Πολιτική
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 19:08

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/08/2003) Μέρος 8/8

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως πιστεύει ότι πράγμάτι πρέπει να προσέξει κανείς πολλές μαρτυρίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Υπάρχουν πάρα πολλές που δεν ανταποκρίνονται, πάρα πολλές που είναι φτιαγμένες από τον Τύπο, πάρα πολλές που είναι φτιαγμένες από εσωτερική αγανάκτηση των ανθρώπων και από λόγους που δε μπορούμε να τους εξηγήσουμε. Αλλά υπάρχουν όμως και αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι που πέρασαν από εδώ.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Μην ξεχνάτε κ. Πρόεδρε τη συμφωνία που είχε κάνει με τη Σοβιετική Ένωση να αγοράσει καράβια, κατά τον Τύπο. Μην ξεχνάμε τη σχέση του με τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο Τύπος έχει γράψει πάρα πολλά τραγικά και παιδαριώδη για μένα, επειδή το πρώτο πλοίο που επιμελήθηκα ήταν ένα ουκρανικό μικρό επιβατηγό, το δεύτερο πλοίο που επιμελούμαι την κατασκευή του ήταν μόνο το σκαρί από μία γερμανική τορπιλάκατο. Τα συνδύασε αυτά τα δύο, το σκαρί το οποίο το μετασκευάσαμε για επιβατηγό πλοίο, ο Τύπος τα συνδύασε αυτά τα δύο και έγραψε ότι η Οργάνωση αγόραζε ρωσικά πολεμικά πλοία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις, να μην απαξιώσουμε όλο τον Τύπο, γράφονται τέτοια?

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχουν γραφεί τραγικά πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως, το θέμα είναι κανένας όταν ακούει μάρτυρες ή όταν διαβάζει κάτι, να έχει κριτική ικανότητα, να καταλαβαίνει και πολλές φορές χρειάζεται και λίγη διαίσθηση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Τσελέντη χρησιμοποιείτε μια τεχνική, σας παρακολουθώ δύο μέρες: Αφαιρείτε κάτι για να φανείτε αξιόπιστος, π.χ. Γιωτόπουλος στην υπόθεση Μομφεράτου, την ίδια στιγμή φορτώνετε?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν αφαιρώ, δεν ήταν εκεί. Πολύ εύκολα θα μπορούσα να πω ότι ήταν αυτός που έφυγε με το αυτοκίνητο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μα ούτως ή άλλως δεν απεδείχθη ότι ήταν εκεί, ό,τι και να λέγατε εσείς, ο Μπακατσέλος είναι γνωστός στην κοινή γνώμη πια, δεν πρόκειται η κατάθεσή του να έχει καμία?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον έχετε δει και νύχτα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όταν σας το λέγαμε τον προστατεύατε ως διακεκριμένο δημοσιογράφο και σοβαρό άνθρωπο, έτσι τον είχε πει ο κ. Εισαγγελέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ μόνο ως μάρτυρα τον προστατεύω και όσο μπορώ από σας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τώρα που έρχεται ο αξιόπιστος κατηγορούμενός σας και σας τα λέει, τώρα λέτε εντάξει?. Χρησιμοποιείτε λοιπόν διάφορες τεχνικές και βλέπω ότι όσο σας υποβάλλονται ερωτήσεις, παρουσιάζετε ακόμα περισσότερες εμπλοκές γι αυτούς τους κατηγορούμενους που κατονομάζετε. Εκείνο λοιπόν το οποίο έχω να σας πω μιμούμενος, αντιγράφοντας μάλλον τον κ. Εισαγγελέα της Έδρας, είναι ότι «αφού σας στύψουν σα λεμονόκουπα, θα σας πετάξουν στο δρόμο›, είναι φράσεις του κ. Εισαγγελέως για άλλον κατηγορούμενο, «αυτοί οι οποίοι σας έβαλαν› και αυτό που είπατε ότι το κάνετε γιατί θέλετε να βλέπετε στα μάτια την κοινωνία, μην είστε σίγουρος, δε θα τη βλέπετε στα μάτια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι απειλή αυτή κατά του μάρτυρα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατόπιν αυτού εγώ για να μη δώσω καμία αξία στην απολογία σας, δε θα σας υποβάλλω καμία ερώτηση. Αυτό μόνο έχω να σας πω, ότι αυτοί που σας έβαλαν, θα σας στύψουν σα λεμονόκουπα και θα σας πετάξουν στο δρόμο. Δεν έχω καμία ερώτηση να σας κάνω, διότι δίνω αξία στην απολογία σας αν σας κάνω κάποια ερώτηση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θα ήθελα έστω και προσωπικά μετά να μου πείτε ποιοι με έχουν βάλει.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Τσελέντη τα ξέρετε εσείς καλύτερα από μας, δεν ανακαλύψατε ξαφνικά μετά από ένα χρόνο να θυμηθείτε όλα όσα θυμηθήκατε σήμερα. Είναι εμφανέστατο αυτό. Εγώ επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κ. Εισαγγελέας για άλλους κατηγορούμενους, ότι θα σας στύψουν σα λεμονόκουπα και θα σας πετάξουν.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Ο ίδιος το λέει ότι εκβιάζεται ότι αν πει και επιμείνει σε αυτά που είχε πει τότε, διότι περί αυτού πρόκειται, θα τον εμπλέξουν στο φόνο του Μάτη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι και αυτό εκβιασμός; Ακούσατε τι είπε κ. Οικονομίδη; Δεν το είπε έτσι, δεν είπε ότι εκβιάστηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, έτσι είναι τα πράγματα;

