως βρέθηκε και τυχαία αυτός ο κάλυκας. Είναι σωστά νομίζω κ. Εισαγγελέα όπως τα θέτω τα δεδομένα αυτά. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι γιατί να πιστέψουμε ότι ρίξατε με το 38άρι. Βρέθηκαν 11 βολίδες, η δικιά σας δεν βρέθηκε. Γιατί να το πιστέψουμε ότι ρίξατε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, το είπα και στην αρχική μου κατάθεση ότι δυστυχώς εάν η Αστυνομία είχε και φωτογραφίες με την θέση που βρέθηκαν οι κάλυκες θα μπορούσε να περιγραφεί. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν υπάρχει έκθεση που να λέει την θέση από τους κάλυκες. Δεν υπάρχει κάλυκας, το είπα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από το περίστροφο που είχατε εσείς δεν θα μπορούσε κάλυκας, οπότε μην συζητάμε για κάλυκες.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μα το είπα και αυτό ακούστηκε και πρώτη φορά ότι χρησιμοποιήθηκαν 4 όπλα εκεί και όχι 3.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς λέτε ότι ρίξατε μία σφαίρα μέσα στο όχημα, προφανώς στο χώρο του καθίσματος του συνοδηγού που ήταν κενό απ’ ότι καταλαβαίνω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω προς τα εκεί, δεν γνωρίζω πού πήγε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάπου μέσα στο αυτοκίνητο εν πάση περιπτώσει. Η δικιά σας βολίδα που επειδή προερχόταν και από όπλο μικρότερου διαμετρήματος θα είχε μικρότερη ισχύ και θα ήταν πιο εύκολο να μείνει στο αυτοκίνητο, να μην το διαπεράσει δηλαδή το σασί του αυτοκινήτου και να φύγει σε σχέση με το όπλο των 45 που είναι μεγαλύτερο όπλο και έχει μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα. Βρέθηκαν 11 σφαίρες από 45άρι είστε στα σώματα των ανθρώπων, είτε στο όχημα. Δεν βρέθηκε καμία από 38άρι. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Καλύτερα θα ήταν να είχαμε έναν ειδικό της Αστυνομίας να μπορέσει να μας δώσει μία απάντηση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήρθε ο ειδικός και μας είπε ότι βρήκαν 11??..

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ έχω την εξής εξήγηση. Η σφαίρα από το 38άρι νομίζω ότι μπροστά είναι μολύβδινη και ότι αν προσκρούσει σε άλλο μεταλλικό αντικείμενο αλλάζει πάρα πολύ σχήμα, γίνεται πολλά μικρά κομματάκια. Η σφαίρα από το 45άρι είναι άλλα κράμα το κέλυφός της και μολύβι είναι από μέσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βρέθηκαν και οι στραπατσαρισμένες κ. κατηγορούμενε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από το 45άρι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στραπατσαρισμένη από 38άρι δεν βρέθηκε. Τι επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό τον ισχυρισμό σας ότι πυροβολήσατε με 38άρι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω μόνο το τζάμι του συνοδηγού, τίποτε άλλο. Πιστεύω ότι πάλι δεν βρέθηκε γιατί η Αστυνομία δεν έψαξε αυτή την κατεύθυνση. Έψαξε σφαίρες που ήταν από τη μία μεριά, από την μεριά του οδηγού δηλαδή προς την μεριά που πυροβολήθηκε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως συμφωνούμε ότι δεν έχουμε ?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, το είπα και στην πρώτη μου κατάθεση ότι δεν υπάρχει τρανταχτή απόδειξη γι αυτό που λέω εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα σε λίγο για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν κάποια θέματα γύρω από το πώς έσπασε αυτό το τζάμι. Θα επανέλθουμε. Τα είχαμε συζητήσει και τότε αν θυμόσαστε. Υπάρχουν και πιο έξυπνες λύσεις από αυτό κ. Εισαγγελέα. Δηλαδή να έσπασε από σφαίρα που εβλήθη από τη άλλη πλευρά.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Που σημαίνει ότι η σφαίρα έφυγε, πήγε αλλού και πρέπει να έχει βρεθεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς, μπορεί να είναι και άλλες οι βολίδες εκτός από τις 11 που βρήκε η Αστυνομία.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πρέπει να είναι από όσες έχει το 45άρι ??..

