Κόσμος
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2003 10:23

ΗΠΑ - Εκθεση για ατομικά δικαιώματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία

Η οργάνωση «Freedom House», πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ, κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Freedom in the World» που αναφέρεται στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα σε 192 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία, για το έτος 2002.

Στη βάση επταβάθμιας (1-7) κλίμακας και σε πίνακα 15 συναφών ερωτημάτων, δίνεται στην Ελλάδα ο βαθμός 2 («σχετική ελευθερία»).

Στην Κύπρο απονέμεται ο υψηλότερος βαθμός σεβασμού των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων (1) ενώ για την Τουρκία σημειώνεται κάποια σχετική βελτίωση, («εν μέρει» καθεστώς πολιτικών ελευθεριών, και βαθμός 4 έναντι 5 στην προηγούμενη έκθεση για τις ατομικές ελευθερίες), αλλά επισημαίνονται σοβαρές παραβιάσεις, κυρίως όσο αφορά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του κουρδικού πληθυσμού.

Οι αναφορές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν και τα εξής:

1) Την παρουσία «εθνικών ομάδων/μειονοτήτων», όπως οι «Μακεδόνες» και οι «Τούρκοι» (2% του πληθυσμού), καθώς και οι «Βλάχοι», την ύπαρξη και τα γλωσσικά δικαιώματα των οποίων δεν παραδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της έκθεσης, «προβαίνοντας σε απαγορεύσεις της ελευθερίας της έκφρασης».

2) Δεκάδες περιπτώσεις (66) καταπάτησης δικαιωμάτων των αθίγγανων (Ρόμα), μεταναστών και προσφύγων από τις διωκτικές αρχές, σύμφωνα με τελευταία αντίστοιχη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

3) Την παραβίαση των δικαιωμάτων αντιρρησιών συνείδησης με το διπλασιασμό του χρόνου της στρατιωτικής τους θητείας ως μορφή «τιμωρίας», σύμφωνα και πάλι με τη Διεθνή Αμνηστία.

4) Την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διακίνησης προσώπων, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για τα πολιτικά δικαιώματα, οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν στην Ελλάδα τον υψηλότερο βαθμό(«ελεύθερη»).

Στο πολιτικό σκέλος, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και οι θετικές για το κυβερνών κόμμα επιπτώσεις της σύλληψης των μελών της «17Ν».

Πηγή: ΑΠΕ