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Ο κ. Κονδύλης θέλει να πει κάτι.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι απειλές ενάντια στον Τσελέντη δεν είναι ψέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, κι άλλος ένας. Ποιοι τις έκαναν δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης ισχύουν, για ό,τι συμβαίνει εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αλήθεια λοιπόν αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης κ. Κονδύλη, έτσι;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε να πω κάτι; Πριν από μερικούς μήνες, στη διάρκεια της Δίκης, κυκλοφόρησε και μάλιστα και έξω, στα Μέσα Ενημέρωσης, τα έλεγε κάποιος γνωστός που βγαίνει στα παράθυρα, ότι εγώ απειλώ τον Τσελέντη και τον πιάνω μια φορά που ανεβαίναμε εδώ, γιατί δεν ήμαστε μαζί και του λέω «γιατί πας και λες ότι εγώ σε απειλώ;› Και κατέβασε το κεφάλι κι έφυγε. Καταλαβαίνετε εδώ τι γίνεται, από πού έχουν βγει αυτές οι ιστορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είναι κ. Τσελέντη;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος μία φορά είχε έρθει εδώ στο Δικαστήριο δίπλα και μου είπε ότι «αν πεις τίποτα, άλλοι θα πουν για σένα ότι σκότωσες τον Μάτη›. Πρώτη φορά αυτό.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψέματα!

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εχθές το απόγευμα στο διάδρομο της φυλακής, ο κ. Γιωτόπουλος συζητούσε με τον Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη και προσπαθούσε να τους πείσει ότι εγώ έχω σκοτώσει τον Μάτη και τον Μομφεράτο και τι είναι αυτά που λέω.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτά είναι ψέματα!

