Κόσμος
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 10:05

Ιράκ : Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Αμερικανών στρατιωτών

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με στόχο τη σύλληψη οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν, σε απομακρυσένα κρησφύγετα βόρεια της Βαγδάτης, εξαπέλυσαν και σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, καθώς ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αποσυρθούν από το Ιράκ, μπροστά στην κλιμάκωση του ανταρτοπολέμου.

Χιλιάδες στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, εξαπέλυσαν σήμερα το πρωΐ και νέα επιχείρηση για την καταστολή της αντίστασης στο λεγόμενο «Σουνιτικό τρίγωνο» βόρεια της Βαγδάτης. Η επιχείρηση που φέρει την κωδική ονομασία «βελόνα κισσού», άρχισε την περασμένη Τρίτη με τη σύλληψη 24 ιρακινών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, σε ομιλία του ενώπιον βετεράνων στο Σεν Λούις κατέστησε σαφές, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα «υποχωρήσουν» μπροστά σε αυτούς που έχουν παραμείνει πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν και στους τρομοκράτες που δρουν στη χώρα, μολονότι το τίμημα σε ανθρώπινα θύματα είναι βαρύ.

«Κήρυξαν τον πόλεμο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ο πολιτισμένος κόσμος δεν θα αφεθεί να πτοηθεί», τόνισε, εκτιμώντας ότι «η υποχώρηση μπροστά στην τρομοκρατία θα υποκινούσε ακόμη πιο θρασείς επιθέσεις».

«Δεν θα υπάρξει υποχώρηση» τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι «οι τρομοκράτες συγκεντρώνονται στο Ιράκ για να υπονομεύσουν την πρόοδο της ελευθερίας. Οσο μεγαλύτερη πρόοδο επιτυγχάνουμε στο Ιράκ, τόσο μεγαλύτερη απόγνωση θα καταλαμβάνει τους τρομοκράτες».

Αμερικανοί στρατιωτικοί τόνισαν ότι η επιχείρηση «βελόνα κισσού», θα διαρκέσει αρκετές ημέρες με στόχο την καταστολή της ιρακινής αντίστασης μέσω «χειρουργικών πληγμάτων».