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό εντοπίζεται από άλλο τρόπο, θα επανέλθουμε σε αυτό. Πάντως έχουμε ένα δεδομένο ότι δεν βρέθηκε σφαίρα από 38άρι. Πάμε να δούμε και ένα άλλο δεδομένο. Εξετάστηκαν εδώ στο Δικαστήριο, τους θυμόσαστε κάποιοι μάρτυρες γι αυτήν την υπόθεση, 9 μάρτυρες εξετάστηκαν γι αυτήν την υπόθεση αυτόπτες ή κατά δήλωση αυτόπτες. Αυτοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό ως προς τις καταθέσεις τους στην προδικασία που παραδεκτά αντιπαραβλήθηκαν επειδή αυτοί ήρθαν μάρτυρες εδώ στο Δικαστήριο. Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν όλοι αυτοί στην προδικασία είναι ότι μιλάνε για έναν έως δύο εκτελεστές. Στην προδικασία δεν μίλησε κανένας για 3ο εκτελεστή.

Εδώ στο Δικαστήριο δύο από αυτούς τους μάρτυρες πρόσθεσαν και 3ο εκτελεστή. Ο Μπακατσέλος ήταν ο ένας που αύξησε τον αριθμό σε 3 με τα γνωστά εν πάση περιπτώσει που είπε ο Μπακατσέλος και εσείς νομίζω συγκλίνετε σε αυτό το ζήτημα τι είπε ο Μπακατσέλος και ένας Κοντογιώργος ο οποίος για τον 3ο εκτελεστή έδωσε τελείως διαφορετική εκδοχή. Αυτός μας είπε εδώ στο Δικαστήριο αν θυμόσαστε ότι ο 3ος εκτελεστής που ήταν από την απέναντι πυροβολούσε τον Μομφεράτο και πρέπει να το έριξε και αρκετές σφαίρες από το πίσω τζάμι της MERCEDES. Πράγματα που δεν συνέβησαν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν αποδεικνύεται αυτό στην πράξη με τίποτα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν αποδεικνύεται γιατί δεν έφαγε σφαίρες ο Μομφεράτος από αυτήν την πλευρά. Άρα δεν πρέπει να είναι ακριβή αυτά που μας λέει. Όλοι έχουν δει 2 εκτελεστές, όχι 3ο εκτελεστή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ δεν είπα ότι πήγα και πλησίασα το αυτοκίνητο και πυροβόλαγα και πυροβόλαγα και πυροβόλαγα έτσι ώστε?.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από το ένα μέτρο είπατε ότι πυροβολήσατε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βέβαια και μία φορά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα μέτρο είναι τίποτα, το χέρι μας είναι ένα μέτρο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και μία φορά. Οι μάρτυρες, εγώ δεν γνωρίζω αλλά εδώ σε αυτό το Δικαστήριο έμαθα και ένοιωσα και κατάλαβα ότι σε αυτές τις πράξεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη σύγχυση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως και οι 9 μάρτυρες μας είπαν τα ίδια πράγματα ως προς τον αριθμό, 1 έως 2 ανάλογα με την γωνία. Αυτό είναι λογικό.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε αυτή την υπόθεση οι μάρτυρες έλεγαν διάφορα εξωπραγματικά όπως τα είχαν νομίσει ή όπως τα είχαν συζητήσει. Έλεγαν οι μάρτυρες ότι έπεφταν πυροβολισμοί όταν το αυτοκίνητο είχε πέσει πάνω στην βιτρίνα, έλεγαν ότι πυροβόλησαν από την δεξιά μεριά του αυτοκινήτου, έλεγαν διάφορα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την εκδοχή του 3ου εκτελεστή που επικαλείστε εσείς όμως μας την είπαν οι δύο εμφανώς?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν αποδέχομαι ότι εγώ ήμουν ο 3ος εκτελεστής.