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Περνούσε, ευτυχώς για μένα, ο κ. Κονδύλης δίπλα και του λέω «Σωτήρη άκουσες;› «Ναι› μου λέει, «μη φοβάσαι, άκουσα›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κονδύλη ελάτε εδώ. Να μη λέγονται αυτά τα πράγματα ότι γίνονται μέσα στις φυλακές. Δε μπορεί δηλαδή να προστατευθεί ούτε στις φυλακές κανένας; Τέτοια φύλαξη γίνεται εδώ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, σηκωθείτε επάνω και πείτε το.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ αν γίνονται τέτοια πράγματα μέσα στις φυλακές.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, από τον Τύπο εδώ και τρεις μήνες έχουν βγει αυτές οι ιστορίες, τις οποίες τις καλλιεργεί ο ίδιος ο Τσελέντης με την αντιτρομοκρατική. Από το πρυτανείο βγήκε ότι εγώ τον απειλώ και του είπα «γιατί λες αυτά τα ψέματα;› και κατέβασε το κεφάλι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από το πρυτανείο της 17Ν, έτσι λένε τα βιβλία του κ. Κουφοντίνα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ πέφτει πολύ ψέμα?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Κουφοντίνα αν είναι ψέμα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω και κάτι άλλο για τον κ. Τσελέντη: Τη μόνη φορά που συναντηθήκαμε μαζί με τον Τσελέντη κάτω, τη μοναδική φορά, του λέω στο προαύλιο: «Γιατί πήγες και είπες αυτά τα ψέματα για μένα, ότι με συνάντησες κι ότι είμαι αρχηγός;› ξέρετε τι μου απάντησε; «Γιατί ο Σάββας Ξηρός με είχε βάλει αρχηγό εμένα κι εγώ έπρεπε να βγάλω εσένα γιατί ο Τύπος σε είχε βγάλει›. Αυτό μου απάντησε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έγινε ποτέ αυτός ο διάλογος. Το μόνο διάλογο που έχω κάνει με τον κ. Γιωτόπουλο ήταν την εποχή που ο Τύπος έβγαλε αυτό που έχω γράψει σαν καταστατικό και μου είπε «αυτό το χαρτί το έχεις γράψει;› εγώ δεν το είχα δει, λέω «δε θυμάμαι›, μου λέει «θα πεις ότι είναι πλαστό›. Και λέω «να το δω πρώτα›. Όταν το είδα και μου το έφεραν φωτοτυπία, είπα ότι το έχω γράψει εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δε μπορώ σ’ αυτά τα πράγματα ούτε να ξέρω ποιος λέει αλήθεια ούτε ποιος λέει ψέματα εδώ πέρα. Καλό είναι να μη μας τρελάνετε εδώ μέσα. Όλα σας τα συγχωρούμε, αλλά μη μας τρελάνετε κιόλας εδώ μέσα. Πράγματι, εδώ είναι μια Δίκη ιδιόρρυθμη και οπωσδήποτε μέσα στα πλαίσια αυτής θα ακούσουμε και τέτοια και ποιος ξέρει και τι άλλα ακόμα?.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε ενδιαφέρομαι να λάμψει η αλήθεια, όπου και αν είναι αυτή. Είτε υπέρ είτε κατά των κατηγορουμένων.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ας σταματήσει αυτό το πράγμα κ. Πρόεδρε, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Μάτη, αρνούνται τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν. Ποιος και πώς θα μπορούσε ποτέ να ενοχοποιήσει τον κ. Τσελέντη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μ’ ενδιαφέρει εμένα ο Μάτης, εδώ μ’ ενδιαφέρει τι γίνεται κάτω στις φυλακές κα Κούρτοβικ. Δε μπορούν εδώ πέρα να εκφοβίζονται άνθρωποι και να έρχονται να μου τα λένε και εγώ να μην τα ερευνώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μα δε μπορούν να ακούγονται τέτοια πράγματα εδώ πέρα. Ο μόνος που θα μπορούσε να τον ενοχοποιήσει θα ήταν η Πολιτική Αγωγή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Κονδύλη εδώ πέρα να εξειδικεύσετε τέλος πάντων τι ελέχθη?.

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιτρέπεται αυτό, παρανομείτε, για να δώσετε τροφή στα ΜΜΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω; Δε μπορώ να μιλήσω με εσάς.

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορείτε να μιλήσετε, δεν είστε άξιος να μιλήσετε μαζί μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να γραφεί στα πρακτικά και να διαβιβαστεί στον Δικηγορικό Σύλλογο.

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτελείτε εντολές!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Εισαγγελεύς, είναι αυτόφωρο αδίκημα! Με συγχωρείτε πάρα πολύ, εκτελεί εντολές το Δικαστήριο; Τι ήταν αυτά κύριε που είπατε; Σκέφτεστε, έχετε ουσία να σκέφτεστε; Δε μπορώ να σας καταλάβω?. Ο θόρυβός σας δεν θα εμποδίσει να εξετάσω εγώ εκείνο που έγινε, αν έγινε και αν δεν έγινε, ακόμα καλύτερα να μην έχει γίνει, διότι δε θέλω να γίνονται τέτοια.

