Κόσμος
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2003 12:10

Βήματα εκδημοκρατισμού στη Ρουάντα

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι πολίτες της Ρουάντα, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία του 1994, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τις εκλογές θα κέρδιζε, από τους δύο αντιπάλους του, ο Πωλ Καγκάμε και θα παρέμενε στην εξουσία, κάτι που έγινε νωρίς σήμερα το πρωΐ.

Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Ρουάντα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την ανάδειξη του Πωλ Καγκάμε στην προεδρία της χώρας.

«Νικητής είναι ο Εξοχώτατος Πωλ Καγκάμε», ανακοίνωσε ο Μούσα Φαζίλ, αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις περιφέρειες.

Νωρίτερα ο Καγκάμε είχε απευθυνθεί σε οπαδούς του, που είχαν συγκεντρωθεί στο Στάδιο της Ειρήνης, διακηρύσσοντας ότι «πρόκειται για ένα θρίαμβο αμετάκλητο, που δεν αποτελεί έκπληξη».

«Ο θρίαμβός μας πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλο τον κόσμο, ότι η Ρουάντα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», διακήρυξε ο Καγκάμε, καλώντας τους αντιπάλους του «να συντάξουν μαζί του τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση της χώρας».

Οι κάλπες άνοιξαν χθες στις 7 το πρωΐ (ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 4 μ.μ. Περίπου 1.900 παρατηρητές, μεταξύ των οποίων 350 ξένοι, ήταν στα εκλογικά κέντρα για να εξακριβώσουν εάν θα γίνουν παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Εκτός από τον Πωλ Καγκάμε, που είναι μέλος της φυλής Τούτσι, την προεδρία διεκδίκησαν δύο πολιτικοί από τη φυλή Χούτου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρουάντα, που την προεδρία της χώρας διεκδίκησαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι.