Πολιτική
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (21/08/2003) Μέρος 1/1

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 09:50

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ζητά τον λόγο ο κ. Σοφός.

Θ. ΣΟΦΟΣ: Ο κ. Σταμούλης είχε ένα μικρό ατύχημα σήμερα το πρωί και μεταφέρω την παράκλησή του να κρατηθεί η έναρξη της απολογίας του κ. Καρατσώλη και του κ. Κωστάρη για περίπου μισή ώρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να γίνει δεκτό το αίτημα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανθρώπινα είναι αυτά. Το ατύχημα δεν είναι κάτι σοβαρό απ’ ότι μου είπατε και προηγουμένως....

Θ. ΣΟΦΟΣ: Την ώρα που μίλησα έκανε ράμματα, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είναι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο μάτι κάπου μου είπατε ότι είναι;

Θ. ΣΟΦΟΣ: Πάνω από το μάτι, ναι. Είναι καλά όμως και πρέπει να είναι καθ’ οδόν ήδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε λοιπόν για μισή ώρα περίπου.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Παπαδάκης θέλει να κάνει μια δήλωση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με αφορμή το μέρος της απολογίας του κατηγορουμένου κ. Ψαραδέλλη όσον αφορά τις ερωτήσεις που του υπέβαλλα σχετικά με την κακομεταχείριση και τις συνθήκες προανάκρισης του κ. Τζωρτζάτου και την αντιμετώπιση της Έδρας σχετικά με αυτά, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Είναι ανακόλουθη και απαράδεκτη η απαγόρευση μαρτυρικής αξιοποίησης κατηγορουμένου υπέρ των συγκατηγορουμένων του όταν επιτρέπεται ρητά από το νόμο το αντίθετο (διατάξεις 211α, 177, 2408/96 για το τεκμήριο αθωότητος).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον ρωτήσατε; Αυτό θα ήταν όταν σας απαγόρευα και δεν ρωτούσατε, τί να τα κάνουμε τώρα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα επόμενα σημεία της δήλωσής μου επιλαμβάνονται αυτού ακριβώς του θέματος. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι είναι απαράδεκτη η απαγόρευση αξιοποίησης υπέρ κατηγορουμένου και μάλιστα σε θέματα για τα οποία κατά την πάγια νομολογία είναι δυσχερής η απόδειξη εις βάρος της Διοίκησης όταν επιτρέπεται ρητά το αντίθετο, δεν είναι δυνατόν όταν κάποιος κατηγορούμενος καταθέτει εναντίον όλων των άλλων να καθίσταται κεντρικό πρόσωπο κι όταν πάει να πει δυο λέξεις οι οποίες ωφελούν έναν κατηγορούμενο να απαγορεύονται οι ερωτήσεις.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι είναι απαράδεκτη η απαγόρευση των ερωτήσεων από συνήγορο συγκατηγορουμένου ωφελουμένου από την απολογία άλλου κατηγορουμένου, όταν μάλιστα έχει επιτραπεί η υποβολή ερωτήσεων από παράγοντες της Δίκης μη νομιμοποιούμενους, όπως είναι οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής μη παριστάμενοι σε αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος.

Το τρίτο είναι ότι η ουσιώδης δυσχέρανση του υπερασπιστικού έργου του συνηγόρου ισοδυναμεί με κατάργησή του και αυτό πάγια το δέχεται η νομολογία και ουσιώδης δυσχέρανση υπάρχει όταν συνεχώς υπάρχουν διακοπές και παρεμβολές στις ερωτήσεις που κάνει. Θα σας δώσω δύο στατιστικά νούμερα πάνω σε αυτό: Εχθές σε επτά ερωτήσεις που υπέβαλλα στον κ. Ψαραδέλλη και που από τις επτά οι πέντε ήταν ανάγκη επανορθώσεως σε διακοπές, είχα πέντε διακοπές από εσάς, ενώ ισάριθμες πέντε ήταν οι φορές που προσπάθησε να μιλήσει ο κ. Ψαραδέλλης.