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιτρέπεται από το νόμο να κάνετε αυτή την ενέργεια που κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να καθίσετε κάτω και τελειώσαμε με εσάς. Βρίζετε οποιονδήποτε θέλετε και νομίζετε ότι κάνετε εντύπωση μ’ αυτά; Δεν έχετε επιχειρήματα, δεν έχετε τίποτα να πείτε;

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι λέτε εσείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κύριε, σε Δικαστήριο είστε. Τι οράματα είχατε στο μυαλό σας, τι Δικαστήρια να βγαίνουν και δε σας αρέσει τούτο το Δικαστήριο;

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως όχι τα δικά σας τα οράματα, ούτε την αξιοπρέπεια τη δικιά σας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αξιοπρέπεια; Τι να σας πω?. Κύριε Κουφοντίνα, απευθύνομαι σε εσάς. Τον εξουσιοδοτείτε αυτόν τον άνθρωπο να σας εκπροσωπεί έτσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο; Δεν ξέρω αν ωφελεί τη διαδικασία αυτό το πράγμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αληθεύει κ. συνήγορε ότι έχετε φάει φυλακή για πλαστογραφία;

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ψεύτης!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέω, αληθεύει;

Σ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είσαι ψεύτης και εκτελείς εντολές! Είσαι αισχρός και είσαι άτιμος και δειλός!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να καταχωρηθούν όλα στα πρακτικά. Φοβάμαι ότι είναι διατάραξη και πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία. Κύριε Εισαγγελεύ, διατάξτε τα δέοντα.

Το Δικαστήριο διακόπτει και να μην απομακρυνθεί ο κύριος αυτός. Κρατήστε τον παρακαλώ.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα ελάτε εδώ να μην φύγετε να έρθω να σας δω.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε επειδή για εμένα ήταν το πρόβλημα, θα ήθελα να βοηθηθώ κι εγώ να τα πω στην απολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννόπουλε, είπαμε εδώ βαριά λόγια τα οποία δεν επιτρέπεται να λέγονται από συνήγορο προς δικαστή. Γι’ αυτό τι λέτε κ. Εισαγγελεύς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έπειτα από αυτή την εξέλιξη?

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ παράκληση ας ξεχαστούν τα λόγια αυτά και να μην γραφούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε, ήδη τα έχουν πάρει όλα τα μίντια, δεν είμαστε σε μυστική συνεδρίαση. Ένα λεπτό κάτι θέλει να πει ο κ. Εισαγγελεύς. Πάντως εγώ δεν τον έχω κρατήσει τον άνθρωπο. Αν θέλετε να δώσετε εξηγήσεις ελάτε εδώ, για να μην έχουν τα πράγματα συνέχεια. Ελάτε εδώ σας παρακαλώ. Μήπως θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη, θα τα λάβουμε υπόψη όλα αυτά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν ιδρυθούν τα δικαστήρια που ονειρεύεστε να τα κάνετε έτσι, αλλά εδώ πέρα δεν είναι αυτό το δικαστήριο. Δεν έχει γίνει σε κανένα δικαστήριο του κόσμου αυτό που κάνατε εσείς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στον κ. Εισαγγελέα δεν έχει γίνει, ούτε πουθενά.

Κύριε Εισαγγελεύς τι έχετε να πείτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έπειτα από αυτή την εξέλιξη της υπόθεσης και αφού ο κ. συνήγορος?. Απομακρύνεται. Αφού κ. Πρόεδρε καταργείται ως συνήγορος από αυτή τη δίκη?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν καταργείται. Ο κ. Κουφοντίνας είναι ο αρμόδιος. Αν θέλει να τον καταργήσει αυτό είναι δικαίωμά του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ αυτό άκουσα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ο κ. Κουφοντίνας θέλει να εκπροσωπείται έτσι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τον κρατήσει. Αν δεν θέλει, δεν μπορεί να τον κρατήσει πάντως εγώ δεν μπορώ να του κάνω ούτε σύσταση ούτε τίποτα. Είναι στην ελεύθερη κρίση του να επιλέξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει κ. Πρόεδρε εμένα με ενδιαφέρει η πρόοδος της δίκης. Προτείνω στο Δικαστήριο να σταλεί απόσπασμα των πρακτικών της δίκης στο Δικηγορικό Σύλλογο όπου είναι εγγεγραμμένος ο κ. συνήγορος –αν είναι και όπου είναι εν πάση περιπτώσει- και περαιτέρω στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τη διενέργεια των νομίμων ενεργειών.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε επί της διαδικασίας κάνω έκκληση στη νηφαλιότητά σας..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά έχουν περάσει τώρα στα μίντια, δυστυχώς. Δεν είμαστε μόνοι μας. Να είμαστε στο Ειρηνοδικείο Κύμης μια φορά θα λέγαμε διαγράφονται. Τι να κάνω τώρα; Κύριε Καθηγητά, εδώ είχε γίνει αρένα!

