Πολιτική
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 15:23

Στη δομή της «17Ν» αναφέρθηκε ο Κ. Τέλιος

Σε τρία επίπεδα διαχώρισε τη δομή της «17Ν» ο Κώστας Τέλιος κατά τη διάρκεια της απολογίας του.

Ο κατηγορούμενος ενέταξε στο πρώτο επίπεδο τα άτομα με τις κωδικές ονομασίες «Λάμπρος» και «Νικήτας», τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Νίκος Παπαναστασίου, καθώς και ένα ακόμη άτομο για το οποίο όπως είπε δεν γνωρίζει περισσότερα στοιχεία.

Ο Τέλιος διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είδε τα πρόσωπα του «Λάμπρου» και του «Νικήτα» και έτσι δεν είναι σε θέση να τους αναγνωρίσει.

Στο δεύτερο επίπεδο ενέταξε τον Δημήτρη Κουφοντίνα αποδίδοντάς του ρόλο αρχηγικό, ενώ ως συμμετέχοντες ανέφερε το Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο. Σε ό,τι αφορά το τρίτο επίπεδο, ο Τέλιος είπε μόνο ότι σ' αυτό συμμετείχε ο Ηρακλής Κωστάρης.

Όπως είπε ο κατηγορούμενος, ανώτερος όλων στην οργάνωση ήταν το άτομο με το όνομα «Λάμπρος» τον οποίο μαζί με το Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτήρισε ως τους πιο ικανούς για την κατάρτιση και το λόγο που είχαν.

Ο Τέλιος επανέλαβε τον προανακριτικό ισχυρισμό του ότι στη συνθηματική ορολογία της οργάνωσης αποκαλούνταν «πατεράδες» ο ΕΛΑ και «πιτσιρικάδες» η «17Ν».

Ανέφερε επίσης ότι αμέσως μετά την επιχείρηση σε βάρος του Γιάννη Παλαιοκρασσά ο Δημήτρης Κουφοντίνας του πρότεινε χρηματικές απολαβές, όταν εκείνος εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία του να μην συμμετέχει άλλο στην οργάνωση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να εξετάσει τον κατηγορούμενο και εξ ονόματος των εντολέων του εξέφρασε τον αποτροπιασμό τους «για τον τρόπο που η πολιτεία εκμεταλλεύτηκε έναν ψυχικά ασθενή», ενώ, όπως είπε, οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός εκφράζουν παράλληλα τη συμπάθειά τους προς τον Κώστα Τέλιο.

Στο δικαστήριο υπέβαλε αίτημα ο συνήγορος των λεγόμενων Θεσπρωτών κ. Γιάννης Σταμούλης για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Κώστα Τέλιο. Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, σύμφωνα με γνωμάτευση ψυχιατρικής κλινικής στην οποία είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν ο Τέλιος, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμφανίζει διαταραχή προσωπικότητας και ψυχωσικά στοιχεία.

Με το αίτημα του κ. Σταμούλη συντάχθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς ο οποίος τόνισε στο δικαστήριο ότι είναι απαραίτητο να εξακριβώσει αν η πνευματική κατάσταση του Κώστα Τέλιου είναι απολύτως άρτια.

Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χρήστος Λάμπρου ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος επί του οποίου το δικαστήριο θα αποφανθεί αύριο το πρωί.

Η διαδικασία αύριο αναμένεται να συνεχιστεί με την απολογία του Π. Σερίφη.

Πηγή: AΠΕ