Κόσμος
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2003 09:19

Την υποστήριξη της πολιτικής του στο Ιράκ θα επιδιώξει ο Μπους

Την υποστήριξη για την πολιτική του στο Ιράκ, θα επιχειρήσει σήμερα να εξασφαλίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, καθώς πυκνώνουν οι αμφιβολίες για την ορθότητα της τακτικής του και αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που πέφτουν νεκροί από εχθρικά πυρά.

Ο Τζωρτζ Μπους, που διανύει την τελευταία εβδομάδα των διακοπών του στο ράντσο του στο Τέξας, θα μεταβεί στο Σεντ Λούϊς, όπου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα το Ιράκ, την ώρα που τίθεται ζήτημα απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, ή ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας. Ενα θέμα στο οποίο θα αναφερθεί, είναι και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου εξ αιτίας της έξαρσης της βίας έχει βαλτώσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Στην ομιλία του ενώπιον ανδρών της Αμερικανικής Λεγεώνας, που είναι μία οργάνωση βετεράνων του πολέμου, «ο πρόεδρος θα αναφερθεί στο γιατί αυτή είναι μία σημαντική στιγμή του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας και στην πεποίθηση ότι παρ' ότι υπάρχουν δύσκολες συνθήκες, θα νικήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν.

«Θα μιλήσει για την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και τη σημασία της επικράτησής μας, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπους, δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες πολιτικές, ούτε θα αναφερθεί στην προοπτική διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζητούν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ως προϋπόθεση για να σταλούν ξένες δυνάμεις στο Ιράκ ώστε να υποστηριχθεί η αμερικανική κατοχική δύναμη.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζων Μακέϊν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε, ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής στη χώρα. Ομως πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις και οικογένειες στρατιωτών, που υπηρετούν στο Ιράκ, ζητούν την απόσυρση των δυνάμεων από την περιοχή.

Δημοσκόπηση του περιοδικού «Newsweek» την περασμένη εβδομάδα, έδειξε επίσης ότι το 69% των Αμερικανών ανησυχούν για τον κίνδυνο εγκλωβισμού των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Αφ'ότου ο πρόεδρος Μπους, την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πυρά 64 Αμερικανοί στρατιώτες, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά δημοτικότητας του Τζωρτζ Μπους.