Κύρια Κούρτοβικ εσείς που τον φέρατε, ήταν τόσο καιρό εδώ πέρα, πεταγόταν κάθε τόσο και δεν ήταν καν δικηγόρος στην υπόθεση, δεν ήταν συνήγορος διορισμένος. Όταν του ζητήσαμε λέει «Με διορίζει τώρα›. Τι θα κάνουμε δηλαδή; Ή έχουμε συνηγόρους ή το κάνουν επίτηδες εδώ για να υποβαθμίζουν το Δικαστήριο. Αν το κάνουν γι’ αυτό το πράγμα, δεν βρήκατε τον κατάλληλο άνθρωπο στην Έδρα ούτε τους κατάλληλους δικαστές δίπλα του, ούτε τους κατάλληλους Εισαγγελείς. Ο κ. Εισαγγελεύς είπε να διαβιβαστούν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μια πρόταση έκανα κ. Πρόεδρε. Ας έρθει ο κ. Κονδύλης?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώσουμε με το δικό σας πρώτα. Κάτι ζητήσατε εσείς. Μετά ο κ. Κονδύλης θα έρθει. Ελάτε πέστε τα κι εσείς.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπήρξε μια πρόκληση από την Έδρα, η οποία νομίζω?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόκληση από το Δικαστήριο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ακούστε που τον κατηγόρησα?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: ? Χωρίς κανένα δικονομικό ρόλο ένας δημοσιογράφος και επιτρέπετε εσείς ο Εισαγγελέας να απευθύνεται μια τέτοια κατηγορία, μια τέτοια ύβρις θα έλεγα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είναι ύβρις. Τον ερωτώ για να λάβω τα μέτρα μου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι είναι ο δημοσιογράφος σε αυτή τη δίκη; Τι αντιπροσωπεύει σε αυτή τη δίκη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν ακούει μια τέτοια κατηγορία δεν πρέπει να λάβει τα μέτρα του; Δεν οφείλει να ρωτήσει το δικηγόρο;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε να σεβαστούμε τη διαδικασία να επικρατήσει από όλες τις πλευρές νηφαλιότητα, εγώ θα έλεγα να δοθούν εξηγήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του είπα «Ελάτε εδώ κ. Γιαννόπουλε, να ζητήσετε συγγνώμη› και λέει «Εγώ με κρατάτε δεν με κρατάτε σηκώνομαι και φεύγω›. Τι να κάνω εγώ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και από τις δυο πλευρές κ. Πρόεδρε. Να διευκρινιστεί ότι υπήρξε μια υπέρβαση και από τις δυο πλευρές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούει τον Εισαγγελέα και κωφεύει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την επίθεση εναντίον του Προέδρου πως την εξηγείτε;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ακούτε ότι από κάποιο δημοσιογράφο βγήκε μια καταδίκη και του απευθύνετε?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ακούει ο Εισαγγελέας πλαστογραφία εις βάρος συνηγόρου και κωφεύει; Δεν θα ρωτήσω το δικηγόρο; Τι λέτε τώρα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον ρωτήσατε αν έχει κάνει πλαστογραφία; Σε στάδιο ανάκρισης είμαστε εδώ ή μήπως τον ρωτήσατε αν έχει καταδικαστεί κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τίθεται σοβαρό πρόβλημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι πρόβλημα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παραμονής του εδώ σε αυτή τη δίκη! Αυτό θέλω να διερευνήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Καρύδης έχει τον λόγο.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Νομίζω ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Διογκώθηκε κάποιο περιστατικό, ίσως λέχθηκαν κάποιες ατυχείς φράσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ίσως;

