Πολιτική
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 21:07

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/08/2003) Μέρος 7/7

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ λέω ότι ήταν όλα ψέματα που ελέχθησαν και ότι ήταν μια απάτη του Ανδρέα Παπανδρέου για να παρασύρει τον κόσμο. Εσείς το δεχόσαστε; Εγώ αυτό έχω πει. Και στις συνελεύσεις στο Παρίσι λέω ο απατεώνας ο Ανδρέας Παπανδρέου?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι με συγχωρείτε πάρα πολύ, προσβάλουμε την μνήμη ενός ανθρώπου που είναι στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι απάτη πολιτική λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ξέρω βέβαια τα μίση που υπάρχουν τα πολιτικά αλλά εγώ δεν τα θέλω εδώ μέσα αυτά.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν είναι μίση κύριε Πρόεδρε, είναι οι πολιτικές επιλογές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούτε κύριε να σας πω κάτι, και εγώ έχω πολιτικές επιλογές, αλλά τις θυμάμαι κάθε τέσσερα χρόνια και μετά όποιον ο ελληνικός λαός τον βγάζει, τον σέβομαι το ίδιο με εκείνον που είχα ψηφίσει εγώ.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα προσκομίσω επικυρωμένο αντίγραφο από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου που περιλαμβάνει την συνένωση της Δημοκρατικής ¶μυνας και του ΠΑΚ με την δημιουργία του ΠΑΣΟΚ, έχει και συνέντευξη?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει να φέρετε ντοκουμέντα. Εγώ όταν μου ερχότανε στο Παρίσι και μου λέγανε για ένοπλο αγώνα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τι έκανε το ΠΑΚ και τι έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ λέω ότι ήταν μια πολιτική απάτη.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μιλάω για τις 10 Οκτωβρίου του 1974.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδημητρίου είπατε ότι έχετε μια ερώτηση. Κάντε την παρακαλώ.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Έχω μια ερώτηση κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε Κατσαντώνη.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Έχω μια ερώτηση απλή. Θέλω να μου πείτε, όταν έγινε αυτή η ληστεία στην ΕΤΕ Δροσοπούλου?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εκεί επιμένετε εσείς εντάξει?

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Όταν έγινε, εγώ δεν σας λέω ούτε με το ’86, ούτε με το ’91, όταν έγινε αυτή η ληστεία στην οποία συμμετείχατε, υπό τις συνθήκες που αναφέρατε, ήξερε η Αστυνομία ότι την έκανε η 17Ν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Φυσικά όχι.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Πότε σας συνέλαβαν εσάς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: 18 Ιουλίου 2002 7 η ώρα το πρωί.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Σας είχε ενοχλήσει ποτέ καμιά Ασφάλεια για 17Ν και τέτοια πράγματα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Η ερώτηση αυτή απευθύνεται σε μένα έτσι; Δεν με είχε ενοχλήσει για 17Ν αλλά εγώ θα σας πω το εξής, ότι κάποιος από την Νέα Δημοκρατία και υπεύθυνος για την τρομοκρατία ο κ. Καμένος είπε ότι με παρακολουθούσαν, εγώ δεν πήρα χαμπάρι τίποτα, τι να σας πω.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη να το κάνω αλλιώς το ερώτημα. Είχε κανένα λόγο, είχε καμιά αφορμή, είχε καμιά αιτία, στις 18 στις 7 η ώρα το πρωί του Ιούλη του 2002, να γνωρίζει η Αστυνομία ότι κάποιος Φώτης Ψαραδέλλης μετέσχε στην ληστεία της ΕΤΕ Δροσοπούλου;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχω απαντήσει, αλλά θα σας απαντήσω ξανά αφού το θέλετε. Σας είπα ότι η Αστυνομία στις 18 του μηνός όταν συλλάβανε εμένα, είχε συλλάβει πριν μια ώρα, μισή ώρα δεν ξέρω τον Τζωρτζάτο. Τον Τζωρτζάτο τον παρακολουθούσε η Αστυνομία. Εμένα δεν με παρακολουθούσε, γιατί εγώ ήμουν σε μια απομονωμένη περιοχή, άμα έβλεπα Αστυνομία, θα έβλεπα ότι με παρακολουθούσε, αυτό είναι φως φανάρι, γιατί υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος είναι αδιέξοδος, ο οποίος δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο, ούτε άνθρωπος με τα πόδια δεν μπορούσε?

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη, δεν ρωτώ για να σας παγιδεύσω. Ρωτώ, η Αστυνομία κάνει ανακοίνωση από την οποία συνάγεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την 17Ν. Ο ίδιος λέτε ότι δεν ξέρει τίποτα και ορθά το λέτε, ούτε υπάρχει καμιά προκήρυξη ούτε τίποτα. Αυτά και παρόλα αυτά στις 18 του μηνός Ιουλίου σας συλλαμβάνει και σας κατηγορεί για?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας απάντησα, αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε. Σας απάντησα, η Αστυνομία έχει μια δεξαμενή που έχει τρομοκράτες μέσα, τους πέρασε σε διάφορα στάδια από δίκες και καταδίκες και κατέληξε σε κάποιον Τζωρτζάτο που τον είχαν πιάσει κάποτε και τον ήξερε η Αστυνομία αφού τον παρακολουθούσαν?.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ακούστε οι δεξαμενές έχουν μέσα δεκάδες χρονολογίες κλπ.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήρθαν σε μένα επειδή έκανα παρέα με τον Τζωρτζάτο. Εγώ νομίζω ότι μόνο έτσι ήρθαν κοντά σε μένα, γιατί ήξερε πολύ καλά η Αστυνομία, με συγχωρείτε να σας απαντήσω, ήξερε η Αστυνομία?.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Να σε βοηθήσω για να καταλάβεις ότι δεν είναι η δεξαμενή και να λύσω και εγώ ένα ερώτημα που με κάνει να απορώ. Ας αφήσουμε για λίγο την δεξαμενή. Μια μέρα νωρίτερα συγκατηγορούμενός σας λέγει ότι, ο Λουκάς, ο Αλέκος Τσελέντης, ο Σταμάτης και ο Φώτης και διευκρινίζει, Ψαραδέλλης Φώτης ηλικίας 60 ετών περίπου σήμερα, τυπογράφος, μετέσχε εις την ληστεία της ΕΤΕ Δροσοπούλου. Τι χρειάζεται η δεξαμενή την οποία μας λέτε και εάν αυτά τα υπηγόρευσε η Αστυνομία στον συγκατηγορούμενό σας, από πού τα ήξερε η ίδια η Αστυνομία η οποία δεν ήξερε τίποτα απ’ όλα αυτά; Διότι ούτε προκήρυξη είχε, ούτε τίποτα δεν είχε. Αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος συγκατηγορούμενος είπατε;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Ο Χριστόδουλος ρητώς?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχω απαντήσει αλλά δεν ήσαστε εδώ πέρα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Εσείς αυτούς τους, Λουκά, Αλέκο, Σταμάτη, δεν τους γνωρίζετε καθόλου; Πήγατε σε μια ληστεία χωρίς να γνωρίζετε ποιοι ήταν οι άλλοι και πώς τους λέγανε; Αν θα τους βλέπατε μετά; Ποιος θα σας έδινε τα χρήματα; Ο Γιαννάκης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, έχω κάποια λογική, μπορεί να είμαι του δημοτικού αλλά καταλαβαίνω πάρα πολύ. Σας έχω απαντήσει. Ο Γιαννάκης όπως σας είπα, κάναμε μια ληστεία το 1984 δεν θέλετε να το καταλάβετε. Η Αστυνομία έβαλε μπροστά της ένα οργανόγραμμα έχοντας τον Χριστόδουλο στη φυλακή, έχει το Σάββα στο νοσοκομείο?.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Μια μέρα πριν και πήρε από την δεξαμενή το περιστατικό?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι από την δεξαμενή, γιατί σου λένε αυτός τι κάνει εκεί πέρα στην Χιλιαδού με τον Τζωρτζάτο, μήπως κάνουν επανάσταση;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη και πήγε και ψάρεψε η Αστυνομία ειδικώς το περιστατικό μεταξύ πολλών τα οποία συνέπιπτε να είναι και ο Αλέκος μέσα και ο Φώτης μέσα. Αυτό λέτε εσείς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ κύριε Παπαδημητρίου.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη η ερώτησή μου σας δίνει την ευκαιρία να απαντήσετε αληθοφανώς τουλάχιστον.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχω δώσει μια πολιτική απάντηση, η Αστυνομία ξέρει πολύ καλά το ιδεολογικό μας ρεύμα, ξέρει ότι είμαστε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, είμαστε ενάντια σ’ αυτό ?

