Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 10:15

Δίκη «17Ν» : Απολογία Θωμά Σερίφη

Με την απολογία του Θωμά Σερίφη συνεχίζεται, από το πρωΐ, η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», με την παρουσία και

του Ανέστη Παπαναστασίου, ο οποίος αποφυλακίστηκε χθες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Ο Θωμάς Σερίφης, αρχίζοντας την απολογία του, τόνισε ότι αποδέχεται τις πράξεις, που έχει ομολογήσει στον εφέτη ανακριτή, αλλά όχι το σύνολο του κατηγορητηρίου.

Επανέλαβε πολλές φορές πως επιθυμία του είναι να παραμείνει κατηγορούμενος και να μη μεταβληθεί σε μάρτυρα κατηγορίας, καθώς δεν πρόκειται να αναφερθεί σε κανέναν συγκατηγορούμενό του.

Ο Θωμάς Σερίφης παραδέχθηκε ότι εντάχθηκε στη «17 Νοέμβρη» το 1989 με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε ακατοίκητο σπίτι. Ομως, όπως είπε, κατάλαβε πως ήταν μέλος αυτής της οργάνωσης μετά την προκήρυξη, που εξέδωσε η «17 Νοέμβρη» για την κλοπή του Πολεμικού Μουσείου.

Ο Θωμάς Σερίφης υποστήριξε ότι έπαψε να συμμετέχει το 1990, επειδή, παρ' ότι ήταν σύμφωνος με τις ενέργειές της, δεν έπαιρνε μέρος στο σχεδιασμό τους.

«Αποψη δική μου είναι ότι η «17 Νοέμβρη», ήταν καθαρά πολιτική οργάνωση και απαρτιζόταν από λαϊκούς αγωνιστές. Σε πολλά από αυτά, που έλεγε στις προκηρύξεις της, συμφωνούσα και μπορεί να συμφωνώ και σήμερα. Διαφωνώ, όμως, με τον τρόπο δράσης της, γιατί δεν μπορούσε να κινητοποιήσει τις μάζες».

Ο Θωμάς Σερίφης υποστήριξε πως κανείς δεν τον πίεσε να ενταχθεί στη «17 Νοέμβρη» αλλά ούτε κανείς τον πίεσε μετά την αποχώρησή του.

Στη διάρκεια της απολογίας του παραδέχθηκε, εκτός από τη συμμετοχή του στην κλοπή του Πολεμικού Μουσείου, την ανάμειξή του στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Συκούριο, λέγοντας, όμως, ότι είχε βοηθητικό ρόλο.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν πήρε λεφτά από την οργάνωση και πως δε γνώριζε ούτε που πήγαιναν τα όπλα ούτε που βρίσκονταν οι γιάφκες. «Η συμμετοχή μου είναι δική μου υπόθεση. Γι αυτό και δεν θέλησα μάρτυρες υπεράσπισης. Δεν έκανα οικογένεια για να προφυλάξω τους ανθρώπους, που θα ήταν δίπλα μου».

Η δίκη συνεχίζεται με την υποβολή ερωτήσεων της έδρας προς τον κατηγορούμενο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων