Κόσμος
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 08:16

Μεξικό : Ξένοι για την εξινχίαση των δολοφονιών 375 γυναικών

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη τεσσάρων ξένων ειδημόνων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις έρευνες για τις δολοφονίες 375 γυναικών στην πόλη Θιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί, είναι ο Αργεντινός Ραούλ Σαχασκόφσκι, ειδικός για την επεξεργασία των στοιχείων και τη διατήρηση του τόπου του εγκλήματος, ο Αμερικανός Φρανκ Μπέντερ, ειδικός για την ανασύνθεση των χαρακτηριστικών του προσώπου, ο Γερμανός Μάρκ Μπένεκε, ειδικός για την ανάλυση του DNA κι ο κουβανός ανθρωπολόγος/ιατροδικαστής Έκτορ Σότο.

Οι ειδικοί αυτοί, που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο κοντά στη μεξικανική αστυνομία, θα «ενταχθούν στην ομάδα που ήδη έχει αρχίσει τις έρευνες με τον ειδικό στις ανθρωποκτονίες κατά συρροήν του αμερικανικού FBI Ρόμπερτ Ρίσλερ», τόνισε ο διευθυντής των υπηρεσιών επιστημονικής ανάλυσης εγκλημάτων της εισαγγελίας της πόλης Τσιουάουα Αλεχάνδρο Σάντος.

Από το 1993 έχουν σκοτωθεί στην πόλη Θιουδάδ Χουάρες 375 γυναίκες, των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν σε απόμερες περιοχές της πόλης και παρουσίαζαν σημάδια κακομεταχείρισης και στις 137 από τις περιπτώσεις αυτές σημάδια βιασμού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.