Ένας μέσος όρος στατιστικός από μία πρώτη καταγραφή που έχω κάνει διακοπών σε δικές μου ερωτήσεις από εσάς, είναι γύρω στο 40% από την έναρξη της Δίκης μέχρι τώρα.

Το τέταρτο είναι επίσης ότι είναι απαράδεκτη η συνεχής διακοπή της απολογίας του εξεταζομένου και η εκτροπή του περιεχομένου της κατάθεσής του όταν αυτό δεν ωφελεί αυτά που θέλει να ακούσει η Έδρα. Επιβεβαιώνουμε για παράδειγμα τις καταγγελίες, η επωδός αμέσως γιατί δεν έφαγε ξύλο και ο τάδε ή ο τάδε.

Το τελευταίο και το σημαντικότερο, ότι οι απειλές τις οποίες δέχθηκε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ως επιτίμιο της σταθερότητάς του στην επιβεβαίωση των καταγγελιών Τζωρτζάτου περί «καρδάρας με το γάλα›, οι οποίες πραγματικά απαιτούν μία διευκρίνιση, η στιχομυθία όπως έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά είναι «κύριε Ψαραδέλλη, σας πρόσεξα όπως μπορούσα, λυπάμαι για την κλωτσιά στο γάλα με την αγελάδα, θα το έχετε ακούσει...› και τα λέτε αυτά που ο Ψαραδέλλης στεντόρια επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Τζωρτζάτου.

Παρακαλώ για την καταγραφή της παρούσας στα πρακτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε τη Δίκη μας. Κύριε Σταμούλη καλώς ήρθατε στο Δικαστήριο και σας ευχόμαστε ανάταξη του μικρού τραύματος.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα παρακαλούσα αν είναι δυνατόν κ. Πρόεδρε, επειδή υπάρχει κώλυμα να ασκήσω τα καθήκοντά μου, αν υπάρχει δυνατότης να προηγηθεί κάποιος άλλος εκ των κατηγορουμένων στην απολογία, άλλως θα παρακαλούσα να διακοπεί η συνεδρίαση για αύριο, αν πρόκειται να απολογηθεί με τη σειρά του ο κ. Καρατσώλης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ τί λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει η δικονομική τάξη και οι τύποι. Οι τύποι κ. Πρόεδρε, πολλές φορές προστατεύουν την ουσία και αναφέρονται στην ουσία. Έχω τη γνώμη ότι το Δικαστήριο πρέπει να τηρήσει και την δικονομική τάξη και να εμμείνει στη σειρά η οποία είναι ορισμένη, να δεχθεί το αίτημα του κ. συνηγόρου και να διακόψει για αύριο, διότι η υγεία του κ. συνηγόρου είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως επίσης και η τήρηση της σειράς. Εγώ κ. Πρόεδρε αυτό εισηγούμαι και παρακαλώ να δεχθείτε την πρότασή μου, δηλαδή να διακόψετε για αύριο και να τηρηθεί απαρέγκλιτα η σειρά που έχει ορισθεί σχετικά με την απολογία των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα χάσουμε όμως μια μέρα κ. Εισαγγελεύ ξέρετε πόσο στοιχίζει εδώ πέρα σε τούτη τη Δίκη; Μια μέρα για το ένα, δυο μέρες για το άλλο, τρεις μέρες για το άλλο, αλίμονό μας.... Είμαστε πολλοί εδώ πέρα, όλοι μπορεί να έχουμε ατυχήματα. Ποιος είναι ο επόμενος επί παραδείγματι και τί διακύβευμα ενδεχομένως να υπάρχει; Κύριε Νίκα τί λέτε;

Α. ΝΙΚΑΣ: Η Υπεράσπιση του Θωμά Σερίφη που ακολουθεί λογικά μετά τον Καρατσώλη και Κωστάρη, επιθυμεί να τηρηθεί η τάξη η οποία τηρείται μέχρι τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Εφόσον συμφωνούν και οι υπόλοιποι συνήγοροι, δεν θα αλλάξει η σειρά. Είναι ομόφωνη η απόφαση, το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο το πρωί.