Κόσμος
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 07:12

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ντε Μέλο εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ

Τη θλίψη του, εξέφερασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για την απώλεια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό ενάντια στην έδρα του Οργανισμού στη Βαγδάτη.

«Στο προσωπικό βιβλίο μου, ο ντε Μέλο ήταν ένας ήρωας, που αφιέρωσε τη ζωή του στην αρωγή των ανθρώπων μέσα από τον κίνδυνο και τις δυσκολίες. Η απώλειά του αποτελεί ένα τρομερό πλήγμα για τη διεθνή κοινότητα. Υπήρξε ένας επιδέξειος διπλωμάτης, που αφιέρωσε τη ζωή του να βοηθά τους άλλους, ιδίως στις δεκαετίες της αξιόλογης υπηρεσίας του στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον ντε Μέλο, που συχνά στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς τις ΗΠΑ για την κατοχή του Ιράκ, λέγοντας πως είναι ταπεινωτική για τον ιρακινό λαό, ο Πάουελ δήλωσε : «Εκείνοι που συνεργάσθηκαν στενά μαζί του κατά τη διάρκεια των πολύ καυτών και μακρών εβδομάδων αυτού του καλοκαιριού, εξεπλάγησαν από την ευαίσθητη, πραγματιστική προσέγγισή του», ενώ εγκωμίασε και τις επιδόσεις του στη Βοσνία, στο Κόσοβο και στο Ανατολικό Τιμόρ.

Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλάρκ, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους αξιλογότερους διεθνείς λειτουργούς», που η δράση του ήταν πολύ γνωστή κι αποδεκτή στη χώρα της λόγω του ζητήματος στο Ανατολικού Τιμόρ, για την ανεξαρτησία του οποίου τόσο συνέβαλε κι ο ίδιος.

Ενας Νεοζηλανδός στρατιωτικός που υπηρετούσε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, επέζησε της χθεσινής επίθεσης με μόνο ένα κάταγμα χεριού κι ορισμένες αμυχές.

Και ο πολιτικός κόσμος της Αυστραλίας εξέφρασε συλλήβδην τη θλίψη του για την απώλεια του ντε Μέλο. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ τόνισε πως στον Οργανισμό κυριαρχεί απέραντη θλίψη για το χαμό του.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε από την πλευρά του πως η σφαγή στη Βαγδάτη «αποτελεί μία τραγωδία για τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, με τον θάνατο τόσων καλών εργαζομένων του Οργανισμού».

Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας στρατηγός Πίτερ Κόσγκροουβ, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον ντε Μέλο στο Ανατολικό Τιμόρ εγκωμίασε την «θαυμάσια χαρισματική ηγετική του ικανότητα». «Ηταν τόσο γοητευτικός και ευσυμπάθητος άνθρωπος, που ήθελες να κάνεις ό,τι σου έλεγε επειδή ήταν απλώς ο Σέρζιο», πρόσθεσε ο στρατηγός, τονίζοντας πως «ο κόσμος έχασε έναν από τους κορυφαίους παράγοντες της ειρήνης».

Παράλληλα και ο γενικός γραμματέας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ντον Μακ Κίνον, καταδικάζοντας την βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του ΟΗΕ, δήλωσε πως ο θάνατος του ντε Μέλο «είναι μία μεγάλη απώλεια για όσους έχουν αφιερωθεί στην παγκόσμιο ειρήνη».

«Θα πρέπει να ζητήσουμε το λογαριασμό από τους υπευθύνους της επίθεσης, όποιοι κι αν είναι αυτοί», τόνισε ο Μακ Κίνον.