Κόσμος
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 18:30

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως σήμερα μετά τη βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/19/802544.htm .

Το 15-μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε μέσα σε περίπου μία ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από Canal Hotel, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών με 380 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και ιρακινών.

Από τους πρώτους διπλωμάτες που αντέδρασαν στην επίθεση ήταν ο πρεσβευτής του Μεξικού Αντόλφο Ζίνσερ που έκανε λόγο για ''αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια''.

Στη Γενεύη, ο Μπερτράν Ραμσαράν, ο οποίος ασκεί χρέη επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σοκ και οργή για την βομβιστική επίθεση και την χαρακτήρισε ''ποταπή ενέργεια''.

''Αυτή η ποταπή ενέργεια στρέφεται κατά ανθρώπων που μοναδικό σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον λαό του Ιράκ να ανακάμψει από τον πόλεμο και τα χρόνια της καταπίεσης και πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα'', τονίζεται στη δήλωση του Ραμσαράν.

Ο αμερικανός σύμβουλος στο ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών Μπέρναρντ Κέρικ δήλωσε από την πλευρά του στη Βαγδάτη ότι η σημερινή έκρηξη στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να οφείλεται σε επίθεση καμικάζι.