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Του τρίτου πυροβολήσαντος. Προφανώς δεν το αποδέχεστε γιατί είναι ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία αυτό. Αλλά του τρίτου πυροβολήσαντος προς εκφοβισμό, την ώρα που σκοτώνονται δύο άνθρωποι υπάρχει και ένας τρίτος της ομάδας που πυροβολεί απλώς για εκφοβισμό. Εντάξει τώρα. Κατηγορούμενος είστε, ότι θέλετε να πείτε γι αυτό τουλάχιστον στο μέτρο που αφορά τον εαυτό σας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Λέω αυτά που έζησα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε αυτά τα πράγματα ο κατηγορούμενος δικαιούται να πει ότι θέλει στο μέτρο που αφορά τον εαυτό του, αλλά εδώ όμως αυτή την εκδοχή γιατί γίνονται διάφοροι συνειρμοί από δω και πέρα και γι αυτό με ενδιαφέρει εκεί δεν την επιβεβαιώνει κανένας πλην των δύο αναξιόπιστων. Ο Μπακατσέλος που συμφωνήσατε κι εσείς ότι είναι αναξιόπιστος και ο δεύτερος ο Κοντογιώργος που μας είπα πράγματα που εμφανώς δεν συνέβηκαν. Μας είπε ότι έφαγε 4-5 σφαίρες ο μακαρίτης ο Μομφεράτος από δεξιά. Τι μας λέτε ακριβώς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην μακρηγορούμε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σαν απάντηση έχω να σας πω ότι στη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων τους μάρτυρες και αυτά που κατέθεταν δεν τους επιβεβαιώνει κανένας, αυτά που λέω εγώ επιβεβαιώνονται από την έκθεση της Αστυνομίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα δούμε αν επιβεβαιώνονται.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δηλαδή ότι και εκεί οι μάρτυρες έλεγαν διαφορετικά από την πραγματικότητα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας μην πάμε ακόμα στο Ταμιευτήριο. Εδώ να συζητήσουμε για τον Μομφεράτο. Πώς το εξηγείτε αυτό το ότι κανένας δεν επιβεβαιώνει αυτά που μας λέτε ενώ αυτά που μας λέει η προανακριτική του Τζωρτζάτου, εγώ δεν λέω ο Τζωρτζάτος, είναι πιο ρεαλιστικά στην πραγματικότητα. Λέει, ξεκινήσαμε 4, εγώ πήγα στο βάθος, 1 από τους 3 οδήγησε το αμάξι, συμφωνούν όλοι και δύο πυροβόλησαν. Δεν είναι πολύ πιο λογικό και σε μεγαλύτερη αρμονία με αυτά που μας λένε οι μάρτυρες που έχουν δει 2 εκτελεστές; Ενώ το δικό σας δεν επιβεβαιώνεται πρώτον από τους μάρτυρες και δεύτερον από την σφαίρα. Για τα τζάμια θα δούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό. Εδώ έχουμε σημειώσει άλλα πράγματα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για τον κ. Κοντογιώργο (για να μην κάνω λάθος) πόσα άτομα είπατε ότι πυροβόλησε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο Κοντογιώργος είπε 3 και στην προανακριτική του 2.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Στο ακροατήριο είπε 3, 2 από την δεξιά πλευρά και 1 αριστερά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το πίσω τζάμι που καθόταν ο Μομφεράτος και τον είδε να του ρίχνει ή 3 ή 4 ή 5 σφαίρες, δεν θυμάμαι, στον Μομφεράτο και μάλιστα βγήκε από το δισκάδικο, κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός όμως τα λέει διαφορετικά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ τα έθεσα τα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αυτός θα ενοχοποιεί τώρα τον εαυτό του ότι πυροβόλησε; Τι εννοούμε δηλαδή;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι αυτό το ζήτημα γιατί ενοχοποιεί άλλους για το συγκεκριμένο γεγονός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταρχήν για τον δικό σας λέει ότι δεν ήταν εκεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι πολύ έξυπνο αυτό που λέει. Αναβαθμίζει την απλή συνέργια σε ηθική αυτουργία. Με βρήκε την παραμονή και συζητήσατε τις οδηγίες. Μεταξύ μας καταλαβαίνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, η ηθική αυτουργία έτσι κι αλλιώς υπάρχει και η απλή συνέργια απορροφάται όταν υπάρχει πολλαπλή συμμετοχή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η ηθική αυτουργία έτσι κι αλλιώς υπάρχει αλλά δεν στέκεται και ο κατηγορούμενος που θέλει να φανεί αξιόπιστος έρχεται και είναι αθωωτικός στα περιστατικά που πάνε στην απλή συνέργια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δική σας εκτίμηση, θα την πείτε στην ώρα σας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά τεκμηριωτικώς τα περιστατικά που πάνε στην ηθική αυτουργία. Όχι ότι δεν καταλάβαμε και τι λέει όμως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάτε και δεν καταλαβαίνετε τι λέμε τώρα; Δεν έχει καμία αξία αυτό που λέτε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς δεν το καταλάβατε δηλαδή τι έλεγε ο Τσελέντης εχθές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν κατάλαβα; Εγώ καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Απορώ γιατί τα ρωτάτε εσείς αυτά;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει δόλος σε αυτά που λέει. Δηλαδή στο ότι έρχεται να αθωώσει τον Γιωτόπουλο και να πουλήσει αντικειμενικότητα με αυτόν τον τρόπο είναι εμφανής ο στόχος.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, χωρίς να διακόπτω μία μικρή παρατήρηση θέλω να κάνω. Ο κ. κατηγορούμενος κατέθεσε μόνος του στον Ανακριτή κάτι επιβαρυντικό γι αυτόν, το είχε ξεχάσει στην προανάκριση και είπε «ξέρετε κάτι, τώρα θυμάμαι ότι εκτός των άλλων και είναι η μόνη φορά που πυροβόλησα κι εγώ› και το λέει μόνος του στον Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και δεν είπε εναντίον του Γιωτόπουλου τίποτα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν το κατέθεσε τελείως μόνος του, με υπόμνηση του Ανακριτή και της Αστυνομίας?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή την ώρα κ. Ραχιώτη δεν εκτιμούμε αποδείξεις. Διεξάγουμε αποδείξεις.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κάνετε λάθος, δεν του υπέδειξε ο Ανακριτής νέα στοιχεία και ούτε το ήξερε κανείς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και με ισχυρισμό πυροβολισμού για εκφοβισμό, σοβαρά το λέμε τώρα; Στην ανθρωποκτονία έχουμε και έναν που πυροβολεί για εκφοβισμό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε άλλη ερώτηση, κάντε μου την χάρη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο δόλος είναι εμφανής κ. Εισαγγελέα και τον καταλαβαίνετε τώρα. «Και εγώ θα σας δώσω αυτό που θέλετε, αλλά και εγώ θα βγω απ’ έξω›. Στο Μομφεράτο είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. «Θα πάρετε εσείς Γιωτόπουλο κι εγώ απειλή για εκφοβισμό›. Δε φαίνονται καθαρά τα πράγματα; Τι θέλετε δηλαδή παραπάνω να σας πει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ είναι ο κ. Κουφοντίνας, να σηκωθεί και να μας πει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αφήστε τα αυτά τα επιχειρήματα κ. Εισαγγελέα. Ασχοληθείτε με τους «Κυρίους› εσείς, αφήστε τα αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει ομολογήσει άλλωστε, έχει αναλάβει την ευθύνη την πολιτική.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σε Δικαστήριο Εφετών θα περίμενα να μην έχουμε τέτοια επιχειρήματα, αυτό θα σας έλεγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, μην πυροδοτούμε καταστάσεις τώρα?

