Κόσμος
Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2003 17:46

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Λιβερίας

Παραιτήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Μονροβία ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ενώ ο αντιπρόεδρος Μόουζες Μπλα είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία.

«Με τη θέληση του Θεού θα επιστρέψω», δήλωσε ο Τέϊλορ που αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νιγηρία, η οποία του προσέφερε άσυλο.

Ο Τέιλορ παραιτείται μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ελπίζουν ότι με την αποχώρησή του θα επισπευσθεί ο τερματισμός της βίας από την οποία δοκιμάζεται η αφρικανική χώρα για 14 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος Μόουζες Μπλα θα ηγηθεί μίας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εθνικών εκλογών, στις 14 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα στην Μονροβία ο πρόεδρος της Γκάνας Τζον Κούφουορ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γκάνας, η παράδοση της εξουσίας από τον Τέϊλορ στον Μπλα θα αποτελέσει μία πρώτη φάση για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του συντάγματος της Λιβερίας.

Σε δεύτερη φάση θα διενεργηθούν εθνικές εκλογές, οι οποίες προβλέπονται για τη δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου και οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το τέλος της μεταβατικής κυβέρνησης.