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Προσωπικά δέχομαι ότι υπήρξε ενδεχομένως μια υπερβολή από τον κ. Εισαγγελέα, σας θυμίζω όμως το εξής που κατά σύμπτωση πρόσφατα διάβαζα. Σε μια μεγάλη δίκη ληστείας πολύ σημαντικής, συμμετείχαν τα σημαντικότερα ονόματα του νομικού κόσμου τότε της πρώτης δεκαετίας του αιώνα, έφυγε όλη η Υπεράσπιση διότι κάποια στιγμή έγινε ένα επεισόδιο με ένα ζωηρό νεαρό δικηγόρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν επεισόδιο εδώ πέρα!

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπήρξε μια τέτοια διαλεκτική στη δίκη που την ανατίναξε. Θα παρακαλούσα αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, ας ξεπεραστεί το θέμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Καθηγητά, ανακαλώ την εμπειρία σας και όλων των περισσοτέρων, έχετε ακούσει βιαιότερη λεκτική επίθεση από δικηγόρο κατά Προέδρου, Δικαστηρίου και Εισαγγελέως; Για όνομα του Θεού!

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ας γίνει αντιληπτό ότι ένα κλίμα έχει κάποιες ιδιορρυθμίες.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό να το αντιληφθούμε, αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό.

Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μην φτάσουμε σ’ ένα σημείο ανατίναξης από ένα απλό περιστατικό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς επί του παρόντος απλώς διαβιβάζουμε τα πρακτικά στο Δικηγόρο και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Αν υπάρχουν αδικήματα, διατάραξης συνεδριάσεως και αν είναι πειθαρχικό αυτό το πράγμα. Αν ο Δικηγορικός Σύλλογος θέλει να γίνονται αυτά, πολύ ευχαρίστως να πούμε να γίνονται, έτσι να συμπεριφέρονται στα Δικαστήρια. Εγώ δεν έχω ξαναδεί 34 χρόνια τέτοια βίαιη συμπεριφορά. Δεν έχω ξαναδεί.

Αλλά να ερχόταν εδώ να πει «κ. Πρόεδρε με συγχωρείς, να ζητήσω συγγνώμη, παραφέρθηκα› κάτι να έκανα κι εγώ. Τώρα λέει «Σηκώνομαι και φεύγω δεν σας υπολογίζω καθόλου›. Δεν είναι έτσι. Δεν τα θέλω αυτά τα πράγματα. Ας πάει να τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη και το Πειθαρχικό του Συλλόγου σας, αν νομίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος ότι είναι συμπεριφορά για δικηγόρους αυτή. Εγώ δεν μπόρεσα να βρω τέτοιο παράδειγμα βιαιότητας συμπεριφοράς μέσα στο ακροατήριο. Για όνομα του Θεού δηλαδή!

Ελάτε κ. Κονδύλη σας παρακαλώ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Θα ήθελα να με προστατέψετε κι εμένα να πω στην απολογία μου. Επιβεβαιώνω το περιστατικό που λέει ο κ. Τσελέντης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιβεβαιώνει το περιστατικό που λέει ο κ. Τσελέντης και «θα πω στην απολογία μου λεπτομέρειες›. Εντάξει.

Ερωτήσεις κ. Παπαδάκη, είδατε τι γίνεται εδώ μέσα;!

