Κόσμος
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 10:25

Αργεντινή : Τέλος η αμνηστία για χιλιάδες στρατιωτικούς

Η Γερουσία της Αργεντινής, άνοιξε το δρόμο για την άσκηση δίωξης εναντίον χιλιάδων στρατιωτικών και αστυνομικών που κατηγορούνται για απαγωγές, βασανιστήρια και εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-83), ακυρώνοντας σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία δύο νόμους που τους χορηγούσαν αμνηστία στα τέλη της δεκαετίας του ` 80.

Μετά από συζητήσεις που κράτησαν εννέα ώρες, η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Βουλή την περασμένη εβδομάδα για την ακύρωση της αμνηστίας στους πρώην αξιωματικούς των δικτακτορικών καθεστώτων που ευθύνονταν για βασανισμούς και δολοφονίες αριστερών πολιτών κατά τη διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου», της περιόδου 1976-83, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα προς τη διεξαγωγή περίπου 2.300 δικών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση εγκρίθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των 51 παρόντων γεουσιαστών, χωρίς ο πρόεδρος της συνόδου Χοσέ Λουίς Γκιόζα να μετρήσει τις ψήφους.

Η ψηφοφορία, τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή, έρχεται να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος Νέστορ Κίρτσνερ και που ο ίδιος υπήρξε θύμα της δικτατορίας ως φοιτητής, προς το Ανώτατο Δικαστήριο να καταλήξει σε μία τελεσίδικη απόφαση όσον αφορά τους νόμους που χορηγούσαν αμνηστία σε κατηγορουμένους στρατιωτικούς και αστυνομικούς για την εξόντωση ή εξαφάνιση πάνω από 30.000 ανθρώπων στην περίοδο της δικτατορίας.

Τον τελικό λόγο έχει τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί σύντομα καθώς έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του σώματος Χούϊο Ναζερένο, προκειμένου να αποφύγει την ατιμωτική αποπομπή του από τη Βουλή και δεν έχει οριστεί ακόμη ο διάδοχός του.

Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της δικτατορίας δεν απειλούνται πάντως ευθέως από την ακύρωση της αμνηστίας. Ο Χόρχε βιντέλα και ο Εμίλιο Μασέρα είχαν δικαστεί και καταδικαστεί το 1985 μαζί με άλλα τρία στελέχη της χούντας και λίγα χρόνια αργότερα είχαν αμνηστευθεί από τον τότε πρόεδρο Κάρλος Μένεμ.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν πάντως ότι η ακύρωση της αμνηστείας θα επιτρέψει τις εκδόσεις εγκληματιών--όπως συνέβη στις 25 Ιουλίου με σχετικό αίτημα του ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν για 45 πρώην αξιωματικούς-- και η εκστρατεία του κατά της ανμνήστευσης των συνεργών της δικτατορίας θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπου σε πολλές χώρες--όπως η Χιλή-- είναι ακόμη επίκαιρος ο διάλογος για το πώς θα αντιμετωπισθούν τα εγκλήματα των παρελθόντων δικτατορικών καθεστώτων τους.