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μία παρατήρηση: Μέχρι τώρα έχει εξυβριστεί ο κατηγορούμενος, έχει κατασυκοφαντηθεί, έχει εκβιαστεί. Δεν μπορώ να κατανοήσω ποιος είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή, ενώ υφίσταται μία επίθεση και νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση η όλη ιστορία και οι τελευταίες ερωτήσεις με την Υπεράσπιση του κ. Γιωτόπουλου, γιατί αυτή τη στιγμή εσείς κ. Πρόεδρε επιτρέπετε τις ερωτήσεις αυτές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν καταδεικνύουν το δόλο του για όλα αυτά; Έχει ένα σενάριο για τον εαυτό του κ. συνάδελφε κι ένα σενάριο για τον Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη μας ακούει όλος ο κόσμος. Θυμίζει μια ιστορία ενός που ήταν κατηγορούμενος ότι σκότωσε τη γυναίκα του και διερρήγνυε τα ιμάτιά του, «εγώ δεν έχω καμία σχέση με το φόνο της γυναίκας μου, αλλά ακούστε να σας πω, είχα δυο χιλιάδες λόγους να τη σκοτώσω κι έχω και ηθικές αιτιολογίες να τη σκοτώσω›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα τώρα τι λέτε. Πάντως τα πράγματα με τον κ. Τσελέντη στο Μομφεράτο είναι απλά και καθαρά και δε θέλει φιλοσοφία?. Και προς επίρρωσιν της αντικειμενικότητας, καταργούμε τον καταργημένο, το Μπακατσέλο που ήδη είχε καταργηθεί στη συνείδηση όλων μας αυτά που μας είπε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε σας έδωσα το λόγο για σχόλια. Αν θέλετε ερώτηση κάνετε, ειδάλλως σταματήστε. Είδατε τι προκαλείτε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φυσικά και θα προκαλέσω, αυτό έλειπε να μην προκαλέσω. Να πω δεν πειράζει, τα φορτώνει στον Γιωτόπουλο όλα, δεν πειράζει, κατηγορούμενος είναι ο άνθρωπος?. Αυτή τη στιγμή δεν είναι κατηγορούμενος, είναι μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Γιωτόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε συμπεριφέρονται έτσι στους μάρτυρες, αυτό σας είπα εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όπως βλέπετε μιλώ ευγενέστατα, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να λέω τι πραγματικά συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μιλάτε ευγενέστατα, διότι τον προσβάλλατε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι βρώμικη η πραγματικότητα δεν είμαι αγενής εγώ που τη λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, βρώμικη δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα απ’ όλες εδώ μέσα. Μην παίζουμε Πιραντέλλο εδώ πέρα, το θέατρο του παραλόγου. Το παράλογο δεν θα πιάσει εδώ μέσα από κανένα μέρος. Το λέω σε όλους σας.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Τί έγινε το 1,3 δις; Από εκεί βρωμίζει η υπόθεση. Όσον αφορά τον Τσελέντη, είχε τη δυνατότητα όταν αποχώρησε, με τα 4,5 δις που προσέφεραν για έστω μία πληροφορία, να έχει πλουτίσει εάν ήταν δόλιος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από λεφτά δε μπορεί να έχει άλλη φιλοδοξία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο νοών νοείτο κ. Ραχιώτη, ακούτε τι σας λέει; Εάν ήταν δόλιος λέει ο άνθρωπος, θα έπαιρνε 4,5 δις. Θα πήγαινε και θα τα έπαιρνε κ. Ραχιώτη, δε θα καθόταν εδώ πέρα να σύρεται.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εκτός από λεφτά δε μπορείτε να προσδιορίσετε άλλες φιλοδοξίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην κάνετε τέτοια επίθεση, δεν είναι υπέρ σας αυτός ο τρόπος υπεράσπισης. Δικαίως λοιπόν οι εκλεκτοί συνήγοροι εξανέστησαν. 