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν θέλετε να σας πω την άποψή μου για το τι γίνεται εδώ μέσα δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Πάντως θα παρακαλούσα το εξής: πρώτον, ο κ. Κονδύλης κληθείς από εσάς θέλει στην απολογία του να πει όσα πει. Εγώ όμως επειδή άκουσα το όνομα του πελάτη μου δυο τρεις φορές, ο οποίος πελάτης μου είναι σιωπηλός και δεν έχει πει τίποτα, θα ήθελα πριν συνεχίσω τις ερωτήσεις, να παρακαλέσω να διευκρινίσει τι ακριβώς τουλάχιστον αφορά τον Τζωρτζάτο για να συνεχίσω και δεύτερον επειδή η ώρα είναι περασμένη κι έχω αρκετές ερωτήσεις μήπως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε αύριο.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)?. Είναι ο άνθρωπος της Αντιτρομοκρατικής αυτόν που τον έφεραν και δεν τους έφερε. Εγώ θα παρακαλέσω να γνωρίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες καταθέσεις παρά το γεγονός? Παρακαλώ να μου ξεκαθαριστεί, δεν είναι απολογίας αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα επιβεβαίωσε όλα. Είπε όπως ακριβώς τα λέει ο κ. Τσελέντης λέξη – λέξη.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε να μας πει ο κ. Τσελέντης αν απειλήθηκε από τον κ. Τζωρτζάτο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από τον κ. Τζωρτζάτο όχι.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αρκούμαι σε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα δεν γεννάται θέμα για σας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από τον κ. Γιωτόπουλο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε και που;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μια φορά εδώ στο Δικαστήριο και χτες το βράδυ δεν απειλήθηκα εγώ προσωπικά, ο κ. Γιωτόπουλος προσπαθούσε να πείσει τον κ. Τζωρτζάτο και τον κ. Παύλο Σερίφη ότι είναι γνωστό ότι εγώ σκότωσα το Μάτη και το Μομφεράτο και ότι αυτό πρέπει να φανεί στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που το ακούσατε εσείς αυτό;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι ένας διάδρομος που χωρίζεται μόνο με μια σιδερένια πόρτα και ήταν στον ίδιο διάδρομο και το άκουσα. Τυχαία περνούσε εκείνη την ώρα ο κ. Κονδύλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εκείνοι τι του έλεγαν «Ναι, θα πάμε να τα πούμε›;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν άκουσα. Ο κ. Γιωτόπουλος με έντονες φωνές τους τα έλεγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει δεν έχω τίποτα άλλο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω τι έγινε. Εδώ και τρεις μήνες κυκλοφορεί το σενάριο ότι ο Γιωτόπουλος -μέσα και από τον Τύπο τον Κακαουνάκη και από διάφορους άλλους- απειλεί τον Τσελέντη. Αυτό το πράγμα το καλλιέργησε και ο ίδιος ο Τσελέντης και μια φορά τον βλέπω στα σκαλιά και ανεβαίνω και του λέω «Γιατί πας και λες ότι εγώ σε απειλώ› και κατέβασε το κεφάλι και δεν μου είπε τίποτα. Έτσι ακριβώς έγινε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το χτεσινό γεγονός έγινε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή, θα φτάσουμε κι εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάει, το χτεσινό γεγονός έγινε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα φτάσουμε κι εκεί. Κάτω, όλοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολλοί μιλάνε για εμπλοκή του Τσελέντη στην υπόθεση Μάτη και στην υπόθεση Μομφεράτου και σε άλλες υποθέσεις, πολύ πιο σημαντικές. Πάρα πολλοί μιλάνε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι μιλάνε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι μπορώ να σας πω μιλάνε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλοι;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Χτες περνώντας ο Κονδύλης κάποιος μου είπε ότι ο Τσελέντης έχει σχέση με την υπόθεση Μάτη και με την υπόθεση Μομφεράτου και με ορισμένες άλλες. Πέρασε ο Κονδύλης κι άκουσε αυτά τα πράγματα και αυτό λέει. Αυτό όμως δεν ήταν απειλή. Αυτό έγινε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Να μας πει ο κ. Κονδύλης τι άκουσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κονδύλη μπορείτε να πείτε τι ακούσατε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτά που λέει ο Πάτροκλος. Ο κ. Γιωτόπουλος μίλαγε και απευθυνόταν σε αυτά τα άτομα. Αυτά που λέει ο Πάτροκλος. Ήταν ένα λεπτό που περπατούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που λέει δηλαδή ο κ. Τσελέντης.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απειλούσα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ο Τσελέντης δεν λέει αυτό το πράγμα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά λέει ότι τον απειλούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον απειλούσατε. Τους λέγατε –λέει- εσείς «να πείτε αυτά τα πράγματα›.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) ¶κουσε τον κ. Γιωτόπουλο να λέει στους άλλους «Να πείτε αυτά›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είπα αυτό. Κανείς δεν το είπε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει ο κ. Τσελέντης.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πει ο Κονδύλης αν είπα αυτό. Ήταν και ο Τζωρτζάτος εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα επιβεβαιώνετε αυτά κ. Κονδύλη;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Επιβεβαιώνω ότι μιλούσε ο κ. Γιωτόπουλος στους άλλους. Δεν ξέρω αν τους έλεγε «να πάτε στο Δικαστήριο να πείτε αυτά›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά; Τι τους έλεγε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τους έλεγε ότι «Ο Τσελέντης έκανε αυτή τη δουλειά, εκείνη και την άλλη›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Για το Μάτη, για το Μομφεράτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε λοιπόν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γιωτόπουλος είναι ο άσχετος που τον έχουμε φέρει εδώ με σκευωρία!

