Πολιτική
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 15:31

Ερωτηματικά για τον έλεγχο τροφίμων διατυπώνει ο Νικ. Κακλαμάνης

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, και την πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Χριστίνα Παπανικολάου, ζήτησε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικ. Κακλαμάνης σε ό,τι αφορά την προετοιμασία και τον έλεγχο των επιχειρήσεων τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αν. Αττικής.

Με αφορμή τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Σχινιά, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας μετετράπη σε αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να εξαγνιστεί ο ΕΦΕΤ μέσα από μια οργανωμένη επικοινωνιακή «επίθεση» της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς να μνημονεύει ούτε μία φορά τον ΕΦΕΤ ως αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ΕΦΕΤ έχει ήδη αναλάβει από τις 10/1/2002 την ευθύνη για τη «διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και ποτών» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως οι προβλέψεις του Σταδίου 1 (Προετοιμασία και Ελεγχος Επιχειρήσεων Τροφίμων), σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΕΦΕΤ (10/1/2002), αναφέρουν ότι: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2003 θα έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς ΕΦΕΤ:

- Η εκπαίδευση προσωπικού των εργαστηρίων (και η βελτίωση των υποδομών τους) που θα διασφαλίζουν το ύψιστο (sic) επίπεδο ασφάλειας τροφίμων.

- Η στελέχωση του φορέα.

- Η έκδοση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων, που διευκρινίζουν (sic) το πεδίο αρμοδιοτήτων του φορέα.

- Η διενέργεια επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά προτεραιότητα που θα λαμβάνει υπόψη την επικινδυνότητά τους, με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους μαζικής εστίασης αθλητών και συνοδών τους (sic).