4,5 δις θα έπαιρνε?.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό έλειπε δηλαδή να φύγει ο Τσελέντης και να πούμε εδώ δεν έγινε τίποτε, ήρθε εδώ, μας τα είπε όλα καινούργια, δεν εξανέστη κανένας?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε στον άνθρωπο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν εσείς βλέπετε έναν τυχαίο κατηγορούμενο σε μια κλοπή κι έρχεται και σας κάνει το άσπρο μαύρο στο Δικαστήριο, πώς τον αντιμετωπίζετε; Σε μια απλή κλοπή, πλημμεληματική. Πού ήταν ο Γιωτόπουλος στην προδικασία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε για τους τρόπους συμπεριφοράς εδώ πέρα και προστασίας του. Είναι απαράδεκτα αυτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συμπληρώνει κάποια εκατομμύρια στα ελάχιστα που είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έπαιρνε τα 4,5 δις και δεν θα ερχόταν καθόλου?

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αντί να απαντάτε και να καλύπτετε τον μάρτυρα-κατηγορούμενο και να δίνετε την επιχειρηματολογία, θα έπρεπε εσείς να τα έχετε ρωτήσει αυτά που ρωτώ εγώ. Έχετε μπροστά σας τις προανακριτικές. Έρχεστε εσείς κ. Πρόεδρε να μου πείτε το επιχείρημα γιατί λέει αλήθεια ο Τσελέντης, την αλήθεια που δεν είπε στο Ζερβομπεάκο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξανίστανται εδώ και αυτά επαναλαμβάνω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και είναι επιχείρημα το ότι εξανίστανται; Ότι ήταν πολλά τα λεφτά και δεν τα πήρε, μας λέει αλήθεια; Επειδή είναι φυλακή, θέλει να βγει, δεν ήταν το πρόβλημα η επικήρυξη γιατί ήταν ελεύθερος, έκανε ό,τι ήθελε. Κάνουμε τους έκπληκτους αυτή τη στιγμή. Τώρα θέλει να βγει?. Αλλά σας είπα ότι δεν πρέπει να βγει κανείς επί πτωμάτων από δω μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πατάει κανένας επί πτωμάτων εδώ μέσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αφήστε τον Γιωτόπουλο να πεθάνει στη φυλακή για να βγάλετε τον Τσελέντη. Βγάλτε τον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας σηκωθούν και οι άλλοι να πουν πώς έγινε. Όλοι μέχρι τώρα μας διάβασαν μανιφέστα. Αυτά δε μας χρειάζονται εδώ μέσα. «Ήμουν στην Οργάνωση, τα ξέρω αλλά δεν τα λέω›. Αυτή είναι η Δίκη που θέλετε εσείς να γίνει;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα Δικαστήριο έχει υποχρέωση να μην υπερασπίζεται. Αφήστε να το κάνουμε εμείς αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπερασπίζομαι κανένα, υπερασπίζομαι την αξιοπρέπεια του μάρτυρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποια αξιοπρέπεια; Όταν λέτε το επιχείρημα ότι δεν πήρε τα 4,5 δις άρα λέει αλήθεια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θα κάνετε μετά εκτίμηση και θα την ακούσουμε εμείς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς πρέπει να κάνετε εκτίμηση. Εκτίμηση των επιχειρημάτων σας θα κάνω εγώ; Το αντίθετο έπρεπε να συμβαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω; Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ λυπάμαι γι αυτή την κατάσταση. Θα περίμενα τουλάχιστον από το Δικαστήριό σας να έχει μια απόσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτούς τους καταφρονητικούς ισχυρισμούς εναντίον του, οι οποίοι τον προσβάλλουν, δηλαδή τι να κάνουμε, να αρχίσει να τρέμει; Τον φοβίζουμε εδώ; Τον φοβίζουμε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή εμείς αντιμετωπίζουμε τον κ. Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τον κ. Οικονομίδη και τον κατηγορούμενο.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει εσείς να περιορίσετε τη διαδικασία και ερωτήσεις οι οποίες είναι άσχετες να μην υποβάλλονται δι’ υμών. Αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω ότι η όλη προσπάθεια κατατείνει εκδικητικά, επειδή ο άνθρωπος θέλησε να πει την αλήθεια και η αλήθεια είναι φοβερή όπως και να το κάνουμε. Δεν είναι η δικονομική αλήθεια. Έρχεται αυτή τη στιγμή και σας λέει μόνος του και εσείς προσπαθήσατε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα, ότι του το έβαλαν στο στόμα. Ποιος γνώριζε για τον Τσελέντη ότι πυροβόλησε στην περίπτωση Μομφεράτου; Κανένας; Έρχεται όμως στον ανακριτή και το λέει μόνος του. Λέει «ξεκαθαρίζω μια και καλή τη θέση μου με την κοινωνία, με την πολιτεία και τη δικαιοσύνη›.

Όμως εγώ θα σας πω κάτι αντιδεοντολογικά και θα σας απαντήσω στον τρόπο συμπεριφοράς τον δικό σας: Όταν εγώ σας είπα ότι ο Τσελέντης μου είπε ότι δεν ήταν στην υπόθεση Μομφεράτου ο Γιωτόπουλος και μου είπε κατηγορηματικά «βεβαίως, πώς θα πω ήταν αφού δεν ήταν›, τότε όταν σας το είπα, πανηγυρίσατε! Τώρα, αυτή τη στιγμή όμως, τι λέτε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται το σενάριο. Εγώ πανηγύρισα που ένας άνθρωπος θα πει την αλήθεια, αλλά βλέπω ότι έχει ουρά αυτό το πράγμα.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το σενάριο είναι ότι συζήτησα με τον πελάτη μου και σας είπα ένα γεγονός, σας είπα ότι θα πει αυτό το πράγμα γιατί δεν είχε γίνει ποτέ;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βεβαίως και ήθελα να πει ότι δεν ήταν εκεί, γιατί δεν ήταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, μυστικά που ελέχθησαν δεν επιτρέπεται εδώ μέσα να αποκαλύπτονται.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Επιτρέπεται όμως αυτός ο άνθρωπος την ώρα που απολογείται και είναι η ώρα της απολογίας ιερή, να αντιμετωπίζεται σαν καταδότης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ώρα να ξανακάνω μια γενική σύσταση που την έκανα κι εχθές σ’ έναν από τους συνηγόρους: Ερωτήσεις πάρα πολύ καλά τις υποβάλλει ο κ. Ραχιώτης, άψογα, αλλά τις συνοδεύει από ένα σχόλιο που τον ρεζιλεύει τον μάρτυρα, διότι είναι μάρτυρας εδώ. Παρακαλώ αυτό να παραληφθεί. Αυτή ήταν η ιστορία. Και λένε και αυτοί το επιχείρημα μετά, γιατί να έρθει να πει ψέματα και να μην πάρει την επικήρυξη; Είναι ένα επιχείρημα, θα τα σταθμίσουμε όλα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι λίγο σκληρά τα πράγματα από μόνα τους και πρέπει να το δέχεστε όταν είναι και από την πλευρά της Υπεράσπισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι είστε σκληρός άνθρωπος, είστε, εντάξει..

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είμαι σκληρός, απλώς θα ήθελα να μας αντιμετωπίζετε με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Αυτό, τίποτε παραπάνω, την τύχη μας την ξέρουμε κ. Πρόεδρε ούτως ή άλλως. Εμείς δεν έχουμε καμιά αυταπάτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διακόπτει για μισή ώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