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κονδύλη έχουμε σημειώσει ότι είπατε «Οι απειλές απέναντι στον Τσελέντη δεν είναι ψέματα›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν έγιναν απειλές. Καμία απειλή δεν έχει γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι έχουμε σημειώσει. Και τώρα –λέει- ότι καθοδηγούσατε τους άλλους δυο να πουν για τον Μάτη και για το Μομφεράτο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είπε αυτό. Λέει ότι μιλούσα γι’ αυτό το πράγμα. ¶λλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ έτσι κατάλαβα τώρα. Τι να πω κι εγώ;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μιλήσει και ο Τζωρτζάτος άλλωστε που ήταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι μπορεί και ο κ. Τζωρτζάτος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, αν ήταν άσχετος σε όλες τις υποθέσεις ο κ. Γιωτόπουλος δεν θα είχε ? ώστε να τους διδάξει ποιος είναι ο ένοχος?

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αποδεικνύει ότι οι άλλοι μου έλεγαν και εγώ τους απαντούσαν. ¶λλοι μου έλεγαν γι’ αυτό δεν ήμουν εγώ. Αφήστε τα αυτά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε, μην παίζουμε τώρα «ο Γιαννάκης έφαγε το γλυκό, όχι εγώ›!

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον Τζωρτζάτο τι γινόταν. Πέρασε μια στιγμούλα ο Κονδύλης άκουσε τα ονόματα αυτά και λέει απειλούσα. Τι απειλούσα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων. ¶μα θέλει και ο κ. Τζωρτζάτος μπορεί να πει.

Θέλετε κ. Τζωρτζάτο να πείτε κάτι;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Συζητούσαμε για την εμμονή του κ. Γεωργίου στην υπόθεση Μάτη ως προς τον Τσελέντη. Γι’ αυτά που έχει πει, ότι έχει αμφιβολίες για κάποια πράγματα. Αυτό κουβεντιάζαμε. Είναι φυσικό να κουβεντιάζουμε για κάποια πράγματα που λέγονται και γίνονται εδώ πάνω. Είναι φυσικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κονδύλης δεν λέει αυτά. Αλλά ξέρετε; Εγώ πρέπει να τους ακούσω όλους και θα τα βάλω μέσα στο μυαλό μου, θα τα ζυμώσω, θα τα ξαναζυμώσω, όταν έρθει η ώρα θα δω πως θα τα αξιολογήσω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνε να νομιμοποιήσουν πάλι τα λευκά κελιά και την απομόνωση πάντως! Αυτό είναι το θέμα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και εγώ βρίσκομαι σε λευκά κελιά και σε απομόνωση. Σε πιο απομόνωση από τους άλλους σε μικρότερους χώρους από τους υπόλοιπους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έκαναν καλά και τους έβαλαν όλους μαζί να επικοινωνούν μεταξύ τους κλπ., δεν ξέρω. Αυτό θα το δείξει στο τέλος. Δεν ξέρω εγώ τίποτα. Ουδέν γνωρίζω!

Η κα Σταμούλη έχει τον λόγο.

Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Ο κ. Κονδύλης μου μετέφερε μια στιχομυθία που άκουσε περνώντας από ένα διάδρομο. Δεν μίλησε για καθοδήγηση, να μην διαστρεβλώνουμε αυτά που είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα αξιολόγησης. Αφήστε θα τα πει ο ίδιος.

Κ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Γιατί ειπώθηκε μετά ότι Γιωτόπουλος καθοδηγούσε. Αυτό δεν το ανέφερε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πει ο ίδιος και εμείς θα τα ακούσουμε.

Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο στις 09:00.