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Η Αστυνομία κύριε Ψαραδέλλη δεν ξέρει τίποτα απολύτως. Και εάν δεν έσκαγε η βόμβα όταν έσκασε δεν θα είχε συμβεί απολύτως τίποτα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Πάρτε τότε τον κύριο αυτό να σας πει τι ήξερε η Αστυνομία. Ούτε εγώ τα ήξερα. Τελικά τα έμαθα από τον κ. Καμένο που ήρθε και κατέθεσε εδώ πέρα. Δέκα χρόνια με παρακολουθούσαν, δεν βρήκαν μια αυτή να με πιάσουν;

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Αυτό λέω και εγώ?.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Και εγώ σας απαντάω απ’ αυτή την δεξαμενή κάπου είπαν τελικά στον Χριστόδουλο, αν είναι αλήθεια αυτά όλα, πες μας τίποτα και γι’ αυτόν και τους είπε εντάξει, έχω ακούσει ότι έχει κάνει μια ληστεία. Ε, του βάλανε και μια άλλη ληστεία, πες και την άλλη και πες και την άλλη. Όπως έβγαλε και ο κ. Ζερβομπεάκος μια ληστεία, βάση αυτής που είχα πει εγώ, ότι ήταν μια έγκυος γυναίκα και κάπου φαίνεται αυτό σου λέει μια έγκυος γυναίκα υπάρχει εκεί πέρα, κάτι έχει κάνει το ’88 και το έχει ξεχάσει. Δεν μπορείς να ξεχάσεις?.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: Αν είστε ικανοποιημένος από την απάντηση, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε σας παρακαλώ. Ο κ. Παπαδημητρίου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε κατηγορούμενε, διάβασα τις απολογίες σας και σας άκουσα σήμερα με προσοχή. Επίσης διάβασα και μια συνέντευξη που δώσατε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Δώσατε αυτή την συνέντευξη; Θα θέσω το κείμενο ενώπιον του Δικαστηρίου.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν έχω δώσει καμιά συνέντευξη, έχω δώσει ένα γράμμα

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι αυτό το γράμμα το οποίο δώσατε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στο οποίο αναφέρετε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το έτος 1986 ως ενεργό μέλος της ΟΚΔΕ, της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος, ευρισκόμενος στα γραφεία της, στην περιοχή του Κεραμικού, ήρθε στα γραφεία ο γνωστός σε μένα Γιαννάκης, του οποίου το επίθετο δεν θυμάμαι, που ανήκε στην οργάνωση Ξηρών και αφού βγήκαμε έξω από τα γραφεία, μου ζήτησε να τον βοηθήσω να μαζέψουμε χρήματα για το Κίνημα απαλλοτριώνοντας χρήματα από κάποια τράπεζα. Δέχθηκα. Και μετά από λίγες μέρες που έγινε η επιλογή της τράπεζας, με πήρε και μου υπέδειξε την τράπεζα και τι δουλειά θα κάνω. Η τράπεζα που μου υπέδειξε ήταν η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος που βρίσκεται στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου στη συμβολή με την λεωφόρο Γαλατσίου.› Αυτά τα αναφέρετε στο γράμμα; Τα αναφέρετε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμιά συνέντευξη, αυτή είναι η δημοσίευση της προανακριτικής απολογίας από τον τύπο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ερώτηση θα το θέσω υπόψη το κείμενο στο Δικαστήριο. Η ερώτηση είναι, το έτος ?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τελικά δεν είναι το γράμμα που έχω στείλει, στα ΝΕΑ έχω στείλει, αν το έχουν δημοσιεύσει δεν το ξέρω, αλλά δεν είναι αυτό.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είναι συνέντευξη, είναι αναδημοσίευση από τον τύπο της προανακριτικής απολογίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι λέει ότι είναι γράμμα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Βάλτε την ερώτησή σας, αυτά λέτε κύριε στην προανακριτική καμιά αντίρρηση.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε κατηγορούμενε, το έτος 1986 στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σας το επέβαλε κάποιος;

(διαλογικές συζητήσεις)

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μα δεν είναι συνέντευξη. Το βάζετε ως προϋπόθεση ότι είναι συνέντευξη. Μέχρι τώρα δεν ήθελα προστάτες!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κείμενο από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›. «Κατηγορήθηκες άλλη φορά και για ποια αιτία;› «Έχω κατηγορηθεί και δικαστεί›. Με συγχωρείτε αυτή είναι δημοσίευση της προανακριτικής δεν είναι συνέντευξη, ούτε επιστολή.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Λέει, έχω γράψει μια συνέντευξη είναι ένα γράμμα στα «ΝΕΑ› κι έχω πάρει μια απάντηση από «ΤΑ ΝΕΑ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το αρνήθηκε για επιστολή και λέω θα έστειλε επιστολή. Ξέρω εγώ τι έκανε; Σάμπως ήμουν εγώ εκεί; Προς «ΤΑ ΝΕΑ› είναι η επιστολή.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Από ό,τι ακούω τώρα είναι άλλα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς σταματάμε σε αυτά που μας είπατε εδώ πέρα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Ψαραδέλλη είπατε «Να μαζέψετε χρήματα για το Κίνημα›, εννοείτε το Κίνημα της Οργάνωσης Τσιώνη ή κάποιας άλλης Οργάνωσης;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Έχει σημασία;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶μα θέλετε απαντάτε.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μπορώ να σας πω για την Παλαιστίνη, μπορώ να σας πω για το ΠΑΣΟΚ. Είπα για το Κίνημα γενικά, δεν είπα ειδικά θα τα πάρει ο τάδε κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως για την 4η Διεθνή;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Όχι για την 4η Διεθνή.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επίσης δυο άλλα σημεία που θα ήθελα μια διευκρίνιση. «Με τη συμμετοχή μου στη ληστεία που έγινε στην Τράπεζα στα Πατήσια, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι συμμετείχε σαν μέλος μιας εγκληματικής Οργάνωσης όπως η 17Ν, αφού είμαι αντίθετος στη συμμετοχή μου σε μια Οργάνωση που δολοφονεί›. Σε ένα άλλο σημείο λέτε: «Από μια τσάντα που είχε φέρει ο ένας από τους δυο αγνώστους σε εμένα, πήραμε από ένα πιστόλι›. Στη ληστεία εκτός από τον Γιαννάκη και εσάς συμμετείχαν κι άλλοι δυο άγνωστοι.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σας το είπα αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα από μια τσάντα που είχε φέρει ο ένας από τους δυο αγνώστους πήρατε ένα πιστόλι. Το ερώτημά μου: εάν πούμε ότι κάποιος υπάλληλος μέσα στην Τράπεζα ή κάποιος πελάτης αντιδρούσε θα χρησιμοποιούσατε το πιστόλι εσείς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Οχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί να κάνετε όλη αυτή την ερώτηση ενώ σας είπε ότι «είχα πιστόλι›. Μπορούσατε να του πείτε κατ’ ευθείαν «είχες πιστόλι κύριε, γιατί το κράταγες; Αν χρειαζόταν δεν θα το χρησιμοποιούσες;›. Απλά είναι τα πράγματα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε στον Γιαννάκη τα άλλα δύο πρόσωπα που συμμετείχαν στην ληστεία να σας λένε Φώτη. Το είπατε αυτό να σας λένε Φώτη γιατί ήσασταν γνωστός στον συνδικαλιστικό και πολιτικό χώρο ή για κάτι άλλο χρησιμοποιούσατε το όνομα Φώτης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι αν πιαστούν οι άλλοι δυο να μην ξέρουν το όνομά μου. Τα είπε κ. συνήγορε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει λόγος αν θέλει ας απαντήσει, αν δεν θέλει να μην απαντήσει.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Επειδή έχω απαντήσει, θα σας απαντήσω αλλιώς. Όταν έφυγε ο Καραμανλής να πάει στη Γαλλία ξέρετε πως έφυγε; Σαν Τριανταφυλλίδης. Γιατί τον ήξεραν όλοι. Και εμένα στα Εξάρχεια έτσι με ήξεραν.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι γνωρίζετε πολλούς από τους συγκατηγορουμένους σας, μεταξύ αυτών για μια δεκαετία γνωρίζετε και τον κ. Τζωρτζάτο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ναι.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κάνατε παρέα. Τον γνωρίζατε σαν καλό ηλεκτρολόγο ή σαν κάτι άλλο;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σαν καλό ηλεκτρολόγο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στις συζητήσεις που κάνατε και που είπατε ότι διαφωνούσατε δεν αναφέρθηκε τίποτε, ή εσείς με την εμπειρία σας δεν είχατε αντιληφθεί ότι αυτός συμμετείχε σε μια Οργάνωση; Γιατί ο ίδιος ομολόγησε ότι ήταν μέλος της 17Ν.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμένα πάντως δεν μου το ομολόγησε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλαδή η εμπειρία σας δεν σας επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμένα δεν μου ομολόγησε ποτέ ότι ήταν στη 17Ν. Η εμπειρία μου τον έβαζε σ’ ένα πλατύ Κίνημα που αγωνιζόταν ενάντια στους Αμερικάνους τότε που είχαν κάνει επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Είχαμε διαφωνία αυτός νόμιζε ότι ήταν μεγάλος ηγέτης ο Μιλόσεβιτς κι εγώ τον είχα ως ένα εγκληματία.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κίνημα ποιας Οργάνωσης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα το έλεγε κ. συνήγορε. Ο κ. Τζωρτζάτος είπε ότι αγαπάει τις γάτες, όπως κι εγώ. Καταλαβαίνετε!

Ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει τον λόγο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή χρησιμοποιείτε κι εσείς έναν όρο που ήταν προσφιλής στη 17Ν στην απολογία σας, την απαλλοτρίωση των χρημάτων, το ερώτημά μου είναι το εξής: ήταν κάποιος όρος που τον χρησιμοποιούσατε;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μέσα σε όλο το Κίνημα υπάρχει αυτή η λέξη, όπως υπάρχει η γιάφκα, όπως υπάρχει το κρησφύγετο. Είναι κοινές λέξεις αυτές.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή απαντώντας εδώ είπατε ότι δεν θα έπαιρνα κάποιον άγνωστο να πάω να κάνω ληστεία, πήγα με τον Γιαννάκη που τον ήξερα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Την πρωτοβουλία την είχε ο Γιαννάκης και δεν θα πήγαινα με έναν άγνωστο αν δεν ήξερα τον Γιαννάκη και δεν ήξερα το παρελθόν του Γιαννάκη που ήταν στις φυλακές και δεν ήξερα και τον Τσιρώνη. Αυτό είπα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Τσιρώνης ήταν ιδεολογικά συγγενής με εσάς;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Για εμένα ο Τσιρώνης είπα ότι ήταν ένας αγωνιστής ο οποίος είχε ανθρώπινες αξίες. Πως μπορώ να χαρακτηρίσω έναν άνθρωπο που δεν είναι κομμουνιστής, ο οποίος έχει βοηθήσει όλους τους εξόριστους, τους φυλακισμένους, είναι ο γιατρός που ήταν νομίζω και στρατιωτικούς.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ενδιαφέρει επειδή είπατε για οργάνωση του Τσιρώνη στην οποία ο Γιαννάκης ήταν υπαρχηγός. Το πολιτικό στίγμα αυτής της Οργάνωσης?..

