Κόσμος
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 07:24

Ελλειμματικά τα ταμεία του Ιράκ

Οι αμερικανικές αρχές, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τους κατασχεθέντες πόρους στο Ιράκ, τους οποίους χρησιμοποίησαν για να πληρώσουν τους δημόσιους υπαλλήλους στη χώρα, και αρκετοί αξιωματούχοι της εκεί αμερικανικής διοίκησης, αλλά και του Κογκρέσου, ανακοίνωσαν πως ενδέχεται να απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για να ενισχυθούν οι αμερικανικές προσπάθειες στην κατεχόμενη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Τόνι Φράτο, δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν 419 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, η οποία είχε παρακρατήσει άλλοτε 1,7 δισ. δολάρια, κίνηση που «σχεδόν θα εξαντλήσει τα διαθέσιμα κεκτημένα κονδύλια».

Αμερικανός βουλευτής, έπειτα από υψηλόβαθμες επαφές του στη Βαγδάτη για το ζήτημα της χρηματοδότησης, τόνισε πως θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στο Ιράκ, όμως άλλος κοινοβουλευτικός χαρακτήρισε ως «μεγάλο μπέρδεμα».

Το ζητήμα αναμένεται να συζητήσει κατά τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον ο αμερικανός τοποτηρητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ. Ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έχει υποσχεθεί στις δυνάμεις κατοχής να θέσει στη διάθεσή τους τα χρηματικά ποσά που χρειάζονται για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα, όμως οι επικριτές του τονίζουν πως η διοίκηση στο Ιράκ ακόμη «έχει λαμβάνειν» και του επιρρίπτουν ευθύνες, στο ότι δεν εκτίμησε σωστά το μεταπολεμικό κόστος.

Για να καταπολεμηθεί η βία και για να αντιμετωπισθεί η στενότης χρήματος, πηγές του Κογκρέσου τονίζουν πως ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται να ζητήσει 2 με 3 δισ. δολάρια για βραχυπρόθεσμη βοήθεια στο Ιράκ. Τα χρήματα αυτά μπορεί να εκταμιευθούν έως τον Οκτώβριο, παρά το ότι η κυβέρνηση επιμένει πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.