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Το ’78-’80 υπήρχαν διάφορες οργανώσεις, υπήρχε ο ΟΕΜ που έβαζε κροτίδες ή έγραφε σε όλους τους τοίχους ΟΕΜ, κάτι αμερικάνικα και κάτι τέτοια. Σε όποια συνοικία να πηγαίνατε θα τη βλέπατε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Σκανδάλης για να σας πείσει να πάτε να κάνετε τη ληστεία που ήταν η πρώτη στη ζωή σας και εκ των υστέρων αναγνωρίζετε ότι επρόκειτο και για ένα σοβαρό λάθος σας, χρειάστηκε πολύ χρόνο ή αμέσως; Γιατί έτσι όπως το λέτε εδώ, «πάμε να κάνουμε ληστεία με δυο άλλους τους οποίους δεν ξέρω, πάρε κι ένα πιστόλι› εμένα μου θυμίζει λίγο «πάμε να πιούμε καφέ›. Τόσο εύκολο ήταν να βάζαμε όπλα σε μία τράπεζα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ σε ανάκριση. Η ανάκριση γίνεται με τον εξής τρόπο: Γίνεται μια συζήτηση τεράστια στην Ασφάλεια και καταλήγουν σε ορισμένα σημεία, αυτά που τους ενδιαφέρουν και γράφουν αυτό που τους ενδιαφέρει, που είναι η ουσία του ποινικού αδικήματος. Τον Γιαννάκη δεν τον ήξερα, δεν πέρασε από τα γραφεία μου απέξω για να κάνουμε τη ληστεία.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ξέρατε ως ληστή, τον ξέρατε ως ιδεολογικό σύντροφο.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Τον ήξερα σαν αγωνιστή.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαφνικά ο αγωνιστής γίνεται υποψήφιος ληστής που έχει μια διαφορά το ένα από το άλλο, ελπίζω να συμφωνούμε σε αυτό. Εσείς λοιπόν σε αυτόν που τον ξέρατε ως αγωνιστή, που σας λέει ξαφνικά «πάμε να κάνουμε μια ληστεία› και σας φέρνει και όπλα και σας φέρνει και άλλους που λέτε ότι δε θυμάστε, δεν είχατε αντιστάσεις; Έτσι είπατε «πάμε να την κάνουμε› επειδή θέλατε να βγάλετε το βιβλίο; Μου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα. Τόσο εύκολο ήταν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μη σας κάνει εντύπωση καθόλου. Εγώ δέχτηκα εκείνη τη στιγμή, ήταν σφάλμα που δέχτηκα, σας είπα, ήμουν ορμώμενος τελικά από τις δικές μου ιδέες. Ήθελα να βγουν οι δικές μου ιδέες στην επιφάνεια. Είχα βρει αυτόν τον τρόπο εκείνη την εποχή να αποκτήσω αυτά τα χρήματα για να βγάλω το βιβλίο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σας ξεγέλασε και δεν σας τα έδωσε και δεν του κάνατε και αγωγή μετά να πάτε στο Μονομελές που δε σας έδωσε τα λεφτά. Κάπου κάνει λίγο κοιλιά εδώ πέρα.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ όταν γνώρισα τον Γιαννάκη δεν είχε βρακί να φορέσει που λένε. Του έδωσα και τα παντελόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη για τον κ. Τζωρτζάτο κάτι θέλετε να ρωτήσετε απ’ ότι αντιλαμβάνομαι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να πείτε στο Δικαστήριο, έχει ξαναγίνει αναφορά στο θέμα στη διάρκεια της Δίκης, τί ξέρετε για τις συνθήκες σύλληψης και προανάκρισης του κ. Τζωρτζάτου και για τη μεταχείρισή του στο κτίριο της αστυνομίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε ενδιάμεσα, εδώ δεν είναι μάρτυρας γι αυτά, ό,τι είπε εναντίον του θα ρωτήσετε. Τα είπε άλλωστε ενδιάμεσα και τα έχουμε καταχωρήσει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα είπε μέσες άκρες, εν πάση περιπτώσει, εφόσον εκκρεμεί η αποδεικτική αξιοποίηση με το άρθρο 177 έχω έννομο συμφέρον να το ρωτήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μαρτυροποιείται όμως.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναφέρθηκε στον κ. Τζωρτζάτο, εγώ θέλω να πει στο Δικαστήριο?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κάποια στιγμή ήρθε πριν 15-20 μέρες, ένα μήνα κάποια Εισαγγελέας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πταισματοδίκης ήταν κ. Ψαραδέλλη, αλλά μπείτε στην ουσία αν έχετε την καλοσύνη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Σ’ αυτήν κατέθεσα τις συνθήκες που μας έπιασαν και τις συνθήκες που ήμαστε στη ΓΑΔΑ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Ψαραδέλλη αφορούν και το Δικαστήριο αυτά, δεν αφορούν μόνο την Πταισματοδίκη.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Είναι διαφορετική η μεταχείριση σε εμένα και διαφορετική η μεταχείριση στον Τζωρτζάτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στον κ. Γιωτόπουλο τελείως διαφορετική πάλι. Ούτε πορτοκαλάδα του έδωσαν, ούτε ξύλο του έδωσαν, ήταν το καλό παιδί ο κ. Γιωτόπουλος.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εμένα σε αντιπαράθεση μου έλεγαν «να στείλουμε τον Τζωρτζάτο που τα έχει ξεράσει όλα κι έχει πει και για σένα να τα διασταυρώσουμε›, εγώ τον Τζωρτζάτο τον άκουσα το βράδυ στο κελί να κάνει «ωχ› και «ωχ›. Δεν ήμουν μπροστά στα βασανιστήρια κτλ. και τον ξαναείδα μετά μόνο στη μεταγωγή μας στον Εισαγγελέα, την κα Μπούρη. Ήταν κι ένας που του έσφιγγε και τις χειροπέδες και του είπα «αμάν, θα του κόψεις τα χέρια›. Και μετά διαπίστωσα όταν ήρθε εδώ στη φυλακή ένα μεγάλο σημάδι και μου είπε ότι ήταν από τα βασανιστήρια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πότε το είδατε το σημάδι κ. Ψαραδέλλη; Εδώ στη φυλακή από τον πρώτο καιρό που ήρθατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως δεν έχετε δικαίωμα να τα ρωτάτε αυτά. Φεύγουμε από τη δικονομία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, έχω δικαίωμα, προηγουμένως ρωτούσαν συνάδελφοι της Πολιτικής Αγωγής οι οποίοι δεν παρίστανται καν νομίμως κατά του κ. Ψαραδέλλη και έκαναν σειρά ερωτήσεων. Η συμμετοχή δεν δικαιολογεί παράσταση Πολιτικής Αγωγής και υπάρχει και βούλευμα γι αυτό.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Εγώ όταν ήρθα εδώ στον Κορυδαλλό μετά από 30 χρόνια, όταν μας έφεραν σε αυτές τις φυλακές, στις γυναικείες φυλακές, για πρώτη φορά είδα το σημάδι του. Είχε μια μαυρίλα?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ακούσαμε αυτά και τα ακούσαμε και τα άλλα προηγουμένως.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: «Θα μας φάνε› μου έλεγε εμένα, δηλαδή τον είχε πιάσει τέτοια φοβία που μου έλεγε «θα μας σκοτώσουν›. Εγώ δεν είχα τέτοιους ενδοιασμούς.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ήρθατε στη φυλακή εδώ, σας κράτησαν με τα ρούχα που φορούσατε ή σας έδωσαν άλλα ρούχα;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μας έστειλαν τα ρούχα μας αυτά που φορούσαμε στη ΓΑΔΑ και μας έδωσαν κάτι σορτσάκια, κάτι πουκάμισα, μας έδωσαν οδοντόκρεμα?

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατροί σας εξέτασαν;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Ήρθε γιατρός, ναι.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω εδώ στο σακάκι έχετε κάτι πιστοποιητικά. Γιατροί, όταν μπήκατε στη φυλακή, παθολόγος, καρδιολόγος, σας εξέτασαν όλους;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Βεβαίως, όλους και πήγα και στο νοσοκομείο δυο φορές. Εγώ ζήτησα γιατί ήμουν ασθενής. Ζήτησα από την πρώτη ημέρα. Τη δεύτερη ημέρα που πέρασαν οι ανακρίσεις, ζήτησα γιατρό και ήρθε ένας αξιωματικός στην αρχή. Μετά ζήτησα και ιδιωτικό γιατρό και ήρθε και ο ιδιωτικός γιατρός.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξέτασαν οι γιατροί, αν κάποιος παίρνει φάρμακα να παίρνει, αν κάποιος έχει καρδιά όπως εσείς, που βλέπω εδώ ότι έχετε κάποια πιστοποιητικά?

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Μας πήραν και αίμα να δουν αν έχουμε κανένα AIDS, να δουν αν έχουμε καμία ηπατίτιδα....

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγιναν τέτοιες εξετάσεις;

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Πώς δεν έγιναν; Έγιναν αυτά.

Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Τζωρτζάτος δεν τα έδειξε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ψαραδέλλη σας πρόσεξα όσο μπορούσα, λυπάμαι, για την κλωτσιά στο γάλα με την αγελάδα θα το έχετε ακούσει....

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, είχε παραδεχτεί ότι ήταν στη 17Ν, μπορεί να είχε έναν φόβο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, εμείς δε θέλουμε τίποτε άλλο.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Με την έννοια του 141 δήλωση στα πρακτικά ότι οποτεδήποτε το Δικαστήριό σας αναφέρεται σε προανακριτικές ή ανακριτικές οι οποίες απετέλεσαν και αντικείμενο ενστάσεως από την υπεράσπιση του κ. Σάββα Ξηρού, Χριστόδουλου Ξηρού και Βασίλη Ξηρού, εμείς τις θεωρούμε προϊόν βασανιστηρίων, επιφυλασσόμεθα μέχρι τελευταία στιγμή να το θέσουμε στο Δικαστήριό σας.

Εκείνο που ήθελα να αναφέρω επίσης είναι ότι αυτά σαν δεδομένα αποτελούν τμήματα της απολογίας του κ. Σάββα Ξηρού. Κατά συνέπεια στην απολογία του μπορεί ο κατηγορούμενος να κάνει ομολογίες, μας έχετε διδάξει πολλές φορές και εσείς κ. Πρόεδρε και οι Πρόεδροι οι οποίοι σας πλαισιώνουν αλλά και οι Εισαγγελείς πάνω σε αυτά τα θέματα. Την ομολογία του καθ’ ο μέρος τον αφορά, αφορά τον ίδιο και αποτελεί στοιχείο της απολογίας του. Καθ’ ο μέρος αφορά τους άλλους, υπόκειται βεβαίως στο 211α. ¶ρα το ερευνόμενο στοιχείο είναι ότι τίποτε από αυτά τα οποία θεωρεί και κατέθεσε τότε σαν προϊόν βασανισμού του ο κ. Σάββας Ξηρός δεν είναι δεδομένο και δεν αποτελεί στοιχείο ενοχής για κανέναν άλλον κατηγορούμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα το κάνουμε εμείς στο τέλος, αυτό δεν είπαμε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό ακριβώς θέλουμε να γνωρίσουμε και στους άλλους κατηγορούμενους με τη δήλωση ότι το προϊόν του βασανισμού του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ενοχής για κανέναν άλλον κατηγορούμενο. Και να μη θεωρείται με τις ερωτήσεις του κ. Εισαγγελέως σαν δεδομένο επειδή απερρίφθη και ανεγνώσθη. Ανεγνώσθη διότι απερρίφθη η ένσταση, δεν σημαίνει ότι τίποτε είναι αληθινό, γνήσιο, αλλά είναι όλα προς απόδειξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως ξέρετε, ακόμη και αυτοί που ομολογούν δεν είναι δεδομένα αυτά που λένε μέχρι το τέλος. Αλίμονο στον δικαστή που θα κάνει τέτοιο ολίσθημα. Είπαμε δε, επειδή δεν ήσαστε από την αρχή, ότι εμείς έχουμε διπλή ασφάλεια: Η μία ασφάλεια είναι η βαθιά μας συνείδηση τί μας έχει διαμορφωθεί και η δεύτερη ό,τι προέκυψε από τη διαδικασία. Αν δεν υπάρχουν και οι δυο ασφάλειες δεν είναι απόφαση.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τη βαθιά σας συνείδηση εμείς που είμαστε κάτω από την Έδρα τη διαμορφώσαμε με το 177, δώρο δικό μας είναι στην Έδρα και της εμπιστοσύνης που έχουμε σε εσάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο το πρωί.